واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: از دیگران ،چه دوست و چه دشمن بیاموزیم درس های انتخابات آمریکا برای ما هنگامی که در اوایل انتخاب سارا پیلین از سوی مک کین به مقام معاونت خود، خبر باردار بودن نامشروع دخترش منتشر شد ، اوباما درباره این رسوایی مورد پرسش قرار گرفت، اما... عصرایران ؛ گروه تحلیل اخبار - در بسیاری از گفته ها، مثل ها و مکتوبات تاریخی، ادبی و مذهبی ما ایرانیان مضمون این عبارت بسیار مورد تاکید نیاکان و بزرگان قرار گرفته است که "از دیگران ،چه دوست و چه دشمن بیاموزیم"، "ببینید چه می گوید نه اینکه که می گوید"، "دانش را اگر چه در چین باشد بجویید"، "حتی از کافر هم علم بیاموزید"و ...مضمون مشترک تمامی این مثل ها، پندها و احادیث یک کلام است و آن این است که کار نیکو را نزد هر کس و یا هر کجا باشد باید دید و از آن الگو و پند گرفت. این دوره از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به عنوان یک واقعه ملی و بین المللی مورد توجه تمامی جهان قرار داشت. ملت آمریکا به همراه مردم سراسر نقاط دنیا پس از حوادث 8 سال گذشته در دوره زمامداری بوش وبا توجه به شعارهای جدید باراک اوباما رییس جمهور منتخب مردم آمریکا، منتظر بودند تا وزیدن نسیم تغییرات را در کاخ سفید ببینند.
علاوه بر بحث درباره پیامدهای برگزیده شدن اوباما به سمت ریاست جمهوری آمریکا، وقایعی در فرایند انتخابات آمریکا اتفاق افتاد که در اینجا صرفا به ذکر نکاتی از آنها اشاره می شود تا خوانندگان خود وضعیت رقابت سیاسی در کشورمان را با آن مقایسه کنند: 1- دو نامزد جمهوریخواه و دموکرات در سخنرانی های انتخاباتی خود بارها از شخصیت رقیب خود تمجید کردند. حتی در دو هفته گذشته، هنگامی که مک کین در یک سخنرانی با فریاد یکی از هوادارانش که حاوی سخنان توهین آمیزی علیه اوباما بود مواجه شد با نظر هوادارانش به شدت مخالفت کرد و در مقابل از اوباما تمجید کرد. 2- هنگامی که در اوایل انتخاب سارا پیلین فرماندار آلاسکا از سوی نامزد جمهوریخواه به مقام معاونت خود، خبر باردار بودن نامشروع دخترش منتشر شد ، اوباما درباره این رسوایی مورد پرسش قرار گرفت. اما در حالی که بسیاری منتظر بودند تا این رسوایی اخلاقی به عنوان یک حربه تبلیغاتی از سوی کمپین اوباما علیه رقیب مورد استفاده و بهره برداری سیاسی قرار گیرد ، نامزد دموکرات ها بر خلاف انتظار بسیاری ، این امر را مساله ای شخصی خواند و از وارد کردن این گونه مسایل به جنجال های رقابت انتخاباتی و سیاسی استنکاف ورزید. با این حال دو طرف در نقد یکدیگر درباره مسائل مبتلابه کشور ، بسیار جدی ، بدون تعارف و حتی بی رحم بودند. 3- هیچ خشونت و یا زدوخوردی میان طرفداران دو نامزد و دو حزب اصلی رقیب انجام نگرفت. 4- مک کین هیچ گاه فاکتور نژادی علیه رقیب سیاه پوست خود برجسته نکرد و حتی در این زمینه مانور هم نداد. از نظر مک کین استفاده از اهرم نژادی به ضرر انسجام ملی آمریکا بود.
5- دو ستاد انتخاباتی تمامی هزینه های تبلیغاتی خود و میزان و منابع تامین آن را به طور شفاف به اطلاع مردم رساندند به گونه ای که شهروندان امریکایی اکنون دقیقا می دانند که هر کدام از کاندیداها از چه منابعی ، چقدر کمک مالی گرفتند و چقدر و چگونه خرج کردند. 6- علاوه بر هزینه های تبلیغاتی ،همه اطلاعات دو نامزد به طور شفاف در اختیار افکار عمومی و رسانه ها قرار گرفت ، حتی جزیی ترین اطلاعات مربوط به اموال و دارایی ها و نیز گزارش پزشکی کامل دو نامزد انتخاباتی و معاونان شان. 7-پس از پیروزی اوباما ،دو نامزد رقیب بلافاصله از همدیگر تقدیر و تشکر کردند و رقابت را خاتمه یافته خواندند.8- مک کین پس از شکست در انتخابات شکست را پذیرفت و گفت: "من شکست خوردم نه طرفدارانم". البته اذعان به این نکات بدین معنی نیست که در فرایند انتخابات آمریکا هیچ مساله ناروا و یا درگیری لفظی و یا احتمالا موارد ناپسند رخ نداده است (که قطعا روی داده است) اما سخن در این است که باید از محسنات هر پدیده در هر نقطه ای از جهان درس گرفت.حال اگر وضعیت رقابت سیاسی در ایران با آمریکا مقایسه شود متاسفانه باید اذعان کرد که بعضاً از جنبه رعایت معیارهای اخلاقی و سیاسی در انتخابات ایران عقب تر از کسانی هستیم که آنها را به بی اخلاقی، بی دینی و سایر پلیدی ها و پلشتی های ممکن متهم می کنیم. چاپ شبنامه های حاوی مطالب توهینی و تخریبی، عدم رعایت اصل شفافیت و صداقت، حرکت با چراغ خاموش تا لحظه آخر (که اتفاقا از ترس گریز از تخریب رقیب است)، تبدیل رقابت به دشمنی، درگیری بدنه و اعضای ستادها با یکدیگر، چاپ و یا انتشار اخبار کذب (گاه حتی از خبرگزاری های رسمی ) به منظور تاثیرگذاری بر افکار عمومی یا تخریب رقیب، عدم اطلاع رسانی و شفافیت درباره منابع مالی هزینه های تبلیغاتی، عدم بی طرفی نهادهایی که باید در جریان انتخابات بی طرف باشند، سازماندهی از امکانات عمومی و دولتی له یا علیه یک نامزد خاص و از همه مهمتر باقی ماندن "رقابت"و یا بهتر است بگوییم "خصومت" انتخاباتی الی الابد و گذاشتن چوب لای چرخ نامزد پیروز در دوره مسوولیت قانونی از سوی رقبای سابق انتخاباتی از جمله معضلات آزار دهنده انتخابات ماست. این مسائل البته مختص یک دسته یا جناح سیاسی نیست و عموما در بین اکثر جناح ها و گروه های سیاسی مان می توان نمونه هایی از این بی اخلاقی های ذکر شده را دید. در حالی که ادعای موجود این است که یک جامعه اسلامی و اخلاقی باید در تمام زمینه ها و جنبه ها، تقوای سیاسی رعایت شود و این گونه نباشد که بر سر متاع قدرت اخلاق فراموش شود.یادآوری مجدد این نکته لازم و ضروری به نظر می رسد که باید از دیگران (و حتی از دشمن) خودم هم پند بگیریم و سعی کنیم نقاط ضعف خود را اصلاح کنیم.اولین و مهم ترین عرصه آزمون رعایت اخلاق انتخاباتی ، آوردگاه انتخابات ریاست جمهوری آتی است.8 ماه دیگر انتخابات ریاست جمهوری در ایران برگزار خواهد شد و ما اکنون در آستانه رقابت های انتخاباتی قرار گرفته ایم. چه خوب است که انتخابات آتی را عرصه آزمون رعایت اخلاق انتخاباتی و تقوای سیاسی قرار دهیم.بنابراین اگر از دید پند آموزی به انتخابات اخیر ریاست جمهوری درآمریکا نگریسته شود،انتخابات اخیر آمریکا علاوه بر تغییراتی که ممکن است در آمریکا پدید آورد،چه خوب است که جنبه های مثبت آن هم مورد توجه همه ملل از جمله ایرانیان باشد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[مشاهده در: www.asriran.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 429]