واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: نوروز، فرصتي براي خانه تكاني دل ها
آستانه بهار و فرارسيدن سال جديد، هم حال وهواي خودش را دارد.خانه ها براي زدودن آلودگي ها، خانه تكاني مي شود تا با رسيدن بهار به شهرها و خانه ها ديگر نشاني از غبار وآلودگي باقي نماند. اين روزها در هر خانه اي صحبت از خانه تكاني است اما شايد كمتر كسي دراين روزها سراغي از گرد وغبار دلش بگيرد تا ديوارهاي غبار گرفته دلش را با تكاني از سر گذشت به روشني آينه كند.روزهاي پاياني سال نيز به سرعت مي گذرند ودر اين ايام چه با سعادتند آناني كه غبار كدورت را از دل هايشان بزدايند وبا قلبي پاك به استقبال بهار بروند.
تاكيد آموزه هاي ديني بر ايجاد پيوند ميان خويشاوندان
دكتر قرائي مقدم، استاد دانشگاه و جامعه شناس در گفت وگو با خراسان از لزوم بهبود ارتباطات فردي واجتماعي آن هم به مناسبت نوروز وسال نو مي گويد، ارتباطاتي كه مي تواند پشتوانه پيشرفت و توسعه در جوامع انساني و كوچك ترين واحد آن يعني خانواده ها شود.«در مباحث جامعه شناسي نزديك به يك قرن است كه موضوع سرمايه اجتماعي مطرح شده و از آنجا كه اين موضوع از اهميت بسياري برخوردار است آن را در كنار سرمايه هاي انساني،طبيعي و فناورانه طبقه بندي كرده اند؛ چراكه به عقيده جامعه شناسان سرمايه اجتماعي باعث ايجاد ارتباط بين ديگر سرمايه ها مي شود واگر اين سرمايه وجود نداشته باشد ديگر سرمايه ها نيز به هدر خواهند رفت.» اين جامعه شناس، ارتباطات بين فردي وباخبر بودن از حال و روز يكديگر را به همراه از بين بردن كدورت هاي خانوادگي و حتي اجتماعي به عنوان مبناي سرمايه اجتماعي معرفي مي كند ومي گويد:«وجود كدورت بين خانواده ها علاوه بر وارد آوردن ضرر وزيان روحي به افراد باعث بروز مشكلات اقتصادي، تشنج در روابط فردي ودرنهايت از بين رفتن آرامش در زندگي مي شود. قرائي مقدم با اشاره به تاكيد دين مبين اسلام و آيين ها وسنت هاي باستاني ايران زمين بر رفع سريع كدورت ها مي گويد: «رفع كدورت ها و ايجاد پيوند بين خويشاوندان بارها توسط آموزه هاي ديني و ملي تاكيد شده است وبهترين زمان براي از بين بردن كدورت ها و غبارروبي دل ها آستانه بهار و عيد باستاني نوروز است.» با نزديك شدن به نوروز خيلي ها دوست دارند علاوه بر خانه تكاني، كينه ها و دلخوري هايي را هم كه از يكديگر دارند دور بريزند. اما غرور راه را براي عفو و گذشت بسته است. خانه تكاني دل در روزهاي پايان سال كمي گذشت مي خواهد تا با بخشيدن ديگران، سال نو را با آرامش شروع كنيم.
گذشت ابزار لازم براي خانه تكاني دل
دكتر قرائي مقدم در اين باره مي گويد: افسردگي، بيشتر در افرادي ديده مي شود كه نمي توانند در مقابل اشتباه هاي ديگران از خود گذشت داشته باشند و كارها و رفتارهاي نادرست ديگران را ناديده بگيرند. مرور كارها و رفتارهاي زشت ديگران و نگه داشتن اين خاطرات در ذهن باعث مي شود افراد نتوانند از اشتباه ديگران چشم پوشي كنند. وي اضافه مي كند: وقتي بايگاني ذهن از خاطرات تلخ و كارهاي ناشايست ديگران انباشته شود احتمال ابتلا به بيماري رواني بيشتر خواهد شد. البته در فرهنگ و آداب ديني نيز به اين موضوع اشاره شده و از كينه توزي به عنوان صفتي ناشايست نام برده شده است.
وي برخي اصطكاك ها در روابط اجتماعي را امري عادي در بين انسان ها مي داند و مي گويد: انسان ها بايد بياموزند از سوء تفاهم ها و كدورت ها به راحتي عبور كنند و خود را درگير برداشت هاي نادرست از ديگران نكنند. اين جامعه شناس ضرر و زيان سوء تفاهم ها در روابط اجتماعي را تنها متوجه شخص مقابل نمي داند و در توضيح آن مي گويد: ممكن است اين كينه توزي ها باعث ايجاد رفتارهاي تلافي جويانه شود اما نبايد فراموش كرد كه اين قبيل رفتارها علاوه بر آسيب زدن به طرف مقابل، وجدان شخص را نيز درگير مي كند.
خشونت در پي كينه جويي
وي مي گويد: اين گونه افراد در هنگام تلافي متوجه ضررهايي كه به خودشان مي رسد، نيستند و تنها از انتقام گرفتن لذت مي برند. وي پرخاشگري را نيز وابسته به افسردگي و كينه توزي مي داند و به افراد توصيه مي كند: بايد با نگاهي همراه با گذشت به اطراف نگاه و احساس كنيم خود ما نيز هنگام خطا با عفو ديگران مواجه شده ايم و حال بهتر است ديگران را نيز ببخشيم. چرا كه خداوند بندگاني را كه از اشتباه ديگران به راحتي مي گذرند، راحت تر مي بخشد.با چنين تفكري ذهن انسان به آرامش مي رسد و استرس هايي كه در بسياري از موارد باعث كمبود اكسيژن در مغز و نارسايي آن مي شود نيز از بين خواهد رفت.
رفع كدورت ها؛ دگرگوني حال انسان
اين جامعه شناس همچنين مي گويد: كمبود اكسيژن در مغز كه بر اثر استرس و مشغوليت هاي ذهني پديد مي آيد باعث تضعيف سيستم دفاعي بدن مي شود و علاوه بر بيماري هاي روحي زمينه ابتلا به بيماري هاي جسماني را نيز در انسان به وجود مي آورد. وي تاكيد مي كند افراد كينه توز هم از بيماري هاي رواني رنج مي برند هم از بيماري هاي جسمي. وي به دعاي تحويل سال و درخواست همه از خداوند براي تحول در احوال و امورشان اشاره مي كند و مي گويد: كنار گذاشتن كينه ها و خانه تكاني دل ها يكي از عواملي است كه حال انسان ها را دگرگون مي كند و براي رسيدن به احسن الحال بايد كينه ها را كنار گذاشت و دوستي ها را توسعه داد؛ از دادن هديه اي كوچك گرفته تا سرزدن به يكديگر و ديده بوسي در ايام عيد مي تواند نقش مهمي در كاهش كينه ها داشته باشد. حتي در روايات اسلامي نيز به اين موضوع اشاره هايي شده كه دست دادن باعث ريزش گناهان مانند برگ درختان مي شود. اين استاد دانشگاه محبت كردن و كنارگذاشتن كينه ها را باعث افزايش سطح سلامت جسم و روان جامعه مي داند؛ سلامتي كه مي توانيم امسال با كمي گذشت و خانه تكاني دل هايمان در كنار خانه تكاني خانه ها به آن دست يابيم.
شنبه|ا|20|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]