تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 26 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):براى بهشت درى است‏بنام (ريان) كه از آن فقط روزه داران وارد مى‏شوند.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1853637896




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

آشنایی با اهل بیت(علیهم السلام)-قسمت آخر


واضح آرشیو وب فارسی:تکناز: پیروی از اهل بیت (علیهم السلام) و الگو و اسوه بودن ایشان  
بعد اُلگودهی
یکی از ویژگی های انسان، کمال خواهی است. هر انسانی ذاتا در جست و جوی برترین هاست. به همین دلیل انسان برای رسیدن به كمال هر چیزی، از جمله كمال خویش، همیشه به دنبال تعلیم و تربیت و فراگیری علم و دانش و کسب مهارت های فنی و عملی است.1 تا خویشتن را از احساس نقص و نیاز، كه همواره توجه آدمی را به خود جلب می کند، برهاند.
این میل فطری که در سراسر وجود انسان سایه افکنده است، به طور طبیعی وی را به الگوگیری فرامی خواند. یكی از بهترین روش های یادگیری و تعلیم و تربیت، روش الگویی است. این شیوه در زندگی انسان از اوان كودكی شروع شده و تا پایان عمر ادامه دارد. رفتار تقلید گونه ی کودک نمونه  بسیار روشنی از این ویژگی روانی بشر است.1
آن چه در این زمینه مهم است، انتخاب آگاهانه و عالمانه الگوها است. انسان باید با شناخت و آگاهی کامل، الگویی را در زندگی برگزیند که تأسّی به آن الگو، موجب کمال واقعی و مایه عزت و سربلندی او در دنیا وآخرت گردد. از چنین الگوی جامع و ایده آلی در قرآن به عنوان «اسوه حسنه» یاد شده است. مقصود از اسوه حسنه، الگویی نیکو و تمام عیار در همه ابعاد زندگی، بدون هیچ نوع نقص و کاستی می باشد. در همین ارتباط خدای سبحان در کلام وحیانی خود دو شخصیت بزرگ را به عنوان اسوه حسنه به مردم معرفی نموده است:
1- حضرت ابراهیم خلیل (علیه السلام): «لَقَد كَانَت لَكُم اُسوَهٌ حَسَنَهٌ فِی اِبرَاهیِم وَ الَّذیِنَ مَعَهُ»؛3 برای شما تأسی نیكویی است در زندگی ابراهیم و كسانی كه با او بودند. یعنی آنان، در صبر و استقامت و مبارزه با بت پرستی، در گذشته و حال، الگوی شایسته و مناسبی برای موحدان و خدا پرستان بوده اند.
2- پیامبر عظیم الشأن اسلام حضرت محمد (صلی الله علیه و آله): «لَقَد كَانَ لَكُم فِی رَسوُلِ اللهِ اُسوَهٌ حَسَنَهٌ»؛4 شما را به حق در (خصلت ها و روش های رفتاری) پیامبر الگوی نیكو و پسندیده ای است. رسول خدا (صلی الله علیه و آله)، بی شك، بهترین الگویی است که می توان در تمام جنبه های زندگی اعم از فردی و اجتماعی به او اقتدا کرد و از روش و منش و رفتار و گفتار آن حضرت درس زندگی آموخت. ایشان درتمام ویژگی ها و خصایص انسانی سرآمد بشریّت و جامع همه کمالات و خوبی هاست. خداوند در باره آن حضرت فرمود: «إنَّكَ لَعَلَی خُلُقٍ عَظیِم»؛5 تو البته دارای اخلاق عظیم و شایسته ای هستی.
به فرموده علامه سید محمد حسین طباطبایی (ره): شخصیت والای رسول خدا (صلی الله علیه و آله) الگوی همیشه زنده و جاویدی است که در طول تاریخ، یگانه رهبر و پیشوای همه بشریت بوده و هست و اینک هم فراتر از محدودیت های زمان و مکان به عنوان سرمشق ماندگار در قلّه های رفیع تاریخ همواره درخشیده و تا انقراض عالم هم چنان خواهد درخشید. شخصیت آن حضرت منحصر به زمان خاصی نبوده و نیست، بلکه یک حقیقت همیشه زنده و جاودانی است كه مطابق با واقعیات زندگی هر نسلی تجلی یافته، تشنگان حق و معنویت را سیراب می کند. سیره و رفتار آن سرمشق الهی در تمام ابعاد زندگی رهنمای سالكان الی الله و ره جویان حق و حقیقت است كه با تأسی به آن، نیل به كمالات معنوی سهل و آسان خواهد بود.6
امام علی (علیه السلام) در زمینه تأسّی به پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله) می فرماید: «وَ اقتَدوُا بِهُدَی نَبِیِّکُم! فَاِنَّهُ اَفضَلُ الهُدَی وَ استَنّوُا بِسُنَّتِهِ فَاِنَّهَا اَهدَی السُّنَنِ»؛7 از راه و رسم پیامبرتان پیروی کنید که بهترین راهنمای هدایت است، رفتارتان را با روش آن حضرت تطبیق دهید که هدایت کننده ترین هدایت ها است. در جای دیگر می فرماید: «و لَقَد کَانَ فِی رَسوُلِ اللهِ کَافٍ لَکَ فِی الاُسوَهِ، وَ دَلیِلٌ لَکَ عَلَی ذَمِّ الدُّنیَا، وَ عَیبِهَا، وَ کَثرَهِ مَخَازیِهَا، وَ مَسَاویِهَا»؛8 برای تو کافی است که راه و رسم زندگی پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله) را اطاعت نمایی تا راهنمای خوبی در شناخت بدی ها و عیب های دنیا و رسوایی ها و زشتی های آن برای تو باشد.
پس از رسول خدا (صلی الله علیه و آله)، اهل بیت آن حضرت کامل ترین الگوی های نجات بخش برای جامعه بشری هستند و اقتدای به آن بزرگواران همانند تأسَی به شخص رسول الله (صلوات الله علیه) می باشد که هدایت کننده و سعادت آفرین است. پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) خود نیز مکرر به امر مهم تأكید فرمودند9 بر اساس سفارشات آن حضرت هرکس در زندگی خود از اهل بیت تبعیّت کند و سیره آنان را سرمشق اعمال و رفتار خویش قرار دهد، به طور مسلّم سعادتمند خواهد بود.
پیروی از اهل بیت (علیهم السلام)
حضرت امام علی بن ابی طالب (علیه السلام) در یکی از خطبه های نهج البلاغه پس از اشاره به این مسئله، به پیروی از اهل بیت (علیهم السلام) نیز تأکید فرموده اند: «اُنظُروُا اَهلَ بَیتِ نَبِیِّکُم! فَالزَموُا سَمتَهُم، وَ اتَّبَعوُا اَثَرَهُم، فَلَن یَخرُجوُکُم مِن هُدَی، وَ لَن یُعیِدوُکُم فِی رِدَی، فَاِن لَبِدوُا فَالبُدوُا، وَ اِن نَهَضوُا فَانهَضوُا، وَ لاتَسبِقوُهُم فَتَضِلوُّا، وَ لاتَتَأَخَّروُا عَنهُم فَتَهلِکوُا»؛10 به خاندان پیامبرتان بنگرید و همراه آنان باشید، به هرسمت و سوئی که آن ها گام برداشتند، شما هم به همان سمت گام بردارید؛ چون ایشان هرگز شما را از راه راست خارج نمی کنند و به سستی باز نمی گردانند. پس اگر سکوت کردند، شما هم سکوت کنید، و اگر قیام کردند، شما هم قیام کنید، و از آن ها پیشی نگیرید که گمراه خواهید شد، و از آنان عقب نمانید که هلاک خواهید گشت. در زیارت جامعه کبیره نیز از امام هادی النقی (علیه السلام) آمده است: «اَنتُمُ الصِّرَاطُ الاَقوَمُ؛... اِلَی اللهِ تَدعوُنَ، وَ عَلَیهِ تَدُلّوُنَ»؛11  شمایید راه راست و استوار خداوند... که به سوی او می خوانید و بر او دلالت می کنید. «مَنِ اتَّبَعَکُم فَالجَنَّهُ مَأوَاهُ وَ مَن خَالَفَکُم فَالنَّارُ مَثوَاهُ»؛12 هرکه از شما پیروی کند، بهشت جای گاه اوست و هرکه با شما مخالفت ورزد، دوزخ سرانجام اوست.
هم چنین امام علی (علیه السلام) در نامه عتاب آمیزشان به عثمان بن حنیف (ره) نسبت به تأسّی به سیره و رفتار خویش، این گونه فرموده: «ألا وَ إنَّ لِكُلِّ مَأموُمٌ اِمَاماً یَقتَدِی بِهِ، وَ یَستَضِئُ بِنوُرِ عِلمِهِ، ألا وَ إن اِمَامَكُم قَد اكتَفَی مِن دُنیَاهُ بِطَمرَیهِ، وَ مِن طُعمِهِ بِقُرصَیهِ»؛13 آگاه باش! هر پیروی را امامی است كه از او پیروی می كند و از نور دانشش روشنی می گیرد؛ آگاه باش! امام شما از دنیای خود به یك جامه فرسوده و دو قرص نان رضایت داده است. مهم ترین پیام سخنان امام امیرالمؤمنین علی (علیه السلام) در این گونه بیانات به رهروان خویش تأسی و الگو گیری دقیق از گفتار و رفتار جانشینان رسول خدا یعنی امامان معصوم (صلوات الله علیهم) است که باید مورد عمل مؤمنان و کمال جویان قرار گیرد تا به خیر و کمال دنیا و آخرت نائل آیند.
به راستی، اگر زندگی هر یك از امامان معصوم را بررسی كنیم و به کلام و رفتار آن هادیان الی الله توجه نمائیم، خواهیم دید كه سراسر حیات پرافتخار آن بزرگواران، مملوّ از آموزش ارزش ها، هدایت های حکیمانه، اخلاق، ایثار و فداكاری، مروّت و جوان مردی، انفاق و خدمت رسانی به فقرا و محرومین بوده است. آن ها هرگز به کمتر از اجرای عدالت تن نداده اند. از این روی تمام زوایا و ابعاد زندگی آن ها، به لحاظ تربیتی حائز اهمیت است، که دانسته شود و به آن عمل شود.
نتایج این بحث:
تا این جا به اموری دست یافته ایم که مجموعه فهرست شده آن عبارت است از:
1. تشریع قانون از آن خالق متعال است و بس!
2. ولایت نیز از آن او و به هر که او افاضه کند می باشد.
3. تنها کسی می تواند عهده دار تبیین تشریع و والی باشد که از عصمت برخوردار باشد.
4. عصمت برایند علم لدنّی و لطف خاص خداوندی است. 
5. پس پیامبر اکرم (صلوات الله علیه) امامت، نقش رهبری و الگو دهی دارد.
6. در دوران غیبت مقام ولایت فقیه عهده دار وظائف امامت در بین مردم است.
-----------------------------
1. ر.ک.به: محمد تفی، مصباح یزدی، اخلاق در قرآن، قم، انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره)، 1376، ص 46-48.
2. مصطفی عباسی مقدم، نقس اسوه ها در تبلیغ، سازمان تبلیغات اسلامی، 1371، ص 23.
3. سوره مبارکه ممتحنه، آیه شریفه 4.
4. سوره مبارکه احزاب، آیه شریفه 21. 
5. سوره مبارکه قلم، آیه شریفه 5.
6. ر.ك به: ترجمه المیزان، ج 21، ص 288.
7. نهج البلاغه، خط 110.
8. همان، خط 160.
9. اشاره به حدیث شریف ثقلین است كه از روایات متواتره، پر شهرتی بین اهل اسلام است. 
10. نهج البلاغه، خط 97.
11. شیخ عباس قمی، کلیات مفاتیح الجنان، فرازی از زیارت جامعه کبیره.
12. شیخ عباس قمی، کلیات مفاتیح الجنان، فرازی از زیارت جامعه کبیره.
13. نهج البلاغه، نامه 45.

حجت الاسلام و المسلمین آقاتهرانی








این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تکناز]
[مشاهده در: www.taknaz.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 152]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن