تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 14 مهر 1403    احادیث و روایات:  امام حسین (ع):هر كس فكرش به جايى نرسد و راه تدبير بر او بسته شود، كليدش مداراست.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها




آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1820891369




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

آفريقا؛ جولانگاه توسعه‌طلبي آمريكا و رژيم صهيونيستي


واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: آفريقا؛ جولانگاه توسعه‌طلبي آمريكا و رژيم صهيونيستي
لشكركشي‌ها و درگيري‌هاي برخي كشورهاي شمال آفريقا در سومالي تحت حمايت آمريكا كه با هدف دستيابي به منابع طبيعي و تسلط بر اين كشور استراتژيك صورت مي‌گيرد، مستعد آن است كه به يك درگيري منطقه‌اي ميان كشورهاي همجوار تبديل شود.

پايگاه اطلاع‌رساني «گلوبال ريسرچ» كانادا در گزارشي نوشت: درگيري‌ها در سومالي پس از اشغال يك شهر مركزي توسط نيروهاي اتيوپي كه با هدف ريشه‌كن كردن شبه‌نظاميان «الشباب» وارد اين كشور شدند، به شدت افزايش يافت. ارتش اتيوپي به همراه نيروهاي دولت انتقالي فدرال سومالي كه تحت حمايت غرب قرار دارند، وارد شهر مرزي «بلدوينه» شدند. نيروهاي سومالي طي دو سال گذشته در حال مبارزه با شبه‌نظاميان الشباب بوده‌اند، اما فقط موفق شدند كنترل موگاديشو، پايتخت اين كشور را در دست بگيرند. مناطق وسيعي از سومالي به ويژه در جنوب، همچنان تحت فرماندهي و كنترل شبه نظاميان قرار دارد. پيش‌تر، گزارش‌ها از حمله ارتش اتيوپي به سومالي خبر مي‌دادند كه همگي از سوي آديس‌آبابا تكذيب شدند، اما حمله اخير به صراحت از مشاركت نظامي اتيوپي در اين حملات حكايت دارد. تقريباً تمام كشورهاي شاخ آفريقا در كشور جنگ‌زده سومالي حضور دارند. نيروهاي كنيا كه از تجهيزات سنگين نظير تانك و جت‌هاي جنگنده برخوردارند، در اواسط ماه اكتبر حمله وسيعي را عليه سومالي به اجرا گذاشتند. اكنون كه در حدود چهار ماه از آن تاريخ مي‌گذرد، نيروهاي كنيا همچنان در حال مبارزه با نيروهاي الشباب به ويژه در جنوب موگاديشو و در مرزهاي شرقي كنيا هستند. دو ماه قبل، نيروهاي جيبوتي وارد موگاديشو شدند و دولت سومالي به طور رسمي از آنها خواست تا به نيروهاي بروندي و اوگاندا كه طي دو سال گذشته به عنوان بخشي از مأموريت صلح‌باني اتحاديه آفريقا براي مبارزه با شبه‌نظاميان وارد سومالي شده بودند، بپيوندند.

علاوه بر اين نيروها، آمريكا و فرانسه نيز در اين نبردها مشاركت دارند. واشنگتن و پاريس از نيروهاي كنيا و اتحاديه آفريقا حمايت نظامي كرده اند. هواپيماهاي بدون سرنشين آمريكايي و نيروي دريايي فرانسه نيز در حملات نيروهاي زميني كنيا همكاري مي‌كنند. مدتي پيش از اعزام نيروهاي جيبوتي به سومالي، «لئون پانتا» وزير دفاع آمريكا از اين كشور ديدار كرد و در مورد كانون‌هاي تروريستي در سومالي و يمن هشدار داد. اتيوپي نيز به عنوان يكي از متحدان نزديك واشنگتن محسوب مي‌شود. دولت اتيوپي با چراغ سبز بوش در سال 2006 و در جريان حملاتي با هدف براندازي اتحاديه محاكم شريعت كه در آن زمان در راس قدرت سومالي بود وارد ميدان شد.

مداخله نظامي اتيوپي در سومالي بدون مجوز واشنگتن غيرممكن بود و اين شكل از مداخلات نشان داد كه واشنگتن در حال برنامه‌ريزي حمله‌اي چندجانبه عليه شبه‌نظاميان سومالي است، چرا كه. برنامه كنوني آمريكا ارتباط چنداني با مبارزه عليه تروريسم ندارد و از انگيزه‌هاي ژئوپوليتيك براي تسلط بر سومالي به عنوان كشوري استراتژيك در شاخ آفريقا برخوردار است. از زمان سرنگوني حكومت ديكتاتوري «زياد باره» در سال 1991 كه تحت حمايت آمريكا قرار داشت، سومالي دو دهه است كه با درگيري و جنگ دست به گريبان است.

خطوط ساحلي سومالي كه به مسيرهاي اصلي عبور نفت از خليج يمن و درياي سرخ مشرف است، به همراه بي‌ثباتي هميشگي اين كشور، همواره اغوا‌كننده واشنگتن براي به راه انداختن جنگ نيابتي در اين منطقه بوده است. دولت تحت حمايت آمريكا در موگاديشو كه به فساد و بي كفايتي متهم است، نشان داده است كه قادر به اداره اين كشور نيست. به‌رغم كمك‌هاي خارجي فراوان از سوي واشنگتن و حمايت نظامي از سوي دولت‌هاي همسايه كه همگي تحت حمايت واشنگتن هستند، دولت موگاديشو فقط توانسته كرسي قدرت مركزي خود را حفظ كند. ورود نيروهاي كنيا، اتيوپي و جيبوتي را مي‌توان به منزله تلاش واشنگتن براي تشديد فشار‌هاي نظامي بر گروه الشباب دانست.

اما آنچه كه نگران‌كننده است، اين است كه جنگ‌هاي نيابتي آمريكا در شرق آفريقا مي‌تواند به رقابت‌هاي وطن‌پرستانه دامن بزند و از جنگي منطقه‌اي كه ميان بازيگران متعدد (كه ظاهراً همگي در يك جبهه، يا به عبارت ديگر در خدمت آمريكا هستند) جريان دارد، نتايج معكوس به بار آورد.

در سال‌هاي اخير، رهبري منطقه‌اي اتيوپي از سوي كنيا به چالش كشيده شده است. هر دو كشور از مرزهاي مشترك با سومالي برخوردارند و پس از تعيين مرزهاي اين كشور مستعمره، هر دو كشور مدعي مالكيت بخش‌هايي از نقاط مرزي سومالي هستند. با حمله نيروهاي كنيا به سومالي در ماه اكتبر، سكوت ديپلماتيك اتيوپي بسيار چشمگير بود. اتيوپي در سال 2006، پس از اعزام نيروهايش به سومالي تحت حمايت آمريكا، متحمل شكست خفت باري شد.

با روي كردن آمريكا به كنيا به عنوان نماينده محبوبش، ظاهراً آديس‌آبابا از اين بابت رنجيده خاطر شده است.

ادامه دارد





دوشنبه|ا|24|ا|بهمن|ا|1390





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: اطلاعات]
[مشاهده در: www.ettelaat.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 78]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن