واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: "ماسوله" ، بومي كه براي جهان نقاشي ميشود
رشت - دفتر پيگيري ثبت جهاني "ماسوله "در عمارتي تاريخي در رشت گشايش يافت تا مراحل ثبت اين اثر به عنوان ميراث بشري در جهان قوت بيشتري بيابد.
صنعت جهانگردي 10 درصد توليد ناخالص جهاني و 10 درصد اشتغال جهان را به خود اختصاص داده و به همين دليل رقابت تنگاتنگي بين قدرتهاي بزرگ جهانگردي جهان براي بهدست آوردن سهم بيشتري از بازار آن وجود دارد.
در اين زمينه كشورهايي كه راهبردهاي مشخصي براي توسعه جهانگردي دارند، توانستهاند با كسب عنوان برترين مقصد سهم بيشتري از درآمدهاي جهانگردي را بهدست آورند.
كشورمان ايران جزء 10 كشور نخست دنيا به لحاظ برخورداري از جاذبه هاي گردشگري است و كشوري چهار فصل محسوب مي شود كه رنگين كماني از رنگ و شكوه در اين سرزمين را ميشود، ديد.
متاسفانه بهزعم كارشناسان گردشگري؛ هنوز زيرساختها فراهم نيست و صنعت گردشگري صنعتي لوكس پنداشته شده و هنوز در معرفي گيراييهاي كشورمان در جهان ضعيف هستيم.
اما گامها برداشته شده و تاكنون 13 اثر تاريخي از كشورمان در فهرست جهاني ثبت شده و چه بسيار ديگري كه هنوز در راه هستند و بايستي با رفع موانع به عنوان ميراث بشري در فهرست ثبت آثار جهاني جاي گيرند و چه بسيار ديگر كه شاخصند اما هنوز شناخته و شناسانده نشده اند.
گيلان بهدليل گيراييهاي بيشمارش در شاخه هاي متعدد گردشگري كهن و مدرن يكي از قطبهاي گردشگري كشور محسوب مي شود و شهرك تاريخي "ماسوله "يكي از آن ديگري است كه در مسير ثبت جهاني است تا فراتر از كشور معرفي شود؛ هرچند كه شهرت رؤياگونش در گوشه گوشه جهان رسوخ كرده و هر سال در چهار فصل، ميهماناني را ميزبان است كه از نقطه نقطه جهان به ديدنش مي آيند.
ماسوله در غرب گيلان است و از زماني كه رهسپار مي شوي، بايستي درنگ كني چراكه در بين ازدحام زيبايي قرار مي گيري.
پس از گذر از طبيعتي كه سيلاب واژه ها نيز نمي تواند توصيف گوي بوي شالي، كوچه باغي از درختهاي سر به فلك كشيده، نرم آهنگ رودخانه ها، ريتم منظم بوتههاي چاي و زميني تا ارتفاعات مهاندود پشته پشته درختهاي سرو قامت و كلبه هايي چوبي در ميان آنها باشد، وارد ماسوله ميشويد.
خانه هايي گلين به رنگ عسل با گلدانهاي شمعداني معروفش نگاهت را تا ارتفاعاتي سبز و وهمانگيز سوق مي دهد و گنبدي ساده و سبز با دو مناره دلانگيز بنا شده در ميان خانه هاي پلكاني كه اذان سحرگاهش روح را به طرب مي آورد، جاذبه ايست از بسيار جاذبه هاي ماسوله ...
طنين خروش رودخانه تو را فرا گرفته و همچنان در ميان باريك راهي سنگي پا به ارتفاع مي گذاري و در اين ميان پس از گذر از تخته سنگي عظيم كه تاريخچه ماسوله بر آن حك شده و خبر از ماندگاري آن از قرنهاي دور مي دهد، صنايع دستي گيلان نگاه گردشگران را به خود مي خواند.
و كم كم كه بالاتر مي روي زنان ماسوله اي گاه بر سنگ فرش و گاه بر چهار پايه اي نشسته و مشغول به بافتن هستند و در كنارشان تابلويي است كه با چيدماني از عروسكهاي بافتني ماسوله نقش گرفته و ديگر اين عروسكهاي خندان رنگي، شناسه اين روستاي تاريخي شده و كمتر گردشگري است كه يكي از آنان را در سبد سوغات خود قرار ندهد.
مردمان ماسوله امروز بيش از هميشه جايگاه زادگاهشان را درك كرده و صداي بيگانه در نيمه شب ذهنشان را مي آشوبد و ورود پديده اي چون بيل مكانيكي در نظرشان گناهيست نابخشودني...
"كامليا رشيدي" كارشناس ارشد برنامه ريزي توريسم در همين زمينه مي گويد: ميل و رغبت عمومي در جهان براي ايجاد ارتباط ميان معماري و گردشگري به سرعت در حال افزايش است و بايستي در آينده به انتظار نمونه هاي بيشتري از آثار معماري كه در راستاي تحقق اهداف صنعت گردشگري طراحي و ساخته مي شوند، نشست.
وي معماري ماسوله را كهن و داراي ريشه در تاريخ توصيف مي كند و مي گويد: از آنجايي كه هنر معماري در كشورهايي كه صاحب تاريخ و فرهنگ باستاني هستند از مهم ترين پايه هاي تمدن ديرينه آنهاست و سرزمينمان ايران نيز با پيشينه و مدنيت چند هزار ساله خود داراي چنين شاهكارهاي معماري است.
وي اضافه كرد: شايد اين علاقه و توجه سبب تداوم اين هنر شده، از تالارها و ايوانهاي ستون دار تخت جمشيد تا قصرهاي صفوي در اصفهان تا خانه هاي روستايي، گنبدهايي كه بر چهار قوس بنا شده، صحن چهار ايواني، حياط داخلي و حوض آن همه از ويژگيهاي معماري اصيل ايراني است كه در طول تاريخ معماري ايران پيوسته تداوم خود را حفظ كرده و شهرتش رده هاي كره خاكي را در نورديده است. (حال اينكه در معماري مدرن داراي چه جايگاهيست خود مقوله اي جداست.)
اقليم ماسوله كه به تقريب در 53 كيلومتري رشت واقع شده؛ به گونه ايست كه گاه مي توان در لحظه، مه و آفتاب و باران را در آن تجربه كرد.
ارتفاع آن از سطح درياي آزاد يك هزار و 50 متر و اختلاف بين پايينترين و بالاترين نقطه اين شهر كوهستاني بيش از 120متر است.
آميزهاي از فرهنگهاي سهگانه طالش، تركي و گيلكي از يكسو و طبيعتهاي سهگانه جنگلي، مرتعي و كوهستاني از سوي ديگر، فرهنگ و تمدن خاصي را به وجود آورده كه نخستين نمايه كالبدي آن، شهرسازي و معماري خاص ماسوله است.
"آتوسا مؤمني" مديركل دفتر ثبت آثار و حفظ ميراث معنوي و طبيعي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در گفت و گو با خبرنگار ايرنا بيان كرد: يكي از ظرفيتهاي ماسوله پويايي و زندگي است و موانع سد راه براي ثبت جهاني آن خيلي بزرگ نيست .
وي اظهار كرد: شهرك تاريخي ماسوله در اولويت برنامه هاي ثبت جهاني است و بايستي در جريان رفع موانع مراقب بود تا به پويايي و زندگي اجتماعي مردم اين شهرك خللي وارد نشود.
وي تصريح كرد: ثبت جهاني ماسوله در يك پروسه دو ساله انجام خواهد شد و اين موضوع مستلزم همكاري و همياري مديران استاني است.
مومني افزود: ماسوله با تمام ظرفيتهايي كه دارد، به بلوغي رسيده كه كل بشر مي تواند به عنوان يك ميراث به آن ببالد و به آن افتخار كند.
"نصرالله مولايي هشجين" دانشيار جغرافيا و برنامه ريزي روستايي عشايري دانشگاه آزاد گيلان نيز گفت: ثبت اثري در مقياس جهاني در وهله نخست؛ جذب نگاه و توجه مسوولان و سرمايه گذاران همان كشور را در بردارد.
وي افزود: همچنين در صورت ثبت اثر در فهرست جهاني علاوه بر جذب و افزايش گردشگران خارجي نگاه مردمان همان سرزمين را متوجه قدمت و غناي پيشينه خويش مي نمايد كه نه تنها از فرهنگ و داشته هاي خويش غافل نشوند، بلكه بدان ببالند و در راستاي حفظ آنها تلاش نمايند.
وي ادامه داد: حفظ و زنده ماندن پر قوت و همچنين جذب گردشگر بسيار داخلي و خارجي از نتايج ثبت جهاني ماسوله خواهد بود.
مديركل ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري گيلان نيز معتقد است: گيلان بهواسطه گيراييهاي بسيار بايستي در فهرست آثار جهاني بدرخشد و فرزندان اين سرزمين بايستي با فرهنگ حفظ و احياي ميراث سرزمين خويش پرورش يابند.
"اميد عزيزي" افزود: به همين منظور كتاب "زادگاه من ماسوله " براي تدريس به دانش آموزان اين خطه آماده و مديران اداره كل آموزش و پرورش پيشنهاد داده شده است.
وي اظهار كرد: در صورت تصويب ، اين كتاب در مدارس گيلان تدريس خواهد شد.
شهرك تاريخي ماسوله به عنوان اثر ملي در سال 1354 شمسي به شماره 1090 در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده ؛ و اينك براي ثبت جهاني بيش از هر زمان ديگري گامهاي پرقوت تري برمي دارد.
نخستين دفتر ثبت جهاني ميراث كشور پنجشنبه هفته گذشته به مناسبت دهه مبارك فجر انقلاب اسلامي، با حضور آتوسا مؤمني مديركل دفتر ثبت آثار و حفظ ميراث معنوي و طبيعي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در عمارت كلاه فرنگي رشت گشايش يافت.ك/4
گزارش از: مرضيه ضامن
1881/695/506
انتهاي خبر / خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) / كد خبر 30814594
دوشنبه|ا|24|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 781]