واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: نظرسنجي از مردم تهران درباره فروشگاههاي شهروند
رفتارها- مشاهدات محققان اين طرح حاكي از آن است كه در موارد بسياري، خريد از اين فروشگاه ها براي شهروندان تهراني به نوعي شاخصي براي اعتبار اجتماعي تلقي مي شود. با توجه به تنوع نسبي كالايي كه در فروشگاههاي شهروند وجود دارد، شهروندان ميتوانند كالاي مورد نظر خود را براي خريد بيابند.
مدير طرح: شبنم چهره
همكاران: سيامك كفايي، فريده درفشي، زهره ديداري، ميترا زاغي، سميه گايگاني و پيمان محمودي
پيشگفتار
توجه به رفاه اجتماعي شهروندان يكي از مولفههاي موثر در تامين مشاركت عمومي و جلب رضايت جمعي است. يكي از مصاديق اين موضوع را ميتوان در راهاندازي فروشگاههاي زنجيرهاي مشاهده كرد. اين فروشگاهها با عرضه تمركز كالا امكان تجربهاي متفاوت در خريد را براي شهروندان فراهم ميكنند. براساس اهداف اعلام شده، تاسيس فروشگاههاي زنجيرهاي، يكي از سازوكارهاي كاهش هزينههاي توزيع و عرضه كالا بوده است.
شهرداري تهران به منظور بهبود مديريت شهري، كاهش هزينههاي تردد و حجم ترافيك درونشهري، صرفهجويي در وقت شهروندان، كاهش آلودگيهاي محيط زيست و حذف واسطههاي اضافي بين توليدكننده و مصرفكننده به ايجاد و توسعه فروشگاههاي زنجيرهاي در تهران اقدام كرد.
شركت خدمات كالاي شهروند، كه مديريت اين شبكه فروشگاههاي مدرن و زنجيرهاي را بهعهده دارد، وابسته به شهرداري تهران بوده است. فروشگاههاي شهروند از همان ابتدا تاسيس (آبان ماه سال 1372) با استقبال شهروندان همراه بوده و گسترش يافته است. هم اكنون اين فروشگاهها با 17 شعبه در مناطق مختلف شهر تهران فعال و در حال انجام وظيفه هستند.
هدف تحقيق:
ارائه شيوه هاي جديد عرضه و خريد كالا يكي از ابعاد مهم فرهنگ جديد شهري است. براين اساس، اين تحقيق در پي آن است كه جايگاه فروشگاه زنجيره اي شهروند را كه توسط مديريت شهري تهران راهاندازي شده است، نزد مردم تهران شناسايي كند.
روش جمع آوري اطلاعات:
نظرسنجي تلفني بصورت پيمايشي و نمونه گيري تصادفي.
جامعه آماري:
شهروندان مناطق 22 گانه تهران كه داراي خط تلفن هستند.
زمان اجراي نظرسنجي:
اين نظرسنجي از تاريخ 6 تا 9 بهمنماه 1387 توسط گروه نظرسنجي تلفني مركز مطالعات و تحقيقات رسانه اي روزنامه همشهري انجام شده است.
گزيدهاي از يافتههاي اين تحقيق به قرار زير است:
66 درصد از پاسخگويان بيشتر به صورت نقدي، 22 درصد با بن خريد شهروند و 12 درصد با كارتهاي اعتباري از فروشگاههاي زنجيرهاي شهروند خريد ميكنند.
بر اساس نتايج جداول كا اسكوار (در سطح معني داري بالاتر از 98 درصد)؛ بيشتر پاسخگويان مرد، كه در منطقه 4 تهران سكونت دارند از طريق وجود شعبهاي از فروشگاههاي زنجيرهاي شهروند در محل سكونتشان با اين فروشگاهها آشنا شدهاند. اين درحاليست كه بيشتر زنان خانهدار ساكن منطقه 4 تهران از طريق تعاريفي كه اطرافيان از اين فروشگاهها كردهاند با شهروند آشنا شدهاند. گفتني است بيشتر پاسخگويان مرد ساكن منطقه 5 تهران نيز از طريق بنهاي ارائه شده از سوي سازمان و محل كارشان با شهروند آشنا شدهاند.
نمودار زير نشاندهنده پراكندگي پاسخگويان بر اساس طريقه آشنايي آنان با فروشگاههاي زنجيرهاي شهروند است:
جدول زير بيانگر توزيع پاسخگويان بر اساس نظر آنان درمورد مزاياي خريد كردن از فروشگاههاي زنجيرهاي شهروند است:
مزاياي خريد از شهروند
تعداد
درصد
امكان خريد كلي
231
44
تنوع كالا و برخورداري از حق انتخاب
130
26
كيفيت و مرغوبيت كالا
70
13
مزايايي ندارد (به دليل داشتن بن خريد، مجبورم از شهروند خريد كنم)
23
4
امكانات مناسب و جذابيت خريد از شهروند به خصوص براي كودكان
(پاكيزگي، نزديكي، پاركينگ، آسانسور و پله برقي و...)
21
4
مناسب بودن و تثبيت قيمت كالاها در فروشگاههاي شهروند
20
4
بستهبندي مناسب اجناس
16
3
ساعت خريد نامحدود و صرفه جويي در وقت
11
2
جمع
522
100
اين نظرسنجيها ادامه دارد. ممكن است در روزهاي آينده، پژوهشگران مركز تحقيقات و مطالعات رسانهاي همشهري، با تلفن شما هم تماس بگيرند. متن كامل اين خبر را در سايت مركز مطالعات و تحقيقات رسانهاي همشهري بخوانيد.
پنجشنبه|ا|1|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 243]