واضح آرشیو وب فارسی:فارس: راز حضور بيسابقه قطر در تحولات منطقه چيست
خبرگزاري فارس: نقشي كه قطر هم اكنون در عرصه منطقهاي ايفا ميكند، برخي دليل اين امر را اقتصاد قدرتمند و برخي به وابستگي اين كشور به آمريكا و برخي ديگر به عدم حضور عربستان سعودي در صحنه حوادث جهان عرب ميدانند ولي راز آن را بايد در جايي ديگر جستجو كرد.
به گزارش فارس به نقل از پايگاه اطلاع رساني البناء، "سالم زهران" نويسنده جهان عرب در مقالهاي به بررسي علل حضور بيسابقه كشور قطر در عرصه منطقهاي و ايفاي نقشي فراتر از حد انتظار و اندازه خود ميپردازد و در اينباره مينويسد:
بسياري از راز قطر و نقش بزرگ و مهمي كه اين كشور كوچك با جمعيت اندكش كه حتي فراتر از يكي از كويهاي شهر مصري "شبرا" يا "حلب" در سوريه نيست، سوال ميكنند. كشوري كه نه تنها داراي تمدني نيست، بلكه حتي معناي كامل دولت را هم نميتوان در آن يافت.
نقش كنوني قطر حتي غرب را نيز به تعجب واداشته
حد و مرز اين سوالات فقط به اعراب محدود نميشود، بلكه غربيها و دستگاههاي اطلاع رساني آنها نيز از ظهور اين پديده متعجب و شگفتزده شدهاند، با اين كه دستگاههاي سياسي و اطلاعاتي كاملا از دلايل نهفته در پس اين ظهور غيرمنتطره و اين كه چه دستهايي در پس آن هستند، مطلع و آگاه ميباشند.
شايد بتوان از جمله دلايل اين به ظاهر اقتدار كشور قطر در قدرت اقتصادي و همچنين وابستگي اين كشور به آمريكا و وجود پايگاههاي متعدد نظامي آمريكايي در دوحه و عدم حضور بازيگري چون عربستان سعودي از صحنه حوادث جهان عرب يا وجود شخصيت مكاري با افكاري شيطاني چون "حمد بن جاسم"، نخستوزير و وزير خارجهاش ملاحظه كرد، اما دليل اصلي چيز ديگر است.
دليل اصلي اين ايفاي نقش قطر را بايد در چه چيز ملاحظه كرد
درباره دليل اصلي نهفته در پس اين اقتدار قطري را "سامي ريول"، ديپلمات صهيونيست تبيين ميكند كه براي سالهاي سال نقش بسيار مهمي را در سرويس اطلاعات و جاسوسي رژيم صهيونيستي "موساد" ايفا كرد، علاوه بر اينكه ريول مسئوليت اداره دفتر منافع اسرائيل در دوحه را هم اداره ميكرد.
ريول آشكارا و بيپرده در كتابي كه اخيرا تحت عنوان "قطر و اسرائيل: پرونده روابط محرمانه" چاپ و منتشر كرده، از دلايل اين ايفاي نقش سخن ميگويد، بويژه آنكه وي در قطر از جمله مهمترين مهندسان ، طراحان و برنامهريزان جهت عادي سازي روابط اسرائيل – قطر بود كه رياست گروهي كه وظيفهاش پيشبرد عادي سازي روابط اسرائيل با كشورهاي عرب حوزه خليج فارس و گسترش همكاريهاي اقتصادي دو جانبه را هم برعهده داشت.
در سالهاي اخير هم سامي ريول مدير بخش روابط اسرائيل با ناتو در وزارت خارجه اين رژيم بود؛ همان ناتويي كه قطر عرصه عملياتش در ليبي را رهبري و هدايت نمود.
تلاشهاي قطري براي برقرار رابطه با اسرائيل
اين ديپلمات اسرائيلي تاكيد ميكند، امكان نفوذ اسرائيل در قطر جز از طريق پايگاههاي نظامي موجود در قطر ممكن نبود كه پايتخت پايگاههاي آمريكايي نه تنها موجود در خاورميانه كه در سراسر جهان را تشكيل ميدهد. به همين دليل ريول تاكيد ميكند، امكان فهم روابط ميان كشورهاي و بويژه اعراب با اسرائيل جز از دروازه آمريكايي آن امكان پذير نيست.
ريول در اينباره به سخنان امير قطر كه آن را در شبكه "امبيسي" و تنها سه ماه پس از رسيدن به قدرت ايراد كرده بود، استناد ميجويد كه گفته بود: طرح گازي ميان قطر و اسرائيل وجود دارد كه قرار است، از طريق اردن به اجرا گذاشته شود و در ادامه خواستار لغو ومحاصره اقتصادي تحميل شده از سوي اعراب بر اسرائيل شده بود.
پايگاههاي آمريكايي دروازه ورود به جهان عرب
ريول تاكيد ميكند: پايگاههاي نظامي آمريكا و تمايل قطر به برقراري روابط اقتصادي با اسرائيل دروازه روابط تلآويو- دوحه گشوده شد تا اسرائيل سنگبناي يكي از پايدارترين دوستيهاي خود با يك كشور و طرف عربي به جز مصر را بنا نهد كه از روابط خود با اسرائيل شرمنده و خجلتزده مينمود.
و درحاليكه كشورهاي عرب حوزه خليج فارس، بويژه عربستان سعودي از درز اخبار ديدار مقامات مسئول خود با همتايان اسرائيلي خود به شدت واهمه داشتند، امير قطر تلاش ميكرد، روابط خود با اسرائيل را به صورتي اشكار در تمام سطوح گسترش دهد.
نقش انكار ناپذير مقامات قطري
اگرچه ريول تاكيد ميكند، اگر كمك مسئولان و مقامات بلندپايه كاخ امير قطر و وزارت خارجه و شركتهاي بزرگ اين كشور از جمله شركتهاي حمد بن جاسم، نخستوزير و وزير خارجه قطر وجود نداشت، اسرائيل هيچگاه نميتوانست با دوحه رابطه برقرار كند.
ريول در اينباره به بحرانهايي اشاره ميكند كه روابط مصر-قطر در زمان حسني مبارك رئيس جمهور مخلوع مصر براي مدتي شاهد آن بود و از بيم آنكه مبادا قطر جاي مصر را در رابطه با اسرائيل بگيرد، آن را به شدت تحت فشار قرار داده بود تا از سرعت روند گسترش روابط خود با اسرائيل بكاهد. در واقع مصر از اين بيم داشت كه به جاي قاهره، دوحه قرارداد صدور گاز با اسرائيل را امضا و كم كم جاي اين كشور را در عرصه منطقهاي احراز كند.
همسر امير قطر، قدرتمندترين زن جهان عرب
نكته جالب اينكه اين ديپلمات اسرائيلي از "شيخه موزه"، همسر امير قطر نام ميبرد و او را تاثير گذارترين زن در جهان عرب ميداند و پس از آن از نقش غيرقابل انكار قطر جهت تشويق كشورهاي مغرب عربي به برقراري رابطه با اسرائيل به عناوين مختلف اقتصادي و امنيتي پرده برميدارد.
ادامه روند گسترش روابط
همچنين تاكيد ميكند، هنگاميكه در سپتامبر 1994 شوراي همكاري خليج فارس اعلام كرد كه تحريم اقتصادي غير مستقيم تحميل شده بر شركتهاي فعال در اسرائيل يا داراي روابط با آنها را لغو ميكند و پس از آن روابطي ميان شركتهاي هواپيمايي عربي با شركتهاي هواپيمايي اسرائيلي برقرار شد، همه و همه به لطف قطر صورت گرفت.
پس از آن ريول به احداث كارخانه مشترك قطري- اسرائيلي براي توليد محصولات لبني در مزارع اسرائيل در "وادي عربه" اشاره و تاكيد ميكند كه هدف از تاسيس اين كارخانه رقابت با محصولات سعودي و اماراتي بود.
حال "تو خود بخوان حديث مفصل از اين مجمل" شايد اين اندكي از دلايل حضور و نقش پررنگ قطر در تحولات منطقهاي باشد.
انتهاي پيام/++
سه|ا|شنبه|ا|20|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 123]