واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: يادي و نامي دوباره از اسوه مردمداري و جوانمردي
17دي، مصادف با چهل و چهارمين سالگرد درگذشت جهان پهلوان غلامرضا تختي است، مردي كه با مردمداري، مردانگي و جوانمردي، جاودانه شد، نه افتخارات بيشمار ورزشي.
غلامرضا تختي، پنجم شهريور 1309 در خانوادهاي متوسط و مذهبي در محله خاني آباد تهران به دنيا آمد. غلامرضا با توجه به شرايط سخت زندگي فقط 9 سال تحصيل كرد.او با ورزش و كشتي در باشگاه «پولاد» آشنا شد. وي كه پيش از اين گودها و زورخانههاي فراواني ديده بود و شيفته تواضع و افتادگي پهلواناني كشتي و ورزشي باستاني شده بود، براي نخستين بار در سال 1339 به باشگاه پولاد رفت و به دليل علاقه و استعداد وافري كه داشت مورد توجه مرحوم حسين رضيزاده مدير باشگاه قرار گرفت.او در سال 1330در وزن 79 كيلوگرم به عضويت تيم ملي درآمد و با شركت در نخستين دوره مسابقات كشتي آزاد قهرماني جهان (هلسينكي فنلاند ـ 1951)، نايب قهرمان جهان شد.
شادروان غلامرضا تختي در سال 1331 در نخستين حضور المپيكي (در سن 22 سالگي) با كسب 6 پيروزي و يك شكست صاحب مدال نقره شد.
تختي در دومين دوره مسابقات جهاني كه در خرداد 1333 (1954) در توكيو برگزار شد، در وزن هفتم (78 كيلوگرم) با وجود پيروزيهاي درخشان و شايستگي فراواني كه از خود بروز داد با قبول يك شكست غير منتظره مقابل «وايكينگ پالم» سوئدي از راهيابي به فينال بازماند و عنوان چهارم اين وزن را به دست آورد.او، شش ماه بعد در يك ديدار دوستانه در سوئد، «پالم» را با ضربه فني شكست داد. سومين دوره مسابقههاي قهرماني جهان (استانبول ـ 1957) تجربه تلخي براي مرحوم تختي بود. وي كه در اين دوره از رقابتها، براي نخستين و آخرين بار در فوق سنگين وزن (به اضافه 87 كيلوگرم) كشتي ميگرفت، به دليل وزن بسيار كمتر نسبت به رقيبان، حذف شد.تختي در بازيهاي المپيك ملبورن (1956 ـ استراليا) يك بار ديگر در وزن هفتم (87 كيلوگرم) به مصاف رقبايي از شوروي، آمريكا، ژاپن، آفريقاي جنوبي، كانادا و استراليا رفت و با شكست همه حريفان، نخستين مدال طلاي المپيك را صاحب شد.
جهان پهلوان تختي در اسفند همان سال با غلبه به مرحوم حسين نوري به مقام پهلواني ايران دست يافت و صاحب بازوبند شد و در سالهاي 36 و 37 نيز اين عنوان را تكرار كرد.جهان پهلوان تختي در سال 1958 در بازيهاي آسيايي توكيو و مسابقات قهرماني جهان در صوفيه مدالهاي طلا و نقره اين رقابتها را به گردن آويخت و در مهر ماه سال 38 (1959) در چهارمين دوره مسابقات كشتي آزاد قهرماني جهان كه در تهران برگزار شد، سومين عنوان قهرماني جهان را كسب كرد.كاپيتان تيم ملي كشتي آزاد ايران در المپيك 1960 رم در مسابقه نهايي با شكست از «عصمت آتلي» از تركيه به گردن آويز نقره دست يافت.
جهان پهلوان تختي در ششمين دوره رقابتهاي قهرماني جهان در توليدو آمريكا (1962) حضوري شايسته داشت. او مقابل «وان براند» آمريكايي، «مدويد» روسي و «عصمت آتلي» كه از قهرمانان صاحبنام وزن هفتم بودند از حيثيت كشتي ايران دفاع كرد و پس از تساوي با «مدويد» و به دليل 200 گرم اضافه وزن نسبت به حريف از دريافت مدال طلا محروم شد و به مدالنقره رضايت داد.
در فاصله سالهاي 1962 تا 1966 جهان پهلوان تختي با وجود سن بالا همچنان عضو تيم ملي ايران بود. اما تنها در بازيهاي المپيك 1964 توكيو شركت كرد كه در اين ديدار با بد اقبالي از كسب چهارمين مدال المپيك بازماند و به عنوان چهارمي اكتفا كرد.البته جانشينان تختي در مسابقات جهاني صوفيه (1963) و منچستر (1965) حتي از دريافت يك امتياز ناكام بودند، اين امر در كنار عشق وافري كه ملت ايران به جهان پهلوان داشتند، موجي از درخواستهاي مردمي و مطبوعاتي براي حضور دوباره تختي در رقابتهاي جهاني را برانگيخته بود. پهلوان 36 ساله ايران با وجود ناآمادگي و گذشتن از مرز بازنشستگي شركت در مسابقههاي جهاني 1966 توليدو را پذيرفت.تختي كه بياميد به مصاف تازه نفس ها و جوانان جوياي نام رفته بود، با بدترين قرعه ممكن مواجه شد به طوري كه پس از پيروزي پنج بر صفر مقابل حريفي از مجارستان به مصاف «الكساندر مدويد» و «احمد آئيك» (نفرات اول و دوم اين از رقابتها) رفت و با شكست از آنها براي هميشه با دنياي كشتي خداحافظي كرد.
آئينهاي امروز
آيين يادبود چهل و چهارمين سالگرد درگذشت اين دلاور دوران، ساعت 9 تا 12 امروز در آرامگاه ابدي اين پهلوان، واقع در ابن بابويه شهرري برگزار ميشود. همچنين آيين ديگري از ساعت 15 امروز با حضور وزير ورزش و جوانان و قهرمانان و پيشكسوتان كشتي و ورزش زورخانهاي در سالن همايشهاي اكادمي ملي المپيك برگزار ميشود.
دوشنبه|ا|19|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 257]