واضح آرشیو وب فارسی:آفرينش: تعيين جنسيت جنين با يك آزمايش
قسمت اول
فرزندي كه در انتظار تولدش هستيم دختر است يا پسر؟ اين سوالي است كه تا يك دهه پيش براي پاسخ به آن بايد تا تولد كودك منتظر ميمانديم. به گزارش جام جم آنلاين، اما چند سالي است به كمك روشهاي مختلف تهاجمي و غيرتهاجمي تشخيص جنسيت نهايتا در اواسط دوران بارداري ممكن شده و بهاين ترتيب لازم نيست 9 ماه منتظر بمانيم.
تعيين جنسيت جنين با روشهايي همچون سونوگرافيهاي سهبعدي و چهاربعدي، در كنار پاسخ به حس كنجكاوي، از نظر پزشكي و به منظور جلوگيري از تولد نوزادان مبتلا به بيماريهاي ژنتيكي هم بسيار مهم است.استفاده از جديدترين روش تعيين جنسيت جنين در مركز فوقتخصصي درمان ناباروري و سقط مكرر ابنسينا شروع شده و گفته ميشود از هفته هفتم تا دهم بارداري تنها با يك آزمايش خون ساده تا 99 درصد ميتوان جنسيت جنين را تعيين كرد.دكتر حميدرضا خرمخورشيد، مدير گروه پژوهشي ژنتيك توليدمثل و بيوتكنولوژي پژوهشگاه فناوريهاي نوين علوم زيستي جهاد دانشگاهي ـ ابنسينا به سوالات ما درباره اين روش تشخيصي پاسخ داده است.
تعيين جنسيت جنين در حدود هفته هفتم بارداري آن هم به كمك يك آزمايش خون ساده، چگونه امكانپذير است؟
طبق گزارشها، سه تا شش درصد از كل DNA آزاد موجود در پلاسماي زنان باردار مربوط به جنين است. در واقع شناسايي DNA جنين از اوايل دوران بارداري (از حدود هفته ششم بارداري) امكانپذير بوده و بتدريج مقدار آن در پلاسماي مادر افزايش مييابد و با وقوع زايمان به سرعت از جريان خون مادر حذف ميشود.به همين دليل استفاده از DNA آزاد جنيني در پلاسماي مادر ميتواند به عنوان يك روش غيرتهاجمي و بدون احتمال هر گونه خطر براي جنين و مادر در هفتههاي اوليه بارداري جهت تعيين جنسيت جنين و همچنين تشخيص بيماريهاي ژنتيكي قبل از تولد به كار گرفته شود.جنسيت جنين توسط دو كروموزوم جنسي كه از هر يك از والدين به ارث ميرسد، تعيين ميشود و شناسايي ژنها و ماركرهايي كه روي كروموزوم Y قرار دارد و تنها در جنينهاي پسر قابل شناسايي است، پايه و اساس انجام تست تعيين جنسيت را تشكيل ميدهد.
در اين روش تشخيصي از چه فناوريهايي استفاده ميشود؟
به طور كلي NESTED PCR و REAL TIME 2روشي است كه براي تعيين جنسيت جنين مورد استفاده قرار ميگيرد.
مركز ما در اين فرآيند به كمك هر دو تكنيك از ماركرهاي واقع بر روي كروموزوم Y استفاده ميكند.در روش NESTED PCR به دليل امكان تكثير سلولها با وجود حتي تعداد كم DNA سلولهاي جنيني در خون مادري تشخيص جنسيت جنين امكانناپذير است. در صورت وجود سلول DNA در نمونه خون مادر جنين مذكر و در غير اين صورت جنسيت جنين مونث است؛ ميزان اطمينان اين روش 2/95 درصد است.مزيت روش REAL TIME به روش قبلي اين است كه امكان اندازهگيري DNA در هر زمان وجود دارد و امكان ايجاد آلودگي در هواي محيط به دليل بستهبودن سرتيوبها وجود ندارد و حساسيت اين روش نسبت به روش NESTED PCR، 99 درصد است.
تاكنون چه روشهايي براي تشخيص جنسيت وجود داشتهاند؟
تستهاي تشخيص كه براي تشخيص بيماريها و جنسيت جنين به كار گرفته ميشود به دو گروه تهاجمي و غيرتهاجمي تقسيم ميشود. روشهاي تهاجمي شامل آمنيوسنتز، نمونهگيري از پرزهاي جفتي (CVS)، تشخيص ژنتيكي قبل از انتقال جنين به رحم (PGD)، بيوپسي از پوست، اندامها يا عضله جنين و راديوگرافي ميشوند.
در روشهاي تهاجمي در سطوح مختلف خطراتي براي جنين يا مادر ايجاد ميشود.
يكي از اين روشها آمنيوسنتز است كه در اين روش با استفاده از يك سوزن بلند از داخل حفره رحم و مايع آمنيوتيك كه در آن قرار دارد، مقداري مايع كشيده شده و سلولهاي اين مايع مورد آزمايش قرار ميگيرد، استفاده از اين روش در هفته پانزدهم تا شانزدهم بارداري امكانپذير است.
نمونهبرداري از پرزهاي جفتي از ديگر روشهاي تهاجمي است كه در اين روش امكان تشخيص جنسيت جنين و بيماريهاي آن امكانپذير است.استفاده از راديوگرافي براي تشخيص هم به دليل استفاده از اشعه ايكس خطراتي، مادر و جنين را تهديد ميكند.
روشهاي غيرتهاجمي نيز شامل اولتراسونوگرافي، تستهاي سرمي مادر، نمونهبرداري سلولهاي جنين از طريق خون مادر و استفاده از DNA آزاد موجود در پلاسماي زنان باردار ميشوند.
به طوركلي روشهاي غيرتهاجمي به كليه روشهايي اطلاق ميشود كه براي مادر و جنين خطري را ايجاد نميكند.در اولتراسونوگرافي با استفاده از امواج با فركانس بالا از جنين و جفت تصوير ايجاد ميشود. استفاده از اين روش از هفته ششم تا هفتم بارداري امكانپذير است كه روش جنين و جفت را مشخص ميكند.
خرم خورشيد:
شناسايي DNA آزاد جنيني در پلاسماي مادر ميتواند به عنوان يك روش غيرتهاجمي در هفتههاي اوليه بارداري جهت تعيين جنسيت جنين و همچنين تشخيص بيماريهاي ژنتيكي قبل از تولد به كار گرفته شود
ادامه دارد...
يکشنبه|ا|11|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفرينش]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 141]