واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: نگاهي به سومين دوره سوگواره پوسترهاي عاشوراييتنوع آثار ويژگي سومين سوگواره پوسترهاي عاشورايي است
گروه هنر: هنرمند امروز با شناخت زبان نمادين هنر عاشورايي ميتواند آثاري هماهنگ با حماسه معنوي و آسماني عاشورا و بياني نو و متناسب با شرايط امروز خلق كند.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا)، حماسه عاشورا از جمله موضوعهاي بسيار مهمي است كه هنرمندان شيعي در طول تاريخ جلوههايي از پيام و مفاهيم آن را در قالبي نمادين همچون كلام، نقش، حجم و ... با درايت تمام در آثار هنري خويش متجلي كردهاند.
در بخشي از سخنان محمد خزايي، دبير سومين سوگواره پوسترهاي عاشورايي، علاوه بر مطالب فوق آمده است: هنر عاشورايي به صورت هنري مستقل و با هويت يكي از زيباترين نمود هنر اسلامي است كه در فرهنگ مصور تشيع در قالبي نمادين با مفاهيم عميق بيشتري جلوهگريها را داشته است.
دبير سومين سوگواره پوسترهاي عاشورايي همچنين در ادامه گفتههايش اظهار ميكند: بدون ترديد هنرمند امروز با شناخت زبان نمادين هنر عاشورايي كه حاصل تلاش و تفكر چند صد ساله هنرمندان حسيني است، ميتواند آثاري هماهنگ با حماسه معنوي و آسماني عاشورا و با بياني نو متناسب با شرايط امروز خلق كند، آثاري كه نه تنها حامل جلوههاي ميراث معنوي حماسه كربلاست، بلكه با نور سرخ حسيني لوح دل و جانهاي منتظر را سبز و آماده آن روز موعود ميكند.
پوسترهاي سومين دوره حاصل ابداعهاي هنرمندان كشورمان در زمينه موضوعي هميشه ماندگار و جاويدان چون عاشوراست و تنوع آثار ارائه شده در اين دوره بيانگر اين تلاش است.
در ميان آثار سومين دوره پوسترهايي به چشم ميخورد كه در آنها از كلمه براي طراحي استفاده شده است، پوسترهايي نظير اثري كه كلمه «حر» را نشان ميدهد كه از زمينهاي سياه رنگ به روشني ميرسد و آنگاه است كه اين كلمه با رنگ قرمز نوشته شده است يا پوستري كه كلمه ابوالفضل(ع) را نشان ميدهد كه با چهار الف سبز رنگ بر زمينهاي مشكي استواري و مقاومت آن را حضرت را بيان ميكند.
از اين دسته آثار ميتوان به پوسترهاي ديگري اشاره كرد كه براي مثال كلمه علي اصغر(ع) را نشان ميدهد كه تيري از آن گذشته است يا اثري كه شعر سرها بريده بيني بيجرم و بيجنايت را به صورت مقطع بر زمينهاي سفيد با لكههاي آبيرنگ نشان ميدهد و در بخشي از زمينه كار چند لكه قرمز به چشم ميخورد. در اثر ديگري بر زمينه مشكي حرف (ع) را با رنگ قرمز ميبينيم كه چندين تير از آن گذشته است.
از مشخصه ديگر پوسترها ميتوان به آثاري اشاره كرد كه از تصوير در كار استفاده كردهاند، كارهايي مانند پوستري كه كاسه آبي را نشان ميدهد كه عكس ماه در آن افتاده است و زير آن نوشته شده است: السلام عليك يا قمر بنيهاشم يا اثر ديگري كه باز كاسه آبي را نشان ميدهد كه در آن تصوير كبوتري افتاده است و زير آن نوشته شده است: يا ماه بنيهاشم، شمع شهدا عباس و زير اين كلمهها شمعهايي روشن است. پوستر ديگري از اين نمونه تسبيحي را نشان ميدهد كه دانههاي مياني آن روبهروي هم قرار گرفته است و پايين آن نوشته شده است: بينالحرمين، حرم آقا حسين، حرم آقا ابوالفضل. كار ديگري كه با اين مشخصه به چشم ميخورد، پوستري است كه پيشانيبند سبز رنگي را بر زمينهاي گلآلود نشان ميدهد كه روي آن نوشته شده است: يا حسين.
پوسترهايي هم در اين دوره به چشم ميخورد كه از طرحهاي متفاوتي در آنها استفاده شده است و در ضمن تعداد اين پوسترها از بقيه بيشتر است. از ميان اين نوع ميتوان به كاري اشاره كرد كه در ميان لكهاي آبي نوشته شده است: يا حضرت سقا و در اطراف آن تيرهاي پيدرپي به چشم ميخورد يا كاري كه تصوير دوازه ماه را در آسمان نشان ميدهد و ماهي كه جدا و بزرگتر از بقيه است و روي آن كلمه عباس نوشته شده است. در پوستر ديگري از اين دست پروانههايي آبي رنگ را نشان ميدهد كه كنار آن نوشته شده است هفتاد و دو پروانه و در ميان آنها پروانهاي قرمز رنگ است. كار ديگري شمشيرهايي را نشان ميدهد كه مشكي رنگ و سرافكنده هستند و در ميان شمشيري سبز رنگ و برافراشته است كه روي آن نوشته شده است: يا ثارالله.
پوستر ديگري ماهي سفيد رنگ را بر صفحهاي مشكي نشان ميدهد كه به دو نيم شده است و زير آن نوشته است: يا قمر بنيهاشم. از ديگر پوسترهاي سومين دوره ميتوان پوسترهايي را در نظر داشت كه از تصاوير نقاشي در آنها استفاده شده است، مانند پوستري كه از تصاوير پردهخواني در كنار هم استفاده كرده و در ميان آنها به خط نستعليق نوشته شده است: سرها بريده بيني، بيجرم و بيجنايت.
پوسترهايي هم در اين دوره وجود دارد كه در زمينههاي متفاوت كلمههايي متناسب با موضوع را مشخص كردهاند، مانند اثري كه صفحهاي از كلامالله مجيد را نشان ميدهد كه با خطوطي قرمز كلمه عاشورا را بر آن صفحه نمايان كرده است يا كارهايي كه بر زمينهاي كه مشخصات دوازده امام نوشته شده است، كلمههايي مانند حسين يا كربلا قرمز و مشخص شده است. به كار ديگري نيز در اين راستا ميتوان اشاره كرد كه در ميان تيرهاي مكرر كلمه حسين را مشخص كرده است. پوستر ديگري هفت درخت سبز رنگ را در ميان آتش نشان ميدهد. بالاي اين تصوير نوشته شده است: تعزيهخواني و در اطراف آن نيز شعر محتشم كاشاني نوشته شده است.
در ميان آثار كارهايي به چشم ميخورد كه از نظر سبك كاري متفاوت است. از آثار اين چنيني ميتوان به پوستري اشاره كرد كه تابلوي آبي خيابانها و كوچههاي متفاوت را نشان ميدهد كه با نام شهدا زينت گرفتهاند و در ميان آنها تابلوي قرمزي به چشم ميخورد كه خيابان امام حسين(ع) را نشان ميدهد يا اثر ديگري كه صفحه پيامك گوشي همراهي را نشان ميدهد كه يك پيام در آن دريافت شده است و در جاي نام اين پيام نوشته شده است: كربلا. اين آثار از نظر تعداد كمتر از بقيه است.
بخشي از آثار سومين سوگواره عاشورايي به كتيبه اختصاص دارد، كتيبههايي كه با خطوط سفيد بر زمينهاي مشكي كلمههايي مانند حسين(ع)، زينب(س)، يا اباعبدالله و السلام عليك يا اباعبدالله را نشان ميدهد. كتيبههايي هم در اين ميان به چشم ميخورد كه از خطوطي جديد براي نگارش استفاده كرده و طراحي آنها نيز به شكل جديدي است.
در ميان پوسترها لوحي گلي به صورت نقش برجسته جلب توجه ميكند كه روي آن جمله« هل من ناصر ينصر» حك شده است.
هيئت انتخاب سومين سوگواره پوسترهاي عاشورايي عبارتند از: مهدي حاجي محمدي فريماني، محمدرضا دوستمحمدي، سيد حميد شريفي آل هاشم، مجيد قادري و سيد حسن موسيزاده. همچنين هيئت داوران اين دوره نيز عبارتند از: احمد آقا قليزاده، سيد حميد شريفي آل هاشم، مجيد قادري، سيد حسن موسيزاده و علي وزيريان. در ضمن لوگوي سوگواره را صداقت جباري طراحي كرده است. تعداد شركتكنندگان در اين دوره 562 نفر، آثار رسيده به دبيرخانه 1805 و آثار راه يافته به نمايشگاه 110 اثر بوده است.
اسامي شركتكنندگان در بخش اصلي نمايشگاه عبارتند از: آرزو آقابابائيان، ابوالفضل آقاوردي، مريم ابراهيمي، محراب اسدخاني، شراره ايزدي، ميترا باقريان، محمد بنيحسني، عليرضا جوادي، علي آقا حسنپور، عليرضا حصاركي، شراره داداشپور هريزي، سيد نويد درخش، حسين درخشاني، محمد ربيعي، يونس رجبي، پريسا رضيپور، زهره رياحي مقدم، نجمه ستوده، محمد سرداشتاني، عباس سعدي، فهيمه شبيري، شگون شريفي، هانيه شكيبي، محمد صابر شيخ رضايي، عيسي صادقي، ميلاد صالحي، عبدالحسين صديق، محمد صمدي، الهام عاشوري، اميرحسين عالي، اسماعيل عبدالهوند، محمد عديليپور، مهسا عزيزي مقدم، مسلم علمزاده، رضوان عليبيگي، شمسالدين غازي، سعيده غيور، محسن فتاحي، ليدا فتحي، محمدرضا فراهاني، مرتضي قائمي مهدوي، ابراهيم قاسمي فريماني، مجيد كاشاني، حسين ماهراني، احمد مرادي ابرغان، مهدي مرادي، مسعود مقدم، رضا ملكينژاد، حامد مهرآوران، مصطفي مهري، محبوبه نجفي، حميد وصفي، حميدرضا وهابي، رفعت هاشمي سيسخت، حسين يوزباشي.
اسامي شركتكنندگان در بخش جنبي عبارتند از: محمود بازدار، افروز باوفا، سيد حسن جعفرنژاد موزيرجي، محمدرضا حافظي، مريم حسننژاد، حسين درخشاني، محمد ربيعي، مهناز شمسزاده، عباس صالحي، صابر صفايي، شمس لادي غاري، مريم قرباني، اسماعيل منتهايي.
اسامي شركتكنندگان در بخش ويژه: ابوالفضل آقايي، محمدرضا اسلامپرست، نصير بشيري، محمدرضا حافظي، محمدقسيم حسيني، علي روشني، رشيد رهنما، محمود ساكي، محمدحسين شاكري، فهيمه شبيري، محمدصابر شيخ رضايي، محمد صمدي، محمد عاليپور، شمسالدين غازي، هدا كاسپور، احسان مرادي سنجاني، زهره منتظري، سيد احمد مهدوي، سيد رضا ميرشجاعي، محمدرضا ميري، محسن نامجو، سيدسياوش يعقوبي، حسين يوزباشي.
يادآوري ميشود كه سومين سوگواره پوسترهاي عاشورايي از 14ديماه در خانه هنرمندان ايران و نگارخانه ابوالفضل عالي حوزه هنري برگزار شد و تا 26 ديماه ادامه خواهد داشت. همچنين مراسم اختتاميه و تقدير از برگزيدگان سومين سوگواره پوسترهاي عاشورايي از ساعت 17 روز پنجشنبه 26 ديماه 1487 در تالار انديشه حوزه هنري برگزار ميشود.
چهارشنبه 25 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1318]