تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 4 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):شمار قطره هاى آبها و ستارگان آسمان و ذرات گردوغبار پراكنده در هوا وحركت مورچه برسنگ ب...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1833408944




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

بررسي زبان دين و قرآن/ 9عبدالحسين خسروپناه:تجربه ديني، قابل انتقال و مكاشفات عرفاني غير قابل انتقال است


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: بررسي زبان دين و قرآن/ 9عبدالحسين خسروپناه:تجربه ديني، قابل انتقال و مكاشفات عرفاني غير قابل انتقال است
گروه انديشه: تجربه ديني، از سنخ مفهوم و ماهيت بوده و قابل انتقال است و مكاشفات عرفاني از سنخ وجود و هستى و علم حضورى‌ است، لذا توصيف‌‌ناپذير و غير قابل انتقال بوده و از عصمت علمى و ارزش ذاتى و هميشگى برخوردار است.
حجت‌الاسلام و المسلمين عبدالحسين خسروپناه، در گفت‌وگو با سرويس انديشه خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا)، ضمن بيان مطلب فوق در مورد ماهيت تجربه ديني گفت: تجربه‌ دينى از منظر غربيان، آگاهىِ بي‌واسطه از مقام الوهيت است.

وي در مورد چيستي تجربه اظهار كرد: تجربه، يكى از روش‌هاى كسب معرفت است كه آدميان در فرهنگ‌ها و تمدن‌هاى مختلف از آن بهره مى‌برند. اين روش از تنوع و گستره‌هاى گوناگونى برخوردار است كه مي‌توان در اين باب نمونه‌هايي را مورد اشاره قرار داد.

خسروپناه در مورد نمونه‌هاي تجربه گفت: تجربه علمى دانشمندان علوم تجربى، تجربه عرفانى و شهودى عارفان نسبت به وحدت هستى، تجربه مهارتى صنعت‌گران و اصناف، تجربه ذوقى و هنرى هنرمندان و شاعران، تجربه عادى زندگى روز مره، تجربه دينى پيشوايان دين يا وحى و الهام از اين نمونه‌هاي تجربه است.

وي در مورد آگاهي بي‌واسطه تجربه‌ ديني اظهار كرد: آگاهى بي‌واسطه‌ تجربه ديني كه در يك سلسله شرايط مادى فراهم مى‌آيد، زاييده مواجهه فرد با خداوند است، مواجه‌اى كه نوعى رهيافت روحى و وضعيت روانى، همراه با احساس آرامش و اطمينان و اميد و سرسپردگى تام، به متعلق را فراهم مى‌آورد و دينى بودن در مقوله تجربه دينى، به جهت متعلق آن، يعنى موجود فوق‌ طبيعى (خداوند يا تجليات او) است.

خسروپناه در مقام بيان نظرات صاحب‌نظران در تجربه ديني گفت: «گيسلر» از صاحب‌نظران در اين رابطه، على‌رغم متشابه دانستن تجربه دينى با تجربه اخلاقى، تفاوت‌هايي را بيان مي‌كند، كه اين تمايز‌ها بسيار حائز اهميت است.

وي در مقام بيان اين تمايزها گفت: اولين تمايز در سرسپردگى تجربه دينى است، چرا كه دامنه تجربه ديني گستره‌ بيشتري دارد؛ دومين تفاوت ميان تجربه ديني و تجربه اخلاقي عبارت است از تعهد و سر‌سپردگى در ميان اين دو نوع تجربه متفاوت.

استاديار پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي در مورد ديگر تفاوت‌ها گفت: سومين تمايز در متعلق اين دو تجربه است، بدين گونه كه متعلق تجربه ديني از يك فرمانده برتر رسيده است؛ چهارمين تمايز اين است كه متعلق تجربه ديني به تنهايى، قدرت غلبه و اتحاد را دارد.

مؤلف «انتظارات بشر از دين» تأكيد كرد: در اين مقوله نبايد از تغاير تجربه دينى با تجربه استحسانى و هنرى غفلت كرد؛ گرچه تجربه استحسانى نيز مى‌تواند شهودى باشد و براى رسيدن به يك تجربه دينى به كار آيد، ولى ماهيت آن دو متفاوت است.

اين مدرس «كلام جديد» افزود: حق مطلب آن است كه ميان مكاشفات عرفانى و تجربه‌هاى دينى نير تمايزاتي وجود دارد و از مراتب و درجات يك‌سانى برخوردار نيستند. برخى مراتب آن‌ها، از سنخ علم حصولى و پاره‌اى، از سنخ علم حضورى‌اند و ماهيت و چيستى هر دو سنخ متفاوت است.

مدرس مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) در ادامه اظهار كرد: تجربه ديني، از سنخ مفهوم و ماهيت است و تجربه مكاشفات عرفاني از سنخ وجود و هستى و آن كه از سنخ علم حصولى و مفهوم است، قابل تقسيم به تصور و تصديق و تصور آن به حسى، خيالى، وهمى و عقلى و تصديق آن نيز به اقسام ديگرى است. قابليت صدق و كذب بردار و قابل انتقال است.

اين دين‌پژوه خاطرنشان كرد: مكاشفات عرفاني از سنخ علم حضورى‌اند، توصيف‌‌ناپذير و غير قابل انتقال بوده و از عصمت علمى و ارزش ذاتى و هميشگى برخوردار است و به معاينه، مكاشفه و مشاهده تقسيم‌پذير است.

مؤلف «گستره‌ شريعت» خاطرنشان كرد: متعلق كشف در مكاشفات عرفاني نيز از مراتب خاصى برخوردار بوده و از عالم ماده و ناسوت تا عالم مجرد و جبروت و ملكوت را شامل مى‌شود. عرفا، عوالم و حضرات را در شش مرتبه احديت، واحديت، عالم ماده، عالم مثال، عالم ارواح و كون جامع منحصر كرده‌اند و هر كدام از اين مراتب، مى‌تواند متعلق تجربه عرفانى قرار گيرد.

خبرنگار: ابوالفضل عنابستاني
 دوشنبه 23 دي 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[مشاهده در: www.iqna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 141]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن