واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: ويژگيهاي عزاداري امام حسين(ع) در ميان قوم بختياري
گروه خبرنگاران افتخاري / ابوذر رحيمي: يكي از سادهترين و بيآلايشترين عزاداريهاي عاشورايي در بين اقوام ايراني، عزاداري عشاير بختياري است و بدعتهايي كه در تكيههاي شهري ميبينيم چندان در عزاداري بختياري وجود ندارد.
به گزارش خبرنگار افتخاري خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا) به نقل از پايگاه خبري توسعه بختياري، حجتالاسلام «روشن سليماني» دبير ادبيات طلاب سراسر كشور، ضمن بيان اين مطلب گفت: اگر تاريخ شيعهشدن بختياريها را مورد بررسي قرار دهيم بدون شك بختياريها جزو اولين اقوام ايراني هستند كه به اسلام و تشيع گرويدند.
وي افزود: سازگاري مذهب تشيع با فطرت خداجويي، خوي آزادي و ظلمستيزي بختياريها باعث شد اسلام و مذهب تشيع بهسرعت مورد پذيرش اين قوم قرار گرفت و محبت اهل بيت(ع) در جان و دل اين مردم رسوخ كرد.
وي تصريح كرد: بختياريها بهعنوان يكي از اقوام صددرصد شيعه ايران معروف هستند و جزو معدود اقوامي هستند كه به كلي مذهب شيعه دارند.
نويسنده كتاب «تنگ منار» تأكيد كرد: در مذهب شيعه بهخاطر ظلمها و ستمهايي كه به بزرگان آن شده، غم و اندوه فراواني وجود دارد و به تبع آن بختياريها چون به اين مذهب گراييدهاند طبيعي است غمي مضاعف بر غمهاي منطقهاي، اسطورهاي و افسانهاي و قومي به غمهايشان اضافه شود و آن هم غم مذهبي و ديني است.
سليماني گفت: مذهب جزو مواردي است كه در وجود انسان ريشه ميكند و همه هستي انسان را در بر ميگيرد، لذا بزرگداشت مناسبتهاي مذهبي و عزاداري براي ائمه(ع) يكي از قسمتهاي لاينفك قوم بختياري است و شاخصترين اين عزاداريها نيز عزاداري براي وجود مقدس امام حسين(ع) است.
دبير جشنواره شعر فجر استان قم افزود: تاريخ تشيع با عزاداري امام حسين(ع) گره خورده و امام حسين(ع) احياگر تاريخ اسلام است، كسي كه براي اصلاح امت پيامبر(ص) قيام كرد و به شهادت رسيد. طبيعي است كه غم و اندوه و مصيبتهايي كه بر آن حضرت وارد شده تأثير زيادي بر شيعيان بهويژه مردم منطقه بختياري گذاشت.
سليماني اذعان كرد: بختياريها از ديرباز مراسمات عزاداري امام حسين(ع) را برگزار ميكردند و ارادتشان را به خاندان اهل بيت(ع) نشان دادند. بختياريها در بيش از يازده استان كشور، به تناوب و با درصدهاي مختلف حضور دارند و همين پراكندگي جغرافيايي و مجاورت با اقوام ديگر، سبك و سياق عزاداري را در بين بختياريها متناوب كرده، اما وقتي در مورد قوم بختياري صحبت ميكنيم، ذهن ما سريع به سمت عشاير بختياري ميرود، پس اگر بخواهيم شاخصههاي عزاداري محرم در بين بختياريها را بررسي كنيم بايد با توجه به حفظ اصالت، عزاداري اين قشر را مورد كنكاش قرار دهيم.
سليماني خاطرنشان كرد: بختياريها همان نوع عزاداري و مراسمي را كه براي درگذشتگان خودشان دارند براي ائمه(ع) نيز اجرا ميكنند؛ وقتي كسي در قوم بختياري فوت ميكند يك مراسم باشكوه و عظمتي خاص برگزار ميشود و يكي از بزرگترين نهادهاي همبستگي در قوم بختياري مراسم عزاداري هستند.
وي در بيان تفاوتهاي ميان عزاداري امام حسين(ع) و مردگان بختياري گفت: در بين بختياريها خيلي مرسوم نيست كه بعد از گذشت چند سال از مرگ يك فرد به صورت مداوم براي او سالگرد و بزرگداشت برگزار كنند و براي درگذشتگان نهايتا تا زمان محدود يك الي دو سال بزرگداشت ميگيرند، اما عزاداري امام حسين(ع) سالهاست كه برگزار ميشود و اين ريشه در اعتقادات مردم منطقه دارد.
سليماني گفت: عشاير بختياري در ماه محرم بيشتر در روزهاي تاسوعا و عاشورا جمع ميشوند و با خواندن نوحه و يا شعري در رساي اهل بيت(ع) توسط يكي از افراد باسواد مردم بر سر و سينه ميزنند و به همان روش خودشان عزاداري ميكنند.
وي افزود: سينهزني عشاير هماهنگي و نظم سينهزني در هيئات مذهبي را ندارد،گاهي يكي بر سر ميزند و يكي به سينه ميزند و به همان خلوصي كه دارند عزاداري ميكنند و اگر امامزاده يا زيارتگاهي در آن نزديكي باشد به آن محل مراجعه ميكنند و به عزاداري ميپردازند و قرباني ميكنند.
سليماني گفت: عشاير بختياري بعد از عزاداري به منزل بزرگ ايل و يا يكي از سادات منطقه و يا منزل شخصي كه نذر داشته باشد ميروند و غذايي صرف ميشود و بعد از آن يادي از حضرت سيدالشهدا(ع) كرده و فاتحهاي ميخوانند.
وي خاطرنشان كرد: بهطور كلي يكي از سادهترين و بيآلايش ترين عزاداريهاي عاشورايي در بين اقوام ايراني، عزاداري عشاير بختياري است و مسائل و بدعتهايي كه در تكيههاي شهري ميبينيم چندان در عزاداري بختياري وجود ندارد و عزاداري بختياريها به حضور آنها در كنار هم و ذكر مصيبت براي اهل بيت(ع) و به سر و سينه زدن از عمق وجود خلاصه ميشود.
سليماني در پايان تصريح كرد: با همه اين بيپيرايگيها، ميبينيد هر سال اين عشق مقدس نسبت به امام حسين(ع) تداوم پيدا ميكند و اين سادگي باعث نشده كه عزاداري محرم در بين بختياريها كمرنگ و يا از بين برود.
دوشنبه 16 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1236]