واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: ؛ هيچ كس مرا از صميم قلب دوست نداشت،اما...
؛وقتي با او هم كلام شدم، هيچ گاه تصور نمي كردم كه از كانوني به نام خانواده بي خبر باشد. فكر نمي كردم از محيط خانواده، اعضا و حال و هواي آن بي اطلاع باشد. هرچه از خانواده مي پرسيدم، جوابي نمي داد.
در برابر سوالات من كه اگر روزي وارد خانواده اي بشوي و از اعضاي آن باشي چه مي كني؟ اين كه اگر روزي در ميان اعضاي خانواده اي باشي به آن ها چه خواهي گفت؟ اين كه اگر روزي تو را به فرزندخواندگي پذيرفتند چه عكس العملي نشان خواهي داد؟ و...، در برابر همه اين سوالات فقط و فقط سكوت كرد و سكوت.
؛حرف دو كودك يتيم
؛چندي پيش با ٢ كودك يتيم هم كلام شدم. اولي كلاس دوم راهنمايي بود و از ٢ سالگي تحت پوشش جمعيت هلال احمر قرار گرفته بود. او اكنون تحت پوشش يكي از موسسه هاي نگه داري كودكان يتيم است. از او مي پرسم: از پدر و مادرت خبر داري يا نه؟ مي گويد: هيچ خبري از آن ها ندارم چرا كه از سن ٢ سالگي آن ها را نديده ام. دوست دارم بدانم آن ها كجايند و اكنون چه مي كنند؟ اگر بدانم پدر و مادرم كجا هستند حتما به سراغشان خواهم رفت.كاش من هم پدر و مادر داشتم و اگر با آن ها باشم،باز هم به سراغ بچه هاي يتيم خوابگاه خواهم آمد.اگر بزرگ شوم و ازدواج كنم، هيچ وقت فرزندم را تنها نخواهم گذاشت و همه امكانات را براي او فراهم خواهم كرد.خدا را شكر مي كنم كه سالم هستم.از او مي پرسم آيا آرزوي ديدن پدر و مادرت را داري؟ و او مي گويد: دوست دارم نقاشي پدر و مادرم را بكشم. از خدا مي خواهم به من قدرتي بدهد كه در آن نقاشي، به سوي پدر ومادرم بروم و همگي با هم باشيم.وقتي مي پرسم: حاضر هستي با يك خانواده زندگي كني؟ با تعجب به من نگاه مي كند و ساكت مي شود.با دكمه هاي لباسش بازي مي كند و هنگامي كه سوالم را براي نوبت دوم تكرار مي كنم، هيچ پاسخي نمي دهد.اصرار نمي كنم چون متوجه مي شوم كه او از كانون گرم خانواده و اعضاي آن هيچ خبر و اطلاعي ندارد. او از ٢ سالگي در جمع ديگر كودكان يتيم و در مركزي شبانه روزي نگه داري شده و طبيعي است كه با مفهوم خانواده بيگانه باشد.
؛آرزوي زندگي زير يك سقف
؛كودك دومي كه مادرش فوت كرده و پدر نيز با ازدواج مجدد خود او را رها كرده است از گذشته خود چندان اطلاعي ندارد. مي گويد تا به حال هيچ كس مرا از صميم قلب دوست نداشته است! اما دوست دارم زير يك سقف و همراه با خانواده ام زندگي كنم. از پدرم ناراحت هستم كه مرا ترك كرده است.از اين كودك يتيم مي پرسم: حاضري به يك خانواده سپرده شوي؟او مي گويد: حاضرم بروم چون مطمئن هستم كه آن ها نيازها و خواسته هاي مرا برآورده مي كنند. اگر روزي بزرگ شوم براي بچه هايم پدر خوبي خواهم شد و پيامم به همه بچه هايي كه اكنون پدر و مادر دارند اين است كه: قدر آن ها را بدانيد و از احترام گذاشتن به پدر و مادر غفلت نكنيد.
؛چه بايد كرد؟
؛بسياري از كودكان بي سرپرست و بدسرپرست، وجود يك خانواده گرم و پرمحبت را تجربه نكرده اند و به همين دليل تمايلي براي حضور در خانواده ها را ندارند.اما بايد اذعان كرد كه حضور دائمي اين كودكان در مراكز نگه داري شبانه روزي تبعات و پيامدهاي منفي بسياري به دنبال دارد. تبعاتي كه آينده، زندگي و سرنوشت چنين كودكاني را به مخاطره مي اندازد و چه بسا براي آن ها مشكلات ديگري نيز در زندگي ايجاد كند.اين در حالي است كه بسياري از خانواده ها براي نگه داري و حضانت چنين كودكاني آمادگي دارند اما متاسفانه قوانين موجود بسيار سخت است به گونه اي كه براي حضانت يك كودك يا فرزندخواندگي او، نياز به طي كردن مراحل سخت و دشواري است كه بسيار زمان بر و... است.اما سازمان بهزيستي به منظور حل برخي مشكلات، كاهش تبعات حضور دائمي در خوابگاه هاي شبانه روزي و به واقع آشنا كردن بچه ها با كانون خانواده، اقدام به اجراي «طرح امين موقت» كرده است.طرحي كه در مورد آن اطلاع رساني و آگاه سازي خوبي انجام نشده و چه بسا بسياري از خانواده ها هنوز از اين طرح اطلاعاتي ندارند.
؛طرح «امين موقت» چيست؟
؛درباره چگونگي اجراي «طرح امين موقت» در خراسان رضوي پاي صحبت معاون امور اجتماعي سازمان بهزيستي استان نشستيم.طاهره بختياري در مورد اين طرح گفت: سازمان بهزيستي استان مسئوليت نگه داري، مراقبت و پرورش كودكان بدسرپرست و بي سرپرستي را كه از سوي دادگستري معرفي شده باشند، به عهده دارد. سرپرستي اين كودكان با تشخيص دادگاه به سازمان ما واگذار شده است.در حال حاضر هزار و ٤٠٠ كودك يتيم در مراكز دولتي و غيردولتي بهزيستي وجود دارند.مسئوليت نگه داري يك هزار كودك نيز،به بستگان درجه يك آن ها سپرده شده كه در قبال اين اقدام،هزينه اي را از بهزيستي مي گيرند.وي گفت:بايد اذعان كرد كه حضور اين بچه ها در مراكز شبانه روزي به صورت درازمدت، پيامدهاي منفي خاصي به دنبال دارد. به همين علت بهزيستي اين هدف را دنبال مي كند كه بچه ها از رشد و پرورش طبيعي برخوردار شوند.
براي تحقق اين هدف «طرح امين موقت» در دستور كار قرار گرفته است كه در حال اجراست.در اجراي اين طرح، بچه هاي معرفي شده از دادگستري به خانواده هاي واجد شرايط سپرده مي شوند.اين خانواده ها بايد ايراني،مسلمان،متعهد و معتقد به مباني اسلام باشند و توانايي و مهارت پرورش كودكان را داشته باشند.
كودكان يتيم از سن٤سالگي به بالا تحويل اين خانواده ها مي شوند و خانواده ها بايد از سلامت روان و جسم و توانايي مالي لازم برخوردار باشند.در اجراي طرح امين موقت به خانواده هايي كه داراي فرزند هستند،كودك يتيم نيز داده مي شود اما در مورد فرزندخواندگي بايد اعلام كرد كه كودكان يتيم به خانواده هاي بدون فرزند داده مي شوند.در طرح امين موقت، پدر و مادر حداقل بايد داراي مدرك تحصيلي ديپلم باشند و افراد با مدارك بالاتر در اولويت قرار دارند.در مجموع بايد گفت كه توانايي هاي خانواده داوطلب در نگه داري بچه و... بررسي و مددكاري مي شود.ضمن اين كه بايد اصل حقوق كودك نيز رعايت شود.
؛بهزيستي، مسئول است
؛بختياري افزود:مسئوليت اين كودكان با بهزيستي است و معتقديم بهترين افراد براي نگه داري كودكان يتيم،بستگان درجه يك هستند.معاون امور اجتماعي بهزيستي استان از ديگر شرايط خانواده ها در اجراي طرح امين موقت را،دارا بودن حداقل ٢٥ سال و حداكثر٥٠ سال براي زوج ها عنوان كرد وگفت:تعداد اعضاي خانواده داوطلب نبايد از ٧ نفر بيشتر باشد و بايد از تمكن مالي نيز برخوردار باشند.البته در اجراي اين طرح،بانوان مجرد نيز طبق شرايط و ضوابطي مي توانند كودكان دختر را تحويل بگيرند.
اين طرح كه از سال گذشته اجرايي شده،با استقبال خوب خانواده ها روبه رو شده و تاكنون ٢٥ كودك يتيم تحويل خانواده هاي داوطلب شده اند.بختياري در مورد زمان واگذاري بچه ها به خانواده ها نيز گفت:در طرح امين موقت،زمان بندي براي نگه داري بچه ها وجود ندارد و مددكاري بهزيستي نيز به صورت مستمر نظارت مي كند تا مشكلي به وجود نيايد.ضمن اين كه بچه ها تحت سرپرستي بهزيستي هستند و دادگستري نيز به طور مرتب از ما گزارش مي خواهد.اگر خانواده اي شرايط و مقررات را رعايت نكند،بلافاصله بچه را از آن ها تحويل مي گيريم.البته در اجراي اين طرح، بچه ها به صورت دائم نزد خانواده ها خواهند بود اما اگر خانواده واقعي بچه ها پيدا شوند، كودكان تحويل آن ها خواهند شد.
سه شنبه 10 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 200]