واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: روزهايي از جنس شب يلدا در بورس
دنياي اقتصاد- بازار دادوستد سهام تهران در حالي به پايان فصل پاييز نزديك ميشود كه روند افت شاخص بدون انقطاع ادامه داشته و نزديك به يك ماه است كه شاخص افت مداومي را تجربه ميكند. در اين فضا البته اميدواري معاملهگران به خبر ديدار صالح آبادي، رييس سازمان بورس و رييسجمهوري است كه در هفته گذشته صورت گرفت.
جنب پل حافظ
روزهايي از جنس شب يلدا
گروه بورس – همايون دارابي: بازار دادوستد سهام تهران در حالي به پايان فصل پاييز نزديك ميشود كه روند افت شاخص بدون انقطاع ادامه داشته و نزديك به يك ماه است كه شاخص افت مداومي را تجربه ميكند.
فرآيند فرسايشي اصلاح قيمتها در بورس تهران كه ناشي از دامنه نوسان سه درصدي و همچنين تله حجم مبنا است، سبب شده تا قيمتها در بورس تهران به كندي و البته با وارد ساختن فشار قابلملاحظه رواني به معاملهگران تصحيح شود كه همين امر موجب از ميان رفتن انگيزه معاملهگران حتي در مورد نمادهاي خارج از مساله بحرانهاي وارده به بازار سرمايه شود. در حالي كه نمادهاي به شدت درگير در مساله افت بازارهاي جهاني كمتر از 10 نماد است، اما فرآيند فرسايشي اصلاح قيمتي اين نمادها موجب شده است تا عملا كل بازار سرمايه در گرو اين 10 نماد قرار گيرد و صفهاي فروش سنگين و بدون تحرك اين نمادها در تمام بازار روحيه نااميدي را موجب شوند. نمادهاي ملي مس، فولاد خوزستان، پتروشيميهاي خارك و فنآوران، پالايشگاه نفت اصفهان، سنگآهنيهاي گلگهر و چادرملو و سرمايهگذاريهاي معادن و فلزات و اميد نمادهايي هستند كه بيشترين آسيب را از افت بهاي جهاني مواد خام متحمل شدهاند و از اين رو اصلاح قيمتي آنها ضروري است. از سويي صفهاي فروش بدون تحرك اين نمادها كه فرصت فروش را به كسي نميدهد خود معضلي دو چندان به شمار ميرود چرا كه عاملي ضد انگيزه براي سهامداران حقيقي به شمار ميرود. در همين شرايط همانگونه كه دكتر قاليباف مديرعامل شركت بورس نيز در هفته گذشته بيان كرد،عدم تحرك سرمايهگذاران نهادي ميتواند «احتمال شدت افت در بازار» را با خود به همراه بياورد.امري كه ناشي از خروج واقعي و دائمي معاملهگران حقيقي از بازارخواهد بود.
در اين فضا البته اميدواري معاملهگران به خبر ديدار دكتر صالح آبادي، رييس سازمان بورس و دكتر احمدينژاد رييسجمهوري است كه در هفته گذشته صورت گرفت و براساس خبرهاي كوتاه منتشر شده در مورد آن «پيشنويس مصوبات رونق توليد و بهبود بازار سرمايه» تدوين شده است. هر چند كه عدم اعلام تصميمي فوري به انتظار بازار و نه تحولي فوري منجر خواهد شد اما به هر صورت بازار ميتواند در صورت دريافت خبرهاي مساعد در اين بخش، توان اندك خود را پيش از فرارسيدن دوره جديدي از افت بازيابي كند. در حال حاضر البته پس از يك دوره افت ناشي از خبرهاي اوليه در مورد تاثير بحران جهاني بر شركتهاي بورسي، كارشناسان بازار در انتظار ارائه گزارشهاي نمادهاي درگير در اين بحران در پايان فصل پاييز هستند. اين گزارشهاي 9ماهه و پس از آن احتمالا پيشبيني افت درآمد گسترده شركتهاي بورسي براي سال آينده شمسي ميتواند موجهاي نزولي پيدرپي را به همراه آورد. امري كه در صورت عدم تلاش براي شكست پيوستگي اين امواج، موجب خواهد شد بازار عملا در موج نزولي كليتر خود به دليل نزديكي انتخابات رياستجمهوري قرار گرفته و شكست سنگين نسبت پي بهاي و افت سنگينتري به لحاظ ارزش سهام را تجربه كند.
در كنار مسائل ياد شده كارشناسان بازار در حالي پايان فصل پاييز را به نظاره نشستهاند كه در بازارهاي جهاني شرايط همچنان نااميدكننده است و در مهمترين رخداد پس از جلسه اضطراري اوپك در الجزاير و توافق بر سر كاهش 2/2ميليون بشكهاي توليد كه با توجه به تصميم قبلي تاكنون مجموعا 2/4ميليون بشكه نفت را بازار خارج كرده است، بازار نفت نه تنها به ثبات دست نيافت بلكه افت شديدي را به زير 40دلار تجربه كرده است چنين رخدادي هر چند ميتواند تا حدودي ناشي از فرارسيدن تعطيلات كريسمس در آيندهاي نزديك باشد، اما ميزان كاهش توليد و واكنش بازار نفت، خوشبينترين كارشناسان را نيز با نگراني مواجه خواهد ساخت. از سويي با افت بهاي نفت،افت باقي مواد اوليه و خام نيز مورد انتظار خواهد بود.
در اين شرايط بهاي فلز مس كه هنوز خاطره نرخهاي بالاي 8هزار دلاري آن تازه مينمايد قوسي نزولي به زير 3هزار دلار برداشته است تا از اكتبر سال 2004 تاكنون چنين افتي بيسابقه ارزيابي شود. موضوع جالب توجه در اين بين رشد موجودي انبارهاي بورس فلزات لندن است كه بهرغم شدت كنوني افت بهاي فلزات، همچنان رو به افزايش است تا با خود نگراني شديد كارشناسان را درخصوص ركود جهاني و كاهش مصرف فلزات را داشته باشد. موجودي فلز مس انبارهاي بورس فلزات لندن به بيش از 318هزار تن رسيده است كه آنهم از سال 2004 تاكنون بيسابقه است. بهاي آلومينيوم نيز كه موجودي انبارهاي آن در حال نزديكي به رقم 2ميليون تن است، در زير مرز يك هزار و 500دلار قرار دارد. بهاي سرب نيز در مرز 900دلار و بهاي روي در مرز يك هزار دلار قرار دارد تا همچنان توليدكنندگان فلزات در وضعيت نامناسبي قرار داشته باشند. بهاي بيلت در بازار بورس فلزات لندن تا حدودي باثبات است و در بازار خاور دور 315دلار و در مديترانه در حد 340دلار است. بهاي محصولات پتروشيمي نيز متناسب با بهاي نفت همچنان كاهشي است. شاخص حملونقل دريايي نيز البته اندكي تقويت را تجربه كرده است.
در كنار تحولات بازارهاي جهاني در حوزه سياسي مهمترين مساله جلسه گروه 5+1 است كه با حضور وزراي خارجه كشورهاي شوراي همكاري خليج فارس، عراق، اردن و مصر برنامهريزي شده است. اين جلسه به ويژه متعاقب برخوردهاي سياسي ميان تهران و پايتختهاي عربي بر سر بحران غزه ميتواند در خود تحولاتي را به همراه داشته باشد، هر چند كه در برداشت اوليه انتظار نميرود پيش از روي كار آمدن دولت جديد در واشنگتن شرايط به صدور قطعنامهاي جديد منجر شود،اما به هر حال گسترده شدن دامنه حضور كشورها در جلسه 5+1 ميتواند به سختگيري بيشتر در مورد قطعنامههاي قبل نيز منجر شود.
در كنار تحولات سياسي در حوزه اقتصادي تورم رو به افزايش مهمترين نگراني فوري است. تورم 25درصد در صحنه اقتصاد كشور هر چند با موضعگيري رييسكل بانك مركزي در مورد تلاش براي كاهش اين تورم منجر شده است، اما رشد دوباره نقدينگي چنين انتظاري را كمرنگ مينمايد. از سويي تورم در ذات خود تمايل به سرمايهگذاري را كاهش ميدهد كه همين امر شرايط را براي بازار سرمايه سخت ميسازد. بازار سرمايهاي كه البته با منفي شدن بازدهاش در سال جاري بيش از گذشته شانس جذب منابع سرمايهگذاران را از دست ميدهد. در همين حال البته در سايه ركود قابلتوجه در بخشهاي ديگر اقتصاد كشور، بازار پول به محلي براي رسوب سرمايههاي سرمايهگذاران بدل شده است.
اعلام نرخهاي سود قابلتوجه از سوي بانكها و موسسات اعتباري هر چند به عنوان عنصري جذاب براي جذب سرمايهها تبديل شده است اما در خود اين سوال را نيز ايجاد ميكند كه اين سپردهها در فضاي ركودي اقتصاد كشور در كدام بخشها و توسط چه كساني با نرخهاي بالاي 20درصد جذب خواهد شد؟در تحولات اقتصادي كارشناسان بازار با دقت روند تحولات در كميسيون ماده يك را دنبال ميكنند.
اين كميسيون در حالي كه همچنان با تاكيدبر عدم افزايش تعرفه فولاد، صنايع فولادي كشور را در آستانه برخورد با موج واردات ارزان و مشكل فروش قرار داده است، در هفته گذشته با صادرات بدون عوارض كلينكرموافقت كرد.
اين تصميم كه در موج اول با عدم استقبال كارشناسان صنعت سيمان مواجه شد، انتظار براي كاستن يا حذف عوارض يك ميليون ريالي صادرات هر تن سيمان را به همراه آورده است. تا رخداد اين تصميم كارشناسان بازار انتظار ندارند آزادسازي صادرات كلينكر بتواند تاثيري بر اقتصاد كارخانجات سيماني به جاي بگذارد.
از ديد اين كارشناسان صادرات كلينكر به دليل نياز آن به يافتن ظرفيت خالي آسياب سيمان در بازار مقصد و صرفه اندك اقتصادي آن تنها ميتواند تصميمي شتابزده و غيراقتصادي براي معضل انباشت حدود سه ميليون تن كلينكر در كارخانههاي سيمان باشد.
سه ميليون تن كلينكر در حال حاضر در محوطههاي روباز كارخانهها در معرض فساد ناشي از سرما و بارندگي قرار دارد.
كارشناسان صنعت سيمان معتقدند در فضاي ركود كنوني در بازارهاي هدف، صادرات با برنامه بهترين انواع سيمان تنها ميتواند قابلاتكا باشد و صادرات كلينكر حتي اگر به لحاظ فني در بازار هدف قابلاجرا باشد به لحاظ اقتصادي در بردارنده مزيتي براي كشور و صادركنندگان نخواهد بود.
تصميم به صادرات كلينكر در شرايطي اخذ شده است كه بر اساس برخي خبرهاي تاييد نشده، بهاي سيمان به دليل اشباع بازار داخلي در برخي مناطق كشور به زير نرخ كارخانه رسيده است.
نرخهاي معاملاتي كمتر از نرخ كارخانه البته ممكن است در صنعت سيمان پديدهاي ناملموس باشد اما در صنعت خودرو مسالهاي عادي تلقي ميشود.
بهاي شمار قابلملاحظهاي از انواع خودرو در حال حاضر در بازار آزاد كمتر از بهاي فروش كارخانهاي آن است.
در اين فضا كارشناسان صنعت خودرو با دقت روند تحولات اين صنعت به ويژه رونمايي نخستين خودرو ملي گروه سايپا و همچنين تشديد بحران سياسي ميان تهران و پاريس را كه ميتواند شراكت گسترده ايران خودرو و پژو فرانسوي را دستخوش تعديل نمايد، دنبال ميكنند.
در بازار چه خبر بود؟
در بازار سهام روز سهشنبه معاملهگران در شرايطي پايان كار بازار را شاهد بودند كه هفته كاري بورس به دليل فرارسيدن عيد سعيد غدير خم با يك روز كاري كمتر همانند هفته گذشته همراه بود.آنچه كه البته در آخر هفته زود رس به چشم ميخورد، تداوم افت حجم معاملات بود به گونهاي كه در هفته گذشته حجم معاملات به 2/19ميليارد تومان رسيد كه هر چند در مقايسه با حجم 13ميليارد توماني هفته ماقبل آن رشد يافته است، اما همچنان حكايت از كمي نقدينگي در بازار و بيانگيزگي معاملهگران دارد.
در بازار روز سهشنبه در گروه فولادي نماد مباركه پس از چند روز تلاش معاملهگران مدافع توانست به تعادل نسبي دست يابد.
امري كه البته نشاندهنده تاثير مثبت اصلاح به موقع قيمتي و حضور سرمايهگذاران نهادي موثر نظير مهر اقتصاد بود كه با حركت اوليه خود حركت ديگر معاملهگران را نيز به همراه آوردند.
در گروه پتروشيمي بازگشايي نماد پتروشيمي آبادان در شرايطي براي چهارمين روز به انجام نخستين معامله منجر نشد كه از روز شنبه تاكنون خريداران و فروشندگان در اين نماد نتوانستهاند دامنه انتظار خود را به هم نزديك كنند.
در گروه تجهيزات رقابت بر سر بلوك 3/8درصدي پمپسازي ايران در روز سهشنبه آغاز شد كه تا نرخ 2هزار و 431ريال ادامه يافت. اين بلوك را سازمان خصوصيسازي عرضه كرده است.
در اين گروه سهامدار عمده هپكو پس از انتشار خبرهايي مبنيبر عدم پرداخت اقساط سازمان خصوصيسازي در مصاحبهاي از عدم پيگيري مسوولان دولتي در مورد وضعيت واحدهاي واگذار شده انتقاد كرده است.
در مجموع بازار روز سهشنبه به سنت روزهاي متوالي فصل پاييز همچنان سرد و با افت 21واحدي شاخص همراه بود تا در كل هفته شاخص با 154واحد افت، بيش از پيش در محدوده زير 9هزار واحد فرو رود.
عكس:حميد جاني پور
شنبه 30 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 231]