واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش خبري مهر/گل و گياه شمال؛ صنعتي كه رو به پژمردگي است
گرگان - خبرگزاري مهر: شمال ايران يكي از مناطقي است كه پرورش گل و گياه در آن از ديرباز سابقه داشته است اما امروز به واسطه برخي بي تدبيريها و نبود حمايت جامع و اصولي اين صنعت در آستانه پژمردگي قرار گرفته است.
به گزارش خبرنگار مهر در گرگان، بالا بودن هزينه هاي توليد، سنتي بودن توليد، نبود بازارهاي فروش، سيستم حمل و نقل نامناسب، دخالت افراد غيرمتخصص، محدوديتهاي واردات بذر، كم توجهي به تحقيقات و حمايت نشدن از جمله عواملي است كه خطر پژمردگي هرچه سريعتر اين صنعت را تسريع مي بخشد.
به باور اين عده اين، مشكلات موجب شده تا توليد گل و گياه كشور چندان قابليت رقابت با كشورهاي خارجي را نداريم و براي برون رفت از اين چالشها و شكوفايي بيشتر آن بايد از روشهاي نوين در توليد استفاده كنيم.
اين كارشناسان، دستيابي به فناوري نوين، ايجاد گلخانه هاي مدرن، دسترسي به نهاده هاي مورد نياز، راه انداز يپايانه گل و گياهف مبارزه اصولي با آفات و بيماريها، بهينه سازي سيستم حمل و نقل، بسته بندي مناسب و بازاريابي خارجي را براي توسعه و سامامدهي صنعت گل و گياه ضرروري مي دانند.
اكنون از بيش از هشت هزار توليد كننده گل و گياه كشور حدود 40 توليد كننده در استان گلستان فعاليت دارند و در مجموع سالانه حدود 13 ميليون شاخه انواع گل و گياه در اين استان توليد مي شود.
استان گلستان به دليل شرايط مناسب آب و هوايي از جمله وجود ۲۰۰ روز آفتابي در سال و ميانگين بارندگي سالانه ۴۵۰ ميليمتر و نيز وجود نيروي كار ارزان، توانمندي خوبي براي توليدات گل و گياهان زينتي دارد به طوري كه ارزش توليدات سالانه گل و گياهان زينتي شامل ۱۳ ميليون شاخه گل بريده، درختچه هاي زينتي، گل هاي نشايي و گلداني در استان به ۸۰ ميليارد ريال مي رسد.
7.2 ميليون شاخه گل بريده، سه ميليون اصله درختچه هاي زينتي، بيش از دو ميليون عدد گل هاي نشايي و ۲۵۰ هزار گلدان گياهي توليدات سالانه بخش گل و گياه زينتي در استان گلستان را شامل مي شود.
مديرعامل شركت توليدي تعاوني گلهاي هميشه بهار گلستان گفت: اين شركت در زمينه توليد گل هيا زيينتي و نشاء فصلي دارد و بايد حمايتبيشتري زا توليد كنندگان وشد.
اعظم لشگربلوكي در گفتگو با خبرنگار مهر در گرگان افزود: ميزان تسهيلات براي حمايت از فعالان اين عرصه كم است و همكاري لازم با توليد كنندگان وجود ندارد.
وي اظهار داشت: هزينه هاي توليد گل و گياه بالا بوده در حاليكه قيمت فروش محصولات چندان گران نيست و بازاچه اي براي فروش محصولات و توليدات استان وجود ندارد.
وي خاطرنشان كرد: به عنوان نمونه هر گلدان گل " گازونيا" 50 هزار ريال قيمت دارد كه بخش بيشتر آن صرف هزينه هاي توليد مي شود.
دلالان توليد و صادرات گل را با مشكلات عديده روبرو كرده اند
به گفته لشگر بلوكي، وجود دلالها و واسطه ها، فرايند توليد و صادرات اين محصول را با مشكلات عديده اي روبرو ساخته است.
مديرعامل شركت تعاوني گلهاي هميشه بهار گفت: اكنون دلالها توليدات گل و گياه را به قيمت ناچيزي از توليدكنندگان خريداري مي كنند و با قيمت گزاف عرضه مي كنند.
يك توليدكننده ديگر گل و گياه گفت: ساماندهي در نظام توليد و گل و گياه امري ضروري است و بايد به آن توجه شود، زيرا اكنون توليدات اين محصول روي روال خاصي صورت نمي گيرد و تنوع در توليدات وجود ندارد.
احمد شيخي افزود: بيشتر گلخانه هاي فعال در كشور قديمي و سنتي است و به امكاناتي نظير تقويت خاك و سيستم آبياري پيشرفته مجهز نيستند.
وي اظهار داشت: براي مطرح شدن در بازاهاي جهاني بايد ابزارلازم فراهم و گلخانه ها از حالت سنتي خارج و به روز شوند.
وي به وجود مشكلات بازار و نقش مخرب دلالها و واسطه ها اشاره و اضافه كرد: نبود بازار مركزي براي عرضه مستقيم اين محصولات موجب شده تا دلالها با قيمت پاييني اين توليدا را خريداري كنند.
به گفته شيخي، نبود امكانات مناسب حمل و نقل با توجه به فساد پذير بودن محموله هاي توليدي مانع جدي برسر راه توليدكنندگان است.
اين توليد كننده گل و گياه يادآورشد: متاسفانه بارزاهاي هدف اين محصولات به دليل برخي بي تدبيريها و سياستگذاريهاي نامناسب در حال از دست دادن است.
وي عنوان كرد: به عنوان مثال مواد اوليه كه در توليد گلدان به كار مي رود از مواد كهنه است و مناسب نبودن خاك مورد نياز فرايند رقابت و صادرات را چالش مواجه كرده است.
عضو هيئت علمي گروه زراعت و باغباني دانشگاه علوم كشاورزي و منابع طبيعي گرگان گفت: به دليل شرايط آب و هوايي استان گلستان براي توليد انواع گل و گياه و گياهان زينتي مستعد و مناسب است.
حسين زارعي در گفتگو با خبرنگار مهر در گرگان افزود: بالابودن هزينه هاي توليد از جمله موانع توسعه اين صنعت است زيرا در سطح جهاني، كشورها در حال كاهش قيمتهاي توليد هستند و اين امر رقابت در عرصه جهاني را با مشكل روبرو مي سازد.
وي اظهار داشت: ايران از جمله كشورهايي است كه پتانسيل هاي خوبي براي توليد و صادرات برخي گونه هاي گل و گياه دارد كه بايد روي آن سرمايه گذاري شود.
وي خاطرنشان كرد: طي چندسال گذشته به دليل تورم موجود، قيمت تمام شده گل و گياه در كشور افزايش يافته و به عنوان نمونه گل " آنتاريوم" در بازارهاي جهاني سه دهم يورو است ولي اين گل در گرگان 10 هزار ريال است.
به گفته زارعي، در زمينه گل هاي شاخه بريده با كشورهاي اروپايي و خارجي قابليت رقابت نداريم و بايد در اين زمينه نيز تدبيري انديشه شود.
اين استاد دانشگاه بيان داشت: خوشبختانه در زمينه گونه هاي مختلف گل و گياه نظير درختچه هاي زينتي جاي كارداريم و قيمت تمام شده آن در ايران پايين تر از جهان است و با يك سيستم آبياري معمولي مي توان گسترش دارد.
وي عنوان كرد: گسترش توليدات گل و گياه در افزايش شاد و نشاط روحي و رواني ، آرامش شهروندان و كاهش معضلات عصبي در جامعه رشد بسيار زيادي دارد و بايد به گسترش آن در فضاهاي سبز نيز توجه كرد.
زارعي تاكيد كرد: متاسفانه ميزان سرمايه گذاري دولت در بخش توليد گل و گياه به نسبت ديگر بخشها ضعيف است و به حمايت بيشتري نياز است.
وي تدوين برنامه جامع براي توسعه اين صنعت را ضروري دانشت.
مرتضي صادقي مديرباغباني سازمان جهادكشاورزي استان گلستان گفت: هم اكنون در استان ۳۷ توليدكننده گل و گياه زينتي در سطحي معادل ۳۲ هكتار شامل ۲۷ هكتار فضاي باز، ۶ هكتار گلخانه مجهز به سيستم هاي مدرن صنعتي در سطح 4.8 هكتار مشغول فعاليت هستند.
وي افزود: براي افزايش توليد گل و گياه در سطح استان، مطالعه و ساخت مجتمع گلخانه اي در حداقل دو شهرستان و همچنين برنامه ريزي براي ۱۱ شهرستان انجام شده كه بر اين اساس تعداد مجتمع ها ۱۳ واحد افزايش مي يابد.
وي با بيان اين كه مديريت باغباني سازمان در حال حاضر در سطحي معادل ۵۶ هكتار ساخت و واگذاري مجتمع هاي گلخانه اي را در دست اقدام دارد گفت: درآينده اي نزديك مجتمع هاي گلخانه اي به ۴۸۰ هكتار خواهد رسيد كه حداقل ۴ هزار و ۸۰۰ شغل مستقيم و پايدار و چندين برابر اشتغال غيرمستقيم با توليد و درآمد مناسب به دنبال خواهد داشت.
وي مهم ترين برنامه هاي جهادكشاورزي درباره بهبودي توليدات گل و گياه را ساماندهي و تجهيز گلخانه هاي قديمي از طريق تسهيلات يارانه دار، برگزاري كلاس هاي آموزشي با اهداف ارتقاي كمي و كيفي توليد، توسعه گلخانه هاي مدرن و ايجاد مجتمع هاي توليد گل در سطح استان به منظور توسعه فضاي گلخانه اي و ايجاد اشتغال فارغ التحصيلان كشاورزي عنوان كرد.
به گفته صادقي با وجود سه عرصه دشت، كوهستان و ساحل، گلستان منشأ رشد طبيعي بسياري از ارقام گياهان زينتي و دارويي است كه مي توان به انواع گياهان دارويي مانند گل گاوزبان، زرشك، زيره، رازك، شيرين بيان، بومادران، آويشن، لاله ختمي و هندوانه ابوجهل به عنوان مهم ترين گونه ها اشاره كرد.
مديرباغباني جهاد كشاورزي گلستان درباره مشكلات موجود در زمينه توليد گل و گياه در اين استان اظهار داشت: نبود بازار مطمئن فروش، نداشتن پايانه هاي مناسب در داخل و خارج از كشور، بيمه نبودن گياهان زينتي و دارويي، دسترسي سخت و كمبود نهاده هاي توليدي و كمبود اعتبار مانع توسعه سطح زير كشت گياهان دارويي و زينتي در استان شده است.
وي بيان داشت: فقدان تحقيقات در معرفي بهترين بذرها و عرصه هاي توليد استان و همچنين نبود تشكل ها و تعاوني هاي توليد به عنوان مشكلات ديگر بخش گياهي مطرح است.
شنبه 23 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 398]