واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: ضرورت تحول در حوزههاي علميه/ 4رئيس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي:جدايي از قرآن در مسير و تعيين هدف، تحولات حوزه را عقيم نگه ميدارد
گروه انديشه: تحولات حوزه علميه بايد به جهان امروز ثابت كند كه قرآن تنها نسخه برونرفت از مشكلات و تنها كتاب مرجع براي پاسخگويي به دغدغههاي انسان است و جدا شدن از قرآن چه در مسير و چه در تعيين هدف، در حقيقت تحولات حوزه را عقيم نگه ميدارد.
سرويس انديشه و علم خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، به بهانه سالروز بيانات مقام معظم رهبري(مدظلهالعالي) در مورد «ضرورت تحول در حوزههاي علميه» كه در جمع نخبگان حوزوي و در تاريخ 8 آذرماه سال گذشته انجام پذيرفت، بر آن شد تا پس از يك سال در باب احساس ضرورت اين تحول در حوزه و اينكه چه تحولاتي در اين يك سال صورت پذيرفته است، گفتوگوهايي را با جمعي از اين نخبگان انجام دهد.
در همين باب گفتوگويي با حجتالاسلام والمسلمين «احمد مبلغي»، رئيس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي انجام داديم كه تقديم حضورتان ميشود.
حجتالاسلام مبلغي در مورد اين مطلب كه چقدر ضرورت اين تحول در حوزه احساس شده است؟، تصريح كرد: تحول در حوزه يك ضرورت اولي، اصلي، زيرساختي و فوري براي حوزه است و اگر فرصت كنوني پيش آمده كه در اثر هوشياري و هشدار مقام معظم رهبري (مدظلهالعالي) شكل گرفته را حوزه از دست بدهد، بعيد مينمايد كه فرصت ديگري بتواند به دست بياورد. از اين حيث كه در گذشته ممكن است ما آثار مغلوبيت و آثار عقبماندگي را نسبت به زمان و تحول در حوزه ببينيم و بازگشت در چنان شرايطي بسيار دشوار است. حتي گاهي نسبت به پارهاي از ابعاد تحول غير ممكن است.
وي در ادامه سخنانش افزود: لذا الآن اين فرصت، موقعيتي طلايي است و مقام معظم رهبري (مدظلهالعالي) هم با نگاهي جامع ابعاد تحول را ارائه فرمودند و قبل از هر چيزي از شئون مربوط به حوزه، تحول است؛ چون تحول تأثير شگرف خود را بر همه ابعاد حوزوي؛ آموزش، پژوهش، ارتباطات تبليغي، ارتباطات داخلي و خارجي و مديريت بر جاي ميگذارد و به نظر ميرسد كه ما در اين زمينه اگر بتوانيم سريعا متناسب با ابعادي كه مقام معظم رهبري مطرح فرمودند، نقشه راهي را تهيه و تدوين كنيم و به اين سمت برويم و انشاءالله بتوانيم از اين فرصت استفاده كنيم وگرنه من بعيد ميدانم كه ديگر بتوان چنين فرصتي را به دست آورد.
رئيس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي در مورد جايگاه قرآن كريم در متن اين تحول اظهار كرد: اصولا قرآن كتاب زمان است؛ يعني كتاب هر زماني است و در صورت رجوع به آن، ميتواند ما را فائق بر زمان، مسلط بر مشكلات، سؤالات، دغدغهها و پرسشهاي زمانه كند و بهترين راه مقابله با هجوم اشتباهات، التباسات، شبهات و سؤالات بازگشت به قرآن است.
حجتالاسلام مبلغي اذعان كرد: لذا ما اصولا تحول در حوزه را براي در جايگاه مناسب قرار دادن رجوع به قرآن ميخواهيم؛ يعني نقطه اوج همه كوششها و فعاليتهاي علمي حوزوي حتي فقه حوزه، براي اين است كه مآلاً و نهايتاً قرآن را در يك جايگاه رفيع و اصيل قرار دهد تا بازگشت و رجوع به قرآن شكل بگيرد. به نظر من قرآن كريم هم هدف و هم وسيله است.
مبلغي گفت: نهايتا بايد بكوشيم تا تحولات حوزه به جهان امروز و جامعه امروز ثابت كند كه قرآن تنها نسخه راه برونرفت از مشكلات و تنها كتاب مرجع براي پاسخگويي به دغدغهها و نيازها و عطشهاي انسان امروزي است. پس هدف اين تحولات حوزوي اين است و راه هم همين است؛ يعني ما با رجوع به قرآن و با استفاده از قرآن بايد اين تحولات را به پيش بريم؛ به اين معنا كه ما در ارتباط با پرداختن به ابعاد تحول بايد منطق قرآني را مورد شناسايي و لحاظ قرار دهيم.
رئيس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي افزود: تحولي كه در حوزه ميخواهد رخ دهد، اگر در آن نگاه به قرآن، مراعي نباشد و رعايت نشود، اين تحول زمين ميخورد و جلو نميرود. ما هم ميتوانيم انرژي مضاعفي را از قرآن براي پيمودن راه تحول بگيريم و هم ميتوانيم در تهيه نقشه راه از قرآن مدد بگيريم و هم ميتوانيم منطق تحول را بر اساس آنچه قرآن ارائه ميكند تعريف كنيم و نيز ميتوانيم ابعاد تحول را بر اساس نظريه قرآني تعريف كنيم و اينكه به چه سمتي و به چه جهتي اين تحول ميخواهد برود، بايد بر اساس آنچه كه قرآن به عنوان اهداف بشر تعيين كرده تهيه شود. جدا شدن از قرآن چه در مسير و چه در تعيين هدف در حقيقت تحولات حوزه را عقيم نگه ميدارد.
چهارشنبه 20 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 103]