تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 25 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):بر زبان مؤمن نورى (الهى) است و درخشان و برزبان منافق شيطانى است كه سخن مى گويد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1853338464




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

محمدرضا درويشي: قطعه كليدر را با جانم نوشته‌ام


واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: محمدرضا درويشي: قطعه كليدر را با جانم نوشته‌ام
قطعه "كليدر" ساخته "محمدرضا درويشي" كه بر اساس بخش‌هايي از رمان كليدر اثر محمود دولت آبادي نوشته شده، در كنسرت مشترك او با حسين عليزاده، در روزهاي ششم و هفتم دي در تالار بزرگ كشور با حضور بخش ساز‌هاي زهي اركستر سمفونيك ناسيونال اوكراين اجرا خواهد شد.


اين قطعه 52 دقيقه‌اي، بخش اول اين كنسرت مشترك را تشكيل مي‌دهد.
محمد‌رضا درويشي درباره چگونگي ساخته شدن اين قطعه، گفت: «حدود سه سال پيش، ساخت اين قطعه از سوي موسسه انتشاراتي فرهنگ معاصر با مديريت آقاي «داود موسايي» به من پيشنهاد شد. ابتدا بخش‌هايي از رمان را آقاي «محمد افتخاري »انتخاب كردند كه با تغييراتي به نسخه نهايي براي ساخت اين قطعه رسيديم. در ادامه، اين بخش‌ها را با صداي آقاي دولت آبادي در استوديو ضبط كرديم و بر اساس اين بخش‌ها از زمستان سال 85 شروع به نوشتن قطعه در هشت قسمت كردم».
اين آهنگساز و محقق، افزود: «هر قسمت، تصويري است از بخشي از رمان كه پس از موسيقي با صداي خود آقاي دولت آبادي شنيده مي‌شود. يعني ابتدا موسيقي شنيده مي‌شود و بعد آن قسمت از رمان كه موسيقي بر اساس آن ساخته شده است. كار نگارش در بهار سال 86 به پايان رسيد و در تير ماه همان سال به اوكراين رفتم و قطعه با اجراي بخش ساز‌هاي زهي اركستر سمفونيك ناسيونال اوكراين ضبط شد. بعد در تهران صداي آقاي دولت آبادي را بين قطعات گذاشتيم. در نهايت هشت قسمت موسيقي براي هفت قسمت از كتاب طراحي شد كه قسمت هشتم در حكم قسمت پاياني قطعه است.».
درويشي درباره اين قطعه كه توسط يك اركستر 40 نفره اجرا شده، مي گويد: «كليدر، يكي از تلخ‌ترين و سياه‌ترين كار‌هايي است كه در زندگي هنري خود نوشته‌ام. در خود رمان هم چنين است كه هرچه داستان جلوتر مي‌رود نسبت‌هاي بيشتري با تاريكي پيدا مي‌كند. نوشتن اين قطعه مثل سياه چاله‌‌اي بود كه هر چه در آن جلوتر مي‌رفتم، تلخ تر مي‌شد. من تاكنون قطعه‌اي به اين تلخي ننوشته‌ام. اين موسيقي برايم عزيز است و آن را با همه جانم نوشته‌ام. اين درست كه معمولا هنرمند روي همه آثار خود با همه جان وجودش كار مي‌كند، اما اين قطعه با همه كار‌هاي ديگرم متفاوت بود. اول پارتيتور نوشته‌ام: موسيقي كليدر سوگنامه عشق است و غمنامه فراق و تنهايي».
گرد آورنده دايره المعارف ساز‌هاي ايراني، در پاسخ به اينكه با توجه به مكان رخداد داستان اين تصور وجود دارد كه بايد از ساز‌هاي ايراني و محلي در ساخت موسيقي آن استفاده شود، گفت: «رمان كليدر يك ظاهر دارد و يك باطن. در ظاهر، اتفاق‌ها در يك روستا در شمال خراسان و سبزوار رخ مي‌دهد و مردم همه از اهالي روستا هستند، اما اثر باطني هم دارد كه فراتر از ظاهر آن است. باطن اين اثر مربوط به همه اعصار و همه مردم ستمديده جهان مي‌شود. باطن رمان ارتباطي با شمال خراسان ندارد و من مي‌خواستم باطن اين اثر را با موسيقي بازگو كنم. اين باطن براي بيان شدن، نياز به يك محمل داشت كه در رمان، مارال، گل‌محمد و بلقيس هستند و تنها مكان رخداد شمال خراسان است. نمي‌خواستم به صرف اينكه قصه در آن منطقه رخ مي‌دهد، از موسيقي شمال خراسان استفاده كنم. اثر من، مجرد از زمان و مكان است و يك موسيقي مدرن محسوب مي‌شود. فكر مي‌كنم اگر فقط به سراغ تم‌هاي محلي مي‌رفتم، موسيقي شكست مي‌خورد».
او در گفت وگو با پايگاه خبري فرهنگ و آهنگ، مي‌افزايد: « با اين وجود، در قسمت هفتم با عنوان "نعش كشتگان" كه مربوط به لحظه بعد از اعدام گل‌محمد و خاكسپاري اوست، از دو صداي لالايي كه مربوط به شما خراسان است و با صداي خود زنان شمال خراسان ضبط شده، استفاده كرده‌ام. تا حدي كه لازم بود، از نواهاي محلي استفاده شده و حتي عين صدا را آورده‌ام.»
درويشي با اشاره به اينكه البته اين دو لالايي در اجراي دي ماه در تالار بزرگ كشور اجرا نخواهد شد، گفت: «استفاده از سيستم پلي ‌بك در كنار اجراي زنده منطقي به نظر نمي‌آمد، از سويي اين امكان هم وجود نداشت كه يك زن روستايي را در كنار اركستر بنشانيم و او را با گروه هماهنگ كنيم. اما در كليت نظرم اين بود كه اگر صرفا به سراغ موسيقي نواحي بروم، اثر زمين مي‌خورد. اين قطعه، يك اثر مدرن انتزاعي است كه فراتر از يك زمان و مكان مشخص است».
آهنگساز قطعه كليدر، درباره اقتباس موسيقايي از اثر ادبي، گفت: « صدا نسبت به كلمه و تصوير مجردتر است و كمتر مي‌تواند به شكل مستقيم به تصويرگري بپردازد، اما آثاري در تاريخ موسيقي وجود دارند كه مي‌خواهند تصوير عرضه كنند. مانند مقام طرقه در شمال خراسان كه پرواز طرقه را به عنوان يك پرنده اساطيري به سمت خورشيد توصيف مي‌كند. در موسيقي سمفونيك هم مي توان به گونه "پوئم سمفونيك" اشاره كرد كه به آن سمفوني شعري هم مي‌توان اطلاق كرد. نمونه‌هايي مانند پوئم سمفوني «چنين گفت زرتشت» يا "دن كيشوت" اثر «ريچارد اشتراوس» از اين جمله اند و بر اساس يك متن ادبي ساخته شده‌اند، اما به هر حال به خاطر خصلت‌هاي انتزاعي‌تر صدا در مقايسه با كلمه اين برداشت مي‌تواند با برداشت مخاطب از همان رمان متفاوت باشد يا نسبت‌هاي قطعه با اثر ادبي به شكل واضح درك و احساس نشود.»
محمدرضا درويشي، موسيقيدان ارزشمند ايراني كه بيش از سه دهه فعاليتهاي پيگير و خلاقيت هاي ماندگاري در زمينه موسيقي ايراني بويژه موسيقي نواحي داشته - كه بعنوان يك شاخصه هويت ملي ميان كليه اقوامي كه طي قرن ها در اين سرزمين مي زيسته اند- در تقويت روابط اجتماعي و وحدت ملي ميهن خود تاثير ملموس و برجسته اي داشته است، در پايان يادآور شد كه «اين قطعه بر اساس فواصل نوا نوشته شده و در جاهايي مدلاسيون‌هايي به شور، دشتي، بيات اصفهان و... اتفاق مي‌افتد، اما بخش آغاز و پايان در پرده‌هاي نوا نوشته شده است».
كنسرت مشترك محمدرضا درويش و حسين عليزاده در روز‌هاي ششم و هفتم دي ماه در تالار بزرگ كشور برگزار خواهد شد. اين كنسرت به همت مجله «فرهنگ و آهنگ» با همكاري انجمن موسيقي ايران تدارك ديده شده است. علاقه مندان براي دريافت اطلاعات بيشتر مي‌توانند به پايگاه خبري www.culture-music.net مراجعه كنند.
 يکشنبه 10 آذر 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ايرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن