واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: فقیه یک دقیقه.ای!
مقدمه
«زندگی قرآنی» داشتن چگونه ممکن است؟ آیا زندگی ما قرآنی است؟ آیا با قرآن زندگی کردن سبک و شیوه.ی زندگی ماست؟! آیا قرآن برای زندگی کردن راهکار و برنامه دارد؟!...
آیا زندگی ما قرآنی است؟
قرآن کتاب آسمانی و دستور جامعه دین اسلام است که کار خود را که هدایت به مستقیم.ترین و استوارترین آیین و دین است به خوبی انجام داده است و از نظر اعتقاد و اخلاق و برنامه.های عملی کم.ترین کوتاهی نکرده است و همه چیز را به طور روشن بیان نموده است.
اما آیا ما نیز به عنوان یک امت اسلامی و به عنوان یک مسلمان به وظیفه.ی خود عمل کرده و خود را تابع و پیرو قرآن نموده.ایم؟! قرآن از ما خواسته تمام شئون زندگی خود را از حیث اعتقاد و اخلاق و عمل با آیات شریفه.اش منطبق سازیم و اگر چنین نکنیم نسبت به قرآن جفاکار شده.ایم!
زندگی قرآنی یعنی چه؟!
اگر آیات قرآن را خوب بخوانیم و سوره.های آن را حفظ کنیم و حتی تفاسیر را به خوبی بدانیم و بتوانیم برای دیگران بیان کنیم، باز هم نمی.توانیم ادّعا کنیم که زندگی ما قرآنی شده است. البته همه این کارها خوب است امّا همه. این.ها فقط مقدماتی هستند برای آغاز یک زندگی قرآنی وگرنه حفظ و خواندن و قرائت و تفسیر قرآن همگی نمی.توانند هدف واقع شوند بلکه خودشان مقدمات زنگی قرآنی داشتن است. زندگی قرآنی داشتن یعنی یک آیه از قرآن گرفتن و یک گوشه از زندگی را با آن آیه تطبیق دادن و ساختن! در این صورت است که زندگی قرآنی می.شود و ارزشمند نزد خداوند متعال وگرنه حفظ کردن تمام آیات قرآن و یا نیکو و با قرائت و صوت خواندن همه. سوره.های قرآن بدون انطباق اخلاقی و عقیدتی و عملی آیات با زندگی، ارزشی ندارد!
فقیه شدن از نظر رسول خدا(صلی الله علیه و آله) همان است که انسان به وظیفه.ی خود در دین آشنا شود و بر طبق آن عمل نماید، هر چند عملش منحصر به چند آیه از قرآن باشد! و در این صورت است که زندگی قرآنی برای انسان معنا پیدا می.کند!
دستورالعمل جامع قرآنی شدن!
در روایات آمده که مرد عربی خدمت رسول اکرم(صلی الله علیه و آله) رسید و گفت: یا رسول الله! من در بیابان زندگی می.کنم و نمی.توانم مکرراً شرفیاب حضور گردم و کسب فیض کنم. به من دستور جامعی عنایت کنید که مبنای کارم باشد. رسول اکرم(صلی الله علیه و آله) دو آیه از سوره. زلزال را که از سوره.های کوتاه قرآنی است به او تعلیم نمودند:«فمن یعمل مثقال ذرّةٍ خیراً یره و مَن یعمل مثقال ذره شرعاً یره؛ هر کس به قدر سنگینی یک ذره کار نیک انجام دهد آن را در روز جزا می.بیند و هر کس به قدر سنگینی ذره.ای کار بد انجام دهد آن را در روز جزا می.بیند.» (زلزال / 8-7) آن مرد آیات را یاد گرفت و گفت همین مرا بس است و برخاست و از خدمت رسول الله(صلی الله علیه و آله) مرخصّ شد. رسول خدا(صلی الله علیه و آله) فرمودند: «انصرف الرّجل و هو فقیه؛ مرد فقیهی شد و رفت.»
فقیه شدن برای داشتن زندگی قرآنی!
کلمه. فقیه در اصطلاح به کسی گفته می.شود که پس از طی مراحل علمی دارای ملکه.ی استنباط احکام از کتاب و سنت شده است ولی در لغت به معنای «وظیفه شناسی در امور دینی» است در این کلام رسول خدا (صلی الله علیه و آله) در مورد آن مرد اعرابی منظور معنای لغوی آن است یعنی آن مرد اعرابی با یاد گرفتن همین دو آیه.ی کوتاه از قرآن به وظیفه.ی دینی خود آشنا شد و فهمید کوچک.ترین کار از نیک و بد در روز جزا مورد حسابرسی قرار می.گیرد و تصمیم گرفت بر اساس همین مقدار از عملش رفتار دینی و شرعی داشته باشد و لذا رسول اکرم(صلی الله علیه و آله) در مورد او فرمودند: فقیه شد.
لازم به ذکر است که فقیه اصطلاحی کاری بس سخت و دشوار است که هر کس به راحتی نمی تواند به آنجا برسد. و باید سالها درس بخواند و تفحص و بررسی داشته باشد تا فقیه در دین شود.
زندگی قرآنی داشتن یعنی یک آیه از قرآن گرفتن و یک گوشه از زندگی را با آن آیه تطبیق دادن و ساختن! در این صورت است که زندگی قرآنی می.شود و ارزشمند نزد خداوند متعال وگرنه حفظ کردن تمام آیات قرآن و یا نیکو و با قرائت و صوت خواندن همه. سوره.های قرآن بدون انطباق اخلاقی و عقیدتی و عملی آیات با زندگی، ارزشی ندارد!
فقیه شدن از نظر رسول خدا(صلی الله علیه و آله) همان است که انسان به وظیفه.ی خود در دین آشنا شود و بر طبق آن عمل نماید، هر چند عملش منحصر به چند آیه از قرآن باشد! و در این صورت است که زندگی قرآنی برای انسان معنا پیدا می.کند!
ما چقدر در آیات قرآنی فقیه شده.ایم؟!
چقدر زندگی ما قرآنی شده است؟!
آیا قرآن را در زندگی همراه داریم؟!
سخن پایانی...
زندگی قرآنی داشتن زندگی بر اساس فرامین قرآنی است و احساس وظیفه دینی کردن و فقیه شدن در دین تنها با تدبّر و تأمل در قرآن و عمل بدان حاصل می.شود. حف1 قرائت و تفسیر و... قرآن همگی مقدمات قرآنی شدن زندگی ما باید باشند که همان عمل به دستورات قرآنی است.
زندگی.تان قرآنی باد!
ن. رادفر
گروه دین تبیان
فهرست منابع و مآخذ
1- صفیر هدایت – ضیاء آبادی – شماره.ی 5.
2- بحارالانوار – ج 89- ص 107.
3- سیری در قرآن – شهید مطهری.
4- تفسیر المیزان – علامه.ی طباطبایی – سوره.ی اسراء.
5- سیری در سیره ی ائمه معصومین(ع) – شهید مطهری.
6- سیری در سیره ی نبوی – شهید مطهری.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 158]