تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 15 مهر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):اى مؤمن! به تحقيق اين دانش و ادب بهاى جان توست پس در آموختن آن دو بكوش كه هر چه بر...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها




آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1821088356




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

بررسي علل رواج شايعه پراكني در ميان جامعه‌ يك كلاغ، چهل كلاغ‌


واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: بررسي علل رواج شايعه پراكني در ميان جامعه‌ يك كلاغ، چهل كلاغ‌
جام جم آنلاين: شايعه دهان به دهان مي‌چرخد، رد يا تاييد مي‌شود، ‌قضاوت‌ها را برمي‌انگيزد، برخي واكنش‌ها را موجب مي‌شود و از ديدگاه كلي‌نگر بر زندگي افراد جامعه تاثير مي‌گذارد. در جامعه ما كه شايعه، گسترش و مقبوليت بيشتري دارد، اين تاثير پررنگ‌تر است و شايد اغراق نباشد اگر ادعا كنيم بخشي از مناسبات، ارتباطات و هويت جمعي ما را تشكيل مي‌دهد.


تعاريف متعددي براي اين پديده مرموز ارائه شده است كه همگي به مفاهيم كليدي آن نظير ابهام، اهميت،‌ جذابيت و سرعت انتشار اشاره دارد. اما چه چيز شايعه را جذاب مي‌كند؟ چرا سرعت انتشار و پذيرش آن تا اين حد زياد است و اهميت شايعه از كجا ناشي مي‌شود؟

جواب همه اين پرسش‌ها را بايد در بسترهاي اجتماعي و فرهنگي يك جامعه و البته شوون رفتاري ميان افراد و ساختار اطلاع‌رساني موجود جستجو كرد. شايعه كاركردي قوي دارد و ذهنيت و جهتگيري‌هاي مختلفي مي‌آفريند كه در مرحله توليد، انتشار و دريافت، خاستگاهي معين دارد. شناسايي بسترهاي شايعه در حوزه ‌هاي روان‌شناسي ، آداب و عقايد و فرهنگ ارتباطي نشان مي‌دهد شايعه از خلاء ناشي مي‌شود و در آن جريان مي‌يابد.

حال اين خلاء‌ مي‌تواند ذهني، رواني و دروني باشد يا واقعي، ملموس و بيروني. گزارشي كه مي‌خوانيد به ماهيت‌شناسي شايعه و دلايل پنهان و آشكار انتشار آن در جامعه ما اختصاص دارد.

شايعه را گزارش يا خبري نادرست و با اهميت دانسته‌اند كه به صورت غيررسمي و سينه به سينه ميان افراد و اقشار جامعه در گستره‌هاي وسيع جغرافيايي رد و بدل و همه‌گير مي‌شود. تعريف ديگري به اجمال شايعه را خبري مي‌داند كه فاش شود، ولي صحت آن مشخص نشود. در اين تعاريف 2 نكته قابل اعتناست؛ اول آن كه شايعه نتيجه نياز به اطلاعات و عدم دسترسي به آنهاست.

احساس نياز به اطلاعات و اخبار شالوده انتشار شايعه محسوب مي‌شود؛ چرا كه يك خبر بي‌‌ارزش هرگز ميان گروه‌هاي اجتماعي نقل نمي‌شود و قالب شايعه به خود نمي‌گيرد. در حقيقت سرعت شايعه چيزي جز اشتياق افراد براي دانستن ‌آن نيست. در اين باره ساختارشناسي نظام ارتباطي و اطلاع رساني شيوه‌اي راهگشاست.

هنگامي كه اين تصور ميان افكار عمومي وجود دارد كه رسانه‌هاي رسمي و كانال‌هاي ارتباطي اخبار مهم را به گوش همگان نمي‌رسانند، شايعه به صورت رسانه‌اي غيررسمي و اصطلاحا مردمي رخ مي‌نمايد و عرض اندام مي‌كند.

دكتر هادي فراهاني،‌ جامعه‌شناس و كارشناس علوم ارتباطات در اين باره معتقد است:  دوشنبه 20 آبان 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[مشاهده در: www.jamejamonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 67]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن