تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 25 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كس مى‏خواهد خداوند او را از زبانيه (فرشتگان عذاب) نوزده‏گانه برهاند، بسم الل...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1853297408




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

ساختار و مفاهيم کليدي فلسفه هگل


واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: دکتر رامين جهانبگلو دانش آموخته فلسفه غرب در فرانسه ، روز دوشنبه 13 مرداد ، در خانه هنرمندان ايران اولين سخنراني از سلسله سخنراني هاي سه گانه خود درباره هگل را به ساختار و مفاهيم کليدي فلسفه هگل اختصاص داد و به ايراد سخنراني پرداخت .

دکتر رامين جهانبگلو در آغاز گفتار خود متذکر شد : من عمدا هگل را براي سخنراني انتخاب کردم ، زيرا علاقه مندان جدي فلسفه روزي بايد با هگل آشنا شوند و با او دست و پنجه نرم کنند ، از طرف ديگر، از طريق هگل مي توان با تاريخ فلسفه آشنايي پيدا کرد .

جهانبگلو گفت: من در سه جلسه درباره هگل سخنراني مي کنم و سخنراني هاي من مانند يک کلاس درس خواهد بود . در جلسه اول ساختار و مفاهيم کليدي فلسفه هگل ؛ در جلسه دوم پديدار شناسي روح/ ذهن ؛ و در جلسه سوم فلسفه سياسي هگل را مورد بحث قرار مي دهم .

وي افزود : مرلوپونتي معتقد است هگل در مبداء و منشاء تمام اتفاقات قرن اخير قرار دارد . من با او کاملا موافقم ، نگاهي به مارکسيسم ، پست مدرنيسم، و... اين تاثير را به خوبي نشان مي دهد . شايد هيچ فيلسوفي مانند هگل مورد بحث قرار نگرفته باشد . هرچند افراد زيادي به انديشه هگل توجه نشان داده اند ، ولي افراد کمي مي توانند به انديشه او راه پيدا کنند . براي دست يافتن به انديشه هگل بايد از سد زبان او عبور کرده و به مفاهيم اصلي او نظر کنيم .

او ادامه داد : نکته اساسي که همواره بايد مورد توجه قرار بگيرد اين است که چرا بايد هگل خواند ؟ چرا بايد به مفاهيم کليدي انديشه او پي برد ؟ امروزي بودن هگل به چه معناست؟ فلسفه هگل چه افقهايي را براي ذهن ما باز مي کند ؟ براي پاسخ به اين سوالات ، پيش از هر چيزي بايد با ساختار و روند فلسفي هگل آشنا شد . به نظر هگل فلسفه در حقيقت و حقيقت در فلسفه نهفته است . فلسفه بايد به بهترين وجه ، انديشه زمان خودش باشد ، به زمان و با زمان خودش بينديشد . انديشه با هگل به ما مي آموزد که چگونه فلسفه بياموزيم ، به بيان بهتر ، چگونه فرزند زمان خود باشيم . از نظر هگل فلسفه يک مقوله عاميانه و مردم پسند نيست ، توده ها قابليت فهم فلسفي را ندارند . انديشه فلسفي بايد از نظر زباني با زبان عاميانه تفاوت داشته باشد . در نظر هگل، فقط در سطح مفهوم مي توان به حقيقت دست يافت ، به همين دليل انديشه هگل مفهومي است ، و او فيلسوف مفاهيم است . در انديشه هگل مفهوم به چيزي گفته مي شود که به شکل منطقي از خودش آگاهي پيدا کند . به نظر هگل، فلسفه چيزي نيست جز تغيير بازنمايي ها به صورت مفهوم . ما با فلسفه هگل ، همزمان ، به شناخت ذهن از تاريخ و تاريخ از ذهن نائل مي شويم . به نظر هگل قلمرو حقيقت خانه فلسفه است . مفهوم يک چيز ذهني محض نيست ، بلکه حرکت هم است . ساختار حقيقت عبارت است از خود حرکتي مفهوم .

جهانبگلو در قسمت ديگري از سخنانش به مفهوم بيلدونگ ( تجربه آموزشي) ، که يکي ديگر از مفاهيم کليدي هگل است اشاره کرده و گفت : گادامر در کتاب حقيقت و روش مي گويد هگل بيش از هر چيزي به بيلدونگ ( تجربه آموزشي ) اهميت مي دهد . هگل اين مفهوم را از هردر و گوته گرفته است . هردر مفهوم بيلدونگ را در سه معناي : (1) فرايند فردي ؛ (2)تجربه يک ملت؛ و (3) روند شکل گيري يک فرهنگ به کار مي برد . هگل نيز اين مفهوم را در سه معناي ياد شده به کار مي برد . کتاب پديدار شناسي روح/ ذهن هگل مانند يک رمان آموزشي است . در رمان هاي آموزشي يک درون نگري و آگاهي فردگرايانه وجود دارد ؛ به بيان ديگر ، پديدارشناسي يک رمان آموزشي آگاهي در تاريخ است .

فلسفه از نظر هگل حرکت ديالکتيکي انديشه براي دست يافتن به يک نظام است ، فلسفه اگر داراي نظام نباشد فلسفه نيست . وي در يکي از نامه هايش مي نويسد : اين حساسيت من به سيستم مرا به فکر مجسمه خدايي مي اندازد که هيچ شکلي نداشته باشد . هگل مي کوشد تا کل واقعيت تجربه بشري در قالب يک انديشه نظام مند عرضه کند . براي کسي که مي خواهد هگل بخواند مهم نيست که از کدام يک از کتابها شروع بکند ، ولي بايد چهار کتاب اصلي هگل ، يعني : اصول فلسفه حق، دايره المعارف فلسفي، پديدارشناسي روح/ ذهن ، و علم منطق را بخواند تا با روح نظام و انديشه او آشنا شود .

وي در قسمت ديگري از سخنراني خود به مفهوم گايست( ذهن/ روح) و آزادي در انديشه هگل پرداخت و گفت : گايست در انديشه هگل به هر دو معناي ذهن و روح به کار مي رود . روح در معناي خداشناسي و ذهن در معناي فلسفي . جوهر گايست آزادي است ، آزادي مفهوم مرکزي نظام فلسفي هگل است . آزادي يعني اتحاد کل و خود ؛ آگاهي ، همزمان ضرورت و آزادي است . مفهوم آگاهي به صورت ديالکتيکي با آزادي ارتباط دارد . فلسفه تاريخ هگل مبناي هستي شناختي دارد . براي هگل ، انکشاف ديالکتيکي ذهن در تاريخ يک ضرورت هستي شناختي است ، يا به عبارت ديگر ، يک هستي شناسي ضروري است . ما در کتاب علم منطق با بعد هستي شناختي ، ودر کتاب پديدارشناسي روح/ ذهن با بعد تاريخي انديشه هگل روبرو هستيم .

به نظر هگل ، ديالکتيک چيزي نيست جز روح تضادي که به شکل روش شناختي شکل گرفته و اهميتش در تشخيص درست از نادرست است . در ديالکتيک هگل ما با مفاهيم روبرو هستيم . تفاوت ديالکتيک در کانت و هگل و ديگران در اين است که ديالکتيک هگل با حرکت معنا پيدا مي کند . توجه هگل به هراکليتوس ، فيلسوف يوناني نيز از همين جنبه قابل توجيه است . هگل مانند هايدگر فيلسوف هستي نيست ، بلکه فيلسوف هستي در حرکت است . هگل واژه ديالکتيک را اولين بار در کتاب منطق( در شهر ينا) به کار برده است . ديالکتيک ، خودش يک خود انکشاف يافتگي انديشه است .

جهانبگلو ادامه داد : کانت تفاوت نومن و فنومن را در فلسفه خود مطرح کرد ودسترسي به نومن را قابل حصول ندانست ، بلکه علم و شناخت را به فنومن منحصر کرد . کانت بدين وسيله انديشمندان پس از خود ، مانند فيخته، شلينگ، وهگل را به توضيح نومن فرا خواند . براي توضيح فنومن ، فيخته من شناسي نامتناهي egology را به کار برده ، و شلينگ و هگل ، هر دو ، با فيخته مخالفند و از واژه مطلق استفاده مي کنند .

برخلاف نظر مارکسيستهاي وطني، ديالکتيک هگل هيچ ربطي به تز ، آنتي تز، و سنتز ندارد . هگل حرکت سه گانه شناخت را در سه واژه درخود ، براي خود ، و درخود و براي خود مطرح مي کند ؛ ديالکتيک هگل اين است نه تز،آنتي تز، و سنتز . درخود مرحله بلاواسطه شناخت است ( مرحله ذهن) ؛ براي خود مرحله واسطگي شناخت است ، يعني زماني که شناخت به صورت يک واقعيت بيروني کاملا انکشاف يافته باشد ( مرحله عيني) ؛ و درخود وبراي خود مرحله دروني شدن است ، يعني شناخت عينيت محض و ذهنيت محض نيست ، بلکه در مرحله سوم ذهنيت عينيت يافته دوباره به شکل ذهنيت در مي آيد تا بتوان درباره آن انديشيد .

جهانبگلو در پايان قسمت اول از مجموعه سخنراني خود درباره هگل گفت : عنوان فرعي پديدارشناسي روح/ ذهن علم تجربه آگاهي است . تجربه آگاهي به معناي شناخت آگاهي از اشکال گوناگون آگاهي است . ساختار فلسفه هگل به معناي تجربه شناخت از خودش است . حقيقت غايي نظام فلسفي هگل حقيقتي است که از يک حقيقت تاريخي و منطقي گذر کرده است . به نظر هگل ، جهان نتيجه عملکرد انسان در تاريخ است . اين عملکرد ضمن تاريخي بودن ذهني است . در فلسفه هگل حرکت پاياني نداريم ، چرا که در حقيقت پايان ، يک شروع ديگر است ؛ به بيان ديگر ، پايان شروعي است که به خود بازگشته است . به نظر من همين مساله نظام هگل را از ايدئولوژيک شدن نجات مي دهد .







این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فان پاتوق]
[مشاهده در: www.funpatogh.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 614]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن