واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: روش هايي براي تقويت حافظه
پنج مورد به ذهن سپردهايد تا از سوپرماركت بخريد، اما به هنگام خريد، موارد را فراموش ميكنيد. اسم پسر همسايه را فراموش كرديد، به اتاق ميرويد اما دليل رفتنتان را به ياد نميآوريد، قرار بوده است مجلهاي را براي دوستي ببريد اما آن را در خانه جا ميگذاريد. نگران نباشيد، ضعف حافظه در اين حد، بخش اجتنابناپذير زندگي همه ماست. چنين نمونههايي مربوط به آلزايمر يا بيماريهاي زوال مغز نيست، بلكه به دليل حجم كار زياد روزانه، مشغوليت ذهني و داشتن استرس است، اما چنانچه فكر ميكنيد مشكلات جدي در حافظه داريد و به شكلي حاد، حافظه تان افت كرده است حتماً به پزشك مراجعه كنيد، زيرا احتمال دارد مربوط به بيماريهاي قلبي يا آغاز بيماري آلزايمر باشد، اما اگر صرفاً مانند نمونههاي مذكور دچار فراموشي ميشويد، ميتوانيد با كمك راهكارهايي حافظه تان را تقويت كنيد.
1- استفاده از توانايي مغز
عملكرد مغز مانند عملكرد ماهيچهها است كه هرچه بيشتر به كار گرفته شود قوي تر ميشود. تماشاي برنامه يكنواخت تلويزيون، انجام كارهاي تكراري و كسلكننده كه كاملاً يكنواخت صورت ميپذيرند و بارها و بارها تكرار ميشوند، به از دست دادن قدرت عملكرد مغز منجر ميشوند. يادگيري مطالب جديد، تنوع در برنامههاي كاري و روزمره، شركت در بحثهاي مهيج، نواختن يك ساز موسيقي و رفتن به تعطيلات مهيج و پرماجرا سبب ميشوند مغز درگير ارتباطات جديد شده و بهتر و قويتر كار كند.
2- مصرف ويتامين ب
با افزايش سن، كارايي بدن در جذب ويتامين B موجود در مواد غذايي، كمتر ميشود، بنابراين خوردن قرصهاي ويتامين ب كمپلكس بسيار مفيد است، زيرا ويتامينهاي B براي حفظ قدرت حافظه بسيار ضروري هستند. با تحقيق روي 260 زن و مرد سالم بالاي 60 سال مشخص شد آنهايي كه سطح ويتامين C يا ويتامين B12 بدن شان كم بوده است، بدترين امتياز را در تستهاي عملكرد مغز و حافظه كسب كردند و آنهايي كه سطح ويتامينهاي B2 (ريبوفلاوين) يا اسيد فوليك خون شان پايين بوده است در تستهاي مربوط به تفكرات انتزاعي بدترين نمره را كسب كردند. همچنين در اين تحقيقات مشخص شد زناني كه از مكملهاي ب كمپلكس استفاده كرده بودند، عملكرد حافظهشان بهتر شده بود.
3- اضافه كردن نانهاي سبوسدار به رژيم غذايي
چنانچه رژيم غذايي شما سرشار از پروتئين و حاوي مقادير كمي از كربوهيدراتهاست و دچار افت حافظه شدهايد بايد بدانيد كه اين امر اتفاقي پيش نيامده است، زيرا مغز بيشتر از هر ارگان ديگري در بدن به گلوكز به عنوان سوخت احتياج دارد و گلوكز هم از كربوهيدراتها است، بنابراين افت حافظهتان اتفاقي نيست و مربوط به نوع رژيم غذاييتان است. دانشگاه تورنتو تحقيقاتي را روي 22 زن و مرد سالمند انجام داد كه در نتيجه تحقيقات معلوم شد آنهايي كه رژيم غذاييشان حاوي درصد بالايي از كربوهيدراتهاست، عملكرد مغز و حافظه شان به مراتب بهتر است. اما نكته حائز اهميت اين است كه كربوهيدرات مورد نياز را از ميوهها، سبزيجات و غلات سبوسدار به دست آوريد نه از بستني، كيك يا شكلات.
4- اضافه كردن ماهي تن به رژيم غذايي
ماهي تن به صورت كنسرو شده حاوي مقادير زيادي از اسيدهاي چرب امگا 3 است كه براي حفظ حافظه بسيار مهم هستند. سعي كنيد ماهي تن را همراه با گوجهفرنگي و سالاد سبز (سالاد كاهو يا سالاد سبزيجات) مصرف كنيد.
5- گياهخواري كنيد
هفتهاي يك شب براي شام گياهخواري كنيد، با كاهش سطح چربيهاي اشباع شده و افزايش سطح فيبرها ميتوانيد سطح كلسترول خون را تنظيم كنيد. كلسترول بالا به عروق خوني آسيب ميرساند و در طولاني مدت روي عملكرد حافظه تاثير ميگذارد. همچنين پيشرفت بيماريهايي مانند پاركينسون و آلزايمر را سرعت ميبخشد.
6- صرفنظر كردن از خوردن دسر بعد از شام
با اين كار ميتوانيد وزن خود را كم و از اضافه وزن جلوگيري كنيد. محققان سوئدي اخيراً دريافتند زنان مسني كه دچار مشكلات حافظه هستند نسبت به همسالان شان بين 5 تا 8 كيلو اضافهوزن دارند. همچنين افراد چاق اعم از زن يا مرد در معرض خطر بالاتري به منظور ابتلا به بيماري آلزايمر هستند.
7- گوش كردن نوار هنگام پيادهروي
هنگام پيادهروي به سيدي يا نواري گوش كنيد كه كتابي روي آن ضبط شده است. گوش كردن به سيدي يا نوار يك كتاب در حال پيادهروي هم ورزش جسم است و هم ورزش روح.
8- خواب كافي
پس از يادگيري مطالب مهم، سعي كنيد شبها زود بخوابيد. طبق تحقيقات دانشگاه هاروارد، خواب شبانه و كافي به يادآوري مطالبي كه طي روز آموختهايد، كمك فراواني ميكند.
9- توجه به تغذيه
براي بهبود وضع حافظه بايد به تغذيه خود توجه كنيد مثلاً به جاي بيسكويت يا شيريني، انگور بخوريد، انگور به بهبود جريان خون و سلامتي كل بدن كمك ميكند.
10- مطالعه روزانه
هر روز يك ساعت مطالعه كنيد. موضوعي را انتخاب كنيد كه چيز زيادي درباره آن نميدانيد، سپس كتابهايي درباره آن موضوع برگزينيد و مطالعه كنيد تا ذهن شما با مطالب جديد آشنا شود و درصدد يادگيري آن برآيد. اين كار به بهبود و تقويت حافظه كمك ميكند.
همچنين سعي كنيد هر روز يك شعر حفظ كنيد. احتمالاً اين كار يادآور دوران دبستان براي شما است، اما اين تمرين يا تمرينهايي مشابه مانند حفظ كردن شماره تلفنهاي دوستان يا آدرس همه فاميل، ورزش مهم و مفيدي براي ماهيچههاي مغز است و به تقويت حافظه كمك ميكند.
يادتان باشد در اتاقي ساكت مطالعه كنيد. تحقيقات نشان ميدهد سروصدا توانايي مغز در يادگيري را كاهش ميدهد.
يکشنبه 12 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 202]