واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: سفر لاريجاني به بحرين و آغاز ديپلماسي فعال پارلماني در منطقه
سفر علي لاريجاني رييس مجلس شوراي اسلامي به كشور بحرين را مي توان آغازي بر ديپلماسي فعال پارلماني جمهوري اسلامي ايران در منطقه توصيف كرد.
لاريجاني نخستين سفر خود با عنوان رييس مجلس را هفته گذشته با سفر به بحرين و ديدار با مقام هاي اين كشور آغاز كرد در حالي كه خاوير سولانا مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا نيز پيش از او سفري را به كشور عربستان سعودي داشت.
لاريجاني در اين سفر كه جمعي از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي نيز او را همراهي مي كردند، نشان داد كه ديپلماسي پارلماني با كشورهاي همسايه يكي از اولويت هاي جديد سياست خارجي ايران در گسترش روابط با آنها است.
رييس مجلس در سفر خود به اين كشور كه به دعوت رييس مجلس نمايندگان بحرين صورت مي گرفت، ضمن ديدار و گفت و گو با روساي مجالس نمايندگان و شوراي بحرين با ملك "حمد بن عيسي آل خليفه" پادشاه ،"شيخ سلمان بن حمد آل خليفه" وليعهد و رييس شوراي توسعه اقتصادي بحرين و "شيخ خليفه بن سلمان آل خليفه" نخست وزير و "شيخ خالد بن احمد بن محمد آل خليفه" وزير امور خارجه و رييس كميسيون مشترك عالي جمهوري اسلامي ايران و بحرين مذاكراتي را پشت درهاي بسته و به طور خصوصي انجام داد.
ملك حمد بن عيسي آل خليفه پادشاه بحرين ضمن استقبال گرم از لاريجاني در ديدار با وي تاكيد كرد كه جمهوري اسلامي ايران كشوري برادر است كه روابط ما با آن استراتژيك و در جهت توسعه روابط سياسي و اقتصادي است كه بايد به تفاهم مشترك دست يابيم.
وي با تاكيد بر اينكه بحرين خواهان استقرار صلح و ثبات در منطقه است، يادآور شد: ايران حق دارد از انرژي صلح آميز هسته اي استفاده كند. اين يك تصميم حاكميتي در داخل ايران است.
پادشاه بحرين افزود: موضع بحرين در قبال ايران حفظ ثبات و امنيت اين كشور است چراكه ايران به ثبات در منطقه كمك مي كند.
پادشاه بحرين همچنين ديدگاه جمهوري اسلامي ايران با اين كشور در مساله عراق را بسيار نزديك بهم دانست.
لاريجاني رييس مجلس شوراي اسلامي نيز در اين ديدار كه بيش از يك ساعت به طول انجاميد تصريح كرد كه فشارهايي كه آمريكايي ها براي امضاي توافقنامه امنيتي به عراق اعمال مي كنند به ضرر آنها و توهين به مردم و مسوولان عراقي است.
لاريجاني بخش ديگري از سخنان خود را به تشكيل يك بلوك اقتصادي در منطقه اختصاص داد و گفت : تشكيل بلوك اقتصادي در منطقه موجب همبستگي بيشتر كشورهاي حوزه خليج فارس مي شود.
رييس مجلس در ديدار با شيخ سلمان بن حمد آل خليفه وليعهد بحرين بار ديگر تاكيد كرد كه موضوع هسته اي ايران كاملا فني و حقوقي است اما امريكايي ها با آن سياسي برخورد مي كنند.
وي يادآور شد كه آمريكايي ها به كشورهاي منطقه مي گويند نيروگاه بوشهر براي شما خطرناك است اما خودشان مي دانند كه اينگونه نيست.
بخشي از اين ديدار يك ساعته به طور خصوصي برگزار شد كه گفته مي شود در آن نارضايتي بحرين از رفتارهاي آمريكا نسبت به ايران ابراز شده است.
وليعهد بحرين تاكيد كرد كه اين كشور با برخوردهاي اخير آمريكا اصلا موافق نيست اين رفتارها بسيار ماجراجويانه است كه موازنه را در منطقه بهم مي زند.
شيخ سلمان بن حمد آل خليفه افزود: برخي كشورهاي ماجراجو تاريخ و اصول كشورهاي منطقه را نمي شناسند.
لاريجاني در ديگر ديدارهاي خود با مقامات عاليرتبه اين كشور از جمله نخست وزير و وزير امور خارجه و روساي مجالس نمايندگان و شوراي بحرين نيز بارها بر ضرورت دوستي بين دول اسلامي تاكيد و آمادگي جمهوري اسلامي ايران در تشكيل بلوك اقتصادي در منطقه خليج فارس را اعلام كرد.
وي همچنين بر آمادگي ايران در انعقاد پيمان امنيتي با تمامي كشورهاي حوزه خليج فارس تاكيد كرد.
لاريجاني با اشاره به سياست هاي موذيانه آمريكا در منطقه گفت: آمريكايي ها بدنبال ايجاد هراس در كشورهاي اسلامي هستند تا سلاح هاي خود را بيشتر بفروشند و با كسب درآمد بيشتر خود را از اثرات بحران اقتصادي رهايي بخشند.
مصاحبه مطبوعاتي لاريجاني با اصحاب رسانه هاي مقيم بحرين نيز حول محورهاي انتخابات آمريكا، مخالفت ايران با طرح امارات در اعاده جزاير سه گانه، موافقتنامه امنيتي آمريكايي و عراق، مذاكرات لاريجاني با مقامات بحريني، آثار بحران اقتصادي آمريكا بر ايران، مخالفت ايران با ميانجي گري طرف هاي غربي با طالبان، حمايت ايران از جنبش هاي حماس، جهاد اسلامي، حزب الله لبنان وارزيابي ايران از استقرار پايگاه نظامي آمريكا در منطقه برگزار شد.
لاريجاني در اين نشست خبري انتخابات آمريكا را يك موضوع داخلي دانست اما تلويجا حرف هاي اوباما را معقول تر از ديگر كانديداي رياست جمهوري آمريكا دانست.
وي بارديگر تاكيد كرد كه برخي اختلافات جزيي در منطقه عامل خارجي دارد كه وي دامن زدن به اختلافات شيعه و سني را از اين عوامل دانست.
رييس مجلس اعلام كرد كه جمهوري اسلامي ايران افتخار مي كند كه از حزب الله لبنان، حماس، جهاد اسلامي دفاع مي كند، آنها براي اسلام زحمت مي كشند اما غربي ها به آنها تروريسم مي گويند و عده اي نيز در منطقه خجالت مي كشند كه از آنها حمايت كنند.
رييس مجلس همچنين در اين مصاحبه مطبوعاتي انعطاف ايران نسبت به اسراييل را به يك جوك و شوخي نزديك دانست و همانند گذشته تاكيد كرد كه ايران درمورد اسراييل داراي يك سياست مشخص است.
نشست مطبوعاتي رييس مجلس شوراي اسلامي نيز بدليل سوالات بسيار خبرنگاران حاضر ساعتي را به خود اختصاص داد، لاريجاني قرار بود پس از شركت در اين نشست مطبوعاتي در بين ايرانيان مقيم بحرين حاضر و سخنراني كند و به همين دليل وي با اعلام پايان نشست خبري اظهار داشت: لازم نيست كه تمام مسايل اسلام اينجا حل شود و پايان مصاحبه مطبوعاتي اعلام شد.
از ديگر نكات قابل تامل دراين سفر برگزاري نخستين اجلاس كميته مشترك دوستي پارلماني بين ايران و بحرين به رياست اميدوار رضايي رييس كميته دوستي پارلماني ايران و بحرين و صلاح علي بن عبدالرحمن نايب رييس دوم مجلس نمايندگان بحرين و امضاي يك يادداشت تفاهم در شش بند در منامه بود.
در اين جلسه كميته مشترك دوستي پارلماني دو كشور ضمن بحث و بررسي روابط و پيوندهاي مشترك بين دو كشور و دو ملت زمينه هاي توسعه روابط بويژه در عرصه همكاري و هماهنگي پارلمان هاي ايران و بحرين را بررسي كردند.
لاريجاني در پايان سفر سه روزه خود به منامه صبح پنج شنبه به تهران بازگشت.
سيام .1336 - 1535
يکشنبه 5 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 94]