واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: شكوفايي استعدادها در كانون هاي توسعه فرهنگي روستايي
كانون هاي توسعه فرهنگي روستاها با توجه به امكانات و فعاليت هايي كه دارند، مكان هاي بسيار مناسبي براي شكوفا شدن استعدادهاي كودكان روستايي هستند.
از آن جايي كه در روستاها كمتر امكانات فرهنگي و هنري براي استفاده كودكان روستايي وجود دارد با راه اندازي كانون هاي فرهنگي روستايي فرصتي براي استفاده مناسب از اقدامات اوقات فراغت كودكان روستايي و همچنين گسترش فرهنگ كتاب خواني و مطالعه در بين آن ها فراهم مي شود.
از اين رو راه اندازي و گسترش فعاليت هاي كانون هاي فرهنگي روستايي و حمايت مسئولان فرهنگي استان و خيران از اين امر گامي بسيار موثر براي انجام اين گونه فعاليت ها در روستاها مي باشد.
كانون توسعه فرهنگي روستاي حاجي آباد بيرجند از جمله كانون هاي توسعه فرهنگي روستايي است كه با حمايت خيران به خصوص خانم همايوني از فعالان اين عرصه، در روستايي با جمعيت حدود 3 هزار نفر، كنار حسينيه روستا و در فضاي محدود كه تنها به يك اتاق، سالن كوچك و مخزن كتاب هاي كتابخانه منحصر مي شود، از مدتي پيش راه اندازي شده است.
براي تهيه گزارشي از چگونگي فعاليت كانون توسعه فرهنگي روستاي حاجي آباد به همراه نادي مسئول كتابخانه سيار كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان بيرجند راهي اين روستا مي شويم، پس از طي مسافتي وارد روستا شده و به كانون مورد نظر مي رويم.
پله ها را يكي پس از ديگري پشت سر گذاشته و وارد سالن كانون مي شويم.
8 نفر از بچه هاي عضو كانون توسعه فرهنگي خودشان را براي اجراي نمايش خلاق بر اساس كتاب مهمان هاي ناخوانده نوشته فريده فرجام آماده مي كنند.عده اي ديگر از بچه هاي روستا نيز كه همگي دخترند، در حالي كه با نظم و ترتيبي خاص بر روي صندلي ها نشسته اند، براي تماشاي نمايش به اين جا آمده اند.لحظاتي بعد در خانه پيرزني كه به تنهايي در يك روز باراني در خانه اش زندگي مي كند، به صدا در مي آيد و حيواناتي كه از ترس باران به خانه او پناه آورده اند، يكي يكي وارد خانه پيرزن مي شوند.
به اين ترتيب گربه، سگ، مرغ، كلاغ، الاغ، گاو و گنجشك كه نقش هر يك از آن ها را يكي از بچه ها بر عهده دارند، در خانه پيرزن جمع مي شوند.
اين بچه هاي روستايي آن چنان براي اجراي نقش خود حس گرفته اند كه گويا سال هاست كه به اين امر مشغول مي باشند و كمبود امكانات مورد نياز براي نمايش، چندان اهميتي براي آن ها ندارد.
پس از تماشاي اين نمايش زيبا، به سراغ دانش آموزاني مي رويم كه براي استفاده از كتاب هاي كتابخانه كانون توسعه فرهنگي روستا به اين جا آمده اند و با يكي از آن ها گفت وگو مي كنيم.او خود را فاطمه زارع دانش آموز سال دوم راهنمايي معرفي مي كند و مي گويد: در گذشته به علت اين كه در شهر بودم عضو كتابخانه نشده بودم و از سال گذشته به عضويت اين كتابخانه در آمده ام.
وي با بيان اين كه براي انجام كارهاي تحقيقي مدرسه از كتاب هاي موجود در كتابخانه استفاده مي كنم، مي افزايد: از زماني كه عضو كتابخانه شده ام، علاوه بر اين كه درس هايم را بهتر ياد مي گيرم، بهتر نيز كارهاي عملي مربوط به درس هايم را انجام مي دهم.
به گفته وي در كتابخانه مدرسه راهنمايي روستا تنها كتاب هاي اندكي وجود دارد ولي در اين جا بيشتر كتاب هاي مورد نيازم هست كه آن ها را براي مطالعه امانت گرفته و در خانه مطالعه مي كنم.
همچنين در طول سال تحصيلي همكلاسي هايم را تشويق مي كنم تا در كتابخانه كانون توسعه فرهنگي روستا عضو شوند.
او با اشاره به اين كه در برنامه هاي ديگري كه از سوي مسئولان كانون برگزار مي شود نيز شركت مي كنم، تصريح مي كند: در حال حاضر فضاي در نظر گرفته شده براي كتابخانه كانون كوچك است و در صورت امكان بايد مكان بزرگ تري براي كتابخانه در نظر گرفته شود.
وي ضمن اعلام رضايت از عملكرد مسئولان اين كانون ادامه مي دهد: براي اين كه خواهر كوچك ترم نيز به مطالعه عادت كند، داستان كتاب هايي را كه از كتابخانه به امانت مي گيرم، براي او تعريف مي كنم تا به اين طريق به مطالعه كتاب علاقه مند شود.
پس از گفت وگو با اين عضو كتابخانه كانون توسعه فرهنگي روستايي حاجي آباد بيرجند، از مسئول كانون نيز مي خواهيم تا به سوال هاي ما در خصوص فعاليت هاي مختلف كانون پاسخ دهد.
به گفته وي كانون توسعه فرهنگي اين روستا در سال 85 در مجاورت حسينيه و با همت همايوني از خيران تهراني راه اندازي شده است و در حال حاضر امكاناتي چون كتابخانه با قفسه باز، يك رايانه، تلويزيون و چند صندلي دارد.
زهرا حاجي آبادي كه ديپلم تجربي مي باشد، در خصوص كتابخانه كانون مي گويد: سالي يكي دو بار از تهران براي ما كتاب ارسال مي شود و در حال حاضر 320 نفر عضو كتابخانه كانون مي باشند و كتاب هاي موجود درآن هم حدود 100 جلد است.
وي با بيان اين كه اقشار مختلف مردم روستا از خانم هاي خانه دار تا دانش آموزان عضو كتابخانه مي باشند، مي افزايد: علاوه بر كتاب هاي داستان براي نوجوانان و بزرگسالان و كتاب هاي علمي كودكان، كتاب هايي با عنوان كتاب هاي سبز در خصوص حفاظت از محيط زيست و نحوه مصرف انرژي و ... و همچنين كتاب هاي سفيد روانشناسي به موضوع هاي دوست يابي، روش هاي صحيح مطالعه و ... نيز در بين كتاب هاي كتابخانه وجود دارد.
لابه لاي كتاب هاي موجود در كتابخانه، كتاب هايي چون ديوان ابوالعلاءمعزي، ادبيات عاميانه نوشته دكتر محمد جعفر و ... نيز به چشم مي خورد كه كمتر در چنين كتابخانه هايي وجود دارند.
زهرا حاجي آبادي نمايش پويانمايي براي كودكان، شعر و قصه خواني، قصه نويسي، بيان داستان بر اساس تصاوير كتاب ها، خاطره نويسي را از ديگر برنامه هاي كانون توسعه روستاي حاجي آباد بيرجند بر مي شمرد و تصريح مي كند: استقبال خيلي خوبي از برنامه هاي مختلفي كه در كانون برگزار مي شود، صورت مي گيرد و بيشتر دانش آموزان دبستان، راهنمايي و دبيرستان در اين برنامه ها شركت مي كنند.
وي با اعلام اين كه دانش آموزان دبيرستاني در طول سال تحصيلي از كتاب هاي كمك درسي و همچنين فيلم هاي آموزشي با موضوع تاريخ، جغرافيا و رياضي كه در كتابخانه وجود دارد، استفاده مي كنند، مي گويد: انجام بازي هاي محلي براي بچه هاي دبستان و پيش دبستاني و جمع آوري قصه هاي عاميانه از طريق بچه هاي عضو كتابخانه همكاري با اعضاي كتابخانه براي انجام كارهاي تحقيقاتي چون پهلوان تختي و ارسال آن ها به تهران از ديگر فعاليت هاي كانون توسعه فرهنگي روستاست.
وي خاطرنشان مي كند: بيشتر اعضاي كتابخانه دخترها مي باشند و در طول سال تحصيلي معلمان مدارس روستا، را براي بازديد از كتابخانه و آشنايي با فعاليت هاي كانون به اين جا مي آورند.
زهرا حاجي آبادي با اشاره به اين كه كتابخانه كانون قفسه باز است و خود بچه ها كتاب هاي مورد نياز شان را انتخاب مي كنند اظهار مي دارد: در حال حاضر در هيچ مجله يا روزنامه اي با وجود علاقه مندي بچه ها به مطالعه آن ها، مشترك نمي باشيم.
به گفته وي با ديگر كتابخانه هايي كه توسط افراد خير راه اندازي شده اند در ارتباط مي باشيم و گاهي بچه ها را براي بازديد از اين كتابخانه ها يا اجراي برنامه هاي نمايشي به روستاهاي مورد نظر مي بريم.همچنين يك روز در هفته مادران به همراه بچه هاي خود به كتابخانه مي آيند و كتاب هاي داستان را براي آن ها مي خوانند و از آن ها مي خواهند كه درباره اين داستان ها نقاشي بكشند.استانستي يكي ديگر از مسئولان كانون توسعه فرهنگي روستاي حاجي آباد هم كه از حدود يك سال قبل با كانون همكاري مي كند مي گويد: فعاليت هاي ما در اين جا باعث جذب بچه ها و مادران و در نتيجه گسترش فرهنگ كتابخواني در بين افراد روستا شده است.
وي اضافه مي كند: براي انجام كارهاي نمايشي با توجه به فضاي كم كانون، مكان مناسبي نداريم، اين در حالي است كه كانون در كنار سالن حسينيه روستا قرار دارد ولي تنها در مواقعي كه مراسمي داشته باشيم، مي توانيم از آن استفاده كنيم.
يکشنبه 5 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 376]