واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: فهرستی از راهکارها برای عنوانبندی درست صفحههای ویکیپدیا است. قواعد این صفحه باید بهمراه قوانین دیگر در نظر گرفته شود و نه جدا از آنها. خصوصاً ویرایشگران باید خود را با قوانین مربوط به ویکیپدیا:دیدگاه بیطرف، ویکیپدیا:اثباتپذیری و ویکیپدیا:تحقیق دستاول ممنوع آشنا سازند.
فهرست مندرجات
[:toggleToc()" target="_blank">نهفتن]۱ از اسمی که از همه راحت تر تشخیص داده میشود استفاده کنید۱.۱ پیونددهی ۲ قواعد کلی۲.۱ استفاده از معمولیترین نام اشخاص یا اشیا۲.۲ هر وقت لازم است دقیق باشید۲.۳ استفاده از واژههای فارسی۲.۴ اسامی جدالبرانگیز۲.۵ ساختار واژهها۲.۵.۱ ارجحیت واژههای مفرد۲.۵.۲ برگردان صفات به نامها۲.۵.۳ استفاده از نام کامل به جای نام اختصاری۲.۵.۴ عدم استفاده از حرف تعریف نامعین (یک، -ی) ۲.۵.۵ استفاده از حرف ربط «و» ۲.۶ عدم استفاده از زیرمجموعهای از مقالهها۲.۷ دقت در استفاده از نویسههای ویژه ۲.۸ عدم استفاده از نویسههای غیرالفبایی و عددی ۲.۹ استفاده از علامتهای تعجب و پرسش از اسمی که از همه راحت تر تشخیص داده میشود استفاده کنید
به طور کلی باید در نامگذاری مقالهها اولویت را به سهولتِ تشخیص و درک نام مقاله توسط بیشینهٔ فارسیزبانان داد به طوری که نام مقاله دارای پایینترین حد ابهام بوده و در عین حال پیوند به آن مقاله را آسان سازد.
اصل کلی قواعد نامگذاری مقالههای ویکیپدیا را میتوان به شکل زیر نیز بیان کرد:
نام مقالههای ویکیپدیا باید به جای ویراستاران، خوانندگان را هدف قرار دهد و به جای متخصصین، مخاطبان عام را. میزان قابل شناسایی بودن یک اسم را میتوانید با جستجوی اینکه منابع معتبر و اثباتپذیر در فارسی آن را چه میخوانند دریابید.
پیونددهی
در بخش قواعد نامگذاری پیوندها میتوانید روشهای درست نامگذاری پیوندها را بیابید. با دنبال کردن یک قاعدهٔ خاص در نامگذاری و پیونددهی مقالهها میتوان انتظار داشت که پیوندها به مقصد مورد نظر برسند. در مورد مقالههایی که از نظر منطقی میتوانند دارای دو یا چند نام باشند (مانند دو شیوهٔ نوشتاری یا نامهای پیشین)، صفحهٔ تغییر مسیر بسازید. در مقابل برای نامی که ممکن است معرف دو یا چند اصطلاح تحقیقی باشد نیز یک صفحهٔ ابهامزدایی بسازید.
قواعد کلی
استفاده از معمولیترین نام اشخاص یا اشیا
قرارداد: از معمولیترین نامی که برای یک شخص یا شی استفاده میشود و با نام افراد یا اشیا دیگر تداخل ندارد استفاده کنید. این کار باعث میشود تا رتبهٔ ویکیپدیا در جستجوهای اینترنتی بالاتر رود و حدس نام مقاله برای نویسندگانی که میخواهند به آن مقاله پیوند دهند آسانتر شود. مثال:بیل گیتس (به جای ویلیام هنری گیتس سوم) پله (به جای ادسون آرانتس دو ناسیمنتو) هنگامی که مقاله نامی توصیفی میدارد، عنوان اتخاذ شده باید بیطرفانه بیان شود.
هر وقت لازم است دقیق باشید
قرارداد: خواهشمندیم از نامگذاری مقالهها به صورت ابهامآمیز بپرهیزید و بکوشید تا نامی را که انتخاب میکنید معنا یا مسمای دیگری نداشته باشد.
استفاده از واژههای فارسی
قرارداد: مقالهها را با نام فارسی بسازید و سپس نام بومی اصلی را در خط نخست مقاله ذکر (و احیاناً آوانویسی) کنید. استثنا زمانی است که کلمه به زبان دیگر برای خوانندگان فارسی زبان آشناتر است.
اسامی جدالبرانگیز
هدف عنوان یک مقاله این است که توسط خوانندگان علاقمند پیدا شود و نه چیزی بیشتر. خصوصاً نام یک مقاله به معنی این نیست که بر نامهای دیگر ارجح است یا اینکه بردن نامهای دیگر در متن مقاله مکروهاست. عموماً عنوان یک مقاله نباید به عنوان دلیلی برای نامگذاری مقالات دیگر شود. کاربران از ویرایش مقالات تنها به دلیل تغییر نام از یک چیز به چیز دیگر، شدیداً نهی میشوند. خصوصا زمانی که هیچ معیاری برای تصمیم گیری وجود ندارد، عنوانی که خالق مقاله به آن دادهاست باید باقی بماند. هر پیشنهاد تغییر نام باید قبل از تغییر نام مورد بحث قرار گیرد. البته بحث در مورد عنوان مقالات عموماً پربار نیست و راههای دیگری نیز هست که به بهبود ویکیپدیا کمک کنید.
از لفظ «نسبت داده شده» در عنوان مقالات بپرهیزید.
ساختار واژهها
ارجحیت واژههای مفرد
قرارداد: به طور کلی نام مقالههای خود را به شکل مفرد انتخاب کرده و از شکل جمع آن بپرهیزید مگر اینکه آن نام همیشه در زبان فارسی به شکل جمع استفاده شود. مثال برای اسثناها: اعداد رومی، زبانهای هندواروپایی
اسمهای جمع شکل مفرد ندارند. مثال: مردم، رمه، لشگر، طایفه
برگردان صفات به نامها
قرارداد: تمام صفتها باید به نام مربوطشان تغییر مسیر داده شوند. برای مثال دموکراتیک باید به دموکراسی تغییر مسیر داده شود.
مراجعه کنید به: ویکیپدیا:قواعد نامگذاری (دقت)
استفاده از نام کامل به جای نام اختصاری
قرارداد: از نامیدن مقالهها به نام اختصاری بپرهیزید مگر اینکه نام اختصاری بطور تقریباً انحصاری فقط و فقط به شکل اختصاریاش شناخته شده باشد و در آن فرم همه جا به این نام خوانده شود. (مانند ناتو، ناسا، لیزر، رادار، اسکوبا)
عدم استفاده از حرف تعریف نامعین (یک، -ی)
قرارداد: هیچگاه از حرف تعریف نامعین در نام مقالههای خود استفاده نکنید مگر اینکه نام مقاله معرف نام یک اثر هنری (فیلم، کتاب) باشد و حرف تعریف در خود نام موجود باشد. (مانند: دختری با کفشهای کتانی (فیلم))
استفاده از حرف ربط «و»
قرارداد: بکوشید تا جایی که میتوانید از حرف ربط «و» در نام مقاله استفاده نکنید. اگر در مقالهای میخواهید به دو چیز که خیلی به هم نزدیک هستند و جدا کردن آنها بسیار مشکل به نظر میرسد پیوند دهید، نام هر دو را در یک نام مشترک ادغام کنید. همچنین از حرف ربط «و» برای جانبداری، تعصب و تبعیض استفاده نکنید. برای مثال به جای مقالهٔ اسلام و تروریسم از تروریستهای تندروی مسلمان استفاده کنید.
عدم استفاده از زیرمجموعهای از مقالهها
به دلیل آنکه مقالهٔ حمل و نقل در آذربایجان زیربخش مقالهٔ آذربایجان به نظر میرسد، درنتیجه از استفاده از نامی چون آذربایجان/حمل و نقل بپرهیزید.
دقت در استفاده از نویسههای ویژه
قرارداد: برخی از نویسههای ویژه را نباید در نامگذاریها استفاده کرد زیرا موجب مشکلات زیاد میشوند. برای مثال هیچ گاه نباید در نام مقالهٔ خود از نویسهٔ خط عمودی (|)، آکولاد ({}) یا کروشه ([]) استفاده کنید.
عناوین نباید با پیوند میانویکی به همراه دونقطه آغاز شوند زیرا باعث میشوند که آن مقاله به صورت خودکار به زبان دیگر ویکیپدیا پیوند پیدا کنند. برای نمونه، نامیدن یک صفحه به نام FR:Example باعث میشود که مقالهٔ شما به مقالهای به نام Example در ویکیپدیای فرانسوی متصل شود. این قانون همچنین در مورد پیوندهای درونی ویکیپدیا نیز صدق میکند.
مراجعه کنید به: ویکیپدیا:قواعد نامگذاری (محدودیتهای فنی)
عدم استفاده از نویسههای غیرالفبایی و عددی
قرارداد: به منظور انجام فهرستبندی الفبایی و جلوگیری از ایجاد تغییرمسیرهای بیمورد، صفحهها نباید با نویسههایی به غیر از حروف الفبای فارسی (الف-ی) و عددی (۹-۰) آغاز شوند.
استفاده از علامتهای تعجب و پرسش
علامتهای پرسش (؟) و تعجب (!) اگر جزئی از عنوان نام یک آهنگ، یک محصول یا مواردی از این قبیل باشد میشود از آنها در عنوان نوشتارها استفاده کرد. این امر شامل کاربرد (!) در پایان جملات امری (مانند: بپاخیزید!) نیز میشود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 130]