واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: اطلاعات اولیه
اصطلاح Phycology در واقع علم شناخت جلبکها است. جلبکها شامل گروه بزرگی از گیاهان هستند که از لحاظ شکل و اندازه ، گوناگونی وسیعی را نشان میدهند. در آبهای شیرین و شور ، روی خاک ، صخره ، برف و روی ساقه درختان دیده میشوند. اندام رویشی آنها در فرم تال یا ریسه است. برای اولین بار دانشمندی به نام لینه در سال 1754 ، این گیاهان را Algea نامید. در سال 1836 دانشمندی به نام اندیچر ، جلبکها ، قارچها و گلسنگها را در یک گروه گیاهی به نام تالوفیتها قرار داد. در سال 1886 دانشمندی به نام ایشلر تمام عالم گیاهی را در 4 شاخه بریوفیتها ، تالوفیتها ، پتریدیوفیتها و اسپرماتوفیتها قرار داد.
تفاوت جلبکها و قارچها
جلبکها عموما در آب و خاک در سطح یا داخل گیاهان و جانوران بر روی برف ، سنگ و صخرهها دیده میشوند. در صورتی که قارچها در فرم ساپروفیت یا پارازیت میباشند.
جلبکها به دلیل وجود کلروفیل در نور رشد میکنند. در صورتی که قارچها محیطهای تاریک را ترجیح میدهند.
در ساختمان شیمیایی دیواره سلولی جلبکها ، سلولز وجود دارد. دیواره سلولی قارچها عمدتا از کیتین ، سلولز قارچی ، یا کیتین همراه کالوز و پنتوز تشکیل شده است.
در جلبکها پیکره گیاه اگر در فرم پهنکی باشد، دارای ساختمان پارانشیمی است. در قارچها پیکره موجود دارای بافت کاذب یا پسودو پارانشیمی میباشد. پیگمانهای فتوسنتزی نظیر کلروفیلها ، کاروتنها و گزانتوفیلها در جلبکها وجود داشته و قارچها فاقد پیگمانتهای فتوسنتزی هستند. جلبکها از نظر روش تغذیهای در فرم اتوتروفند، در صورتی که قارچها هتروتروفند. ماده ذخیرهای در جلبکها معمولانشاسته است . در قارچها ماده ذخیرهای به صورت گلیکوژن میباشد.
ردهبندی جلبکها
چون شناسایی کلیه جلبکها بسیار مشکل است، از این رو آنها را طبق صفحات و مشخصات موروثی و خواص مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی در گروههایی چند (در 10گروه) قرار میدهند.
ضوابط ردهبندی جلبکها پیگمانها: مقادیر نسبی ، نوع ، ترکیب شیمیایی و انواع باز ترکیبی آنها. فرم خارجی: اندازه شکل ، وجود زواید و دیگر ساختمانها. شکل کلروپلاست یا کروماتوفور: فنجانیشکل ، ستارهای ، مشبک ، گرد ، مارپیچی و .... مواد ذخیرهای: نوع و ترکیب شیمیایی مواد. تاژهبندی: ساختمان ، نوع تاژه ، تعداد ، آناتومی و چگونگی اتصال به سلول. دیواره سلولی: ساختماندیواره سلولی و ترکیب شیمیایی آن. هسته: حضور یا عدم حضور یک هسته مشخص. بررسی کروموزومی: تعداد ، شکل و آرایش کروموزومها. چرخه زندگی و تولید مثل: نوع چرخه ، روشهای تولید مثل ، شکل اجسام تولید مثلی ، حضور یا عدم حضور تکثیر جنسی. بررسی فیزیولوژیک جلبکها بررسی زیستگاهها و دادههای اکولوژیک: به عنوان مثال ساکن آبهای شیرین ، دریایی و .... بر اساس این ضوابط جلبکها را در 10 شاخه سیانوفیتا ، کلروفیتا ، کریزوفیتا ، کریپتوفیتا ، پیروفیتا ، اوگلنوفیتا ، باسیلاریوفیتا (دیاتومهها) ، رودوفیتا و فائوفیتا قرار میدهند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 315]