واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: نمايش نقاشيهاي هفتادميليوني در گالري ماه مهرتابلوها را به خانه بازگردانيد
غزال صادقي- موسسه ماه مهر، به مناسبت 30 ساله شدن انقلاب اسلامي و به بهانه افتتاح ساختمان جديد موسسه خود نمايشگاهي را از جمعه شب گذشته با آثار برگزيده بينالها و ترينيالهاي جهان در اين نگارخانه برگزار كرده است.
طبق قوانين هميشگي اين گونه نمايشگاهها شب اول به ميهمانان خاص و خريداراني كه براي اين منظور دعوت شده بودند اختصاص داشت، اما درست در روز بعد از اولين شب افتتاح نمايشگاه وقتي وضعيت فروش را از مدير گالري ميپرسيم ميگويد: «تا به امروز هيچ كاري فروخته نشده است.»عدم فروش اين تابلوها كه در كنار هر يك شرح مفصلي از جوايز مختلفشان آورده شده بود، در نگاه اول كمي عجيب به نظر ميرسيد، اما با ديدن قيمت تابلوها عدم فروش آنها كاملا قابل توجيه ميشد و در نهايت فروش نرفتن حتي يك تابلو در اين مجموعه نشان ميداد كه هنرمندان و گالريدارهاي محترم در انتخاب خريداران اشتباه كردهاند و آنها پتانسيل خريد را ندارند و يا كارها با قيمتهاي غيرواقعي ارائه شدهاند و گالريهاي ساده ايران را با حراجيهاي خارج از كشور اشتباه گرفتهاند. در همين رابطه نظر چند تن از برگزاركنندگان اين نمايشگاه و هنرمنداني كه كارهايي را ارائه كردهاند جويا شديم.
اينها متفاوتاند
گيل شاضياپور، مدير گالري ماه مهر درباره قيمتهاي ارائه شده توضيح داد: قيمتهايي كه در اين نمايشگاه ميبينيد ممكن است كاملا واقعي نباشد اما، ما نظري در مورد قيمت آنها نداشتيم، قيمتها براساس نظر مستقيم خود هنرمند انتخاب ميشوند و كارشناسان هم در نهايت نظر خود را ارائه ميكنند، اما تصميم نهايي را خود هنرمند ميگيرد.ضياپور ادامه داد: اين 9 نفر هنرمندي كه در اين مكان دور هم جمع شدهاند كساني هستند كه شناخته شدهاند و در جاهاي مختلف موفق به كسب جوايز فراواني شدهاند، پس بايد قيمت كارشان با بقيه تفاوت داشته باشد.
قيمت مهم نيست
احمد خليلي فرد (نقاش)، كه خود در نمايشگاه دو اثر دارد نيز گفت: براي من قيمتها مهم نيستند، در قديم ميگفتند نقاشي براي يك نقاش مانند فرزند او است، اما من ميگويم ممكن است در جايي حتي مهمتر از فرزندش نيز باشد به عنوان مثال يكي از نقاشيهاي روبن را با فرزندش مقايسه كنيد؛ كدام مهمتر است؟
وي ميگويد: با اينكه ميگويند ما قيمتها را گذاشتهايم، من خودم دقيقا نميدانم كه كارهايم چه قيمتي دارند چون در جلسهاي كه ما با خانم والي و آريا مديران گالري داشتيم من شخصا همه چيز را بر عهده آنها گذاشتم و در نهايت نظر آنها را نيز پذيرفتم.
خليلي فرد گفت: من خودم شخصا چند ماه پيش يك تابلو از كارهاي خودم را به موزه هنرهاي معاصر با قيمت 200هزار تومان فروختم و آنها نيز آن را به يكي از موزههاي معتبر داكا- مركز بنگلادش- فرستادند، من اصلا سوال نكردم كه آن را چقدر فروختهايد بلكه برايم بيشتر اين مهم بود كه كار من به يكي از اين موزهها ميرود. اين نقاش در پايان گفت: من يك كار خودم را با قيمت 100هزار تومان 7 الي 8 ماه پيش فروختم ولي در كنار آن يك كار سفارشي 11ميليون توماني هم در كارنامه كاريام دارم و در نهايت هم ميگويم من به نظر دوستان اعتماد دارم و كارهايم را با قيمت 6 و 7ميليون ارائه كردهام و از سوي ديگر هيچ نظر خاصي درباره قيمتها ندارم.
خسروجردي: بدون قيمت
حسين خسروجردي تنها نقاشي بود كه اثر خود را بدون قيمت در اين نمايشگاه گذاشته بود. وقتي علت را از وي جويا شديم توضيح داد: براي اينكه در ابتدا احساس كردم شرايط اين نمايشگاه بيشتر از اينكه اقتصادي باشد، هنري است و قصد فروش در آن اهميت ندارد. خسروجردي درباره قيمت نقاشيها نيز گفت: نكتهاي كه مهم است اين است كه دوستان هر طوري كه بخواهند قيمت ميگذارند و اگر نفروخت عقبنشيني ميكنند. در هر حال شرايط اقتصاد هنر در ايران با توجه به شرايط اقتصادي معاصر ايران در خارج با توجه به حراجيها و در داخل متاثر از آن داراي نوسان است و نوسان يك چيز قطعي نيست. ممكن است بالاتر هم برود و از طرف ديگر امكان دارد پايين هم بيايد.
سري هم به موزه هنرهاي معاصر بزنيد
يكي از كارشناسان آثار هنري كه براي خريد به اين نمايشگاه آمده بود، درباره قيمتهاي ارائهشده و فضاي اين نمايشگاه گفت: من به يك توضيح ساده در اين باره اكتفا ميكنم، قيمت هر چيزي را در دنيا خريدار است كه مشخص ميكند، به عنوان مثال من يك ماشين قديمي دارم اگر آن را با قيمت 200ميليون ارائه كنم آيا كسي آن را از من ميخرد؟ جواب منطقي به اين سوال منفي است مگر اينكه من قصد فروش آن را نداشته باشم.از طرف ديگر در سالهاي اخير ما به چند حراجي مختلف در دنيا دعوت شديم و قيمت كارها در يك حراجي با قيمت همان كار در يك نمايشگاه شخصي فرق ميكند، زيرا ممكن است يك كار در يك حراجي 200هزار دلار هم فروخته شود؛ اما اگر من همين كار را در داخل با همان قيمت عرضه كنم، اين منم كه مجبورم اثرم را در نهايت به خانهام بازگردانم و بار بعد با سرافكندگي آن را با قيمت پايينتري ارائه كنم كه كسي آن را بخرد.وي همچنين توضيح داد: 70ميليون و 60ميليون رقم بسيار بالايي براي يك اثر هنري حتي در خارج از كشور است، من ادعا نميكنم كه با اين قيمت ميتوانيد يك اثر درجه يك يا دو را از يك هنرمند معروف و شناخته شده جهان بخريد؛ اما قطعا ميتوانيد يك اثر درجه سه را از هنرمندان معروف جهان داشته باشيد.اين كارشناس امور هنري در پايان گفت: بهتر است ما، شما و حتي اين دوستان سر راهشان سري هم به موزه هنرهاي معاصر بزنند و تابلوهاي آنجا را بررسي كنند و در پايان ببينند كه بهترين آثار از هنرمندان ايراني و نامآشناتر وجود دارد كه با قيمت 150هزار دلار يا 200هزار دلار قيمتگذاري شدهاند.
دوشنبه 29 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]