واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: نوشابه، با طعم مرگ تدريجي
نوشابههاي گازدار در چند دهه گذشته جايگاه ويژهاي در الگوي غذايي مردم كسب كرده اند و براساس برخي بررسيها حداقل پنجاه درصد مردم بطور مستمر نوشابه گازدار مصرف ميكنند.
اين روند بيانگر وضعيتي نگرانكننده است كه سلامت جامعه را در معرض خطر قرار ميدهد و يقيناً بسياري از بيماريهاي قلبي و عروقي ديابت، فشارخون و... حاصل مصرف اينگونه نوشابهها است.
با وجود تذكرات مكرر پزشكان و متخصصان تغذيه، توليد و مصرف نوشابههاي گازدار همچنان روند صعودي دارد و فرهنگسازي در خصوص اجتناب از اين مصرف غذايي زيانبار، چندان مؤثر نبوده است. در بخش پيشين اين گزارش زيانهاي نوشابههاي گازدار را از نگاه كارشناسان بررسي كرديم و اينك به مصرف روزافزون نوشابه درميان جوانان و نوجوانان و عدم آگاهي از عوارض آن و اقداماتي که متوليان سلامت کشوربراي پيشگيري از مصرف آن انجام دادهاند ميپردازيم.
خطر در کمين
«دکتر پريسا ترابي» رئيس اداره بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت، درمان وآموزش پزشکي ميگويد: همواره تأکيد متوليان سلامت کشور براي گروههاي سني مختلف جامعه بر پرهيز از مصرف بيرويه نوشابههاي گازدار قندي بهعنوان يکي ازمعضلات تغذيه کشور بوده است. متأسفانه مصرف بيرويه اين نوشيدني تأثيراتي مخرب برسلامت استخوان، به شکل افزايش خطر ابتلا به پوکي استخوان به ويژه درجنس مونث که بيش از جنس مذکر استعداد ابتلا به اين بيماري را دارند، ميگذارد. همچنين اضافه وزن و چاقي به علت دريافت کالري بالاي ناشي از قند موجود دراين نوشيدنيها، سوءهاضمه به علت مصرف آن به همراه غذا و همچنين آسيب به دندانها را بوجود ميآورد.
معضلات تهديدکننده سلامت ناشي از افزايش مصرف نوشابههاي گازدار قندي درجامعه به ويژه درگروههاي سني کودک؛ نوجوانان وجوانان که ذخايراستخواني آنان درحال شكلگيري بوده وتوجه به مصرف منابع غني از کلسيم بايد مدنظروالدين قرار گيرد. نوشابههاي گازدار حاوي مواداسيدي، شيميايي و قندي هستند به همين دليل سبب شيوع چاقي و اختلال درهضم و جذب موادمغذي غذاها، در دستگاه گوارش ميشوند. همچنين نوشابه به دليل داشتن اسيدفسفريک سبب کاهش جذب کلسيم مواد غذايي شده درايجاد پوسيدگي دندان وپوکي استخوان نقش دارند. ازطرف ديگر درتهيه نوشابههاي گازدار مانند ساير نوشيدنيهاي صنعتي از مواد افزودني و نگهدارنده استفاده شده است و مصرف مکرر اين نوشيدنيها سبب تجمع اين مواد در بدن شده و زمينه ابتلاء به انواع بيماريهاي مزمن را فراهم ميکند. مصرف نوشابههاي گازدار درکودکان ايجادسيري زودرس وبي اشتهايي ودرنهايت سوء تغذيه ميشود.
او ميافزايد: مصرف برخي نوشيدنيهايي که با نام نوشابه انرژي زا مدتي است در بازار نوشيدنيهاي داخلي به وفور به چشم ميخورند به علت داشتن مقادير زيادي کافئين که تحريک کننده سيستم عصبي است مخصوصاً براي کودکان و نوجوانان توصيه نميشود و لازم است نوشيدنيهاي مورد استفاده گروههاي سني پايين با دقت و حساسيتـي بيش ازپيش مورد توجـــه ومراقبت والدين قرارگيرد وازتهيه نوشابههاي گازدار که درجذب کلسيم وساير ريزمغذيها دربدن اختلال ايجاد ميکنند خودداري كنند.
همچنين لازم است والدين توصيههاي لازم را به فرزندان خود درخصوص پرهيز از مصرف مداوم اين نوشيدنيها ومضرات آن گوشزد کنند.
اکرم ياري منش کارشناس بهداشت مدارس ميگويد: وضعيت تغذيه دانش آموزان درمدرسه از اهميت زيادي برخورداراست و در سلامت آنان تأثيرمهمي دارد. چاقي درسنين کودکي يکي ازمشکلاتي است که هم زمينه سازچاقي در بزرگسالي است و هم عوارضي چون کاهش اعتماد به نفس، کاهش معاشرت، افزايش چربي وفشارخون وافزايش احتمال بروز ديابت را به همراه دارد. تحقيقات انجام شده نشان داده است که مصرف نوشابه گازدار اثر مستقيم برافزايش درصد چاقي درکودکان و نوجوان دارد.
براساس اين تحقيق، کودکان 12 سالهاي که به طور مرتب نوشابه مصرف ميکنند 6/1 برابر بيشتر درمعرض ابتلا به چاقي هستند و چاقي در اين سن به احتمال زياد به چاقي دربزرگسالي منجر ميشود.
اين درحالي است که کمبود وزن و سوء تغذيه نيز دربين دانش آموزان ايراني به وفور ديده ميشود که کاهش قدرت تمرکزويادگيري وافت تحصيلي يکي از عوارض مستقيم است، زيرا که مصرف نوشابه در کودکان سبب بيميلي آنان نسبت به غذاهاي اصلي ميشود وهم چاقي وهم سوءتغذيه حاصل عادات تغذيهاي نادرست هستند و اين درحالي است که دراين سنين مصرف نوشابه با جذابيت بالايي که براي کودکان دارد يکي از رايجترين ودرعين حال خطرناکترين اين عادتها به حساب ميآيد.
کوتاهي قد هم مشکل ديگري است که رابطه مستقيمي با تغذيه نادرست دارد. قد يکي از شاخصهايي است که وضعيت تغذيه شخص را در بلندمدت نشان ميدهد و ميتوان بخشي ازاين کوتاهي قد را متوجه مصرف نوشابهها دانست .
نوجوانان براي رشد قدي نياز به دريافت مواد غذايي، ويتامينها و املاح مختلفي دارند اما وقتي طبق آمار 14 درصد از مجموع انرژي دريافتي نوجوانان پسر و 15 درصد از کل انرژي دريافتي نوجوانان دختر از نوشابههاي گازدار وآب ميوههاي آماده تأمين ميشود، بديهي است که مواد لازم براي رشد قدي به بدن نميرسد. نوشابههاي گازدار به خاطر ميزان بالاي قند و کافئين، تعادل غذايي کودک را به هم ميزنند.
مطالعهاي که اخيراً درکشور آمريکا انجام شده نشان ميدهد که کودکان و نوجواناني که زياد نوشابه ميخورند، به اختلالات خواب و سردرد دچار ميشوند.دراين مطالعه مشخص شد گروهي ازنوجوانان که نوشابه بيشتري مصرف کرده بودند به اختلال خواب مبتلا شده بودند.
در تحقيقي ديگر که کودکان 6 تا 18 سال مورد مطالعه قرار گرفتند مشخص شد کودکاني کـه هرروز يک و نيم ليتر نوشابه گازدار مينوشند، بيشتر دچار سردرد ميشوند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 383]