تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 15 مهر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):همیشه جاهل یا افراط گر و تجاوزکار و یا کندرو و تفریط کننده است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها




آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1821151372




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

انتشار ديوان معلم خواجه حافظ حافظ شيرازي


واضح آرشیو وب فارسی:بازتاب آنلاین: انتشار ديوان معلم خواجه حافظ حافظ شيرازي
ديوان امين‎الدين بلياني، معلم حافظ شيرازي، براي نخستين بار توسط كاووس حسن‎لي و محمد بركت تصحيح شد و در آينده نزديك منتشر مي‎شود.
كاووس حسن‎لي، استاد دانشگاه شيراز و رئيس علمي و پژوهشي مركز حافظ شناسي در گفت‌وگو با خبرنگار فارس، گفت: از ديوان اشعار امين‎الدين، تنها يك نسخه خطي بر جاي مانده و آن هم در واقع در حاشيه نسخه خطي كليات سعدي نوشته شده است كه در كتابخانه‎ي ملي پاريس با شماره‎ 816 نگهداري مي‎شود.
وي افزود: در بهمن ماه سال 1383 كه در فرانسه بودم، در بخش نسخ خطي كتابخانه ملي پاريس، اصل اين نسخه را كه همراه با خمسه نظامي در حاشيه كليات سعدي است، ديدم و ميكروفيلم آن را تهيه كردم و در طول سال گذشته به كمك فاضل محترم جناب آقاي محمد بركت آن را تصحيح كرديم.
حسن‌لي با بيان اين‌كه اين طرح از سوي فرهنگستان هنر پشتيباني شده، عنوان كرد: قرار است اين كتاب به مناسبت برگزاري همايش مكتب شيراز در آذر ماه 1387 منتشر شود.
ديوان امين‎الدين‎بلياني كه تاكنون منتشر نشده است، حدود سه هزار شعر و 2871 بيت در قالب‎هاي غزل، قصيده، مسمط، مثنوي، رباعي و ترجيع‎بند دارد كه در مجموع غزل‎ها و رباعبات اين ديوان از ديگر اشعار آن استوارتر و شاعرانه‎تر است.
شيخ امين‎الدين محمدبلياني، از بزرگان نامدار صوفيه در سده هشتم هجري است. او در سال 668 هجري در كازرون به دنيا آمد و پس از هفتاد و هفت سال در ذيقعده 745 درگذشت و در خانقاه علياي كازرون كه خود بنا نهاده بود، به خاك سپرده شد.
خانواده‎ امين‎الدين هم از سوي پدر و هم از سوي مادر از بزرگان نامدار صوفيه زمان خود بوده‎اند و او خود از ارادتمندان دل‎بسته شيخ ابواسحاق كازروني، مشهور به شيخ مرشد بوده كه در سده چهار و پنج مي‎زيسته است.
شيخ امين‎الدين به دليل جايگاه بلند علمي و اجتماعي، مورد توجه و ارادت بسياري از بزرگان، دانشمندان و عارفان زمان خويش بوده و بارها آن‎ها را به ستايش خود برانگيخته است. يكي از اين ستايشگران سرسپرده، خواجوي كرماني است كه با دل‎باختگي و ارادت در چندين سروده، امين‎الدين را با اوصاف بلند ستوده است. محمودشاه و مسعودشاه‎اينجو، شاه شيخ ابواسحاق و بسياري ديگر از حاكمان زمان هم ارادت خود را به امين‎الدين اظهار كرده‎اند.
حافظ شيرازي كه در شعر خويش از اهالي خانقاه و صوفيان زمان به تعريض، كنايه و نكوهش ياد مي‎كند، در قطعه‎اي امين‎الدين را بقيه ابدال شمرده و او را در كنار چهار تن ديگر كه ملك فارس به وجود آنان آباد بوده، ستوده و آورده است:
«به عهد سلطنت شاه شيخ ابواسحاق
به پنج شخص عجب ملك فارس بود آباد …»
و بعد درباره‎ امين‎الدين مي‌گويد:
«دگر بقيه‎ ابدال، شيخ امين‎الدين
كه يمن همت او كارهاي بسته گشا»
برخي از حافظ‎پژوهان آشكارا، امين‎الدين را يكي از استادان حافظ دانسته‎اند كه بر ذهن و زبان حافظ تأثير گسترده گذاشته است.
با توجه به به سرسپردگي كسي چون خواجوي‎كرماني به امين‎الدين و تأثيرپذيري آشكار حافظ از خواجو (دارد سخن حافظ طرز سخن خواجو) و همچنين اظهار ارادت حافظ به امين‎الدين، دلايل تأثيرپذيري حافظ از امين‌الدين آشكارتر مي‎شود.
 سه شنبه 16 مهر 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: بازتاب آنلاین]
[مشاهده در: www.baztabonline.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 106]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن