واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: اگر هميشه موقع خريد ميان انواع روغن هاي خوراکي از هسته انگور گرفته تا روغن جامد، سر در گم مي شويد و نمي توانيد تصميم بگيريد، اين صفحه را از دست ندهيد.
شايد ديده باشيد که افراد براي پايين آوردن وزن و حفظ تناسب اندام شان، گاهي روغن و چربي را به طور کامل از رژيم غذايي روازنه شان حذف مي کنند و کلاً به خوردن مواد غذايي آب پز يا بخار پز روي مي آورند؛ اما متخصصان تغذيه با اين تصميم به شدت مخالف اند. روغن ها و چربي ها از مواد مغذي مهم در تغذيه هر فرد محسوب مي شوند که درصد قابل توجهي از نياز روزانه بدن به انرژي از طريق آن ها تأمين مي شود.در واقع بدن براي تأمين اين انرژي نياز به اسيدهاي چربي دارد که خودش قادر به ساختن آن ها نيست و بايد از طريق مواد غذايي به دستشان آورد. علاوه بر اين، ويتامين هاي زيادي از جمله ويتامنa، ويتامينd، ويتامينk و e محلول در چربي هستند. اين دسته مواد در مقايسه با کربوهيدرات ها و پروتئين ها دانسيته انرژي بسيار بالايي دارند و در مقدار مساوي از نظر وزن دو برابر آن ها کالري توليد مي کنند.
بيشتر خانم ها سعي مي کنند علاوه بر دست پخت هاي خوشمزه، هنگام خريد مواد اوليه و آشپزي سليقه و سلامت تک تک اعضاي خانواده را هم در نظر بگيرند. معمولاً انبوهي از اطلاعات درهم و برهم از منابع مختلف هنگام انتخاب يک محصول مناسب به ذهنمان هجوم مي آورد که در نهايت تصميم گيري را مشکل مي کند. اين که براي سرخ کردن، کدام روغن مناسب است وکمترين ضرر را به بدن مي رساند يا روغن زيتون براي کلسترول مفيد است يا نه، سوالاتي هستند که ذهن بسياري از خانم ها را به خود مشغول کرده.
روغن حيواني يا گياهي؟
احتمالاً بحث روغن هاي حيواني و گياهي را قبلاً هم شنيده ايد... اما کدام يک واقعاً براي بدن مفيد است؟ در واقع تفاوت اين دو روغن در چيست؟
اصلاً مهم ترين تفاوت روغن ها و چربي هاي حيواني و گياهي درواحد ساختماني (ساختار) آن ها، يعني اسيدهاي چرب است.
معمولاً در چربي هاي حيواني، اسيدهاي چرب به صورت اشباع هستند و شکل ظاهري آن ها جامد است. اما روغن هي گياهي عمدتاً از اسيدهاي چرب غيراشباع تشکيل شده اند و شکل ظاهري آن ها عموماً مايع است. مگر اين که در صنعت هيدروژنه شده و به شکل جامد عرضه شوند. از طرفي، بدن به اسيدهاي چرب غير اشباع نياز دارد. منبع اسيدهاي چرب غير اشباع در نوع گياهي، گياهاني مانند هسته انگور، زيتون و... است و در منابع حيواني غذاهاي دريايي نظير ماهي و ميگو سرشار از اسيدهاي چرب غير اشباع هستند. اما در ميزان ويتامينهاي موجود در اين دو نوع روغن و ميزان توليد انرژي آن ها تفاوتي وجود ندارد.
اگر بخواهيد بين آن دو نوع روغن يکي را براي مصرف روزانه انتخاب کنيد، طبيعتاً روغن هاي گياهي ارجحيت دارند. روغن هاي گياهي حاوي اسيدهاي چرب ضروري هستند و اسيدهاي چرب اشباع کمتري دارند. اسيدهاي چرب اشباع براي بدن به شدت ضرر دارند و عامل اصلي بروز بيماري هاي قلبي - عروقي در انسان مي شوند. علاوه بر اين ، روغن هاي حيواني حاوي کلسترول هستند که باز هم شما را دچار اين بيماري هاي قلبي -عروقي مي کنند؛ در حالي که روغن هاي گياهي به هيچ وجه کلسترول ندارند. بنابراين، مصرف روغن هاي گياهي به جاي حيواني يک اصل است.
روغن هاي سرخ کردني
حتماً هنگام خريد به روغن هاي مخصوص سرخ کردني توجه کرده ايد، اما آيا فرق اين مدل روغن را با روغن هاي جامد و مايع معمولي مي دانيد؟آيا واقعاً تاثيري در سلامت بدن دارند؟ اصولاً روغن ها مايع گياهي مقاومت بسيار کمي در برابر حرارت گرماي بالا که لازمه سرخ کردن مواد است، دارند و تحت تاثير دماي بالا و اکسيژن، به سرعت اکسيده مي شوند که در نتيجه ترکيبات مضري در آن ها وجود مي آيد. بنابراين بهتر است روغن هاي گياهي معمولي را براي سرخ کردن به کار نبريد. از طرفي روغن هاي حيواني جامد نيز حاوي اسيدهاي چرب اشباع است که بدن را مستعد ابتلا به بيماري هاي قلبي-عروقي مي کند؛ در حالي که روغن هاي مخصوص سرخ کردن، حاوي درصدي اسيدهاي چرب اشباع است که مقاومت حرارتي بالايي دارد. اما با اين حال، يادتان باشد که نبايد در مصرف اين نوع روغن هم زياده روي کنيد.
فانتزي مثل روغن هسته انگور
مي توانيد اين روغن ها را به طور کامل جايگزين روغن هاي جامد حيواني کنيد. اصولاً روغن زيتون بهترين روغن خوراکي است، اما روغن هاي ديگر نظير روغن سويا، ذرت، آفتابگردان، پنبه و کلزانيز اگر جانشين روغن حيواني شوند.در سلامت فرد بسيار موثر است.
روغن هسته انگور کمي فانتزي است و برتري چنداني نسبت به بقيه ندارد. اصولاً در هيچ نوع بيماري پزشک مصرف روغن را به طور مطلق قدغن نمي کند، مگر کساني که کيسه صفرايشان را به طور کلي با عمل جراحي در آورده باشند يا مشکلات گوارشي حاد و جذب چربي داشته باشند، که بر حسب شدت و ضعف بيماري، مصرف روغن و چربي تا حد زيادي توسط متخصص محدود مي شود.
بهترين حالت استفاده از روغن هاي گياهي ، ترکيبي از همگي آن ها طي يک هفته است.
بدون روغن...
معمولاً کساني که چربي و روغن را به طور کامل از رژيم غذايي روغن شان حذف مي کنند، دچار اختلالات شديد در رشد و نمو مي شوند. زماني که روغن را کنار مي گذاريد. دريافت بسياري از ويتامين هاي ضروري بدن را هم قطع مي کنيد و اين عامل باعث آسيب رسيدن به بافت هاي پوست و مو مي شود. علاوه بر اين، بسياري از اسيدهاي چرب مفيد را هم از دست مي دهيد. به طور کلي، براي اين که تمامي نيازهاي روزانه بدن بر طرف شود، روزانه بايد بين 25 تا 30 درصد کل انرژي بدن از طريق روغن ها و چربي ها تأمين شود.
روغن بخوريد و لاغر شويد
معمولاَ در يک رژيم غذايي مناسب براي کاهش وزن،بايد مقدار دريافت کالري (انرژي)از طريق مواد خوراکي کمتر از مقدار سوزاندن آن در يک روز باشد .بدن به طورکلي انرژي اش را از سه گروه مواد خوراکي به دست مي آورد و معمولاً متخصصان تغذيه با کاهش يکسان از اين سه گروه مواد مغذي ،فرد را به وزن ايده آل مي رسانند و هيچ گاه روغن را به طور کامل حذف نمي کنند .گرچه پايين آوردن وزن در افراد مختلف کاملاً متفاوت است و توصيه کلي وجود ندارد ،اما مي توان با جايگزين کردن آن ها به جاي موادي چون سس مايونز که سرشار از چربي اشباع و مضر است،جلوي اضافه وزن و آسيب هاي احتمالي را گرفت.
يادتان باشد،مفيد بودن روغن هاي مايع گياهي نظير زيتون يا کنجد ،به معناي مصرف بي رويه و آزادانه آنها نيست.معمولاً يک گرم روغن مايع يا جامد ،9 کيلو کالري انرژي در بدن فرد توليد مي کنند؛بنابراين اصل درست در کاهش وزن ،تغذيه متعادل است.
روغن زيتون را داغ نکنيد
روغن زيتون از آن روغن هاي مايع گياهي است که با وجود اسيدهاي غير اشباع و ضروري براي بدن، در صورت داغ شدن زياد و در حرارت بالا، ترکيبات مضري ايجاد مي کند و نمي توان به مدت طولاني آن را گرم کرد.
منبع:نشريه زندگي ايده آل شماره 42 /س
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 242]