واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ثبت احوال درگذرزمان/ ازصدور نخستين شناسنامه تا استخراج آمارهاي پيشرفته
حدود 90 سال پيش كه نخستين شناسنامه درايران صادر شد، تحول بسيار شگرفي در جامعه بوجود و كمتر كسي تصور مي كرد كه در چند دهه آينده پيشرفت علمي بشر به اندازه اي مي رسد كه نه تنها اسم، فاميل، سن و تاريخ وفات فرد به شكل پيشرفته و با تجهيزات جديد ثبت و براي آيندگان باقي مي ماند، بلكه تصاوير و فيلم هاي خانوادگي او نيز براي سال هاي متمادي براي فرزندان و نوادگانش قابل مشاهده خواهد بود.
تا پيش از به وجود آمدن اداره سجل احوال در ايران، بعضي از خانواده ها فقط نام و يا احيانا ديگر مشخصات پدران و پدر بزرگان خود را پس از فوت آنان به همراه تاريخ وفات روي جلد كتاب هاي مقدس از جمله قرآن مجيد ثبت مي كردند.
افزايش جمعيت و توسعه كانون هاي جمعيتي و نيز گسترش فعاليت هاي گوناگون در زمينه هاي اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي وجود آماري دقيق ازجمعيت و وقايع چهارگانه را براي جوامع ضروري كرد و انسان با استفاده از پيشرفت هاي علمي خود به فكر ايجاد تشكيلاتي براي ثبت اين وقايع و استخراج آمار دقيق از جمعيت افتاد.
فعاليت هاي مربوط به ثبت احوال در دنيا به قرن نوزدهم ميلادي مربوط مي شود و براساس اعلام سايت سازمان ثبت احوال كشور براي نخستين بار در ايران در تاريخ 1297 هجري خورشيدي بنابه تصويب هيات دولت اداره سجل احوال در وزارت كشور تاسيس شد.
نخستين شناسنامه در ايران در تاريخ 16 آذر ماه سال 1297 خورشيدي براي دختري به نام فاطمه ايراني به شماره يك در بخش دو تهران صادر شد.
پس از آن، در شهر تهران ماموران شهرداري با تنظيم اسناد و توزيع شناسنامه بين مردم اقدام به ثبت وقايع چهارگانه در دفاتر مربوطه كردند.
در 24 خرداد سال 1304 خورشيدي مقررشد تمام اتباع ايران شناسنامه بگيرند و از آن پس وزارت كشور اداراتي در شهرستان ها به نام اداره سجل احوال داير و شروع به صدور شناسنامه و ثبت وقايع چهارگانه كرد.
در تيرماه سال 1355 خورشيدي سازمان ثبت احوال كشور به شكل نوين شروع به فعاليت كرد و پس از پيروزي انقلاب اسلامي اصلاحاتي در پاره اي از موارد قانون ثبت احوال در سال 1363 توسط مجلس شوراي اسلامي انجام شد.
براساس اعلام روابط عمومي سازمان ثبت احوال استان اردبيل فعاليت اداره ثبت احوال شهرستان اردبيل از سال 1306 آغاز شد و در سال 1373 در پي جدا شدن اردبيل از استان آذربايجان شرقي و تبديل اين منطقه به يك استان مستقل اداره كل ثبت احوال استان اردبيل بطور مستقل فعاليت رسمي خود را آغاز كرد.
در آن زمان فعاليت ثبت احوال اردبيل بسيار ابتدايي بود و فقط به ثبت وقايعي از قبيل ولادت ، فوت و صدور شناسنامه و گواهي فوت محدود مي شد، اما به موازات پيشرفت هاي انجام شده و نيز نياز جامعه به داشتن آمار و اطلاعات دقيق اكنون اداره ثبت احوال علاوه بر ايفاي نقش مهم در ثبت وقايع چهارگانه ، تشكيلات معتبر و گسترده اي براي استخراج آمار جمعيتي و ارايه تحليل هاي علمي در اين زمينه محسوب مي شود كه در واقع اساس برنامه ريزي هاي خرد و كلان در بخش هاي گوناگون اجتماعي ، فرهنگي و اقتصادي است.
كارشناسان مي گويند: ثبت به هنگام وقايع حياتي، اختصاص شماره منحصر به فرد، صدور مدارك هويتي مطمئن، جمع آوري و به هنگام سازي نشاني به منظور اعلام جابجايي نشاني و گزارش مهاجرت، ايجاد پايگاه به هنگام اطلاعات جمعيتي كشور، استفاده بيشتر از فن آوري، جمع آوري و توليد آمارهاي حياتي ، امكان اعلام آخرين آمارجمعيتي كشور، ايجاد نقش موثر درانتخابات و انجام انتخابات الكترونيكي از ويژگي هاي ثبت احوال نوين مي باشند.
مدير كل ثبت احوال استان اردبيل مي گويد: عصر حاضر دوران طلايي رايانه نام گرفته و رايانه در تمام جنبه هاي زندگي بشر وارد شده است.
علي صاحب زماني در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: اطلاعات عامل مهمي در تصميم گيري هاي بزرگ است و حجم عظيم داده هاي وقايع حياتي نيازمند شبكه هاي بطور كامل مكانيزه شده براي به روز كردن اطلاعات و داشتن اطلاعات جمعيتي دقيق است.
او گفت: سازمان ثبت احوال كشور اقدام به تغيير سامانه صدوركارت شناسايي ملي كرده كه در آن تمام روش ها و رايانه هاي قديمي از رده خارج و سامانه به طور كامل مكانيزه صدور كارت شناسايي ملي جايگزين آن مي شود.
به گفته ي وي، اين سامانه به شكل شبكه رايانه اي تمام استان اردبيل را نيز زير پوشش قرار خواهد داد و كمك زيادي به كاهش زمان صدور كارت شناسايي ملي خواهد كرد.
او گفت: در مراحل بعدي اين سامانه كه به شبكه Passive موسوم است موارد ثبت ولادت، وفات ، ابلاغ شماره ملي و ديگر موارد به شكل آنلاين در آن اجرا خواهد شد.
صاحب زماني مي گويد: ثبت احوال استان اردبيل با بيش از دو هزار و 881 مراجعه در روز يكي از پر مراجعه ترين ادارات استان مي باشد و در طول يكسال به مراجعات 922 هزار نفر كه رقمي نزديك به كل جمعيت استان است، پاسخ مي دهد.
وي گفت: ارايه خدمت به اين تعداد مردم و مراجعه كنندگان از عهده پرسنل و نيروي انساني اين اداره كه 107 نفر هستند، خارج است اما كاركنان زحمتكش ثبت احوال استان اردبيل با از خود گذشتگي و تلاش شبانه روزي فراوان سعي در خدمت صادقانه به مردم دارند.
وي افزود: راه اندازي يك منطقه براي ثبت احوال استان و استخدام نيروهاي جديد مورد نياز اداره كل ثبت احوال استان كه در زمان حاضر داراي 43 پست خالي است و تامين اعتبارات لازم به منظور ارايه خدمات هرچه بيشتر و مطلوب تر به مردم از مسوولان ذيربط انتظار مي رود.
او گفت: ثبت احوال در سال 1383 اقدام به راه اندازي صدور شناسنامه نوزاد به شكل مكانيزه كرد و در اين طرح اهداف زير شامل دسترسي سريع به آمار و اطلاعات، اطمينان از صحت اطلاعات، به هنگام كردن سريع اطلاعات، سهولت جمع - آوري اطلاعات و ارايه خدمات سريع به مردم دنبال مي شود.
ثبت احوال استان اردبيل در شهرهاي اردبيل ، مشگين شهر، پارس آباد ، كوثر، سرعين، نير ، نمين ، بيله سوار ، خلخال ، خورش رستم ، ارشق ، گرمي و انگوت داراي اداره فعال و در شهرهاي كورائيم ، جعفرآباد ، رضي ، لاهرود ، هير ، اصلاندوز و امامرود داراي نمايندگي مي باشد.
ثبت ولادت و صدور شناسنامه، ثبت وفات و صدور گواهي فوت، تعويض شناسنامه، صدور شناسنامه المثني، الصاق عكس به شناسنامه، تغيير نام و نام خانوادگي، اصلاح تاريخ تولد، ثبت ولادت ايرانيان خارج از كشور، ثبت فوت و صدور گواهي فوت براي ايرانيان خارج از كشور، ثبت مشخصات منسوبين در شناسنامه ، ثبت ازدواج و صدور گواهي تجرد از خدمات شناسنامه اي ثبت احوال مي باشند.
همچنين خدمات كارت شناسايي ملي اين سازمان شامل نحوه دريافت كارت ملي ، پيگيري وضعيت صدور كارت ملي و صدور كارت ملي المثني مي شوند.
استان اردبيل تا پايان سال 1386 داراي يك ميليون و 225 هزار و 348 نفر جمعيت بوده است.
ك/4 592/618/587 شماره 566 ساعت 14:17 تمام
دوشنبه 15 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 409]