تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 15 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):در پاسخ به پرسش از معناى سنّت، بدعت، جماعت و تفرقه فرمودند: به خدا سوگند، سنّت، هم...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1850182372




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

خرد در سياست (3)مباني و انواع پلوراليسم سياسي


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: خرد در سياست (3)مباني و انواع پلوراليسم سياسي
خبرگزاري مهر - گروه دين و انديشه: در علم سياست، سابقه استعمال واژه پلوراليسم چندان دراز نيست و از اوايل اين قرن عقبتر نمي‌ر‌ود. غرض از آن ترتيباتي خاص به منظور توزيع قدرت سياسي ميان گروهها و سازمانهاي مستقل از دولت و از يكديگر و، در نهايت امر ، جلب علاقه و مشاركت آنها ومآلاً افراد جامعه در صحنه سياست و سياست‌گذاري است.

مراد از پلوراليسم به طور كلي هر نظريه‌اي است كه در آن اصل و ريشه امور يا عدد چيزها يا نوع آنها بيش از يكي دانسته شود .

پلوراليست كسي است كه كثرت يا چند گانگي را اصل قرار مي‌دهد ( در مقابل وحدت يا يگانگي ). از اين رو، مي‌توان او را كثرت گرا يا چند گانه گرا خواند . پلوراليسم در فلسفه اخلاق و نظريات اجتماعي نيز كاربرد داشته است. در اخلاق كسي كه بگويد مبدأ و معيار خوبي و بدي بيش از يكي است، و در علوم اجتماعي دانشمندي كه معتقد باشد جامعه بر حسب گروههاي متعدد قومي يا نژادي آرايش مي‌يابد، پلوراليست خوانده مي‌شود.

در علم سياست ، سابقه استعمال واژه پلوراليسم چندان دراز نيست و از اوايل اين قرن عقبتر نمي‌رود . غرض از آن ترتيباتي خاص به منظور توزيع قدرت سياسي ميان گروهها و سازمانهاي مستقل از دولت و از يكديگر و، در نهايت امر ، جلب علاقه و مشاركت آنها ومآلاً افراد جامعه در صحنه سياست و سياست‌گذاري است. پلوراليستها معتقدند كه تعدد و تنوع گروهها ( دست كم در دموكراسيها ) نه تنها يكي از واقعيات زندگي است ، بلكه بايد و مطلوب است كه چنين باشد . بنابراين ، دلايلشان ، هم از آنجه هست اخذ مي شود وهم از آنچه بايد باشد .

گفته مي‌شد كه دولتهاي امروزي آنچنان بزرگ و پيچيده و زورمند شده‌اند كه نه مي‌خواهند و نه مي‌توانند نيازهاي انساني شهروند را بر آورند، بنا بر اين مي‌بايست آنها را از مسند به زير كشيد و اختياراتشان را محدود كرد و تنها به حدي رسانيد كه در درون مرزهاي كشور نگهدار و پرورنده تشكلهاي خود گردان باشند و نظم و آرامش را ميان گروههاي رقيب حفظ كنند.

در آثاري كه در دو دهه آغاز قرن بيستم از متفكران پلوراليست انگليسي ، مانند لسكي و فيگيس و هابسن و تاني و كول انتشار مي‌يافت همه جا بهره‌كشي در نظام سرمايه داري و حاكميت دولت هدف حمله بود. اين كسان و همفكران ايشان جملگي با اين انديشه مخالف بودند كه دولت تجسم اراده عام و قانوناً تواناي مطلق و جلوه بروني عقل محض است . البته پلوراليستها ضرورت وجود دولت را انكار نمي‌كردند ، و خطاست كه كسي آنان را آنارشيست قلمداد كند . سخن بر سر اين بود كه فرد به ميل و اختيار به عضويت گروهها در مي‌آيد و، بنابراين، گروهها به طور مستقيمتر – و لذا قويتر و طبيعي‌تر – از جانب او نمايندگي دارند .

دولت به جاي اينكه راساً و از راه اقدام مستقيم دست به تعيين مشي سياسي و اقتصادي كشور بزند ، صرفاً هماهنگ‌كننده‌اي خواهد بود كه در پاسخ به خواستها و نيازهاي گروهي وارد عمل خواهد شد و وظايفي معادل يك شركت خدماتي خواهد داشت.
پلوراليسم دموكراتيك در دهه 1930 پلوراليسم حقوقي كنار گذاشته شد، اما پس از چندي ، در دهه 1950 و 1960 ، پلوراليسم باز در قالبي ديگر و اين بار به صورت پلوراليسم دموكراتيك ظاهر شد . اين دفعه محل تأكيد ، به جاي حاكميت ، ضروريات نظام دموكراسي قرار گرفت.

پلوراليسم شراكتي – در دهه 1980 ، پلوراليسم شعار مخالفان حكومتهاي تك حزبي در اتحاد شوروي و كشورهاي اروپاي مركزي و شرقي شد كه ، مانند پلوراليستهاي حقوقي و دموكرات در گذشته ، بر ضرورت وجود گروههاي مستقل در سياست و اقتصاد و جامعه پافشاري مي‌كردند . اين پلوراليستها ، بر خلاف پيشينيان خود ، هيچ نظريه مدون و منسجمي در مخالفت با دولتهاي قدرتمدار و انحصار طلب كشورهاي خويش پديد نياوردند ، ولي از آنچه در باره ضرورت پلوراليسم به عنوان يكي از پايه‌هاي دموكراسي و مشاركت سياسي مي‌گفتند چنين بر مي‌آيد كه عقايدشان آميزه‌اي از اصول پلوراليسم حقوقي و دموكراتيك است.

پلوراليسم بيشتر در واكنش سرطان‌وار قدرت مركزي دولت و تحولات صنعتي و تكنولوژيك و پيامدهاي ناخواستني آن در جوامع بزرگ توده‌اي پديد آمد . ترديد نيست كه انگيزه پلوراليستها همواره از يك سو بشردوستي و حفظ حقوق اكثريتي بوده است كه ياراي بيان خواستهاي خويش و تأثير گذاشتن در مصادر امور را نداشته‌اند ، و از سوي ديگر دفاع از دموكراسي و آرزوي برقراري حكومتهاي براستي منتخب مردم و پاسخگو در برابر ايشان .

پلوراليستها گروه را شايسته‌ترين مجرا براي تضارب آراء و انتقال خواستهاي فرد مي ديدند و عقيده داشتند كه بجز ايجاد و تقويت گروههاي مستقل ، چاره‌اي بر آفات مترتب بر تمدن صنعتي متصور نيست ، و اگر گروهها نباشند كه با قدرت محصول تجمع افراد در برابر دولت بايستد ، مشكل رشد سرطاني و بي‌اعتنايي دستگاه حكومتي راه حل ديگري نخواهد داشت.
 شنبه 13 مهر 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 210]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن