واضح آرشیو وب فارسی:موج: نظارت دقيق بانكها مهمترين عامل كاركرد صددرصدي تسهيلات است
خبرگزاري موج - گروه اقتصاد اجتماعي ....
به گزارش موج به نقل از روابط عمومي وزارت كار گزارش انتشار يافته در برخي رسانه ها ، كه با عنوان "نتيجه تحقيقات مشترك وزارت كار و بانك مركزي "اعلام شده است . در صورتي كه گزارش منتشره به هيچ وجه نتيجه كار مشترك اين دو نهاد دولتي نبوده است .
1-محور گزارش اعلام شده بر مبناي انحراف 38 درصدي بنگاه ها تهيه و تنظيم شده است در حالي كه مقوله نظارت اساساً يكي از مهمترين وظايف تعريف شده و قانوني بانكهاست بطوري كه سراسر بانكهاي كشور براي انجام هر چه بهتر وظايف محوله ، بويژه در حوزه نظارت ، ساختارهاي لازم را طراحي كرده اند بنابراين پاسخگويي در زمينه دلايل و عوامل برخي انحراف هاي مورد ادعا ، علي الاصول به عهده بانكهاي كشور است .
2-علاوه براين در صورتي كه انحراف 38 درصدي را بعنوان يك فرض بپذيريم بازگو كردن اين نكته بسيار ضروري است كه در شرايطي كه سه گروه و سه دستگاه بر نحوه عملكرد تسهيلات پرداخت شده از سوي بانكها نظارت بايد داشته باشند در اين صورت بطور طبيعي آن دسته از تسهيلات كه بدون نظارت سه دستگاه يادشده پرداخت شده اند بيشتر احتمال انحراف از مقاصد اعلام شده را داشته اند .
3-اصل انديشه و برنامه بنگاه هاي زودبازده در دنياي امروز بعنوان يك روش و مدل موفق در روند توسعه و رشد اقتصادي پذيرفته شده است . در اين صورت با فرض پذيرش هرگونه انحرافي ، منطقي نيست كه اصل انديشه و مدل را به زير سوال ببريم . بعبارت ديگر بايد زمينه ها و عوامل هرگونه انحراف را با نظارت و تجربه اندوزي به شدت كاهش دهيم .
نكته مهمتر آنكه اصل انديشه بنگاه هاي كوچك زودبازده با زيرساخت ها و منابع انساني ايران انطباق و سازگاري كامل دارد . در اين صورت با توجه به وجود مزيت هاي ملي و منطقه اي و نيز ويژگي هاي فني طرح هايي كه در قالب بنگاه هاي زودبازده مطرح شده اند ، اجراي اين پروژه در شرايطي كه با شناسايي دقيق اهليت متقاضيان دريافت تسهيلات به اجرا درآيد مي تواند فرصت بسيار بي مانندي براي توانمندسازي بخش هاي غيردولتي و گسترش بنيان هاي اشتغالزايي فراهم آورد .
بايد گفت گزارش هايي كه پس از اعلام نتايج نظارت بانك مركزي در خصوص انحراف 4 درصدي طرح بنگاه هاي زودبازده منتشر شده است قابل استناد نيست چون هنوز تاييد نشده است .
موضوع انحراف 38 درصدي در مورد طرح بنگاه هاي زودبازده به تاييد اداره اعتبارات بانك مركزي كه به همراه گروه مشاور خود طرح را بررسي كرده نرسيده و آمارهاي ادعا شده مربوط به اداره نظارت بانك مركزي و ناظر بر رهگيري اسنادي است كه در نظام بانكي ملاك عمل قرار گرفته است .
علاوه بر اين بايد متذكر شد رويكرد اصلي در بازرسي هاي صورت گرفته نحوه هزينه كرد بوده و در واقع ، طرح از موضع اجرا بررسي نشده است .
همچنين يادآوري اين نكته ضروري است كه پيش از اعلام انحراف 38 درصدي بر مبناي بررسي 800 طرح ، بانك مركزي با همكاري يك گروه مشاور ، هشت هزار و 700 طرح را بررسي كرده بود كه نتيجه آن 1/4 درصد انحراف از نظر مبلغ بوده است . به نظر مي رسد بانك مركزي بايد در خصوص عمل تفاوت هاي آماري بسيار فاحش توضيح دهد . در ادامه گزارش ارزيابي تسهيلات بانكي پرداختي به بنگاههاي كوچك اقتصادي زود بازده و كارآفرين كه ازسوي بانك مركزي انتشار يافته است را مي خوانيد :
-تعداد طرح هاي معرفي شده به بانكها تا پايان سال 1386
- شرح
تعداد : 1096000
درصد : 100
- بدون توجيه فني و مالي
تعداد : 135000
درصد : 3/12
- مورد تاييد بانك
تعداد : 733000
درصد : 8/66
- دردست بررسي
تعداد: 228000
درصد 9/20
ماخذ بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران
1- هدف اصلي ارزيابي نحوه مصرف تسهيلات پرداختي بانك هاي دولتي به بنگاه هاي اقتصادي زودبازده كارآفرين هدف اصلي طرح مطالعاتي حاضر مي باشد .
2- اهداف تفضيلي
تعيين ميزان و نوع انحراف در تسهيلات پرداختي از طريق
1-برآورد نسبت به تعداد و مبلغ تسهيلات پرداختي به طرح هاي غيرمنطبق با مفاد قرارداد و متوقف به كل تعداد و مبلغ تسهيلات پرداختي طرح ها ( در سطح كل كشور ، استان ها و گروه هاي مبلغي )
2-برآورد ميزان تناسب درصد پيشرفت فيزيكي طرح هاي در حال ساخت و تجهيز با سهم تسهيلات پرداختي از كل تسهيلات قراردادهاي منعقد شده
3-برآورد نسبت اشتغال ايجاد شده از كل اشتغال تعهد شده به تفكيك طرح ها
4-برآورد نسبت سرانه تسهيلات پرداختي براي اشتغال ايجاد شده به سرانه تسهيلات پيش بيني شده براي اشتغال تعهد شده ( در مراحل مختلف )
5-محاسبه ساير شاخص هاي آماري مرتبط با موضوع طرح
3-جامعه آماري
كليه طرح ها ( بنگاه هاي كوچك اقتصادي زودبازده و كارآفرين ) كه از محل تسهيلات آيين نامه گسترش بنگاه هاي اقتصادي زودبازده و كارآفرين از ابتداي اجراي طرح مزبور تا تاريخ 1/12/86 موفق به عقد قرارداد با يكي از بانك هاي عامل شده و حداقل يك قسط از تسهيلات را دريافت نموده اند و چارچوب آماري آنها در اختيار بوده است ، در پوشش قلمرو طرح قرار مي گيرند .
4-چارچوب آماري
چارچوب آماري طرح بر اساس فهرست دريافت شده از بانك هاي پرداخت كننده تسهيلات تهيه شده است .
تعداد واحدهاي آماري در چارچوب تهيه شده 345633 مي باشد .
5- واحد آماري
يك طرح بهره مند از تسهيلات بانكي بنگاه هاي وزدبازده كارآفرين ، به عنوان واحد آماري منظور شده است
6-پوشش جغرافيايي
كليه نقاط شهري و روستايي استان هاي كشور كه طرح هاي زودبازده كارآفرين (جامعه آماري) در آنها استقرار و يا فعاليت دارند ، پوشش جغرافيايي طرح را تشكيل مي دهد .
7- روش تحقيق
تركيبي از روش هاي مطالعات كتابخانه اي ، اسنادي و عمليات ميداني براي جمع آوري اطلاعات آماري مورد نياز ، روش تحقيق طرح را تشكيل مي دهد براي جمع آوري اطلاعات آماري موردنياز طرح از يك پرسشنامه شامل سه بخش به شرح زير استفاده شده است .
1-بخش الف – كسب اطلاعات از سرپرستي بانك ها
2-بخش ب – كسب اطلاعات از شعب بانك هاي عامل
3-بخش ج – مصاحبه و تكميل پرسشنامه با مجريان طرح هاي زودبازده و كارآفرين
8-روش نمونه گيري
براي صرفه جويي در زمان و هرينه و نيز اجتناب از خطاهاي غيرنمونه اي ، روش نمونه گيري به جاي روش تمام شماري مورد استفاده قرار گرفت .
مبلغ تسهيلات پرداختي بانك ها به طرح هاي مختلف به عنوان صفت اصلي منظور شده است و كل جامعه آماري به دليل واريانس زياد صفت اصلي ، به 5 زير جامعه به شرح زير گروه بندي گرديد .
گروه اول – تسهيلات كمرت از 10 ميليون ريال
گروه دوم – تسهيلات بين 10 تا 100 ميليون ريال
گروه سوم – تسهيلات بين 100 تا 1000 ميليون ريال
گروه چهارم – تسهيلات بين 1000 تا 10000 ميليون ريال
گروه پنجم – تسهيلات بيش از 10 ميليارد ريال
لازم به توضيح است كه گروه اول به دليل سهم اندك ميزان تسهيلات آن حذف در گروه هاي 2 ، 3 و 4 از روش نمونه گيري و در گروه 5 از روش تمام شماري استفاده شده است .
9- فرمول نمونه گيري و تعداد نمونه ها
در هر يك از گروه هاي 2 ، 3 و4 حجم نمونه در هر استان به طور مستقل با روش P.P.S و سيستماتيك خطي با استفاده از فرمول كه در آن 96/1=Z x 15/0d=
تعيين شده است و تعداد كل نمونه ها برابر 7752 واحد است
تعداد نمونه ها در گروه هاي 2 و 3 و 4 به ترتيب برابر 1392، 3149 ، 3211 و در گروه 5 برابر 751 واحد است .
10-زمان آماري و زمان آمارگيري
زمان آماري طرح از اسفند سال 1384 تا اسفند سال 1386 مي باشد
زمان آمارگيري طرح ، از 22/2/87 لغايت 6/4/87 مي باشد .
13-حجم عمليات ميداني
180 نفر از كارشناس در قالب 60 گروه
30 استان و 314 شهرستان
490 هزار كيلومتر پيمايش عملياتي
550 نفر نيروي انساني مشاركت كننده در مراحل مختلف اجراي طرح
برآورد توزيع طرح ها بر حسب وضعيت آن ها
- شرح
كل
تعداد 344259
درصد 100.0
- در حال بهره برداري
تعداد 245476
درصد 71.3
- آماده بهره برداري
تعداد6400
درصد 1.9
- در حال ساخت يا تجهيز
تعداد 14424
درصد 4.2
- متوقف
جمع
تعداد 13813
درصد4.0
- تعطيل دايم
تعداد 4505
درصد1.3
- تعطيل موقت
تعداد 7304
درصد 1/2
-ساير
تعداد 2005
درصد 6/0
- عدم انطباق مصرف تسيهلات با مفاد قرارداد
جمع
تعداد 64146
درصد 6/18
مشاهده نشده
تعداد 59971
درصد 4/17
در محل ديگر صرف شده
تعداد 4175
درصد 2/1
سه شنبه 9 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 104]