واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: صنعت خودرو در پيچ و خم جهاني شدن
تهران- خبرگزاري ايسكانيوز: طفل نوپاي صنعت خودرو بعد از گذشت 40 سال از دوران كودكي اش به بلوغ رسيده و اكنون آمادگي ورود به دنيايي فراتر از كوچه و محل خود را پيدا كرده است.
به گزارش روز پنجشنبه باشگاه خبرنگاران دانشجويي ايران « ايسكانيوز » اين صنعت پس از گذشتن از فراز و نشيب هاي بسياري توانست از ورود ماشين دودي به كشور به توليد كمتر از يك ميليون دستگاه خودرو در سال و طراحي و ساخت خودروي ملي دست پيدا كند.
بي شك نقش صنعت خودرو در رشد اقتصادي كشور و به حركت درآوردن موتور صنعتي آن انكار ناپذير است و حجم انبوهي از استراتژي هاي تحقيق، تكنولوژي و صنعت در مقاطع مختلف و هزينه هاي آن از ماشين آلات تا توليد، مديريت و بازار و گردش پول و اعتبار به بهانه صنعت خودرو مويد اهميت آن است.
با توجه به وجود يك ششم تجارت جهاني در صنعت خودرو توجه ويژه به اين صنعت مادر كه در رده تكنولوژي هاي متوسط قرار گرفته به علاوه كسب و توسعه آن توسط كشورهاي در حال توسعه نه تنها موجه بلكه الزامي به نظر مي رسد.
البته قابل توجه است كه در صورت سلب توجيه اقتصادي و يا منفعت جامعه و ملي از اين صنعت با توجه به شرايط كشورها ، بديهي است كه بزرگ كردن و توسعه آن شايد درست نباشد.
صادرات يكي از عواملي است كه تاثير مهمي در توسعه و رشد اين صنعت دارد و خودروسازان مدتي است كه به هر روش ممكن اقدام به اين كار مي كنند اما كارشناسان خودرو صادرات خودروسازان ايراني را فاقد اعتبار مي دانند .
**صادرات ارزان قيمت به كشورهاي درجه 3 افتخار نيست
يك كارشناس خودرو گفت: صادرات خودروهاي داخلي به كشورهاي درجه سه و فاقد صنعت برجسته خودرو با قيمتي ارزان تر از قيمت واقعي انجام مي پذيرد تا تنها نام صادرات بر پيشاني صنعت خودرو ايران حك شود.
جعفر اسماعيلي در گفت و گو با ايسكانيوز گفت: تجارت جهاني براي صنعت ايران تنها به منزله كشورهاي ضعيف و فاقد صنعت به نام است.
وي افزود: صنعت خودرو سازي ايران هنوز به جايگاهي نرسيده كه توان حضور در جمع خودروسازان برجسته دنيا را پيدا كند و ادعاي پيوستن به سازمان تجارت جهاني را داشته باشد.
اسماعيلي گفت: كارخانجات خودروسازي ايران منسوخ بوده و صادرات آن نيز تنها بهانه اي براي نشان دادن و پيدا كردن جايگاهي بين ديگر خودروسازان است چرا كه اين گونه صادرات بدون سود و ارزان به كشورهاي درجه سه بي نتيجه خواهد بود.
اين كارشناس خودرو ادعا كرد: صنعت خودروسازي كشور حتي به سطحي نرسيده كه همچون ديگر كشورها با خريد نقشه از كارخانجات مطرح، كارخانه و خودرويي را احداث كند و در واقع خودروهاي توليدي آنها در سطح استاندارد جهاني نيست و اگر هم باشد به دليل خريد خط توليد خودروهاي آنهاست.
وي خاطرنشان كرد: تمام همهمه هاي افتتاح موتور ملي ادعايي كاذب بود چرا كه طراحي آن با كشور آلمان بوده و تنها تفاوتش با ديگر موتورها نفروختن آن به خودروسازان ديگر و تصاحبش توسط ايران خودرو است.
**قيمت خودروهاي صادراتي كمتر از داخل كشور است
دبير انجمن خودرو سازان گفت: قيمت خودروهاي صادراتي به مراتب كمتر از خودروهاي عرضه شده در داخل كشور است.
احمد نعمت بخش با بيان اين مطلب گفت: صادرات در ابتداي كار سودآوري قابل توجهي ندارد اما به اين معني نيست كه خودروسازان محصول خود را با زيان بفروشند.
وي افزود: كاهش قيمت خودروهاي صادراتي نيز به چهار دليل عمده است كه مهمترين آن معافيت خودروهاي صادراتي از شش درصد قانون تجميع عوارض كه به صورت دو تا سه درصد دريافت مي شود است.
نعمت بخش گفت: همچنين بر اساس قانون ماليات سود حاصل از صادرات از ماليات معاف مي شود و نيز عوارض گمركي قطعات وارداتي هنگام صادرات خودرو از كشور به خودروساز برگردانده مي شود.
نعمت بخش اعطاي جايزه صادراتي را نيز تشويق عمده اي براي خودروسازان دانست و گفت: همه اين عوامل موجب شده است تا قيمت خودروهاي صادراتي از داخل كشور ارزان تر باشد.
وي افزود: سال گذشته بيش از يك ميليون دستگاه خودرو توليد شد كه 611 ميليارد تومان بابت تجميع عوارض و 528 ميليارد تومان جهت عوارض گمركي آنها توسط خودروسازان به خزانه پرداخت شده است در حالي كه خودروهاي صادراتي از اين ميزان كه متوسط هر خودرو را يك ميليون تومان شامل مي شود معاف اند.
وي با گلايه از نظرات برخي كارشناسان كه صنعت كشور را ضعيف خوانده اند گفت: سال گذشته يك ميليون و 147 هزار دستگاه خودرو در كشور ساخته شد كه ميزان ارزبري جهت ساخت اين ميزان چهار ميليارد دلار بوده است در صورتي كه براي واردات آن نياز به 13 تا 14 ميليارد دلار ارزبري بوده است.
دبير انجمن خودروسازان تاكيد كرد: صنعت خودروسازي ايران شايد به نسبت چند خودروساز برجسته و مطرح دنيا همچون جنرال موتورز، اتونيسان و فولكس در سطح بالايي نباشد ولي در مقايسه با ديگر صنايع در كشور وضعيت خوب و رو به رشدي داشته است.
**زيرساخت هاي لازم براي تنوع توليد خودرو وجود ندارد
يك كارشناس استراتژي و برنامه ريزي خودرو گفت: در حال حاضر زيرساخت هاي لازم براي تنوع توليد خودرو در كشور وجود ندارد.
محمدرضا عاطفي در رابطه با پيوستن ايران به سازمان تجارت جهاني و وضعيت صنعت خودروسازي در اين فرايند گفت:اگر وضعيت موجود صنعت خودرو مبناي اين حضور قرار بگيرد، مي توان گفت كه هنوز فاصله زيادي بين صنعت خودروسازي ايران و دنيا وجود دارد.
وي افزود: زيرساخت هاي لازم براي اين كار تا حدي فراهم شده هر چند دو مقوله مهم براي حضور اين صنعت در تجارت جهاني كه كيفيت و قيمت است تا حد زيادي متاثر از زيرساخت هاي مملكتي است.
عاطفي خاطرنشان كرد: پيشرفت صنعت قطعه سازي و آمادگي آن براي حضور در تجارت جهاني نيز امري ضروري به شمار مي رود هر چند در اين بخش برخي از قطعه سازان پيشرفت خوبي داشته و از چند سال پيش شروع به صادرات كرده اند.
وي افزود: اما برخي از آنها در حد قابل قبول نبوده و پتانسيل مفيدي به شمار نمي روند و البته بزرگترين معضل در اين بخش، مبحث توليد به مقياس است.
اين كارشناس خودرو تاكيد كرد: اگر خودروسازان بتوانند قطعات مورد نظر خود را به اختيار خود با كيفيت بالا و قيمت مناسب وارد كنند، مي توانند توان رقابتي خود را افزايش دهند.
وي همچنين به نبودن تنوع و توسعه محصولات خودروسازان اشاره كرد و گفت: متاسفانه در اين زمينه حتي زيرساخت هاي لازم هم فراهم نشده است.
**موتور ملي يك پديده در صنعت خودروسازي
اين كارشناس اقتصادي عقيده دارد كه همكاري ايران خودرو با يك شركت آلماني در طراحي موتور پايه گاز سوز نه تنها يك عيب به شمار نمي رود بلكه كاري است كه بين تمام خودرو سازان برجسته دنيا معمول است .
به هر حال آنچه بديهي است خودروسازان داخلي براي ورود به تجارت جهاني و گذشتن از مرزهاي كشورهاي همسايه و درجه 3 بايد گام هاي بلندتري را بپيمايند و بر تلاش خود در راه صادرات صحيح و همراه با توجيه اقتصادي و ايجاد رقابت با خودروسازان برجسته دنيا بي افزايند ./144/125
پنجشنبه 4 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 273]