تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 25 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):دلى كه در آن حكمت نيست، مانند خانه ويران است، پس بياموزيد و تعليم دهيد، بفهميد و ن...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1853251783




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

مکان های دیدنی استان همدان


واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: موقعیت جغرافیایی استان همدان


موقعیت : غرب ایران
مجاورت : شمال: استان زنجان جنوب: استان لرستان شرق: استان مرکزی غرب: استان های کرمانشاه و کردستان
آب و هوا: سرد
وسعــــت: 20هزار و 172 کیلومتر مربع معادل 2/1 در صد از مساحت کل کشور
جمعـیــت:
تقسیمات: شهرستان , 16 شهر , 18 بخش , و 68 دهستان
شهرستانها: همدان، اسدآباد، بهار، تویسرکان، رزن، کبودرآهنگ، ملایر، نهاوند
مرکـــــز : همدان

غار هیزج - همدان این غار با قلعه جوق حدود 6 کیلومتر فاصله دارد در کناره شمالی کوه قوزی قشلاق واقع شده است


درازای آن 520 متر است و در زبان محلی زاغه دره - سی گفته می شود. پس از عبور از دهانه سنگ چین و دیواره کوتاه غار به تالاری به درازای 12 متر می رسیم. پس از عبور از تالار وارد محوطه وسیعی می شویم که در گوشه ای از آن یک راه فرعی و در قسمت دیگر تخته سنگ های عظیم ریزشی دیده می شود. غار به شکل دهلیزی ساده و سر راست است و با بدنه ای تقریبا صاف و سفید با کمترین خمگرد و انحنا تا عمق 150 متری ادامه می یابد. در این فاصله در خمگرد غار وارد محوطه ای می شویم که در دهانه آن پیش بندی آویخته است. پس از طی مسافتی پهنای غار قدری کم*تر و سقف آن کوتاه تر می شود. در این قسمت به تپه کوچکی از خاک رسوبی بر می خوریم. در گوشه تالار، دهانه کوتاه، اما گشادی است که به دهلیز وسیع و همواری راه دارد. در کنار چپ دهلیز نیز یک حفره 5 متری می بینیم. آنچه بیش تر از همه در این غار جالب توجه است آویزه های آهکی عجیبی است که مانند قندیلی کامل از بدنه غار آویزان شده اند. در حال حاضر از این غار بهره برداری خاصی نمی شود.

غار آق قایا - همدان در کناره غار سلطان بولاغ که در جاده همدان واقع است، راهی وجود دارد که به میانه دیواری می رسد و بر فراز آن دیوار چند دهنه غار در کنار هم رو به شمال و به سوی جاده شوسه دیده می شود



عبارتند از:

غار شماره 1 : غار کوچکی است که از یک فضای 5،3 × 5،4 متر ساخته شده است و بلندی آن 7،1 متر است. در دیواره مقابل، سوراخی چند متری دیده می شود که از خاک پر شده است. کف غار را خاک نرمی پوشانده است که در اثر جریان آب باران در شکاف سنگ ها به وجود آمده است. در بدنه راست، دالان باریکی به درازای 5 متر دیده می شود که به علت انباشتگی خاک باید به شکل خزیده از آن گذشت. سر دالان به غار شماره 2 باز می شود و مانند راهرویی بین آن دو غار است.



غار شماره 2 : این غار در کنار غار شماره 1 قرار گرفته است و مانند دالان ساده ای به درازای 5،12 و پهنای 8،1 متر کشیده شده است. بلندی آن به 5،4 متر می رسد و بزرگ ترین این غارها محسوب می شود.



غار شماره 3 : این غار دالان تنگ و سر راستی به درازای 7 متر است که در 3 متری غار شماره 2 در شیب تند بالای پرتگاه قرار گرفته است. پهنای آن 5،1 متر و به شکل سنجاق است. در پایان دالان یک سوراخ تقریبا3 متری وجود دارد که ورود به آن برای اشخاص باریک اندام امکان پذیر است.


غار بگلیجه - همدان غار بگلیجه یا غار برگ لیجه در نزدیکی روستای سرخ آباد همدان واقع شده و به صورت چاهی است


برای ورود به آن باید از وسایل فنی استفاده کرد و بدون طناب، بازدید از این غار میسر نیست. غار بگلیجه دارای استالاگمیت های بسیار زیبایی است

غار علیصدر - همدان غار علیصدر که در 80 کیلومتری شمال غربی همدان و درکوه های موسوم به سوباشی و در روستای علیصدر ازتوابع بخش گل تپه شهرستان کبودرآهنگ واقع شده،یکی از شگفتیهای جهان بشمار می رود.

کوهی که این غار عظیم و شگفت در آن قرار دارد درجنوب این روستا قرار دارد و آب درون غار علیصدر نیز ازغار سراب سرچشمه می گیرد..



غار علیصدر همدان یکی از شگفتیهای جهان، در سال موردبازدید دهها هزار نفر از گردشگران داخلی و خارجی قرارمی گیرد. باتوجه به استقبالی که در طول سالهای اخیر ازتماشای این غار شده، بر تأسیسات جنبی این غار افزوده شد و تسهیلاتی برای اقامت تماشاگران و بازدید ازقسمت های مختلف آن فراهم گردیده است

محل فعلی آب درون غار در حدود 50 متر با این محوطه فاصله دارد و سطح آن حدود چندین متر پایین تر قرارگرفته است.

محوطه غار از تعداد زیادی تالارهای بزرگ و کوچک و پیچ در پیچ که بوسیله دهلیزها و دالانهای مشبک با یکدیگرمرتبط می شوند، تشکیل شده است که وسعت بعضی ازآنها تا بیش از چند صد متر می رسد.

آب دریاچه بدون رنگ، بو و مزه و بسیار زلال است و ازلحاظ درجه حرارتی جزو آب های سرد محسوب می شود ودر دسته آب های بیکربنات کلسیک سبک یا نزدیک به خنثی است.

سطح آب در غار دارای نوساناتی است که آثار آن روی دیوارهای غار مشهود است و چون آب غار توسط رشته هایی به خارج هدایت می شود سطح آب به جز درمواردی یکنواخت است.

سقف غار که در برخی از قسمتها تا حدود 10 متر از سطح آب ارتفاع دارد پوشیده از رسوبات کربنات کلسیم خالص و مخلوط با عناصر مختلف است که این رسوبات به صورتهای مختلف استالاکمیت هایی است که هریک اززیبایی خاصی برخوردار است.

در نقاطی که آب وجود ندارد نیز استالاکمیتهای متنوع به وفور دیده می شوند و رسوبات آهکی که بیشتر در اثروجود بخار آب و جریان ملایم آب از خارج به داخل بارنگهای مختلف و زیبا تمامی سطح دیوارهای غار راپوشانده است.

منظره بدیع داخل غار و هوای آن سبک و ساکن آن نظر هربیننده ای را به خود جلب می کند.

گفته می شود تمامی کانالهای این غار هنوز کشف نشده است اما حدود دو هزار و 100 متر از طول غار شناسایی شده است که ارتفاع آنها بین یک تا 35 متر و بین یک تا 17 متر عمق دارد


بازارهای همدان بازارها ی همدان مانند بازارهای اغلب شهرهای قدیمی مسقفند و از بافت معماری اسلامی برخوردارند جملگی بازمانده دوره قاجاریه می**باشند


جز نه راستا. بقیه در دو. سه دهه قبل به دستور مسؤولان وقت ازباب تجدد گرایی سقف آنها را برداشته و با گذشت زمان صاحبان اماکن تجاری برای استفاده از زیر بنای بیشتر طرفین آنها را نیز خراب کرده اند. که با تیر آهن و دیوارهای تیغه*ای بازسازی کرده اصالت خودر را ازدست داده اند.

این بازارها در مرکز شهر قرار دارند و هر یک مختص یک نوع مال التجاره یا پیشه ورانی است که دارای حرفه مشترکی هستند از این رو مردم بر حسب احتیاجات خود می**دانند برای تهیه نیازمندیها به کجا مراجعه نمایند. بعضی از بازارها مانند کاروانسراها در تملک اشخاص ثروتمند بوده که برای کسب در آمد بیشتری بنا شده*اند چنان که بازار قیصریه(بازار فرش فروش*های فعلی) را میرزا کاظم منشی قاجاریه در پشت کاروانسرای خود (کاروانسرای میرزا کاظم) ساخت که اکنون متعلق به چند تن از تجار می**باشد. بر همین قیاس راستا بازارهای صحاف خانه. موتابخانه. کفشدوزخانه و ...

به علت موقعیت خاص جغرافیایی همدان و قرارگرفتن در مسیر راه*های ارتباطی شهرهای غربی و نیز زایران انبوهی که از میانه و مناطق دور دست جهت زیارت عتبات عالیات در همدان توقف می**نمودند این شهر از اهمیت خاص اقتصادی و جغرافیایی به ویژه از دوران صفویه و توامانی دین و سیایت بر خوردار بوده است.

ویلیام جکسن می**نویسد: (بازارهای همدان دارای سقفند و بیش از پانصد دکان پر مشتری در آنها قرار دارد بازرگانان از این شهر به عنوان (انبار ایران) یاد می**کنند. از جمله کالاهای بازرگانی. اجناس چرمی را باید نام برد زیرا همدان شهر دباغخانه هاست همدانیها در ساختن و عمل آوردن پوست گاو و گوسفند و ساختن اجناس تجملی از آنها شهره شده اند)

در سال 1921 .م. همدان 150 دکان دباغی داشت. جکسن در مشاهدات خود از بازار همدان مینویسد(زین و تسمه و جامدان و کفش*های نوک تیز را در غرفه*های متعددی به معرض فروش نهاده*اند از این گذشته نمدهای نرم سفید که برای زیرانداز. نمدزین. کپنک و شولای چوپانان به کار می**رود و کلاه*های پوستی شبیه کلاه خوددر هیچ جای ایران بهتر از همدان ساخته نمی*شود همچنین ساختن غایشه)

بازارهای عمده به جز چند مورد که به خاطر جایگزین شدن اجناس کارخانه*ای وارداتی هم تغییر نام داده و هم محل فروش اجناس متفرقه گردیده تاکنون سر پای خود ایستاده ولی روزهای آخر خود را طی می**کنند در آینده نه چندان دور این یادگار کهن و آشنای سالخوردگان با تمام خاطرات تلخ و شیرین قرنها به سرنوشت غم انگیز خود نزدیک می**شوند. برای مثال بازارهای: آهنگرها. گیوه کش ها. زهتاب*ها. موتاب*ها. نجارها. گوزه گرها. صحاف*ها و... دیگر پیشه وران و مصنوعات آنها خبری نیست و جز نامی از آنان باقی نمانده.

راستاهایی نظیر کفشدوز خانه. صحاف خانه عملا" به مغازه*های فروش کفش کارخانه*ای و فروش لوازم التحریر و سایر اجناس متفرقه تبدیل شده اند. از راستا بازارهای: گندمی ها. پالاندوزها. خامه فروشها و نخود بریزها. جزیکی دو دکان در هر راستا بقیه به فروش اجناس متفرقه مشغولند.

با دقت در نقشه همدان می**بینیم که تمامی بازارهای همدان در حول و محور مسجد جامع ساخته شده. تجار و پیشه وران نماز ظهر و عصر را در آنجا اقامه می**کردند و می**کنند. جز مسجد جامع مساجد کوچک*تری را در جای جای بازار مشاهده می**کنیم کسبه*ای که به مسجد جامع دور ترند نمازظهر و عصرخود را در آنجاها به جا می**آورند مانند مساجد: پیغمبر در راستای پیغمبر. سر نمازگاه ابتدا ی گندمی*ها. مسجد آقای آخوند در انتهای راسته گندمی ها. جز مساجد. چند گرمابه عمومی نیز مخصوص بازاریان و مسافران وجود داشت که فقط در روزها فعال بودند. همچنین در نقاطع راستاها. نانوایی. آشپزی و دکانهای بقالی و قهو خانه/ چایی خانه در سراسرروز به کار مشغول بودند.

راستاهای معروف



1. آهک فروشها. سرگذر.

2. آهنگری/ زنجیر سازها / چلنگرها. خیابان اکباتان.

3. پالاندوزها/ ادامه راستای گلشن تا اول سر نمازگاه.

4. پیغمبر/ گونی فروشها راستای جلوی مسجد پیغمبر.

5. چاقو سازها/ ضلع شمالی مسجد جامع

6. حکیمخانه/ در حکیمخانه. منشعب از خیابان بابا طاهر.

7. حسین خانی. منشعب از راستای کلیمی*ها / فلسطین.

8. حاج فضل الله. راستای منشعب از ضلع غربی خیابان اکباتان.

9. حلاج خانه. ضلع شرقی کاروانسرای میرزاکاظم.

10. حلبی سازها / حلبی ساز خانه ادامه راستای قنادها .

11. دباغخانه / چال دباغخانه. منشعب از خیابان اکباتان .

12. رزین برها. جنب امامزاده شاهزاده حسین.

13. زغالی*ها. ضلع شمالی میدان امام.

14. زرگرها/ زرگرخانه. منشعب از خیابان باباطاهر. انتهای بازار مظفریه.

15. زنگنه/ مظفریه. ضلع شرقی مدرسه زنگنه.

16. سبزه میدان. اول خیابان باباطاهر (ضلع شرق آن)

17. سمسار خانه. ضلع غربی کاروانسرای میرزا کاظم.

18. شالار یهودی. بین حکیمخانه و کاروانسرای صمدیه به علت احداث خیابان بابا طاهر اٍثری از آن به جا نمانده

19. شیشه فروش ها/ شیشه برها. منشعب از سبزه میدان.

20. صحافخانه. قسمت غربی کاروانسرای گلشن.

21. صندوق سازها. محوطه ضلع شمالی مسجد جامع انتهای زغالی ها.

22. علاقبندها. ضلع شرقی کاروانسرای شریفیه.

23. فلسطین/ یهودی ها/ کلیمی*ها. منشعب از راستای پالاندوزها.

24. قصاب*ها. منشعب از سبزه میدان.

25. قیصریه/ موتابخانه. منشعب از راستای گلشن.

26. قیصریه/ فرش فروشها. پشت کاروانسرای میرزاکاظم. قبلا" مرکز چیت فروشی بوده اکنون مرکز دادو ستد فرش می**باشد.

27. قبله/ نجارها ضلع شرقی خیابان باباطاهر.

28. قنادها/ قنادخانه. ضلع شرقی مسجد جامع.

29. کاه فروشها. خیابان شورین/ شهدا روبروی کاروانسرای میراز کاظم.

30. کفشدوز خانه بزرگ. منشعب از راستای گلشن.

31. کفشدوز خانه کوچک. منشعب از راستای گلشن.

32. کهنه فروش*ها. پشت امامزاده شاهزاده حسین.

33. گلشن. منشعب از خیابان اکباتان. ضلع شرقی کاروانسرای گلشن.

34. گندمی*ها. ادادمه راستای پالاندوزها تا محله بن بازار.

35. گیوه کش*ها / مسجد جامع ضلع غربی مسجد جامع.

36. مسگرها/ مسگر خانه منشعب از راستای نخود بریزها / سبزه میدان.

37. نخود بریزها/ نخود بریزها ضلع شرقی مسجد جامع / ضلع شمالی کاروانسرای شریفیه.

38. نمد مال*ها / منشعب از خیابان اکباتان و راستای گلشن. پشت مسجد د باغخانه.



بازارچه ها

بازارچه*ها یا بازارهای کوچک هرمحل بر سر گذر مردم نزدیک به چمنها(میدان محل) دکانهای متعددی وجود داشت که حوایج اولیه محل را تأمین می**کردند. که به آنجا بازارچه می**گفتند.

بازارچه*های معروف عبارت*اند از: 1- بازارچه اسمعلی خان 2- بازارچه امامزاده یحیی . 3- بازارچه پل پهلوانها. 4- بازارچه توت قمی ها/ پل یخچال/ محل فرنگی ها. 5- بازارچه جاگله. 6- بازارچه جولان. 7- بازارچه چمن ورمزیار. 8- بازارچه درود آباد/ دورد آباد. 9- بازارچه دوگوران. 10 – بازارچه شالبافان. 11- بازراچه شریف الملک. 12- بازارچه کبابیان. 13- بازارچه کلپا. 14- بازارچه کولانج/ کولانه. 15- بازارچه محله حاجی. 16- بازارچه مصلی/ فراش باشی. 17- بازارچه مظفریه. 18- بازارچه میدان مال فروش ها. 19- بازارچه نظر بیک.



گذرها

گذر نیز بازارچه مفصل تری بود در تقاطع چند کوی (محل) وجود داشت که از معروفترین آنها می**توان: سر گذر د باغخانه را نام برد.



کاروانسراها

کاروانسراها بناهای وسیعی هستند که تعداد زیادی دکان را در بر می**گیرد و معمولاً مجاور یا متصل به بازار ساخته شده*اند وجزیی از آن محسوب می**شوند واز مراکز مهم اقتصادی می**باشند.

اکثر کاروانسراهای مهم همدان نیز یادگار زمان قاجاریه می**باشند. چندین منظور در بنای آنها بوده بدین معنی که در دو طبقه ساخته شده از طبقات پایین به عنوان دکان (*حجره)* و دفتر امورتجاری استفاده می**شد و طبقه فوقانی انبارهایی برای تگهداری کالا بود که بعدها از این طبقه برای دفتر تجاری نیز استفاده می**شد.

همچنین محوطه*های سرپوشیده*ای در جنب کاروانسرا یا زمینی در گوشه*ای از آن به عنوان طویله برای نگهداری شتر و اسب و الاغ می**ساختنند.

بعضی از صاحبان کاروانسراهای بزرگ در محلات دیگری ساختمانهایی داشتند که از آن برای نگهداری چهارپایان و محل بیتوته کاروانیان استفاده می**کردند, بعد از تخلیه کالاها عمله کاروان و ستوران را به اماکن هدایت می**نمودند. به این بناها نیز کاروانسرا می**گویند. تجار عمده و صاحبان سرمایه کالاهای خود را توسط دلالان و بنکدارن در سطح شهر یا سایر بلاد پخش می**کردند و به*وسیله همان افراد نسبت به خرید امتعه صادراتی اقدام می**نمودند و خود نیز با دلالان و تجار کشورهای اروپایی و امریکاو آسیایی که خواستار خرید کالاهایی نظیر فرش و چرم و غیره بودمد مستقیما" *ارتباط برقرار می**کردند.

کاروانسراها محل تجمع عمومی افرادی بود که در ارتباط با کار تجارت مشغول بودندو کالاهای خود را عرضه می**نمودند و دایما" در جنب و جوش بودند.

اقتصاد پویای همدان سبب گردید که تعداد قابل توجهی کاروانسرا در آن احداث شود به طوری که (ویلیام جکسن) عده کاروانسراهای همدان را بیش از پنجاه ذکر نموده و نوشته است که این کاروانسراها از جهت اشیاء و ادوات مورد لزوم گروه بیشمار بازرگانان و زواری که از این شهر می**گذرند در جنب و جوشند و کارشان سخت پر رونق است.

برخی از کاروانسراها در ایام مخصوص محل برگزاری روضه خوانی بود و در ایام محرم حرکت دستجات طوری تنظیم می**گشت که از دوسه کاروانسرا بگذرد و در آنجا از عزاداران استقبال و پذ یرایی می**کردند و تجار نامی کاروانسراها بانی مخارج این مراسم بودند.
برج قربان - همدان برج قربان یکی از آثار تاریخی قرون هفتم یا هشتم هجری است که در محل زندهای شهر همدان بین بلوار مدنی و خیابان طالقانی جنب دبیرستان ابن سینا واقع است این بنا مدفن شیخ السلام حسن بن عطار حافظ ابو العلاء همدانی و جمعی از امرای سلجوقی است. عثکل جد اعلای او عرب تبار بوده ولی او و پدرانش همدانی بوده اند.



حافظ ابوالعلاء

تاریخ وفات حافظ ابوالعلاء را در ذیحجه 488 هجری نوشته*اند یاقوت حموی در جزء هشتم معجم الا دبا آورده است که : حافظ برای فرار گرفتن نحو لغت حدث و علوم قرآنی به بغداد, اصفهان و خراسان مسافرت نموده و استادانی چون حسین وباس ابوعلی حداد. ابوالقاسم بن بیان و ابوعبدا... قراویرا درک کرده است تا آنجا که بعدها حفاظ و بزرگان حدیث از وی نقل حدیث و روایت کرده*اند او یکی از زهاد محدثین و حافظان قرآن بوده ودر طول زندگی اش وقت خویش را با قرآن و حدیث گذرانده و به ارشاد مردم زمان خود پرداخته است سپس به همدان مراجعت نموده و در محلی که فعلا" برج قربان نامیده می*شود و در گذشته باب الا سد خوانده می*شود می**زیسته است.

وی در 19 جمادی الاول 567 در سن 79 سالگی در همدان وفات یافته ودر سرداب برج مدفون شده است از جمله تالیفاتش کتاب الهادی و زادالمسافرین در 50 مجلد می**باشد در باره مقام او اشعاری از خاقانی شروانی و موفق بن احمد مکی موجود است از شاگردان او می**توان از ابن ممانی همدانی نام برد که در جهاد بر ضد مغولان در سال 618 هجری خود و فرزندش به شهادت رسیده*اند


علت نام گذاری برج به برج قربان

درباره علت نام گذاری این بنا به برج قربان معروف است که در جریان شورش افاغنه در اواخر دوره صفویه فردی به نام قربان این محل را سنگر گاه خود قرار داده و ضمن دفع شورشگران از اهالی محل دفاع کرده است از این رو مسجد وبقعه به نام او شهرت یافته است.

در سال 1312 و در حین انجام تعمیرات درزیر برج سردابی یافتند که کلیه قبور اشاره شده در آنجا قرار داشتند این برج در تاریخ 28/3/1354 و به شماره1078/3 در فهرست آثار تاریخی و ملی ایران به ثبت رسیده است

تویسرکان این شهرمرکز شهرستان تویسرکان بوده که در جنوب کوه الوند واقع شده و بر روی ویرانه*های شهر قدیمی*رودلاور (روز آور) که بر اثر حمله مغول ویران شده، ساخته شده است.در واقع پس از ویرانی رود آور، از ادغام دو روستای توی و سرکان، تویسرکان به وجود آمده است. ۱۱۰۰۰۰ نفر جمعیت دارد. آب و هوای آن، معتدل کوهستانی است.

تپه مصلای - همدان از اینکه در گذشته نماز عیدین را در فراز آن اقامه می**شد به این نام نامیده می*شود. به نظر می**رسد تپه مصلا در راستای تپه سنگ شیر و هگمتانه قرار دارد و به هم پیوسته بوده اند. به نظر برخی از تاریخ نگاران این تپه در دوره های پیش از اسلام با رونق بوده و برج و باروئی داشته که ویرانه هایش هنوز باقیست





گرچه بعضی از صاحب نظران کاخهای دولت مادرا در فراز آن می**دانند لیکن در دوره پارتها تپه مصلا دارای استحکامات نظامی بوده است و بعضی آثار پیدا شده از آن دوره موید این نکته است
تپه مصلا از سمت شمالی خود بوسیله عبور رودخانه ( آلو سجرد ) و خیابان شهدا ( شورین ) از تپه هگمتانه و بوسیله خیابان و میدان صدف از سمت جنوب شرقی از تپه سنگ شیر بریده شده است.

(آقای دکتر اذکائی در کتاب فرمانروایان گمنام ) پیرامون تپه مصلا می**نویسد : مصلا ( نمازگاه) جایگاه نیایش "* اردی ویسور ناهید " و اساسا" معبد " آناهیتا "*ی مشهور پیش از اسلام بر روی آن قرار داشته. همان معبدی که " آشیوخوس " خزاین آین را غارت کرده و در جای دیگر به نام کنونی میلچری (منوچهری فعلی ) ظاهرا" برای مهر ( ایشتار) برپا بوده است. ودر کتاب ( هگمتانه نوشته دکتر محمد تقی مصطفوی )* آمده است در قسمت شرقی همدان به مسافت مختصری از جنوب تپه هگمتانه تپه بزرگ دیگری بطول تقریبی 600 متر ( شمالی - جنوبی) و عرض تقریبی 400 متر ( شرقی - غربی) قرار دارد. تنها اثر تاریخی این تپه بقایای برج و باروی ساده و ستبر مربوط به عهد اشکانیان بر فراز آن است).

تپه مصلا خاطرات تلخ و شیرینی از همدان در خود دارد که هر کدام بحثی جداگانه است. از جمله خاطرات تلخ این تپه قتل عام وحشیانه ( مرد آویچ زیاری در سال 319 ه- ق ) است. در معرفی تندیس سنگ شیر مختصر اشاره ای شد توضیح دیگر اینکه پس از سه روز قتل و کشتار از مردم شهر که با شجاعت در مقابل مرد آویچ مقاومت می**کردند بدستور مرد اویچ مردم بدنبال امان یافتن در مصلا جمع شدند. جمعیت بدون اسلحه از زن وکودک ومردان پیر و جوان خود را در محاصره جلادان مرد اویچ دیدند که نه راه گریز داشتند و نه اسلحه نبرد. گویند هزاران نفر از دم تیغ و شمشیر خو نخواران زیاری گذشتند و سینه های سبز تپه مصلا به خون آنان گلگون گردید.

از جمله دیگر رویدادهای تاریخی در تپه مصلی زد و خورد قزانها به سرکردگی رضا خان میر پنج با ژندارم ها به فرماندهیمحمد تقی خان پسیان ( 1309- 1343 ه- ق) معروف به کلنل محمد تقی خان است توضیح مختصر این که نیروی ژندارمری در اوایل دوره قاجار نخستین نیروی فرم دیده بود که انتظامات را به عهده داشت و قزاق ها گروه دیگر کلنل محمد تقی خان که در آلمان تحصیل کرده بودوباحکومت مستبدانه نمی*توانست همراه شود در برخوردی با قزاقهای مقیم در همدان در تپه مصلی موقعیت هائی به دست آورد. پس از کودتای حوت1299 که منجر به خاتمه حکومت قاجار و روی کار آمدن دوره پهلوی شد به فرمان قوام السلطنه در خراسان کشته شد.

همچنین گفته می*شود در دوره قاجار هنگامی که گروه شیخی ها که یک گروه انشعابی مذهبی بود نزاعی بین آنها و اهالی متدین شهر همدان بوجود آمده است که دامنه نزاع به تپه مصلی کشیده می*شود و سنگر بندی می**کنند ساعتها می**جنگند. همانطور که اشاره شد حوادث و رخدادهای در تپه مصلاهر کدام جداگانه مطلبی بزرگ و قابل بحث است. امروزه تپه مصلا تقریبا" در میانه شهر قرار گرفته و برخی ساختمانهای دولتی با سیمائی باز در دامنه های آن چهره به شهر گشوده و نظاره گر شهر پر جوش و خروش همدان هستند

آرامگاه حیقوق نبی در تویسرکان حیقوق نبی یکی از پیامبران صاحب کتاب و معاصر با دانیال نبی

از پیامبران بنی اسراییل است که حدود ۲۶۰۰ سال پیش می**زیسته و نگهبان معبد بزرگ یهودیان در اورشلیم بوده است.



حدود سال ۵۹۰ قبل از میلاد، بخت النصر پادشاه خونخوار کلده به اورشلیم حمله کرد و یهودیان زیادی را به قتل رساند و نزدیک به بیست هزار نفر از آنان را اسیر و به شهر بابل پایتخت کلده که نزدیک بغداد فعلی قرار داشت انتقال داد. حیقوق نبی در بین این زندانیان بود و مدت طولانی در زندان به سر برد. در سال ۵۴۸ قبل از میلاد کورش کبیر پادشاه ایران به کلده حمله کرد و در جنگی طولانی لشکریان کلده را شکست داد و بابل را تصرف کرد و طی فرمانی دستور آزادی کلیه اسرا و زندانیان یهود را صادرنمود. پس از آزادی از بند اسارت بابلیان، حیقوق پیامبر به ایران مهاجرت کردند و در شهر تویسرکان (رودآور) ساکن شدند و در همین شهر رحلت کردند. آرامگاه حیقوق نبی در تویسرکان طی قرون متمتدی چندین بار بازسازی شده است. این آرامگاه یکی از قدیمی*ترین آثار تاریخی ایران محسوب می*شود
ین بقعه بنای برج مانند آجری با گنبدی شکل است که پوشش داخلی آن مدور است و پوشش خارجی ان مخروط ناوی شکل است. در نمای خارجی هر ضلع از بنای هشت ضلعی، طاق نمای کم عمقی تعبیه شده که بالای آن کاشی کاری است. یکی از طاق نماها اختصاص به درب ورودی بقعه دارد. مابین طاق نماها یک ترک بدون تزیینات و ساده واقع شده است. در وسط بنا قبری قرار دارد که مشخصات صاحب آن به دو خط بر روی آن نوشته شده است. در حفریات سال 1368 بقایای حصار مربع شکل با چهار برج مشخص شد که به نظر می رسد از خود بنا قدیمی تر باشد

خانه شهبازیان - همدان این خانه قدیمی در ابتدای خیابان بوعلی سینا و انتهای بن بست میرفندرسکی واقع شده و مربوط به دوره قاجاریه است


دارای پلان مستطیل شکل اندرونی و بیرونی است. در این خانه دو طبقه یک طبقه زیر زمین و یک طبقه ساختان اصلی است.

مساحت کل ساختمان شامل ابنیه و محوطه*های باز، در حدود 1056 متر مربع است و حرکت در آن از طریق راهرو دال مانند به حیا طاول و به وسیله چند پله سنگی به ساختمان اصلی صورت می*گیرد. ساختمان تزیینات متعددی از قبیل گچبری*هایی به شکل گول و بوته، آجرکاری*هایی از نوع حصیری و تکرار نام «علی»*به توالی در بالای در و پنجره بهار خواب و آجر لعاب*دار مشکی در ناحیه طاق نماها دار دکه در مجموع تزیینات بیرونی ساختمان را تشکیل می*دهد. تزیینات داخلی نیز گچبری*های گل و بوته در ناحیه گنجه*ها، رف*ها و سر ستون*هاست. این بنا پنجره*هایی با شیشه*های رنگین و نماهای چوبی بزرگ و سقف لمبه دارد


دوزخ دره - همدان این دره از دره های صخره ای و ریزشی است که به امام زاده کوه منتهی می شود



آبشار این دره که حدود 15 متر ارتفاع دارد؛ معروف است. این دره که عناصر زیبای طبیعی و چشم اندازهای بدیعی دارد، علاقه*مندان زیادی را، به ویژه در فصل تابستان، به سوی خود جلب می کند. وجود بیشه زار و رودخانه در عمق دره های رشته*کوه*های الوند زیبایی های گردشگاهی آن را دو چندان کرده است


دره زینا - همدان دره زینا مشتمل بر دو دره حیدره و کیوارستان است



اولی به دامنه های کوه میدان میشان منتهی می شود و روستای حیدره را مانند نگینی در خود جای می دهد و دومی همراه رودخانه های پشت کوه های الوند و کلاغ لان به دامنه آن کوه ها ختم می شود. از ویژگی های چشم*گیر این دره، چشم انداز زیبای میدان میشان در آن سوی الوند است. این دره با چشمه سارهای زیبا و پوشش گیاهی مناسب از ویژگی های منحصر به فردی برخوردار است


سراب گیان - نهاوند
سراب گیان منطقه یی بسیار زیبا و دیدنی است که در ۳۰کیلومتری جنوب شهرستان نهاوند در استان همدان واقع شده است.



سراب گیان با وجود چشم اندازهای بدیع ومنحصربه فرد خود ، بی هیچ توجهی رها شده است و کسی متولی رسیدگی و احیای آن نیست! درحالی که توسعه صنعتی و پیشروی موذیانه وخزنده تأسیسات شهری و واحدهای آلاینده زیست محیطی روزبه روز عرصه را بر موجودات زنده بویژه انسان های شهرنشین تنگ تر کرده وابنای بشر درحسرت یک نفس عاری از آلودگی، چشم به انواع مقررات و بخشنامه های بازدارنده دوخته اند، در گوشه نه چندان دوری از نهاوند قطعه یی از بهشت وجود دارد که به دلیل بی توجهی به مزبله یی مبدل شده که با دیدن آن هرفرد بی خیال و کم توجهی نیز انگشت تحیر وحسرت به دندان می گزد. سراب گیان واقع در ۳۰کیلومتری جنوب نهاوند به معنای حقیقی سرچشمه حیات و به معنای مجازی سراب آرزوها و آمال دوستداران طبیعت و علاقه مندان محیط زیست است . گیان واژه یی کردی به معنای جان است و به دلیل زیبایی های منطقه به سراب جان یا سراب گیان شهرت یافته است . این گوشه مطرود و مغفول بهشت به وسیله جاده باریکی به نهاوند وصل می شود که در دو سوی آن بقایای ۲۰۰هکتاری جنگل های قدیم زاگرس چشم انداز و تابلو فوق العاده زیبایی از کوه، جنگل و دشتهای وسیع و خرم ضلع غربی جاده را به نمایش گذاشته است. درانتهای جاده آنجا که از سه طرف سه ارتفاع نه چندان بلند به هم می رسند خالق کائنات یکی از عجیب ترین پدیده های طبیعت را دراین بن بست به نمایش گذاشته است.برای دیدن این اعجاز معمار آفرینش باید که از بستر سنگلاخ رودخانه راهی به سمت چپ بیابیم .و زمانی که به دیواره سنگی می رسیم از لابلای سنگهای آذرین و چندمتری حواشی آن زلال ترین، خنک ترین و گواراترین آب دنیا به صورت چشمه هایی جوشان دیدگان دیدارکنندگان را روشن می کند


غار قلعه جوق - همدان غار قلعه جوق واقع در بخش فامنین در روستایی به همین نام است.فامنین در ۱۳۵ کیلومتری جادهٔ ساوه به همدان و در ۵۵کیلومتری همدان است که غار در منتها علیه شرق فامنین واقع شده است زمان دقیق حفر و ایجاد آن مشخص نیست ولی به احتمال قوی تاریخ ایجاد آن و بنای آن به قبل از اسلام و به دورهٔ هخامنشیان می رسد و به عنوان زندان سیاسی آن دوره بوده است




این غار در دیواره سنگی مشرف به دره سرسبز(فرد جام) قلعه جوق واقع گردیده است که دهانهٔ ورودی آن در حدود بیست متر از سطح زمین ارتفاع دارد و در شیب قایم دیواره سنگی ایجاد شده است در ابتدای ورود دهانه*ای به قطر حدود دو متر وجود دارد که باید از سوراخ بالای دهانه وارد بخش اصلی غار شد. حفره ورودی به قطر حدود نیم متر الی ۷۵ سانتیمتر می باشد به طوری که امکان خروج ۲ نفر از آن وجود ندارد پس از عبور از این حفره وارد بخش اصلی غار می شویم که عبارت است از دالانی بزرگ که در دو طرف آن اتاقهای کوچکی تعبیه شده است.بوعلی سینا مدتی در این غار زندانی بوده است و ابونصر امام همدانی،طاهربن محمد بن ابوالحسین نوه عبدالرحمن امام معروف همدان در این غار وفات یافت و جنازه اش به همدان منتقل شد و در آنجا دفن گردید. در قله کوه مقابل به این غار برجی وجود دارد که برای دیدبانی از آن استفاده می شده است.

کوهستان الوند - همدان کوه معروف و عظیم الوند، در جنوب شهرستان همدان واقع شده است و خط الراس آن، حد طبیعی بین این شهر با شهرستان تویسرکان است که جهت آن شمال باختری - جنوب خاوری می باشد


کوه الوند که مشهور ترین کوه استان همدان است توده ای از سنگ گرانیت است که در دامنه آن معادن متعددی به خصوص، معدن گرانیت یافت می شود. سن مطلق گرانیت*های الوند همدان که در داخل شیست های ژوراسیک همدان نفوذ کرده، 64 تا 70 میلیون سال تخمین زده شده است. کوه الوند در واقع مرکز شکستگی های ساحلی دریای تتیس است و به همین دلیل چین ها را تغییر داده و بی نظمی های زیادی را در آن ها بوجود آورده است، به طوری که تشخیص جهت آن ها مشکل است.

مرکزیت الوند به واسطه سه اتفاق مهم زمین شناسی است. اول مقاومت فلات آذربایجان در مقابل فشارهایی که از جنوب باختری به شمال خاوری وارد شده و نتوانسته است امتداد رشته های اصلی فلات را تغییر دهد. دوم، چین خوردگی های پی در پی زاگرس که از جنوب باختری به شمال خاوری امتداد داشته و بر اثر فرو رفتن اقیانوس هند بوده است. سوم، واقع بودن در حاشیه ساحلی دریای تتیس که در عهد دوم تشکیل ژئوسنکلینال وسیعی داده و بعد در ساحل آن، چین خوردگی های بزرگی تولید شده و شکاف هایی به وجود آمده است. در پی این مساله سنگ های خروجی بیرون ریخته و حتا آتشفشانی در محل شکست*ها به جای مانده است

. بخش مرکزی همدان در دره ها و دامنه های شمالی الوند و شهرستان تویسرکان در دره های جنوبی این کوه واقع شده است. این کوه از شمال باختری به کوه های خدابنده لو در سنندج و کوه مهم چهل چشمه کردستان و از جنوب خاوری به ارتفاعات راسوند، اراک و کوه وفس تفرش منتهی می شود. مرتفع ترین قله الوند بین تویسرکان و همدان در 18 کیلومتری شهر همدان می باشد که ارتفاع آن از سطح دریا به 3580 متر می رسد.این کوهستان گردنه های زیبا و مهمی دارد.از گردنه های معروف این کوه، گردنه زاغه، واقع بین همدان و ملایر به ارتفاع 2060 متر و گردنه اسد آباد بین همدان و کرمانشاه به ارتفاع 2241 متر و گردنه همه کس بین همدان و سنندج به ارتفاع 1565 متر را می توان نام برد.

رودخانه قوری چای و قره چای از دامنه های شمالی الوند و رودخانه های یوخاری چای و حرم آباد از دامنه های جنوب باختری این کوهستان سرچشمه می گیرند. این کوهستان با حدود 400 تا 500 میلی متر بارندگی سالانه جزو مناطق نیمه خشک محسوب می شود، با این وجود الوند جزو کوه های بلند و زیبای ایران به حساب می آید. بهترین و مناسب ترین راه برای رسیدن به قله الوند استفاده از جاده گنج نامه همدان به باختر است، هم*چنین دره مراد بیک در جنوب همدان نیز از مسیر های صعود به قله الوند است




کتیبه*های گنج*نامه - همدان یادگاری از دوران داریوش و خشایارشاه هخامنشی است، بر دل یکی از صخره*های کوه الوندحکاکی شده*است


. کتیبه*ها هر کدام در سه ستون ۲۰ سطری به زبان*های پارسی قدیم، بابلی و عیلامی قدیم نوشته شده*اند. متن پارسی در سمت چپ هر دو لوح قرارگرفته*است و پهنایی معادل ۱۱۵ سانتی متر دارد. متن بابلی در وسط هر دو کتیبه نوشته شده و متن عیلامی در ستون سوم قراردارد.

با توجه به سوراخ*های کنار کتیبه، به نظر می*رسد که کتیبه*ها روپوشی داشته*اند که آنان را از گزند باد وباران حفظ می*کرده است*.

لوح سمت چپ که کمی بالاتر از کتیبهٔ دیگر در کوه کنده شده*است مربوط به داریوش بزرگ هخامنشی است. طول آن حدود ۲۹۰ سانتی متر، ارتفاعش ۱۹۰ سانتی متر و دارای متنی به شرح زیر است :

«خدای بزرگ است اهورامزدا، که این زمین را آفرید، که آن آسمان را آفرید، که مردم را آفرید، که شادی را برای مردم آفرید، که داریوش را شاه کرد، شاهی از [میان] بسیاری، فرمانروائی از [میان] بسیاری. مَنَم داریوش، شاه بزرگ، شاهِ شاهان، شاهِ سرزمین*ها[یی] که نژادهای گوناگون دارند، شاه سرزمین دور و دراز، پسر ویشتاسب هخامنشی.»

کتیبهٔ خشایار شاه نیز در قسمت پائین همین کتیبه*است و به طول ۲۷۰ سانتی متر و ارتفاع ۱۹۰ سانتی متر و متن آن عبارت است از:

«خدای بزرگ است اهور مزدا، بزرگترین خدایان است که این زمین را آفرید، که آن آسمان را آفرید، که مردم را آفرید، که برای مردم شادی آفرید، که خشایار شاه را شاه کرد، یگانه از میان شاهان بسیار، یگانه فرمانروا از میان فرمانروایان بی*شمار. من خشایار شاه، شاه بزرگ، شاهِ شاهان، شاهِ کشورهای دارای ملل بسیار، شاه این سرزمین بزرگِ دوردستِ پهناور، پسر داریوش شاه هخامنشی.»

گنبد علویان - همدان این اثر یکی از شاهکارهای معماری و گچ بری بعد از اسلام در همدان است و گنبد آن یکی از یادمانهای متعلق به اواخر دوره سلجوقیان در قرن ششم هجری است که توسط خاندان علویان ابتدا به عنوان مسجد احداث و سپس در دورهای بعد با ایجاد سردابی در زیر زمین به مقبره آن خاندان تبدیل گردیده است




خاقانی به کنایه از آن به عنوان گنبد سبز یاد نموده*است و فرهنگ عامیانه مردم استان همدان نیزبر این امر دلالت دارد که می*گوید :

* دلا دوشم دلا دوشم دلا دوش به حق گنبد سبز سیه پوش

اما چرا ؟ سیه پوش ؟ توضیح آن این است که یک دسته از بازماندگان فعلی علویان در همدان هنوز هم سینه پوش هستند و با شناسنامه هائی به این عنوان وجود دارند راوندی صاحب مجمع التواریخ و القصص نیز گنبد علویان را به عنوان تریه اسلاف مطرح نموده*است علت نام گذاری این بنا به گنبد علویان این بوده*است که در گذشته*های دور دارای گنبد بوده گرچه در اثر گذشته زمان گنبد آن فرو ریخته*است از سوی دیگر علاقه شدید مردم به سادات و دوستداران علی و مدفون بودن دو تن از احفاد خاندان علویان در این بنا از دلایل دیگر آن بوده*است.

متاسفانه از هویت دقیق مدفونین اطلاعات دقیقی در دست نیست
این اثر ت طی شماره 94 در مورخه 15/10/1310 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده*است.

پل فرسنج - تویسرکان این پل در مجاورت روستای فرسنج یافرسف – از توابع تویسرکان ـ بر روی رودخانه قلقل رود و نزدیک کاروان*سرای شاه عباسی واقع گردیده و ظاهراً از آثار دوره صفویه است


این پل در سابق اهیمت زیادی داشته ؛ زیرا علاوه بر این*که ارتباط روستاهای دو طرف رودخانه را فراهم می ساخته، جاده کاروان رو بزرگی که در زمان صفویه ساخته شده بوده ، از روی آن پل عبور می کرده است.

پل فرسنج در جهت خاوری – باختری به طول حدود 60 متر و عرض 8 متر ساخته شده و دارای 3 دهانه است. چشمه میانی، بزرگ*تر از دو چشمه دیگر است. بر روی پایه های پل نیز دو دهانه کوچک ساخته اندک ه این امر علاوه بر کاهش فشار روی پایه ها و صرفه جویی در مصالح، سبب عبور آبهای طغیانی و کاهش اثرات تخریبی سیلا ب ها بر بدنه پل می شود. شالوده و پایه های پل ، از استحکام مناسبی برخوردار است. این پایه ها در جهت مخالف جریان آب دارای اب برهای مثلث شکلی است که جریان شدید آب را به خوبی پذیرا شده ، به میان دهانه ها هدایت می کند. مصالح مورد استفاده در پایه ها ، سنگ و ملات ساروج و در طاق ها و بدنه ، آجر است. از آنجا که دهانه میانی بزرگتر از دو دهانه دیگر است، سطح گذر پل از میانه به سمت طرفین دارای شیب است. این پل به شماره 1874 به ثبت تاریخی رسیده است

آبشار گنج نامه - همدان این آبشار که دارای آب دایمی است، در گردش*گاه گنج نامه، 5کیلومتری همدان و در دامنه های کوه الوند ، در کنار کتیبه های معروف دوره هخامنشی قرار دارد


آب این آبشار از ارتفاع حدود 12 متری سرازیر می شود و آب عباس آباد را به وجود می آورد. دبی متوسط آن 200 لیتر در ثانیه است که از دره زیبای عباس آباد و گنج نامه می گذرد. این آبشار در مسیر صعود به ارتفاعات کوه الوند و نزدیک شهر تاریخی همدان واقع شده است. امکانات قابل توجه برای بهره برداری تفریحی - گردشگری و دسترسی آسان در فصل های مناسب سال، از امتیازات دیگر این آبشار گردشگری به شمار می آید.


آرامگاه ابوعلی سینا - همدان حجت الحق شیخ الرییس شرف الملک ابوعلی حسین بن عبدالله بن سینا، فیلسوف و دانشمند و طبیب مشهور ایران (428 – 370 هجری قمری) است. آرامگاه وی تا کنون سه*بار نوسازی و تعمیر شده است. آخرین بار به مناسبت هزارمین سال تولد* این دانشمند تعمیر و بازسازی شد، ساختمان بنا از سال 1325 شروع شد و در سال 1330 خاتمه یافت




طرح آرامگاه از روی قدیمی*ترین بنای تاریخ*دار اسلامی ایران، یعنی بنای عظیم گنبدکاووس (قابوس)، با تغییرات جزیی ساخته شده است. بنای قدیم آرامگاه در زمان قاجاریه دوباره سازی شد و دو سنگ قبر قدیمی، یکی مربوط به ابوعلی سینا و دیگری مربوط به ابوسعید دخئوک (یار قدیمی ابو علی سینا) در محل مقبره نهاده شد. مصالح به کار رفته در بنا بیش*تر آجر و شکل آن چهار ضلعی غیر منظم بود که گنبدی در وسط آن قرار داشت. اطراف بنا به تالار قرائت خانه ای در قسمت باختری و یک دالان در سمت خاوری محدود می شد. مجموعه امکانات فوق و ساختار معماری آرامگاه در خور مقام و شخصیت بوعلی نبود. به همین دلیل، انجمن آثار ملی تصمیم گرفت به مناسبت هزارمین سال تولد این فیلسوف عالی مقام بنای جدیدی را که حاوی مفاهیم معماری قدیم و جدید باشد، بسازد.آرامگاه بو علی سینا در زمینی به مساحت 3090 متر مربع احداث شد و زیر بنای اصلی آن حدود 1792 متر مربع است.


نمای آرامگاه از سنگ خاراست. سطح حیاط با سه پله سرتاسری به ایوان ساختمان متصل می گردد و درب ورودی آن در قسمت خاوری ساختمان واقع شده است. در این ایوان 10 ستون از سنگ خارا تعبیه شده که قطر هر یک از ستون ها در قسمت پایین 95 سانتی متر و در بالا 75 سانتی متر با ارتفاع 10/4 متر است. هر یک از این ستون ها نمودار گذشت یک قرن از زمان تولد بو علی سینا تا روزگار ماست.


درب چوبی ایوان به سرسرایی به طول 880 سانتی متر و عرض 630 سانتی متر باز می شود. دیوارهای سرسرا با سنگ تراورتن و کف آن با سنگ خارای چکشی پوشیده است. در طرف راست و چپ سرسرا، قبرهای قدیمی بو علی سینا و ابوسعید قرار دارد و در انتهای باختری آن، در آهنی دو تکه ای تعبیه شده است که به محل اصلی آرامگاه باز می شود.


محوطه اصلی چهار گوش است و دوازده پایه برج آرامگاه بر روی آن قرار گرفته است. قبر بو علی در میان برج و قبر ابو سعید در کنار آن است. بر روی هر دو قبر، لوحه ای از سنگ مرمر و کتیبه ای در 9 سطر به خط ثلث نوشته شده است.


در دو طرف سرسرا دو تالار قرار دارد که یکی تالار اجتماعات و دیگری کتاب*خانه آرامگاه است. طول و عرض هر دو تالار به ترتیب 45/9 و 75/5 متر است و کتاب*خانه آن بیش از 6 هزار جلد کتاب دارد. ارتفاع برج آرامگاه از روی سقف آن 23 متر و از کف خیابان 5/28 متر است. مصالح به کار رفته در برج، سیمان و ریزه های سنگ خارا است که به صورت یک پارچه ساخته شده است.


در میان ترک های دوازده*گانه برج و در بالای آرامگاه، صندوقی مفرغی مکعبی شکل قرار دارد که سطح فوقانی آن هرمی شکل است. طول قسمت بالایی صندوق 5/97 سانتی متر وعرض قسمت پایین آن 109 سانتی متر است و در هر چهار طرف آن کتیبه ای به خط ثلث نوشته شده است.


به منظور تجلیل و قدردانی از مقام علمی این دانشمند و فیلسوف گران*قدر، در سال 1328 شمسی تصویر بو علی توسط هنرمند و پیکر تراش مشهور؛ استاند ابوالحسن صدیقی ترسیم شد که بر اساس آن مجسمه تمام رخ ایستاده*ای از سنگ مرمر سفید به ارتفاع 310 سانتی متر و پهنای متوسط 90 سانتی متر و وزن تقریبی 5/4 تن تهیه شد و بر روی پایه ای در میدان بو علی همدان نصب شد. در جبهه*ی شمالی پایه مجسمه، بر روری لوح سنگ سفیدی به ارتفاع 180 سانتی متر و عرض 100 سانتی متر، کتبیه زیر در یازده سطر به خط نستعلیق نوشته شده است

نقل ماجرای ساختمان آرامگاه از قول "عاواد" ه

طرح ساخت آرامگاه بوعلی سینا به مناسبت هزارمین سال تولد بوعلی(1330) از اولین کارهای دوره دوم فعالیت انجمن آثار ملی بود.
هیئت موسسان انجمن آثار ملی در سال 1334 با پیش فرض برتری تلفیق معماری قدیم و جدید یک مسابقه معماری بین معماران آن دوره ترتیب داد که با نظر مساعد گدار و فروغی طرح هوشنگ سیحون به عنوان بهترین طرح برگزیده شد.جایزه بهترین طرح اجرای ساختمان بود.بعد از تصویب نهایی در سال 1326 انجمن آثار ملی تصمیم به ساخت مقبره ابن سینا گرفت.به گزارش انجمن آثار ملی سیحون در آن زمان برای تکمیل تحصیلات خود در پاریس به سر میبرد و پس از آگاهی از تصمیم انجمن در خرداد ماه 1327 طرح نهایی را که در اصل به عنوان پایان نامه خود در پاریس ارائه کرده بود به انجمن فرستاد.

در سال 1328 قرارداد ساخت مقبره به پیمانکار – شرکت ابتهاج و شرکاء – واگذار شد.مهمترین امتیاز این شرکت استخدام مهندس پولاک اهل کشور چک اسلواکی برای محاسبه و نظارت بر اجراء بود.ساخت مقبره از خرداد همان سال رسما شروع شد.

محمد تقی مصطفوی درباره ایده اصلی مقبره می نویسد :"اختلاف عمده که برج آرامگاه بوعلی سینا با گنبد قابوس دارد دو چیز دارد : یکی اینکه به مناسبت موقعیت و محدود بودن فضای آرامگاه بوعلی و همچنین توجه به میزان مخارجی که پیش بینی میگشت ابعاد برج آرامگاه بوعلی نصف ابعاد گنبد قابوس در نظر گرفته شده است و در ابتدای امر چنین تصمیمی نگرفته بودند لکن محذوراتی ... انجمن آثار ملی را وادار نمود که از آقای مهندس سیحون طراح و ناظر آرامگاه بخواهد که ابعاد ساختمان را به نصف تقلیل دهد.اختلاف عمده دیگر اینست که فاصله بین ترک های آرامگاه بوعلی سینا باز و گشاده است در صورتی که بنای گنبد قابوس از بنیاد تا (بالا جزء) در ورودی و روزنه کوچکی در پایین گنبد هیچگونه منفذی به خارج ندارد و به سبک زمان دوران آن چون دخمه تاریک و فاقد روشنایی است و این ابتکار یعنی باز گذاردن فواصل ترکها در برج آرامگاه بوعلی علاوه بر آنکه با وضع اقلیمی همدان و باد های شدید آن سرزمین بسیار عمل به مورد و مستحسن به شمار میرود, اصولا بنای مزبور را به صورتی بسیار جالب و مطبوع در آورده آن را بس زیباتر و پسندیده تر از آنچه تصور میرفت ساخته است ... ."



استاد هوشنگ سیحون در مورد ایده اصلی طرح چنین می نویسد:

اولین بنای یادبودی که با طرح اینجانب برپا شد بنای یادبود و آرامگاه واقع در همدان است که 50 سال پیش ساخته شده است .این بنا برای مراسم هزاره بوعلی به وجود آمد که توسط((انجمن آثار ملی )) سرپرستی می شد.تمام عوامل بنا از اشکال هندسی و نمادین فراوان تشکیل شده و هرکدام مفهوم خاص خود را دارند .مربع پایه و اساس این بنا است.خود آرامگاه در وسط تالاری مربع شکل قرارگرفته که پله مدور و پایه های دوازده گانه برج یادبود بدور دایره پله مزار را احاطه کرده اند .شکل بنا از خارج دارای دو قسمت است یکی قسمت زیرین که در بر گیرنده ورودی- مقبره- کتابخانه- تالار اجتماعات- و پذیرایی است و دیگر قسمت بالا که برج یادبود بنا است در میان باغی در اطراف آن قسمت زیرین بنا از طرف ورودی دارای ایوانی است که با ده ستون که هر ستون علامت یک قرن است و ده قرن ا�





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فان پاتوق]
[مشاهده در: www.funpatogh.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 6661]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن