واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: چگونگي خلاقيت و نوآوري در موسيقي / 20نويد دهقان:ناآگاهي برخي مديران در حوزه موسيقي ديني مسبب مشكلات اين حوزه است
گروه هنر: كساني كه در مسند امور توليد موسيقي مذهبي مينشينند بايد آگاهي موسيقايي بالاي داشته باشند، اما متأسفانه در زمان حال افراد سودجو در قالب آهنگساز به توليد اثر ميپردازند و ناآگاهي برخي مديران در حوزه موسيقي به اين مسئله دامن ميزند.
«نويد دهقان» نوازنده كمانچه و سرپرست گروه موسيقي قمر در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا) با بيان اين مطلب گفت: كساني كه در مسند امور توليد موسيقي مذهبي مينشينند بايد آگاهي موسيقايي بالاي داشته باشند. اين مسئولان بايد موسيقي و شعر را خوب بررسي كنند و نوازندگان و آهنگسازان خبره را به كار دعوت كنند.
وي ادامه داد: در اين صورت است كه آثار موسيقي مذهبي فاخر ميشود، اما در شرايطي كه حتي مكان توليد اين موسيقي مشخص نيست و افراد براي عوايد مالي اقدام به قبول سفارش ميكنند، واضح است كه كيفيت هنري افت ميكند.
اين آهنگساز تصريح كرد: شرط انجام آهنگسازي ديني و مذهبي اعتقاد واقعي آهنگساز است و بحثهاي مالي در درجههاي بعدي قرار ميگيرد. متأسفانه افراد سودجو در قالب آهنگساز به توليد اثر ميپردازند و ناآگاهي مديران در حوزه موسيقي به اين مسئله دامن ميزند كه گفتوگوي مفصلي را ميطلبد.
وي درباره خلاقيت و راههاي پيدايش آن در موسيقي گفت: اين صحبت خيلي كلي است اما به نظر من خلاقيت از ذهني نشأت ميگيرد كه داراي نبوغ فكري است. وقتي آهنگسازي نبوغ فكري داشته باشد، پديدههاي اجتماعي اطرافش را به درستي ببيند و شرايط زمانهاش را درك كند، ميتوان به بروز نبوغ او اميد داشت.
دهقان ادامه داد: ممكن است خلاقيتهاي فرد به گونهاي باشد كه با فضاي اجتماعي معاصر يا شرايط زمانهاش همسو نباشد، اما يك اثر ناب هنري باشد در اين صورت اثر مورد توجه مخاطب قرار نميگيرد و تمام شرايط اقبال عمومي را نخواهد داشت.
اين آهنگساز تصريح كرد: اگر ميشد دستور جامعي درباره خلاقيت در موسيقي ارائه داد، همگان اين دستور را بهكار ميبستند و همه آثار نيز خلاقه ميشد. در پرسش شما اين نكته فراموش شده است كه خلاقيت امري آگاهانه نيست و به شكل يك اتفاق كه منشأ آن در ناخودآگاه هنرمند است، در اثرش متجلي ميشود.
دهقان تأكيد كرد: هنرمند بيتوجه به اين مسائل اثر خود را ميآفريند و تازه پس از اين است كه مخاطب و منتقد درباره چند و چون و ويژگيهاي آن نظر ميدهند پس نميتوان فرمول خاصي را در اين مورد ارائه داد.
آهنگساز آلبوم «بيگاه» كه اين اثر را به تازگي روانه بازار موسيقي كرده است، توضيح داد: مسائل زيباييشناسي در هنر و تكنيكهايي مانند هارموني، كنترپوان و ... در موسيقي وجود دارد كه اكثر دستاندركاران هنر به دنبال آن ميروند، اما آثار خلاقه با ويژگيهاي خاص، كمتر بهوجود ميآيد.
آهنگساز آلبوم «راه و ماه» درباره جايگاه آموزش در پروش استعدادهاي خلاق موسيقي به خبرنگار ايكنا گفت: نقش آموزش در اين مورد بسيار مهم است اما در كنار آن مهيا بودن مسائل فرهنگي و اجتماعي، معيشتي و ... الزمي است تا به طور نسبي به تأثير آموزش مفيد در پرورش استعدادهاي درخشان اميد داشت.
وي تشريح كرد: از يك منظر ديگر هم ميتوان اين قضيه را بررسي كرد. اينكه اگر با وجود مهيا بودن تمامي شرايطي كه نام بردم، آموزش غيراصولي و نادرست بر نحوه تدريس موسيقي حاكم باشد، مبناي برنامهريزي از هم ميپاشد.
آهنگساز آلبوم «سبز جاودان» درباره نقش ارگانها و مراكز متولي موسيقي كشور در پرورش، معرفي و حمايت افراد مستعد در زمينه موسيقي توضيح داد: شناسايي و حمايت هر چند اندك از آهنگسازان و گروههاي خلاق موسيقي توسط ارگانهاي مربوطه فضاي هنري كشور را مطلوب و مناسب ميكند.
دهقان افزود: با بهتر شدن فضاي هنري كشور در نهايت جامعه تحت تأثير اين فضاي معنوي و متعالي هنر قرار ميگيرد و اينگونه رسالت هنر به انجام ميرسد، اما نه تنها چنين روندي در كشور وجود ندارد بلكه بسياري استعدادهاي موسيقي منفعل نيز ميشوند.
وي توضيح داد: حداقل كاري كه مسئولان ميتوانند انجام دهند، حمايت از برگزيدگان بزرگترين جشنواره موسيقي كشور يعني جشنواره فجر است. جوانان مستعدي در اين گروهها فعالند كه اغلب از شهرستانها به اين جشنواره راه مييابند، اما با وجود درخشش و موفقيت، با اتمام جشنواره همه چيز تمام ميشود.
آهنگساز آلبوم «خاموشانه» پيشنهاد داد: كمترين زمينهاي كه ميشود براي اين افراد توسط مسئولان فراهم شود، ايجاد امكان تحصيل در دانشگاههاي موسيقي است تا با علم روز موسيقي آشنا شوند و امكاني باشد كه در جاي خود ثابت نمانند.
دهقان در بخش ديگري از سخنانش يادآور شد: بسياري سيستمهاي توليد موسيقي نيز مانع انتشار آلبومهاي خلاق است. اين سيستمها در كمتر مواردي روي اثر جديد و ساختارشكن يك آهنگساز جوان سرمايهگذاري ميكنند و بيشتر به فكر سود خود هستند. در اين جا نقش متوليان دولتي برجستهتر ميشود.
اين آهنگساز جوان درباره امكان نوآوري در موسيقي ايراني توضيح داد: موسيقي ايراني هرگز محدوديت ندارد و مانند ديگر انواع موسيقي ابزاري است در آهنگسازي براي بيان انديشه. حال زبان من موسيقي سنتي است. بايد ديد يك آهنگساز با استفاده از اين ابزار چگونه در بيان خود موفق است.
دهقان در پايان اظهار داشت: اين انديشه است كه اثر را خلاق يا كليشهاي ميكند و ارتباطي به سبك ندارد. اگر انديشه و خواستگاه موسيقي در ذهن آهنگساز متعالي باشد، بيشك محصول كار خلاقانه خواهد شد.
دوشنبه 1 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 216]