واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به نقش و جايگاه مجلس سناي فرانسه
سياسي. فرانسه. سنا. انتخابات
پاريس - انتخابات ميان دورهاي مجلس سناي فرانسه براي گزينش يك سوم از نمايندگان اين مجلس روز يكشنبه (فردا ) برگزار ميشود.
اين انتخابات كه به طور غير مستقيم واز طريق نمايندگان منتخب مردم فرانسه صورت ميگيرد در ۳۸دپارتمان و ۵منطقه از مجموع خاك فرانسه و سرزمينهاي ماوراء بحار اين كشور انجام ميشود.
انتخابكنندگان شامل نمايندگان شوراي شهر و استان هستند كه به آنان انتخابكنندگان بزرگ گفته ميشود و تعداد آنان به ۵۰هزار و ۷۲۰نفر مي رسد. از اين تعداد ۴۹هزار و ۶۰۲نفر در فرانسه بايد به انتخاب سناتورهاي جديد اقدام كنند .
در مجموع ۷۵۴نفر در حال حاضر نامزد سناتوري شدهاند كه از ميان آنها قرار است ۱۱۴نفر - حدود يك سوم ظرفيت سنا - به اين مجلس راه بابند.
دوره نمايندگي مجلس سناي فرانسه شش سال است كه از سال ۲۰۱۱ميلادي هر سه سال نيمي از ۳۴۸نماينده ان تغيير ميكنند.
رايگيري در صبح روز انتخابات (فردا) در استانداريهاي محل به عمل مي ايد و درصورت انتخاب نشدن افراد لازم ، دور دوم رايگيري عصر همان روز برگزار ميشود.
اكثريت نسبي و حداكثر آرا ، دو روشي است كه براي برنده اين انتخابات مورد نظر است. استفاده از يكي از اين دو روش بستگي به تعداد سناتورها دارد كه هر دپارتمان احتياح دارد. در اين دوره قرار است ۴۰نفر با اكثريت نسبي و ۷۴نفر با حداكثر ارا انتخاب شوند.
مجلس سناي فرانسه مانند مجلس ملي اين كشور حق قانونگذاري دارد. اين مجلس همچنين بر مصوبات مجلس ملي نيز نظارت داشته و ميتواند آنها را تغيير دهد.
در صورت بروز اختلاف نيز يك كميسيون مبادرت به بررسي و برطرف كردن موارد اختلافي ميكند. در غير اين صورت اين مجلس ملي فرانسه است كه اخرين حرف را ميزند.
مجلس سنا بر خلاف مجلس ملي فرانسه نميتواند سبب سرنگوني دولت شود و همچنين رييس جمهوري فرانسه بر خلاف اختياري كه در مورد مجلس ملي دارد نمي تواند مجلس سنا را منحل كند.
مجلس سنا بدليل حضور پر تجربهترين سياستمداران فرانسوي در آن ، در پختگي تقنين نقش به سزايي بازي ميكند و با توجه به اينكه از سوي مردم با فشاري روبرو نيست با دقت نظر بيشتري ميتواند قوانين را بررسي و مطابقت ان با ديگر قوانين را مورد مداقه قرار دهد.
رئيس مجلس سنا به عنوان دومين شخصيت فرانسه در صورت بروز مشكل قانوني و سلامتي براي رئيس جمهوري و يا مرگ وي ، به طور موقت تا برگزاري انتخابات جديد و يا بازگشت رئيس جمهوري ، جانشين او ميشود. ضمن اينكه تمامي وظايف و اختيارات او را نخواهد داشت.
تاكنون در تاريخ جمهوري پنجم فرانسه كه اصل انتخاب مستقيم رئيس جمهوري از تغييرات اساسي اين جمهوري بود دو مورد چنين اتفاق افتاده است. نخست در سال ۱۹۶۹كه الن پوئر در زمان دو گل رئيس جمهوري موقت شد و دوم در سال ۱۹۷۴ميلادي كه همين فرد به عنوان رئيس جمهوري موقت جانشين جورج پمپيدو شد.
در روزهاي اخير رقابت و بحثهاي سياسي بر سر انتخاب رييس سنا جريان داشته است.
برخي كارشناسان ميگويند نامزدهاي جناح چپ فرانسه و منتقد و رقيب ساركوزي با توجه به رشد منتخبين محلي آنان در انتخابات مجلس و شوراهاي شهر ، برنده اين انتخابات خواهد بود و احتمال گرفتن بيش از ۱۰كرسي از دست جناح راست نيز ميرود. با اين جال ممكن است اكثريت مجلس سنا همچنان در دست جناح راست باقي بماند.
هم اينك رياست مجلس سنا به عهده كريستيان پونسله است كه وي ديگر نمي تواند در اين دوره خود را به عنوان رياست سنا نامزد كند. هم اكنون رقابت بين نامزدها از حزب يو.ام. پ. از جمله ژان پي ير رافرن نخست وزير سابق فرانسه و ژرارد لارشه از سناتورها براي به دست آوردن رياست سنا كه قرار است در روز اول اكتبر (دهم مهر) برگزار شود ، اغاز شده است.
شنبه 30 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 204]