واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: لیقوان روستایی است در منطقه آذربایجان که پنیر تهیهشده از گوسفندهایش، این خطه را مشهور کرده است. پنیر لیقوان مانند سایر پنیرهای سنتی با زدن مایهپنیر به شیر و ایجاد لخته تهیه میشود.
روستای لیقوان، روستای کوچکی است و دامهای آن مسلماً نمیتوانند شیر کافی برای تمام پنیرهای لیقوانی که در سطح کشور تهیه و عرضه میشوند، تولید کنند.
از آنجا که نام لیقوان اشتهای هرکس را برمیانگیزد و مراکز عرضهی این پنیر هم زیاد هستند، تصمیم گرفتیم نگاهی بر روند تولید و نگهداری این پنیر محبوب و سنتی داشته باشیم.
دکتر آراسب دباغمقدم، متخصص صنایع غذایی به سوالهای مطرح شده دربارهی این پنیر پاسخ میدهند.
آقای دکتر! چرا پنیر لیقوان را در آبنمک میگذارند تا مرحله «رسیدن» را طی کند؟
آبنمک در فرآیند تولید پنیرهای سنتی چند نقش دارد، هم باعث آبگیری بهتر از لخته پنیر میشود، هم طعم پنیر را بهتر میکند و هم پنیر را از میکروبها عاری نگه میدارد.
پنیر لیقوان چند ماه در آبنمک میماند تا برسد؟
حداقل 2 ماه. در این مدت احتمال رشد میکروب بروسلا، عامل تب مالت در پنیر به صفر میرسد. تحقیقات نشان دادهاند پنیرهایی که به مدت کوتاهتری در آبنمک میمانند، حاوی میکروب بروسلا هستند.
غلظت آبنمک اهمیت دارد؟
بله، محلول مورد استفاده در مرحله رسیدن پنیر باید حدود 13 درصد نمک داشته باشد.
آیا با وجود این آبنمک، میتوان از سلامت و بهداشت پنیرهای سنتی مطمئن شد؟
مردم باید پنیرهای «پروسس» و «یواف» مصرف کنند زیرا اکنون وضعیت بهداشتی پنیرهای سنتی کشور چندان مناسب نیست. البته کارگاههایی هم وجود دارند که زیر نظر وزارت بهداشت فعالیت میکنند. به طور کلی در تمام کشورها، متخصصان صنایع غذایی سعی میکنند با حفظ اصالت محصولات سنتی و با استفاده از مبانی علمی، محصولات سنتی خود را به طریقه بهینه و بهداشتیتر تولید و به نسل بعد عرضه کنند. این کار نوعی سرمایهگذاری برای جذب گردشگر تلقی میشود. متأسفانه در سالهای اخیر تمامی گروههای فعال در صنعت غذا و بهداشت، کمکم محصولات سنتی کشور را به ورطه فراموشی و انقراض کشاندهاند.
چرا پنیر لیقوان را باید در آب جوشیده و سرد شده قرار داد؟
بیشتر مردم این کار را برای کم شدن نمک پنیر انجام میدهند اما آب شهری «ضدعفونی شده» است نه «استریل». یعنی در آن میکروبهای بیماریزا نیست اما میکروبهای غیربیماریزا در آن وجود دارند.
آبنمک در فرآیند تولید پنیرهای سنتی چند نقش دارد، هم باعث آبگیری
بهتر از لخته پنیر میشود، هم طعم پنیر را بهتر میکند و هم پنیر را از
میکروبها عاری نگه میدارد
میکروبهای غیربیماریزای آب آشامیدنی به محض قرار گرفتن در محیطی مناسب رشد میکنند و باعث فساد میشوند پس مجاورت پنیر با آب شهری نجوشیده باعث کپک زدن آن میشود به همین دلیل باید پنیر را در آب جوشیدهای گذاشت که میکروبهای آن از بین رفتهاند.
چرا پنیرهای سنتی ما این قدر شور هستند؟
روند تولید پنیر سنتی در کشور چندان بهداشتی نیست و تولیدکنندگان میدانند برای به تأخیر انداختن یا مقابله با فعالیت میکروبها، این محصول را شور میکنند زیرا نمک از رشد بسیاری از میکروبها جلوگیری میکند.
آیا تولیدکنندگان همان آبی که از لخته پنیر جدا شده شور میکنند و پنیر را در آن نگه میدارند؟
آبنمک، محلولی جداست و آب پنیر از ضایعات کارگاه محسوب میشود که در گذشته باعث مشکلاتی برای کارخانه میشد. امروزه این آب را جمعآوری و برای تهیه سوسیس ، کالباس ، پفک و پودرهای پروتئینی ورزشکاران به کار میبرند. زیرا ارزش غذایی بالا و پروتئینهای باکیفیتی دارد.
چرا گاهی پنیر لیقوان بعد از ماندن در آب جوشیده و سرد شده کاملاً نرم میشود و انسجام بافت خود را از دست میدهد؟ انگار ظرفی حاوی دوغ و پنیر داشتهایم!
پنیر را نباید به مدت طولانی در آب قرار داد زیرا برای از بین رفتن شوری، ماندن پنیر در آب به مدت 30 تا 45 دقیقه قبل از هر بار مصرف، کافی است.
پنیر لیقوان سنتی، سفید است اما رنگ پنیرهای لیقوان کارخانهای کمی به زردی میزند، چرا؟
چنین پنیری پنیر لیقوان اصیل رسیده در آبنمک نیست، بلکه پنیری فرآوریشده (پروسس) است که طعم پنیر لیقوان را دارد. این پنیرها مخلوطی از انواع پنیر همراه مقداری خامه و کره هستند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 432]