واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: کاوپُشتی (Lordosis) اصطلاحی پزشکی است که انحنا به تو در بخشی از ستون مهرههای بدن را توصیف میکند.[۱]
به عبارت دیگر کاوپشتی افزایش نابهنجار گودی کمر در ستون مهرهها است
کژپشتی
اگر در یک فرد سالم ستون مهرهها را از روبرو یا پشت نگاه کنید به صورت یک خط راست دیده میشود. بیماری کَژپُشتی یا اسکولیوز (به انگلیسی: scoliosis) انحراف جانبی ستون مهرهها (به راست یا چپ) می تواند به علت ناهنجاری مادرزادی (مثلا نوروفیبروماتوز) یا اسکولیوز اکتسابی(مثلا بیماری راشیتیسم) ایجاد شود.
اختلال در عملکرد عضلات که میوپاتی خوانده میشود به نوع خاصی از اسکولیوز منجر میشود که به آن اسکولیوز میوپاتیک می گویند[۱].دیستروفیهای عضلانی جزو این گروه قرار می گیرند.
ممکن است اسکولیوز به علت اختلال عملکرد عصب ایجاد شود که بنام اسکولیوز نوروپاتیک[۲] شناخته می شود
مسئله مهمی که باید در انحراف جانبی ستون فقرات توجه داشته باشیم این است که جهت حرکت زواید خاری (به انگلیسی: spinous processes) به سمت تقعر میباشد درحالیکه دندهها و جسم مهرهها برخلاف زواید خاری چرخشی به طرف تحدب دارند.این پدیده(چرخش دندهها به سمت تحدب)باعث ایجاد برجستگی در سمت تحدب می گردد و اصطلاح انگلیسی آن Posterior Hump می باشد.
به هرگونه انحراف ستون فقرات کژپشتی میگویند که به دو صورت C Type و S Type وجود دارد. در نوع C یک قوس و در نوع S دو قوس غیرنرمال ایجاد میشود.میزان قوس در افراد مبتلا به این بیماری متفاوت میباشد که خود این مسئله نوعی از درجه بندی را ایجاد میکند. در کژپشتی به دلیل عدم قرینگی و غیرطبیعی بودن ستون فقرات,نیروها ی وارده به آن حتی درصورت طبیعی بودن باعث فشار به عضلات, رباطها, دیسکهای بین مهرهای و مفاصل بین مهرهای پشتی[۳] میگردد و درنتیجه منجربه تشدید درد در ستون فقرات به خصوص ناحیه کمر میشود.
البته کژپشتی به دو صورت غیرساختمانی (Mobile) و ساختمانی (Fixed) وجود دارد که طبقه بندی دیگری در ارتباط با این بیماری است که جهت نوع درمان مهم است.در نوع غیرساختمانی که برگشت پذیر نیز خوانده میشود درصورت خم کردن تنه به جلو و یا دراز کشیدن اصلاح میشود. وضعیتهای نادرست, کمردردها ی شدید به خصوص فتق دیسک, برخی از تومورها و اختلاف طول اندامها میتوانند این حالت را ایجاد کنند. در نوع ساختمانی برخلاف نوع غیرساختمانی در حالت خم شدن به جلو انحراف و قوس ازبین نمیرود. اسکولیوز ساختمانی به دلیل نقص عضو, برخی از بیماریهای عضلانی, بعضی از ناهنجاریها ی مادرزادی ,بیماریهای عصبی (فلج مغزی ,پولیومیلبت ,سیرنگومیلی و...) و گهگاه به دلایل ناشناخته[۴] در کودکان, نوجوانان و جوانان به وجود میآید.
کژپشتی با توجه به نوع آن, میزان انحراف, سن بیمار و... نیاز به وسایل کمکی, فیزیوتراپی و یا عمل جراحی دارد.
این بیماری که بیشتر در دختران نوجوان پدید میآید علل مختلفی دارد که شایعترین آن کژپشتی ناشناخته[۵] میباشد.
درمان
درمان این بیماری به دو روش میباشد: درمان جراحی و درمان غیر جراحیکه درمان غیر جراحی شامل فیزیوتراپی و بریس میباشد.
بیمارانی که نیاز به عمل جراحی دارند شامل:
-اگر در سن رشد میزان انحراف بیشتر از 40 درجه باشد
-اگر انحراف جانبی در سنین رشدی به صورت پیشرونده ادامه یابد
-اگر بیشتر از 50 درجه پس از پایان رشد باشد
گوژپشتی
گوژپُشتی (با نام علمی کیفوز یا کایفوزیس، Kyphosis) گونهای نقص است که در آن ستون فقرات به علل مختلف مادرزادی یا اکتسابی دچار افزایش قوس غیر طبیعی در ناحیه سینهای (توراسیک) میشود. البته گوژپشتی در ناحیه گردنی یا کمری هم ممکن است به وجود آید اما معمول میزان آن به اندازهای نیست که سبب از بین رفتن کامل لوردوز گردنی و کمری شود لذا این واژه بیشتر برای ناحیه سینهای کاربرد دارد.
در برخی از افراد ممکن است میزان آن به اندازهای کم باشد که با ورزش رفع شود اما در مواردی که مقدار آن در رادیوگرافی ستون فقرات کمتر از ۴۰ درجه باشد با کمک ارتز (معمولا ارتز یا بریس میلواکی) در قبل از سن بلوغ قابل رفع است در حالتی که میزان قوس بیشتر از ۴۰ درجه باشد یا در زمان مراجعه بیمار بالغ باشد معمولاً تنها راه درمان قطعی عمل جراحی است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1890]