واضح آرشیو وب فارسی:سياست روز: توسط محققان ايراني و به منظور توليد اقتصادي صورت گرفتاحياء صدف مرواريد ساز لب سياه
پژوهشگران موسسه تحقيقات شيلات ايران موفق به تكثير اقتصاديترين صدف منطقه خليج فارس به نام براي نخستين بار منطقه شدند.
دكتر همايون حسين زاده صحافي، مدير بخش تحقيقات آبزي پروري موسسه تحقيقات شيلات ايران در گفتوگو با خبرگزاريها با بيان اين مطلب كه صدف لب سياه يكي از گونههاي اقتصادي و ارزشمند مرواريد در خليج فارس است، افزود: اين مرواريد زماني بخشي از اقتصاد خليج فارس را به خود اختصاص داده بود، اما جوامع بومي منطقه به سمت صيد اين گونه صدف روي آوردند و اين امر سبب كاهش ذخاير اين صدفها شده بود و همچنين آلودگيهاي صنايع نيز اين صدفها را دچار محدوديت بيشتري كرده است. وي ادامه داد: تحقيقات انجام شده، نشان داد كه ذخاير اين صدفها هم اكنون در خليج فارس بسيار محدود است.
اين پژوهشگر با بيان اين كه پروژه در قالب يك تيم پژوهشي در بندر لنگه در جنوب كشور انجام شده است، افزود: تمركز اين پروژه بر احياء و توليد صدفچههايي است كه از اين گونه ارزشمند به دست ميآيد. در واقع در اين پروژه ابتدا مولديني را كه در طبيعت وجود داشتند منتقل كرديم و در نهايت به وسيله شوكهاي حرارتي و استفاده از روشهاي القاء به تخم ريزي موفق به تكثير اين صدفها شديم.
دكتر حسين زاده صحافي بيان كرد: پس از اين دوره، بيوتكنيك فرايند پرورش دوران لاروي را طي كرديم، اعم از اين كه در چه دما و چه شرايط محيطي اين لاروها مي توانستند زندگي كنند و در همين حين چه نوع غذايي را بايد مصرف ميكردند كه تمام اين مسايل در قالب توليد غذاي زنده و حمايت از اين لاروها انجام شد و در نهايت لاروها با موفقيت توليد شدند.
عضو هيات علمي موسسه تحقيقات شيلات ايران تصريح كرد: پس از پايان دوران لاروي، اين صدفها بايد نشست ميكردند و تبديل به صدفچههاي كوچكي ميشدند كه آنها را درون مجموعه تورهايي كه در دريا هستند قرار بدهند و پس از طي حدود سه سال، صدفهاي مولدي به عنوان ميزبان براي تلقيح مرواريد در آينده مورد استفاده قرار بگيرند.
وي گفت: گام بعدي، انتقال اين صدفها به مركز هسته گذاري بود كه طي آن قطعهاي از هسته اوليه مرواريد را از طريق جراحي در تخمدان صدف در داخل بدن ميزبان وارد و به دنبال آن قطعهاي از بافت پيوندي كه معمولا توليد مرواريد ميكند را در محل جراحي شده قرار ميدهيم و نهايتا اين صدف را پس از طي دوران نقاهت در دريا قرار ميدهيم و پس از گذشت 8 تا 12 ماه مرواريد خواهيم داشت.
مدير بخش آبزي پروري موسسه تحقيقات شيلات ايران در ادامه گفت: گونه مورد نظر يكي از زير گونههاي خليج فارس است و به عنوان يكي از يافتههاي پژوهشي در طي سالهاي گذشته، متوجه شديم كه ميزان ذخاير اين صدف به شدت كاهش يافته است. وي در خصوص عوامل كاهش ذخاير صدف مرواريد ساز لب سياه اعلام كرد: آلودگيهاي آبي باعث شده است كه بسترهاي مناسب براي وجود و زندگي اين صدفها دچار مشكل شود.
دكتر حسين زاده صحافي خاطر نشان كرد: با دستاوردهاي اين تحقيق ميتوان هم نسل اين صدف را احيا كنيم و هم زمينهاي براي سرمايهگذاري توليد مرواريد را در كشور به وجود آوريم. وي بيان كرد: اين پروژه اين قابليت را دارد كه در جنوب كشور ضمن ارز آوري ، ايجاد اشتغال نيز بكند. ما ميتوانيم در سطوح خرد در قالب تعاوني و هم در ارتباط با سرمايهگذاريهاي كلان، اطلاعاتي را كه در اين پژوهش به دست آمده در اختيار سرمايهگذاران قرار دهيم.
مدير بخش آبزي پروري موسسه تحقيقات شيلات ايران گفت: ويژگي اين پروژه اين است كه در كل منطقه خليج فارس براي نخستين بار اين عمليات تكثير انجام شده است و اين آمادگي نيز وجود دارد كه چنانچه كشورهاي منطقه نياز به دستيابي به بيوتكنيك مذكور را داشته باشند، ما بتوانيم اين دانش فني را طي قراردادهايي ارائه كنيم. وي در پايان درباره انواع گونههاي صدفهاي مرواريد ساز گفت: بر اساس گزارش تحقيقاتي در ايران شش گونه صدفي كه قابليت توليد مرواريد را داشته باشد داريم كه از بين آنها، صدف مرواريد ساز لب سياه،اقتصادي ترين صدف از لحاظ كيفيت، رنگ، اندازه، شفافيت، عدم وجود رگه و ضخامت لايههاي مرواريدي ميباشد. وي با اشاره به اينكه اين فناوري در ايستگاه تحقيقاتي بندر لنگه بومي شده است، گفت: ما هم اكنون آمادگي واگذاري اين فناوري را به بخش خصوصي و سرمايهگذاري داريم.
جمعه 15 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سياست روز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 273]