واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: ايران خواستار كاهش توليد نفت اوپكگوستاو ضعيف شد، قيمت نفت سقوط كرد
قيمت نفت در بازارهاى جهانى با رفع نگرانىها از شدت توفان گوستاو، به ميزان قابل توجهى كاهش يافت.
قيمت جهانى نفت پس از آنكه تهديدها عليه تاسيسات نفتى از سوى توفان گوستاو فروكش كرد، تا سطح 111 دلار سقوط كرد.
بهاى نفتخام سبك شيرين آمريكا ـ وست تگزاس اينترمديت ـ براى تحويل در ماه اكتبر در بازار مبادلات نفتى نيويورك (نايمكس) با چهار دلار و 34 سنت كاهش قيمت درهربشكه به 111 دلار و 12 سنت رسيده است. درهمين حال در لندن نيز هربشكه نفت خام برنت درياى شمال براى تحويل در ماه اكتبر در بازار نفتى اين شهر با 32/4 سنت كاهش قيمت، معادل 109 دلار و 73 سنت دادوستد شد. كارشناسان معتقدند افزايش ارزش دلار در برابرى با ديگر ارزها نيز از ديگر عواملى بودهاست كه در اين شرايط به سقوط قيمت نفت كمك كرده است. قيمت نفت كه در ماه جولاى تا سطوح بىسابقه 147 دلارى نيز افزايش يافته بود، اكنون در مقايسه با آن زمان كاهشى 35 دلارى داشته است.
طرح كاهش سطح توليد نفت
اين در حالى است كه در پى كاهش قيمت نفت در هفتههاى اخير، ايران اعلام كرده كه در اجلاس آينده وزيران نفت كشورهاى صادركننده نفت (اوپك) طرح كاهش سطح توليد نفت را مطرح مىكند. محمد على خطيبى نماينده ايران در اوپك، گفته است كه ايران از ديگر اعضاى اوپك خواهد خواست كه براى جلوگيرى از مازاد عرضه نفت در بازار توليد خود را كاهش دهند.
كشورهاى عضو اوپك روز نهم سپتامبر (19 شهريور) نشست دورهاى خود را در وين برگزار مىكنند و در اين نشست در باره سياستهاى توليد نفت در ماههاى آينده بحث و تصميم گيرى خواهد شد. قيمت نفت بعد از افزايش شديد و رسيدن به مرز 150 دلار در هر بشكه، در هفتههاى اخير سير نزولى گرفته و به حدود 115 دلار در هر بشكه رسيده است. ايران نگران است كه كاهش قيمت نفت ادامه پيدا كند و به زير 100 دلار در هر بشكه برسد. نماينده ايران در اوپك هدف از پيشنهاد كاهش توليد اوپك را جلوگيرى از مازاد عرضه نفت مىداند كه به عقيده وى مىتواند به سقوط قيمتها به زير 100 دلار منجر شود. از نظر ايران، قيمت 100 دلار براى هر بشكه نفت، حداقل قيمت قابل قبول براى داد و ستد هر بشكه نفت است. ميزان تقاضا، توان توليد و بروز عوامل تنشزاى سياسى و اقتصادى از جمله مهمترين عوامل تاثير گذار در بازار نفت است كه اكنون به نظر مىرسد تقاضا براى نفت كاهش پيدا كرده و در همان حال توليد نيز در حال افزايش است و عوامل تنش زا نيز تا حدودى زيادى كمرنگ شده است.
به عقيده كارشناسان، ادامه اين روند مىتواند به كاهش بيشتر قيمت نفت در بازار منجر شود.
از نظر ايران، عرضه نفت بيش از نياز بازار است و اگر اوپك خواستار حفظ قيمتهاست بايد طرح كاهش توليد را تصويب كند. يكى از استدلالهاى ايران براى كاهش سقف توليد اين است كه كاهش قيمت نفت باعث مىشود كه سرمايه گذاران از سرمايه گذارى در پروژههاى نفتى به دليل كاهش قيمت نفت و افزايش هزينهها، منصرف شوند. ايران اميدوار است در صورتى كه نتواند ديگر اعضاى اوپك را به كاهش توليد تشويق كند، دستكم آنها را براى حفظ وضعيت فعلى توليد با خود همراه سازد.
توليد نفت اوپك در ماه ژوئيه 32 ميليون و 500 هزار بشكه بود و برآوردها نشان مىدهد كه در ماه آگوست نيز توليد در مواردى بيشتر از اين ميزان بوده است.
سه شنبه 12 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 156]