واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: پرسشي براي همه فصول لپتاپ بهتر است يا دسكتاپ؟
مريم عسگريچه جزو آن دسته از افرادي باشيد كه از كامپيوتر يا همان رايانه معروف خودمان براي تفريح، سرگرمي يا انجام برخي از امور مانند چك كردن صندوق پست الكترونيك و ...
استفاده ميكنيد و چه از آن گروه كه كامپيوترشان به جانشان بسته و اكثر امور شخصي، تجاري و ... را توسط اين وسيله انجام ميدهند فرق نميكند! به هر حال شما يك كاربر رايانه هستيد و فراخور نيازتان به اين وسيله و همچنين شرايط اقتصادي و ... از يك نمونه خانگي (PC) يا همراه (LAP TOP) اين كالا استفاده ميكنيد.
بگذريم از اين كه شرايط اقتصادي نقش تعيينكنندهتري براي انتخاب بين دو نمونه PC و لپتاپ نزد بسياري از كاربران داشته باشد، اما به هر حال هر كدام از اين كالاها در شرايطي خاص مانند انجام بازيهاي رايانهاي سنگين و حرفهاي يا امور گرافيكي و ... بهتر عمل ميكنند.
البته طي شش ماه تا يكسال گذشته با ورود پردازندههاي جديد و افزايش قابليتهاي لپتاپها، برخي از محدوديتهايي كه سابقا لپتاپها نسبت به انواع PC داشتند، رفع شده است و به قول فعالان بازار لپتاپ، لپتاپها ميآيند تا بازار كامپيوتر را فتح كنند!
لپتاپ بخريم يا PC؟
تا چند سال پيش كه لپتاپها جزو كالاهاي لوكس به حساب ميآمدند و از قيمت بالاتري نسبت به امروز برخوردار بودند كمتر كسي وقت خود را صرف اين موضوع ميكرد كه لپتاپ بهتر است يا PC؟
علت اين موضوع را هم ميتوان قيمت بالاي اين كالا و عدم اعتماد برخي از كاربران به تواناييهاي اين كامپيوتر كم حجم در مقايسه با PC دانست كه البته قيمت بالاي اين كالا دليل محكمتري براي اين مساله بود.
در چنين شرايطي كاربران PC، كامپيوترهاي حجيم و سنگين وزن خود را روي چشمهايشان ميگذاشتند و فكر تعويض آن را با يك لپتاپ تا مدتها، حداقل تا زماني كه شرايط مالي آنها در حد مطلوب شود از سر بيرون ميكردند.
اما ...
امروز شرايط تا حدود زيادي تغيير كرده است.
كاهش قيمت لپتاپ كه در پي افت جهاني قيمت اين كالا روي داده است، افزايش قابليتهاي اين كالا، افزايش اعتماد كاربران رايانه به قابليت تواناييهاي لپتاپ، ورود لپتاپهاي ارزانقيمت كه با قيمتي حدود 50 تا 700هزار تومان به فروش ميرسند و از همه مهمتر پرستيژ يا به قول برخي فروشندگان كلاس كاري لپتاپ در مقايسه با PC باعث شده است توجه بسياري از كاربران رايانه به سوي اين كالا جلب شود.
با اين وجود هنوز اين سوال قديمي كه لپتاپ بهتر عمل ميكند يا PC؟ در ذهن بسياري از كاربران رايانه و حتي كاربران لپتاپ وجود دارد.
شايد براي يافتن پاسخ مناسب در اين زمينه بهترين و سادهترين راه اين باشد كه قابليتهاي هر كدام از اين كالاها را از نظر گذرانده و با هم مقايسه كنيم.
به طور كلي لپتاپها از اين لحاظ معروف شدهاند كه قابليت جابهجايي آسانتري نسبت به PC دارند.
كاربران لپتاپ ميتوانند به راحتي كامپيوتر شخصي خود را در يك كيف محل (دستي يا كولهپشتي) به هر كجا كه ميخواهند، حمل كنند. از طرفي لپتاپها حجم كمي اشغال ميكنند و ميتوان از آنها به راحتي در هواپيما، اتومبيل يا هر مكان ديگري استفاده كرد.
اين درحالي است كه PCها علاوه بر اينكه حجم بزرگي دارند و فضاي زيادي اشغال ميكنند، فاقد قابليت حمل نيز هستند.
به عبارتي يك كاربر PC در زمينه استفاده از اين كالا در هر زمان و هر كجا، نسبت به يك كاربر لپتاپ با محدوديتهاي بسيار زيادي مواجه است.
از طرفي يك كاربر نوتبوك ميتواند لپتاپ خود را در دست گرفته و حين كار با آن، تلويزيون تماشا كند، از دوستانش پذيرايي كند يا حتي غذا بخورد (البته شما مورد آخر را ناديده بگيريد؛ چرا كه طبق تحقيقات انجام شده يك لپتاپ يا PC محل رشد و تكثير باكتريهاي فراواني است كه باعث بروز بيماريهاي زيادي ميشوند. توجه به اين نكته در شرايطي كه وبا در كشور شيوع يافته، بسيار جدي است).
استفاده از لپتاپ بدون نياز به جريان مستقيم برق نيز يكي ديگر از قابليتهاي اين كالا است كه اين قابليت نيز با توجه به قطعيهاي اخير جريان برق مدنظر بسياري از كاربران رايانه قرار ميگيرند.
طبق اعلام بهنامي يك كارشناس بازار، يك لپتاپ ميتواند معمولا بين يك ساعت و نيم تا سه ساعت توسط باتري كار كند.
در نتيجه كاربران لپتاپ ميتوانند هنگام قطع شدن جريان برق يا در اتوبوس، اتومبيل، قطار يا اماكني كه محدوديت دسترسي به برق شهري وجود دارد به راحتي از لپتاپ خود استفاده كنند. اين در حالي است كه يك Desktop ا(PC) بدون جريان مستقيم برق قابليت كاربردي ندارد. شكيل و زيبا بودن لپتاپها نيز يكي ديگر از دلايل جلب توجه كاربران كامپيوتر به ويژه قشر جوان به سوي اين كالا است. شركتهاي توليدكننده نيز با درك اين نياز مخاطب با توليد و عرضه لپتاپهاي فانتزي و رنگارنگ در صدد جلب نظر مصرفكنندگان برآمدهاند. يكپارچگي امكانات در لپتاپ يكي ديگر از ويژگيهاي اين كالا است.
طبق اعلام محسني يكي از فروشندگان كهنهكار لپتاپ در مركز خريد پايتخت، تجهيز به بلوتوث، وبكم، مودم اينترنت، كارت شبكه، ديويدي رايتر، اسپيكر، TV card و همچنين قابليت اتصال وسايل جانبي مانند ماوس، كيبورد خارجي دستگاههاي سازگار با USB از ويژگيهايي است كه اكثر لپتاپهاي موجود در بازار به آنها مجهزند.
اين در حالي است كه اين امكانات به صورت يكجا در كمتر PC ديده ميشود.
ارتقاي لپتاپ آري يا خير؟
بسياري از كاربران رايانه، حتي كاربران لپتاپ تصور ميكنند ارتقاي قابليتهاي يك لپتاپ ممكن نيست. اين در حالي است كه فعالان بازار در اين باره ميگويند، امروزه ارتقاي رم، هارد و درايو نسبت به گذشته مقدور شده است و تنها CPU (پردازنده) و كارت گرافيكي و كارت صدا در لپتاپ قابليت ارتقا ندارند. اين در حالي است كه PCها قابليت ارتقاي راحتتري نسبت به نوتبوكها دارند.
بهنامي، يك كارشناس بازار در اين زمينه ميگويد: مهمترين مشكل لپتاپها عدم ارتقاي VGA (كارت گرافيكي)، CPU (پردازنده)، صفحه نمايش و كارت صدا در آنها است كه البته در اين زمينه شركتهاي توليدكننده اقداماتي كردهاند و شايد تا چند ماه يا سال آينده اين مشكل نيز رفع شود.
سعادتخواه، كارشناس بخش توسعه شركت سازگار ارقام نيز در اين رابطه ميگويد: به طور كلي يك Desktop از لحاظ قابليت ارتقا و تجهيز شدن به لوازم جانبي بهتر عمل ميكند تا يك لپتاپ.
به همين دليل PCها هنوز جايگاه خود را حفظ كردهاند. به گفته وي با وجود رشد قابليتهاي لپتاپ هنوز مادربوردي كه با فركانس 2000 مگاهرتز كار كند نميتواند روي لپتاپ نصب شود. در حالي كه مادربوردي با فركانس مذكور به راحتي روي PC نصب ميشود.
اندر معايب لپتاپ
قيمت بالاي لپتاپ نسبت به Desktop يكي از عوامل مهمي است كه به قول فعالان بازار كاربران را بين انتخاب PC و لپتاپ مردد كرده و در بسياري موارد به خريد PC ختم ميشود.
بگذريم از اينكه طي دو تا سه ماه اخير لپتاپهايي با قيمت 500 تا 700هزار تومان وارد بازار شدهاند كه قابليت نصب و اجراي ويندوز XP را دارند، اما به هر حال فعالان بازار بر اين باورند كه يك لپتاپ يكميليون و 300 تا 500هزار تومان در واقع كارآيي يك PC با قيمت پانصد تا ششصدهزار تومان را دارد.
طبق اعلام سامان شايسته، يك فروشنده تجهيزات كامپيوتري در مركز خريد پايتخت، لپتاپ براي استفاده عموم افراد مناسب نيست و تنها قابليت جابهجايي و حمل آسان آن است كه باعث استقبال گروهي از كاربران رايانه از لپتاپ ميشود.
به گفته وي، لپتاپ براي افرادي كه مدام بازيهاي جديد را خريداري و استفاده ميكنند چندان مناسب نيست؛چراكه بازيها، روزبهروز به قدرت پردازش و سختافزارهاي قويتري نياز دارند و ممكن است لپتاپ كاربر قابليت اجراي همه نوع بازي را نداشته باشد.
ضمن اينكه لپتاپها نميتوانند هاردهايي با سرعت بسيار زياد را پشتيباني كرده و اغلب سرعت هارد آنها 5400 دور در دقيقه است.
اين در حالي است كه بهنامي، كارشناس بازار در اين زمينه ميگويد: در حال حاضر با توجه به رشد تكنولوژي لپتاپهايي وارد بازار شدهاند كه براي انجام بازيهاي رايانهاي مناسب هستند.
البته اين لپتاپها قيمتي بالاي دوميليون دارند.
كيبورد لپتاپها نيز در حالت عادي كوچكتر از كيبورد PC است و كار كردن با آنها براي برخي از كاربران دشوار است.
همچنين استفاده از Touch Pad يا همان صفحه لمسي لپتاپ به راحتي استفاده از ماوس نيست. به همين دليل بسياري از كاربران لپتاپ از ماوس استفاده ميكنند.يكي ديگر از مشكلات لپتاپها عمر كوتاه باتري آنها است. باتري لپتاپها از بخشهايي است كه پس از دو يا سه سال نياز به تعويض دارد و اين تعويض يك هزينه 50 تا 150هزار تومان روي دست كاربر لپتاپ ميگذارد.همچنين لپتاپها اغلب بسيار ظريف هستند و نسبت به ضربه و گردوغبار حساس هستند.
محدوديت ديگري كه لپتاپها دارند اين است كه در صورت خرابي يك بخش از لپتاپ مانند كيبورد يا... ناچاريد لپتاپ را به نمايندگي فروش يا تعميركار بسپاريد و در اين صورت تا چند روز از استفاده آن محروم خواهيد شد.
در حالي كه در صورت خرابي كيبورد، صفحه نمايش و برخي از قسمتهاي PC ميتوانيد به جايگزين كردن يك قطعه يدكي از PC استفاده كنيد.
جايگاه لپتاپ و PC در ايران
با وجودي كه استفاده از لپتاپ در كشورهاي آمريكايي و اروپايي روندي صعودي دارد و در برخي كشورها لپتاپها تا حدودي جايگزين Desktop شدهاند اين روند در ايران و به طور كلي در خاورميانه آهنگي آرام دارد.
طبق اعلام سعادتخواه، كارشناس بخش توسعه شركت سازگار ارقام رشد كند استفاده از لپتاپ در كشور ما به دلايل مختلفي از جمله عدم آشنايي اكثر مردم با اموري مانند وايمكس و ايرلس در ايران است.
به گفته وي، در ساير كشورها به ويژه كشورهاي اروپايي و آمريكايي كاربر لپتاپ ميتواند در هتلها، رستورانها، ايستگاه مترو، فرودگاه و... از اينترنت رايگان استفاده كند در حالي كه اين امكان در كشور ما تنها در پاساژ پايتخت و چند هتل تازه احداث وجود دارد.
از طرفي لپتاپ در كشور ما هنوز به عنوان كالايي لوكس به حساب ميآيد. سعادتخواه عقيده دارد طبق بررسيهاي انجام شده رشد استفاده از لپتاپ و جايگزيني حدودي لپتاپ با PC را ميتوان طي سه سال آينده در خاورميانه شاهد بود؛چرا كه نحوه خريد مردم خاورميانه با ساير كشورها متفاوت است.
به گفته وي، به طور كلي مردم كشور ما به خريد تكتك قطعات كامپيوتري و اسمبل كردن PC عادت دارند و معتقدند اين نحوه خريد كامپيوتر باعث ميشود، بهاي كمتري بابت PC بپزدازند. در حالي كه در ساير كشورها اين طور نيست و خريداران ترجيح ميدهند بابت يك كالاي بستهبندي شده و كامل بدون دردسر اسمبل كردن هزينه كنند.
به گفته اين كارشناس حتي اگر اين اتفاق طي سه سال آينده رخ دهد و ميزان استقبال و خريد لپتاپ افزايش يابد باز هم DESKTOP جايگاه خود را دارد و از صحنه محو نميشود.
زيرا تكنولوژيهاي جديد ابتدا براي DESKTOP طراحي و اجرا ميشوند و پس از آن نوبت به لپتاپ ميرسد.
وي معتقد است پايينترين قيمتي كه براي يك لپتاپ و PC ميتوان در نظر گرفت به ترتيب 500هزار و 200هزار تومان و بالاترين قيمت نيز متغير است و اين تغيير قيمت در PC مشهودتر است.
چرا كه قطعات PC قابليت ارتقا و جداشدن دارند و همچنين هر قطعه قيمت خاصي دارد. به عنوان مثال يك كارت گرافيك با قيمتي حدود 500هزار تومان ميتواند قيمتPC را افزايش دهد. ضمن اين كه چنين كارت گرافيكي نياز به يك پردازنده قوي با قيمت بالا دارد.
ختم كلام
حالا خودتان ميتوانيد با يك،دو دو تا چهارتا ساده انتخاب كنيد.
لپتاپ يا DESKTOP!
اگر علاقهمند به بازيهاي رايانهاي و تماشاي فيلم در صحنه نمايشهاي 19 يا 20 اينچ يا صحنه نمايشهاي عريض (WIDE) هستيد، به شما PC را پيشنهاد ميكنيم.
اما اگر از رايانه به قصد انجام امور شخصي و تجاري مهم استفاده ميكنيد و قصد داريد اطلاعات را در هر زمان و مكان در اختيار داشته باشيد، لپتاپ انتخاب مناسبتري است.
دوشنبه 11 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 257]