واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: آسوشيتدپرس: با افزايش تنشها بر سر گرجستان، روابط روسيه با سوريه و ايران گرم تر شد
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: سياسي خارجي
خبرگزاري آسوشيتدپرس در گزارشي با اشاره به درگيريهاي اخير گرجستان و مناقشهي آمريكا- روسيه در پي آن نوشت كه اين مناقشات روسيه را به سوريه و ايران نزديكتر كرد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، خبرگزاري آسوشيتدپرس در گزارشي نوشت: بشار اسد، رييس جمهور سوريه در روزهاي اخير در تلاش آشكار براي بهره برداري از اختلاف جديد روسيه- آمريكا به دنبال دريافت كمك براي تقويت نيروي نظامي سوريه بوده و در عوض به مسكو پيشنهاد كمك كرده است.
مقامات آمريكا خاطر نشان كردهاند كه كاندوليزا رايس ، وزير امور خارجه آمريكا در هفتهي جاري به رهبران خاورميانه هشدار داد كه بايد در خصوص تلاشهاي سوريه براي به دست آوردن تسليحات پيشرفتهتر نگران باشند.
اين گزارش حاكي است: با اين حال هدف بلند مدت سوريه هم چنان نامشخص است؛ زيرا اسد هم چنان به دنبال كردن تلاشهاي صلح با اسراييل (رژيم صهيونيستي) كه متحد كليدي آمريكا و اروپا است ادامه ميدهد.
اقدامات اخير سوريه مستقيما نگرانيهاي بزرگتر غرب را برانگيخته است مبني بر اينكه بن بست روسيه – آمريكا كه با تهاجم روسيه بر گرجستان آغاز شد – مي تواند به ارايهي كمك بيشتري نظامي و ديپلماتيك روسيه به كشورها و گروههاي شبه نظامي منجر شود كه آمريكا آنها دردسرساز ميداند.
جاشوآ لنديس، يك كارشناس مسايل سوريه در آمريكا گفت: اقدام روسيه در گرجستان تغييري را در منطقه (خاورميانه) آغاز كرد.
اين گزارش حاكي است: برخي مقامات در ايران، مانند سوريه، به طور علني از اقدامات روسيه از گرجستان حمايت كردهاند و وزارت امور خارجهي ايران درگيريها را نتيجهي محاسبات غلط "قدرتها" دانست و گفتوگو را خواستار شد. برخي رسانههاي ايران هم عنوان كردند كه اكنون احتمال حمايت روسيه از تلاشهاي آمريكا براي اعمال فشار عليه ايران كمتر شده است.
الكساندر سادونيكف، سفير روسيه در ايران به رسانههاي ايراني گفت كه مسكو از دور جديد تحريمهاي شوراي امنيت عليه ايران حمايت نخواهد كرد. اما به نظر نميرسد كه اين موضع نتيجه مستقيم تنشهاي جديد روسيه و آمريكا باشد؛ زيرا روسيه اغلب به صورت علني گفتوگو را خواستار ميشود.
سفير روسيه گفت: روسيه هرگز به دنبال قطعنامهي جديد (تحريم) نيست. اميدواريم تماسهاي مستقر ميان ايران و آژانس بين المللي انرژي اتمي به حل واقع گرايانهي (اين مساله) منجر شود و تضمين كند كه ايران به دنبال فنآوري تسليحات هستهيي نيست.
آسوشيتدپرس در ادامه اين مطلب به نقل از لنديس افزود: موضع بد سوريه در مذاكرات (با تل آويو) آن را به سوي دريافت نكردن تسليحات بيشتر و تلاش براي مجهزتر شدن پيش از بازگشت بر سر ميز مذاكره با اسراييل سوق داده است.
ايران و سوريه هر دو روابطي بلندمدت با روسيه دارند كه باعث شده است برخي حوادث اخيرا را داراي اهميت كمي بدانند. روسيه در گذشته به سوريه تسليحات از جمله سيستم پيشرفته موشكي زمين به هواي "استرلتز" را فروخته و ناوهاي جنگي به بندر تارتوس در شمال سوريه توقف داشتهاند. ايران نيز سيستمهاي تسليحاتي از روسيه تهيه كرده است.
آسوشيتدپرس ادامه داد: اسد در سفر اخيرش به مسكو به وضوح در صدد تعميق روابط بوده و درخواست سلاح كرده و سرگئي لاوروف، وزير امور خارجه روسيه گفت كه دولتش آماده است به سوريه تسليحاتي با ماهيت "دفاعي" كه توازن استراتژيك خاورميانه را به هم نزند، بفروشد. ظاهرا سوريه به سيستم هاي دفاع موشكي و هواپيماهاي روسي علاقمند است؛ به ويژه اسد به روزنامههاي كامرسانت گفت كه سوريه حاضر است با روسيه به هر شكلي كه بتواند امنيتش را تقويت كند همكاري كند؛ از جمله مذاكره درباره استقرار سيستمهاي دفاع موشكي اسكندر در خاك سوريه براي تقويت امنيت روسيه.
اسد هم چنين گفت كه سوريه در اصل حاضر است به مسكو كمك كند تا به طرح سپر دفاع موشكي آمريكا در اروپا پاسخ دهد؛ اگرچه روسها چنين كمكي را درخواست نكردهاند.
در حالي كه اين اخبار در راس تيترهاي خبري در خاورميانه قرار گرفت دولت سوريه تكذيب كرد كه اسد چنين پيشنهادي را در خصوص استقرار موشكهاي روسي در خاك سوريه داده باشد و يا حتي در اين باره با روسيه مذاكره كرده باشد.
اين تكذيب ظاهرا به اين دليل صورت گرفته است كه اسد نميخواهد خشم آمريكا را بيش از حد برانگيزد. اسد خواستار بازپس گيري بلنديهاي استراتژيك جولان است و تنها شانس رسيدن به آن از طريق توافق صلح با رژيم صهيونيستي است. او از مدتها قبل مشاركت آمريكا در مذاكرات با اسراييل رژيم صهيونيستي را خواستار بوده است و پيشرفت در اين باره بدون اين امر بعيد به نظر ميرسد.
سوريه در حال انجام مذاكرات در سطح پايين صلح با رژيم صهيونيستي از طريق تركيه است.
انتهاي پيام
چهارشنبه 6 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 151]