واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: گزارش: سايه روشن هاي هفدهمين نمايشگاه بين المللي فرش دستباف ايران
تهران / واحد مركزي خبر / مكتوب 1387/06/04
نمايشگاه فرش در مقايسه با نمايشگاههاي ديگر از ويژگيهاي خاصي برخوردار است . وقتي در ميان غرفه ها قدم مي زني از گذشت زمان غافل مي شوي و حال و هواي ديگري به تو دست مي دهد ، فرشهايي با رنگها و نقشهايي گوناگون و متنوع كه هركدام حرفهاي زيادي از تاريخ و تمدن چند هزار ساله كشورمان دارند .
از تابلو فرشهاي چشم نواز تحسين برانگيز گرفته ، تا انواع قالي ، گبه ، گليم و جاجيم ، كه هركدام در پهنه ايران زمين حامل سنن و فرهنگ اصيل كشورمان هستند .
هفدهمين نمايشگاه بين المللي فرش دستباف ايران در حالي برگزارمي شود كه تبليغاتي براي اطلاع رساني و استقبال شهروندان نشده است و هنگامي كه دليل آن را از رئيس مركز ملي فرش ايران و همچنين مسئول برگزاري اين نمايشگاه جويا شدم ، وي علت آن را جلوگيري از ترافيك در محل نمايشگاه و تمركز بيشتر بر جذب خريداران خارجي برشمرد.
غرفه هاي نمايشگاه فرش فقط در ضلع غربي نمايشگاه بين المللي برپا شده بود و برخي از
غرفه ها نيز در فضاي باز نمايشگاه مستقر بودند .
اين سوال برايم پيش آمد كه آيا همه ظرفيت صنعت فرش ايراني با آن همه افتخارات بين المللي و آوازه در همين نمايشگاه خلاصه مي شود ؟ آيا صنعت فرش ايران در اين آشفته بازار جهاني قادر است با رقباي خود كه به هيچ يك از اصول اخلاقي پايبند نيستند و براي به چنگ آوردن بازارهاي جديد و دستيابي به منافع بيشتر به هر روشي ازجمله توليد به نام محصول ايراني و ربودن طرحها و نقشهاي فرشمان دست مي زنند ، از هويت جهاني و منافع اقتصادي خود محافظت كند؟
براي يافتن پاسخ اين سوال ابتدا به سراغ مرتضي فرجي رئيس مركز ملي فرش ايران رفتم و از مزاياي برگزاري هفدهمين نمايشگاه بين المللي فرش دستباف ايران در مقايسه با نمايشگاههاي برگزار شده در سالهاي گذشته جويا شدم .
فرجي با بيان اينكه اين نمايشگاه با حضور 450 غرفه دار و توليد كننده فرش دستباف آغاز بكار كرده است ، افزود : امسال از همه استانهاي كشور در اين نمايشگاه شركت كرده اند و رقباي داخلي با مشاهده آخرين توليدات يكديگر به تبادل تجربه و انتقال دستاوردهاي علمي مي پردازند .
وي همچنين به حضور 150 تاجر خارجي از 50 كشور جهان از جمله آمريكا ، چين ، روسيه ، كشورهاي اروپايي و حوزه خليج فارس اشاره كرد و از اينكه اين نمايشگاه محل مناسبي براي تعامل و ارتباط تجار خارجي با توليدكنندگان داخلي براي توسعه صادرات فرش ايران به شمار مي رود ، سخن گفت.
قدرت الله دوست محمدي مسئول برگزاري اين نمايشگاه نيز از وسعت اين نمايشگاه سخن گفت و از اينكه 11 سالن با 19 هزار مترمربع فضاي بسته و 1400 متر مربع فضاي باز نمايشگاه فرش امسال را پوشش داده است خبر داد.
وي به افزايش حجم محصولات ارائه شده در اين نمايشگاه اشاره كرد و ميزان آن را در مقايسه با سال گذشته بيشتر دانست .
بيشتر غرفه داران نظير عيسي جاهدي از كمبود فضاي غرفه ها گلايه و انتظار دارد كه پس از چند سال شركت مداوم در اين نمايشگاه و ظرفيت بالاي محصولات توليدي اش فضاي بزرگتري به وي اختصاص دهند .
وي همچنين قيمت فرشهاي موجود در اين نمايشگاه را به ازاي هر متر مربع نيم تا 5 ميليون تومان بيان مي كند .
كاميار صفي نژاد كه مسئول يكي از غرفه هاي ارائه كننده خدمات رايانه اي و طراحي در صنعت فرش است به نكات جالب توجهي اشاره مي كند .
وي معتقد است در زمينه صنعت فرش به ويژه در ميان فعالان اين بخش در جامعه فرهنگسازي لازم نشده است .
صفي نژاد با اشاره به عملكرد رقباي خارجي ، عملكرد حوزه مديريت در صادرات فرش را ضعيف مي داند و بر اين مسئله كه توليد كنندگان و مسئولان اين بخش بايد به نياز بازارهاي جهاني كه در مناطق مختلف ، از سلايق متفاوتي برخوردار هستند ، توجه دقيق و كارشناسانه اي داشته باشند تاكيد مي كند.
وي با اشاره به مطلب ظريفي در واقع به پيچيده بودن تعاملات در بازارهاي تجاري جهان تكيه مي كند .
به گفته صفي نژاد رقباي تجاري فرش در جهان با توجه به خواست مشتريان خود در نقاط مختلف جهان ، رنگ فرش ، طرح و بافت آن را با كارشناسي و مشاوره با جامعه شناسان ، بازاريابها ، روان شناسان و كارشناسان اجتماعي مورد ارزيابي دقيق قرار مي دهند تا بازارهاي هدف را به نحو مطلوب تسخير كنند .
گرچه فرجي رئيس سازمان ملي فرش ايران اعزام 70 نفر از توليد كنندگان و كارشناسان فرش را به نمايشگاههاي اروپايي فرش ، مبلمان و پارچه از اقدامات مثبت براي توسعه صادرات و افزايش سطح آگاهي دست اندركاران مي داند ، اما برخي كارشناسان فرش از جمله صفي نژاد آن را كافي نمي دانند و معتقدند توسعه صنعت فرش ايران و افزايش سهم كشورمان در بازارهاي جهاني نيازمند كنكاشي دقيق و سرمايه گذاري بيشتر است .
علي ماهاني از ديگر توليد كنندگان قديمي فرش برخي مشكلات موجود در اين صنعت را در ساختار ضعيف مديريتي آن مي داند .
وي با اشاره به اينكه فقط 2 درصد از سهم توليد فرش دستباف ايران به تهران تعلق دارد ، و بيش از 98 درصد ديگر در سراسر كشور به ويژه استانهاي صاحب نام از جمله اذربايجان شرقي ، خراسان ، اصفهان ، قم ، زنجان ، كرمانشاه و كردستان توليد مي شود مي گويد.. با اين حال مديريت و تصميم گيريهاي عمده بدون در نظر گرفتن مشكلات موجود در استانها ، در تهران صورت مي گيرد .
ماهاني براي اين انتقاد خود راهكاري ارائه كرده است .
به گفته وي مسئولان صنعت فرش همچون هيئت دولت ضرورت دارد به استانها سفر و از نزديك مشكلات منطقه را حل كنند .
روح الله قدسي از ديگر غرفه داران اين نمايشگاه با ارائه تابلو فرشهاي بسيار نفيس و خيره كننده ، چشم هر شركت كننده اي را به غرفه خود معطوف كرده است و ازدحام بيش از حد بازديدكنندگان در اين غرفه چشمگير است.
وي نيز از كاهش توليدات داخلي فرش دستباف و به عرصه آمدن رقباي خارجي متعدد در بازار فرش جهان سخن مي گويد و معتقد است براي رويارويي با سونامي صنعت مونتاژي فرش كشورهاي شرقي بايد تدابير جديدي انديشيده شود.
به گفته وي بسياري از كارگران زحمتكش فرش با توجه به كمبود درآمدها از اين كار دست كشيده اند و به شغلهاي ديگر پناه آورده اند كه در صورت تداوم اين كار ، سهم ايران در بازارهاي جهاني روز به روز كاهش خواهد يافت .
اما بازديد كنندگان از هفدهمين نمايشگاه بين المللي فرش ايران چه مي گويند؟ خانم فهيمه سلماني 45 ساله از گراني فرشها در اين نمايشگاه گلايه دارد و معتقد است كه دولت بايد در اين زمينه براي توسعه صنعت فرش در كشورمان با حمايت از توليد كنندگان و كاهش قيمت تمام شده اين نوع محصولات مردم را به استفاده از فرشهاي دستباف ترغيب كند .
تاجري از كره جنوبي كه با گروهي از هموطنانش به نمايشگاه آمده بود ، با هيجان از فرش ايراني تعريف و تمجيد اما بازاريابي تجار ايراني را ضعيف ارزيابي مي كرد .
وي معتقد بود با وجود رقباي متعدد در تجارت فرش جهان ، ايران با برنامه اي جامع و مدرن قادر خواهد بود بازارهاي جهاني را به تسخير خود در آورد .
وي به مسئله خوبي اشاره كرد. اين تاجر كره جنوبي با اذعان به اينكه از مشتريان چند ساله فرش ايراني است ، معتقد است با توجه به تقويم ثابت نمايشگاه فرش ايران ، چرا براي اين محصول ارزشمند نمايشگاه دائمي داير نمي شود .
به هر حال فرش ايراني به گفته توليدكنندگان و پيران اين صنعت از نواميس ملي كشور محسوب مي شود وچنانچه توجه ويژه اي به آن نشود افزون بر آنكه بازارهاي خارجي را از دست مي دهد ، چه بسا بازارهاي داخلي را نيز از دست بدهد.
كد 0001/10107/138
چهارشنبه 6 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 95]