واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: در همايش چالش هاي فراروي زنان مسلمان مطرح شد زنان همچنان بزرگ ترين قربانيان جنگ
گروه اجتماعي، الناز محمدي؛ «صلح»؛ كلمه يي زيبا و دوست داشتني كه سال هاست جزء واژه هاي دست نيافتني دنياي واقعي شده است. واژه يي كه امروزه شرايط رسيدن به آن دشوار به نظر مي رسد و افرادي كه به آن معتقدند و در مورد آن بحث مي كنند «ايده آليست» ناميده مي شوند. اما در چنين شرايطي هستند كساني كه با تشكيل انجمن ها و برگزاري همايش هايي سعي در اشاعه فرهنگ صلح و آگاهي دادن در مورد قربانيان جنگ دارند. چندين انجمن غيردولتي و سازمان دولتي اقدام به برپايي همايش دو روزه يي با عنوان «نشست منطقه يي چالش هاي فراروي زنان مسلمان براي دسترسي به صلح و امنيت پايدار» كرده است. در روز اول اين نشست كه ديروز برگزار شد، كارشناسان زيادي از ايران و كشورهاي همسايه، حول محورهاي مختلفي چون زنان و تحولات سياسي و اجتماعي در منطقه، زنان، صلح و رسانه، زنان؛ قربانيان اصلي در مناقشات مسلحانه و... به ارائه كنفرانس پرداختند. در ابتداي اين نشست دكتر «معصومه ابتكار» عضو شوراي شهر تهران با بيان اينكه امروزه با عنوان مبارزه عليه تروريسم و حتي مبارزه با جنبش هاي اجتماعي، از صلح سخن هاي زيادي رانده مي شود، گفت؛ «با تمام اين اقدامات و همه تحولاتي كه در عرصه علم و فناوري اتفاق افتاده، اين دنيا جاي امن تري براي زندگي مردم نشده است و حس ناامني همچنان افراد را تهديد مي كند.» در ادامه دكتر «محمدرضا واعظ مهدوي» معاون هماهنگي و برنامه ريزي شهرداري تهران با بيان اينكه «روند تحولات كنوني جهان باعث رشد گسترده اختلافات طبقاتي و ظلم بر زنان شده است»، خاطرنشان كرد؛ «هرچند در درون كشورهاي ناامن سعي بر حل اين مشكلات است ولي فرآيندي كه امروزه صلح جهاني را تهديد مي كند سبب به نتيجه نرسيدن اين اقدامات است.» رئيس موسسه گفتمان اجتماعي مسلمانان در ادامه گفت؛ «امروزه ثابت شده است كه اگر افراد و به خصوص زنان مي خواهند مشكلاتشان را حل كنند بايد خود به تبيين مسائلشان بپردازند.»
از مهم ترين مباحثي كه در مورد مسائل زنان در جوامع مختلف و از جمله ايران وجود دارد، چگونگي مشاركت سياسي زنان در جامعه و عرصه تصميم گيري در آن است. «اشرف بروجردي» عضو هيات علمي پژوهشگاه علوم انساني با ارائه مقاله خود با عنوان «زنان در قدرت و تصميم گيري» به بررسي ابعاد گوناگون اين موضوع پرداخت. وي با تاكيد بر اينكه در جامعه ايران حساسيت زيادي نسبت به مشاركت زنان در قدرت وجود دارد، گفت؛ «با اينكه امروزه 60 درصد دانشجويان در ايران دختر هستند، اما اين موضوع كافي نيست، چرا كه زنان ايراني هنگامي به پيشرفت مي رسند كه به مراكز قدرت راه پيدا كنند.» بروجردي در ادامه گفت؛ «ما مي بينيم كه مجموعاً از ميان 21 هزار و 557 مدير مرد 4 هزار و 995 نفر از آنان داراي تحصيلات ديپلم و 270 نفر زيرديپلم هستند در حالي كه از 948 مدير زن، 850 نفر داراي تحصيلات ليسانس، فوق ليسانس و دكترا هستند و اين مساله بيان كننده قابليت بالاي زنان در عرصه تصميم گيري و اجرايي است.» بروجردي در ادامه تاكيد كرد؛ «پس از پيروزي انقلاب دو ديدگاه نسبت به زنان در ايران وجود داشت كه يكي از آنها بر خانه نشيني و بچه داري زنان و ديگري كنار گذاشتن همه اعتقادات زنان در صورت يافتن جايگاهي در عرصه قدرت تاكيد داشت.»
عضو هيات علمي پژوهشگاه علوم انساني در ادامه به آمارهاي جالبي درخصوص فعاليت سياسي زنان در جهان پرداخت؛ «سهم زنان در سوئد از عرصه قدرت 60 درصد، نروژ 38 درصد، فنلاند و دانمارك 35 درصد و در آلمان 45 درصد است، در حالي كه در كشورهاي اسلامي آمار رقم پاييني را در خصوص مشاركت زنان در عرصه قدرت نشان مي دهد و دليل آن معلوم نيست. در پاكستان 18 درصد، تانزانيا 20 درصد، مغرب 3 درصد، مصر 5/2 درصد، لبنان 2 درصد، اردن 6 درصد و الجزاير 2/6 درصد.» اشرف بروجردي خودباوري زنان را از عوامل مهم و اساسي مشاركت سياسي زنان و دخالت آنان در قدرت دانست. شنيدن صحبت هاي روزنامه نگاران زن و فعالان اجتماعي افغان در اين نشست يكي از تاثيرگذارترين بخش هاي آن بود، صحبت هايي كه از دل برآمد و به دل ها نشست و چه بسا كه اشك را بر صورت بسياري از حاضران جاري كرد. داستان ظلم و اشك و اندوهي كه طي چهار دهه بر زنان سرزمين افغانستان مستولي شده و انگار تبديل به سرنوشت هميشگي آنان شده است. «گلالي حبيب» روزنامه نگار افغان طي سخناني كه همراه با اندوه بسيار بود، با بيان اينكه زنان افغانستان در آتش جنگ مي سوزند و بار فحشاي اجباري و ستم را بر شانه هاي خود حمل مي كنند، گفت؛ «من از سرزميني مي آيم كه زنان آن نياز به همبستگي و همدلي بسياري دارند چرا كه جنگ همه «هست و بود ما» را نابود كرده است هرچند بسياري از ما را با دادن پول ساكت كرده اند ولي من آمده ام تا فرياد ميليون ها زن افغان را كه مورد ظلم و ستم بسيار هستند بلند كنم.» وي تاكيد كرد؛ «هرچند رئيس جمهوري فعلي افغانستان اعلام مي كند شش ميليون دانش آموز در اين كشور وجود دارد ولي هنوز دروازه مدارس بر دختران ما بسته است و زنان سرزمين من هميشه لباس استبداد بر تن دارند.»
در ادامه دكتر «عبدالمحمد طاهري» مشاور سابق وزارت معارف افغانستان به توضيح عوامل به وجود آمدن صلح پايدار و ارتقاي دانش و آگاهي هاي عمومي زنان در جوامع به خصوص جامعه افغانستان پرداخت؛ «در افغانستان بسياري اوقات معلمي كه سر كلاس مي آيد به خاطر مشكلات فراواني كه دارد توان صحبت كردن با دانش آموزان را ندارد و اين مساله به خاطر استيلاي سلطه و استبداد داخلي و خارجي در اين كشور است.»
چهارشنبه 6 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 294]