واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: ماندن در وضعيت آخر
بهاره مهرنژاد : امروزه تاثير رژيم غذايي مناسب در به تعويق انداختن اثرات برخي بيماري هاي صعب العلاج تا حد زيادي ثابت شده است. پيروي از يك رژيم غذايي صحيح و علمي علاوه بر نقشي كه در جلوگيري از بروز بيماري هاي مختلف دارد، مراحل پيشرفت برخي بيماري ها را نيز متوقف مي سازد.
MS يا مالتيپل اسكلروز يكي از همين بيماري هايي است كه رژيم غذايي نقش فوق العاده اي در مهار حملات آن ايفا و به فرد كمك مي كند تا سال ها بتواند در يك وضعيت مناسب زندگي روزمره خود را بگذراند. MS نوعي بيماري مزمن و اغلب پيش رونده در دستگاه عصبي مركزي است كه با از بين رفتن غشاي ميلين در برخي اعصاب مغز و نخاع به صورت تكه هاي كوچك مشخص مي شود. غلاف ميلين رشته هاي عصبي را مي پوشاند و از آنها در برابر آسيب ها محافظت مي كند. اين بيماري در بالغان جوان بين 20 تا 40 سال شايع تر بوده و ميزان ابتلا در زنان دو برابر مردان است. ژنتيك و نوع آب و هوا دو عامل مهم در بروز MS به شمار مي رود. شيوع MS در كشورهاي اروپاي شمالي، آمريكا و كانادا به دليل برخورداري از آب و هواي معتدل پنج برابر بيشتر از نقاط آسيايي و آفريقايي است. احتمال بروز MS در افرادي كه در خانواده خود سابقه بيماري دارند، 15 برابر بيشتر از سايرين ديده مي شود. علائم MS بسته به اينكه آسيب در كدام قسمت از اعصاب مركزي رخ مي دهد، متفاوت است. شايع ترين اين علائم، علائم چشمي است كه در بيش از 70 درصد مبتلايان به صورت تاري ديد يا از دست دادن كامل بينايي بروز مي كند. علائم حركتي به صورت ضعف يا فلج خفيف تا شديد اندام بوده و علائم مخچه اي به صورت عدم تعادل در راه رفتن، حركات بريده بريده و لرزش چشم ها بروز مي كند. علائم حسي با خواب رفتگي، گزگز و مورمور اندام ها همراه است و نهايتاً علائم روحي- رواني كه به شكل افسردگي و اختلال ذهن و حافظه خودنمايي مي كند. هر كدام از اين علامت ها در هر حمله تغيير مي كند. علائم ممكن است روز ها و ماه ها طول بكشد و سپس برطرف شود ولي معمولاً با رژيم درماني، دارو درماني و فيزيوتراپي قابل رفع خواهد بود. اخيراً محققان با مطالعه روي فاكتورهاي محيطي تشديدكننده MS متوجه شدند چگونگي رژيم غذايي تاثير بسزايي در كاهش علائم مبتلايان به MS دارد. طبق اين عقيده هرچه ميزان اسيدهاي چرب در رژيم غذايي مبتلايان بيشتر باشد، ميزان بروز حملات نيز بيشتر خواهد شد. اثبات اين قضيه را مي توان از تغيير رژيم غذايي برخي كشورها نظير ژاپن فهميد. ژاپني ها با پيشرفت تكنولوژي، تركيبات غذايي خود را تغيير دادند. رستوران هاي زنجيره اي غذا چربي هاي حيواني را جايگزين چربي هاي گياهي كرده اند و از ميزان برنج و ماهي كاسته و به گوشت قرمز روي آورده اند. همين امر باعث شده آمار مبتلايان به MS در ژاپن روزبه روز افزايش يابد. براي درك بيشتر ارتباط بين رژيم غذايي و MS بد نيست به عقب برگرديم؛ به سال هاي جنگ جهاني دوم كه در كشورهاي اروپاي غربي غذا بسيار كمياب بود و مردم جز غلات و سبزيجات، مواد غذايي ديگري براي تامين انرژي خود در اختيار نداشتند. تغيير اجباري رژيم غذايي از گوشت قرمز و لبنيات پرچرب و چربي هاي حيواني به غلات و سبزي و ميوه ميزان ابتلا به MS را در اين كشورها
5/2 برابر نسبت به گذشته كاهش داده بود.موارد فوق همگي نشان دهنده تاثير رژيم غذايي پرچرب بر افزايش بروز MS و تشديد حملات آن است. رژيم توصيه شده محققان American Healt Association براي مبتلايان به MS در مقايسه با رژيم هاي متداول ميزان چربي (چربي اشباع) و پروتئين كمتر و در عوض درصد كربوهيدرات و فيبر بيشتري دارد. توجه محققان در اين رژيم بيشتر به افزايش ميوه و سبزي، حبوبات و غلات معطوف شده است بنابراين بهتر است مبتلايان ميزان مصرف چربي اشباع (كره، پنير، گوشت قرمز، شكلات، زرده تخم مرغ، روغن خرما، خامه) را به 17 گرم در روز كاهش داده و از مواد غذايي كه داراي مقادير فراواني چربي هاي اïمگا-3 و اïمگا-6 هستند نظير انواع ماهي، روغن سويا و كانولا، جوانه گندم، گردو، روغن تخم كتان، روغن بادام زميني، روغن آفتابگردان و روغن كبد ماهي بيشتر استفاده كنند. مطمئناً از اين طريق مي توانند ميزان بروز حملات را در خود تا 31 درصد به حداقل برسانند.
منبع:www.Italiasal.ute.it
دوشنبه 4 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 298]