واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: چرا باید مکمل مصرف کنیم؟
سلولهای بدن به استثنا سلولهای مغز و اعصاب همواره در حال ساخته شدن و تجزیه و جایگزین شدن توسط سلولهای جدید هستند و برای انجام این اعمال حیاتی نیاز به مواد مغذی دارند. مواد مغذی را می توان به دو گروه درشت مغذی ها شامل کربوهیدراتها( مواد قندی و نشاسته ای) چربیها ، پروتئین ها و ریز مغذی ها که شامل انواع ویتامین و املاح معدنی است، تقسیم نمود.
غذایی که ما می خوریم این مواد را در اختیار سلولها قرار می دهد. آنچه که درین میان اهمیت دارد، برخورداری از یک تغذیه سالم با توجه و تاکید به دریافت و تامین تک تک ریز مغذی ها می باشد. تغذیه صحیح و متعادل در رشد و تکامل بدن، حفظ عملکرد اندامها، افزایش توان جسمی، افزایش قدرت تفکر و یادگیری، افزایش مقاومت بدن در قبال عوامل بیماریزا و همچنین کوتاه نمودن طول دوره بیماریها و به طور کلی افزایش کیفیت زندگی و طول عمر نقش مهمی را ایفا می کند. در واقع با برخورداری از یک تغذیه سالم می توان با پیشگیری نمودن از ابتلا به بیماریهای مختلف علاوه بر صرفه جویی در هزینه های چشمگیر درمان، از ایجاد ناتوانی و اختلال در فعالیتهای روزمره زندگی نیز جلوگیری نمود.
همه ما غذا می خوریم اما گاهی به آنچه به راستی سلولهای ما به آن نیاز دارند بی توجه هستیم. اگرچه ریز مغذی ها در میزان بسیار کم مورد نیاز هستند ، ولی وجود آنها برای انجام اعمال حیاتی بدن بسیار ضرورت دارد.
کمبود ریز مغذی ها را گرسنگی پنهان یا گرسنگی سلولی می نامند. چون غالبا علائم آن تا مدتها از دید فرد دور می ماند. فقر آهن و کم خونی های ناشی ازآن ، کمبود کلسیم و پوکی استخوان، کمبود روی و اختلالات ناشی از آن بویژه کوتاه قدی، کمبود ویتامین A و اختلالات بینایی ، کمبود ید و اختلالات تیروئیدی و ... مواردی از گرسنگی سلولی و یا کمبود ریز مغذی هایی هستند که در کشور ما بسیار شایع بوده و گاهی حتی در افرادی که از نظر خود رژیم غذایی متعادلی را نیز رعایت می کنند، دیده می شود؟ به راستی علت چیست و چه باید کرد؟
عدم برخورداری از یک تغذیه متعادل و متناسب ومتنوع ، کمبود مواد مغذی در خاکهای کشاورزی ، روشهای نامناسب نگهداری ، فراوری و طبخ مواد غذایی، آلودگی هوا، داروهای مصرفی، شیوع بیماریهای انگلی و ... همه و همه سبب عدم تامین نیاز های بدن به ریز مغذی ها از طریق مواد غذایی شده و لزوم استفاده از مکمل های حاوی انواع ویتامین و املاح معدنی را جهت حفظ سلامت و عملکرد بدن و پیشگیری از اختلالات ناشی از کمبود ریز مغذی هاگوشزد می کند.
مکمل غذایی چیست؟
مکمل های غذایی فرآورده هایی هستند که به عنوان تکمیل کننده رژیم غذایی افراد استفاده شده و غالبا به اشکال مختلف قرص، کپسول، شربت و قرصهای جوشان در داروخانه ها موجود بوده و هرکدام شامل یکی از موارد زیر یا ترکیبی از آنها می باشند:
• ویتامین ها
• مواد معدنی
• ترکیبات گیاهی
• اسید های آمینه
• ترکیبات مغذی ویژه
مکمل غذایی دارو محسوب نمی شود اما در کنار بهبود عملکرد بدن می تواند علاوه بر پیشگیری به درمان بسیاری از بیماریها نیز کمک کند.
مکمل های مولتی ویتامین- مینرال
بدن انسان روزانه به بیش از 30 ویتامین و ماده معدنی نیاز دارد که خود قادر به سنتز بسیاری از آنها نبوده و حتی در صورت استفاده از بهترين رژيم غذايي نیز نمي توان تمام این مواد را در مقادیر مورد نیاز بدن تامین کرد. به همین دلیل مصرف روزانه یک مکمل مولتی ویتامین مینرال مناسب البته در کنار برخورداری از یک رژیم غذایی مناسب، برای همه افراد توسط کلیه متخصصین توصیه می گردد . این مکمل ها تامین کننده کلیه ویتامین های محلول در آب مانند ویتامینهای گروه B و C ، ویتامینهای محلول در چربی مانند ویتامین A، D، E، K و املاح معدنی مانند آهن، روی ، کلسیم ، فسفر ، منیزیوم و ... هستند.
عدم دستیابی بدن به کلیه ویتامین ها و املاح معدنی مورد نیاز می تواند یک یا چند علامت زیر را ایجاد کند:
تاخیر در رشد، احساس ضعف و خستگی و ناتوانی جسمی در انجام فعالیتهای فیزیکی، ضعف سیستم ایمنی و ابتلای مکرر به بیماریها ، کاهش توان یادگیری، کاهش تمرکز، بی اشتهایی وکاهش وزن، افسردگی و بی حوصلگی، عدم شادابی و طراوت پوست و مو ناخنها، بیماریهای دندان و استخوانها، کاهش میل جنسی و ناباروری و ....
اگرچه مصرف روزانه مکمل ها برای همه افراد توصیه می گردد اما افراد زیر دارای نیاز بیشتری به مصرف مکمل های ویتامین و املاح معدنی هستند.
زنان باردار و شیرده
کودکان و نوجوانان
افراد گیاهخوار
افراد سالمند
افراد ورزشکار
افراد بیمار و افراد تحت استرس
افراد تحت درمان با رژیم های لاغری
تصميم گيري در مورد اينکه از کدام مکمل هاي ويتاميني استفاده شود با تنوع محصولات موجود در بازار روز به روز سخت تر مي شود .
نکات زیر به انتخاب یک محصول مناسب به شما کمک می کند:
اطمینان از معتبر بودن کارخانه سازنده محصول با بررسی گواهی ها و مجوزهای مربوطه
تائید محصول توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که برای مکمل ها به صورت شماره ای به نام IRC و به صورت برچسبی فارسی روی قوطی محصول درج میگردد.
مقایسه اجزاء تشکيل دهنده روي بسته با ساير مارک ها و انتخاب مکملی که حاوی کلیه ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بوده و اغلب اجزا آن تا ۱۰۰ درصد نياز روزانه بيشتر ويتامين ها و مواد معدني را تأمين کنند .
توجه به وجود ترکیبات ویژه ای که محصول را از سایر محصولات مشابه متمایز می کند.
توجه به تاریخ انقضا
RDA، Dv و جدول ترکیبات مکمل (s supplement fact ( چیست؟ اگر تاکنون به اطلاعات درج شده روی قوطی محصولات دقت کرده باشید، حتما با یکی از این موارد مذکور مواجه شده و در مورد آن برای شما سوال مطرح شده است.
RDA: میزانی از دریافت توصیه شده روزانه در مورد انواع مواد مغذی بوده که توسط مراجع دارای صلاحیت تعیین شده و تقریبا 97 تا 99 درصد میزان نیاز روزانه افراد به مواد مغذی را پوشش می دهد. به طور مثال اگر RDA ترکیبی مانند کلسیم، 1000 میلی گرم اعلام شده باشد ، یعنی هر فرد در طول روز حداقل به دریافت 1000 میلی گرم کلسیم نیاز دارد. البته مقادیر RDA بر مبنای سن و جنس افراد متفاوت است.
DV( درصد ارزش روزانه) : یعنی مقداری از نیاز روزانه افراد که توسط یک ماده مغذی موجود در مکمل تامین می گردد. به طور مثال اگر DV کلسیم در محصولی 50 درصد باشد، یعنی این مکمل تنها نیمی از نیاز روزانه بدن به این ریز مغذی را که توسط RDA تعیین شده را تامین می کند.
جدول ترکیبات ( supplement Facts) :
جدولی است که به حضور ، مقدار و ترکیب شیمیایی هر کدام از ریز مغذی ها در محصول و همچنین میزان DV آن اشاره می کند.
سایر مکمل ها
علاوه بر مکمل های حاوی کلیه ویتامین و املاح معدنی ، انواع دیگری از مکمل ها نیز وجود دارند که هر کدام حاوی یک یا چند ویتامین ، ماده معدنی و یا ترکیبات ویژه ای می باشند که مصرف آنها در موارد خاصی توصیه می گردد.
مانند مکمل های حاوی آهن جهت پیشگیری و درمان کم خونی
مکمل های حاوی کلسیم و ویتامین D جهت پیشگیری و درمان پوکی استخوان
مکمل های حاوی ویتامین C جهت پیشگیری و درمان سرماخوردگی
مکمل های حاوی روغن ماهی و اسیدهای چرب امگا3 جهت پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی و ....
البته ذکر این نکته در اینجا ضروری به نظر می رسد که با توجه به کلیه مزایای ذکر شده برای مکمل ها باید آنها را آگاهانه و با توجه به سن ، جنس و وضعیت بدن انتخاب و قبل از مصرف به خصوص در صورت ابتلا به هرگونه بیماری و یا مصرف دارو در مورد آن با پزشک مشورت نمود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 587]