واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: نزدیك به پنج هزار سال پیش، مصریها چیزهایی شبیه كفش ساخته بودند. البته بهتر است به آنها بگوییم پوشینه پا، نه كفش. از كفشهای مصری های قدیم می شود طرز زندگی و طبقات اجتماعی در آن زمان را فهمید.
تاریخچه
نزدیك به پنج هزار سال پیش، مصریها چیزهایی شبیه كفش ساخته بودند. البته بهتر است به آنها بگوییم پوشینه پا، نه كفش. از كفشهای مصری های قدیم می شود طرز زندگی و طبقات اجتماعی در آن زمان را فهمید. تمدن ایران، یونان و رم پوشینه های دیگری درست كردند كه نشان دهنده طبقه اجتماعی فرد و میزان قدرت او بود. نام بسیاری از این پوشینه ها هنوز هم استفاده می شود، مثل سندلیوم كه الان به آن صندل می گویند. در قرن چهارم و پنجم میلادی امپراتوری روم به بیزانس منتقل شد. كم كم تفكرات مسیحی روی كفشها تاثیر گذاشت چون مسیحی ها اعتقاد داشتند كفش باید كاملاً پوشاننده باشد به همین دلیل كفشها در مغرب زمین ازحالت صندل به شكل روبسته درآمد.
در قرن دهم و دوازدهم میلادی، اروپایی ها در جریان جنگهای صلیبی از علم و دانش مسلمانان حتی برای كفشهایشان استفاده كردند . در قرن چهاردهم، با پیشرفت صنایع، آرام آرام پارچه و چرم دباغی شده نازك وارد كفش سازی شد. بسیاری قرن چهاردهم را قرن آغاز مد می نامند.
اواخر قرن چهاردهم هم كفشهای نوك تیز مد شد. مردم به هر زحمتی كه بود پنج تا انگشتشان را در پنجه های نوك تیز می كردند تا ثابت كنند چقدر با شخصیت هستند. شروع این مد از هلند بود؛ جایی كه عذاب شست پا و پا درد را برای مردم قرن چهارده میلادی به ارمغان آورد.
اواخر قرن پانزدهم میلادی، وقتی كفش نوك تیز از مد افتاد، كفش نوك پهن مد شد؛ البته بیشتر در شمال اروپا ذهن ها هر روز محصولات تازه تر و عجیب تری بیرون می داد. از نمونه های آن، كفشهای ونیزی بود كه برای خانمها مد شد. این كفشها، یك كفه تخت داشت كه زیرش كاملاً پر بود و ارتفاعش گاهی به شصت سانتی متر می رسید. از مشكل راه رفتن كه بگذریم، وزن این جور كفشها احتمالاً خیلی زیاد بوده است مثل این كه راه رفتن در آن سالها با مشقت و بلای بسیار همراه بوده است.
در قرن هفدهم، این پاشنه های وحشتناك از كفشها حذف شد و پاشنه های معقول تری به كفشهای زنانه و مردانه اضافه شد. قرن هفدهم، دراروپا قرن آدمهای پرافاده بود.
جامعه خیلی طبقاتی شده بود و همه می خواستند به هم فخر بفروشند و بهترین راهی كه به ذهن مردم رسید، پوشیدن لباسهای خاص بود. مردمی كه اهل پز دادن بودند. كفشهای پاشنه بلندی می پوشیدند كه روی آن را با حریر بافته بودند. هر چه پاشنه بلندتر بود، موقعیت آن فرد بالاتر می رفت مثل این كه در آن زمان كسانی كه از بالا به همه چیزهای اطراف نگاه می كردند، احساس قدرت زیادی می كردند. در قرن هجدهم هم اوضاع همان طوری ماند و فقط شكل پاشنه ها تغییر كرد. به جای حریر هم از چرم رنگی استفاده كردند كه به نظرشان بسیار زیبا بود. اما درهمین قرن، اتفاق خیلی مهمی افتاد. سال 1792 مردم از دست پاشنه های بلند و كفشهای حریر خسته شدند و بر ضد جامعه طبقاتی در فرانسه انقلاب كردند. انقلاب كبیر فرانسه، نتایج خیلی مهمی داشت. بعد از آن، مردم كه دیگر به دنبال تساوی و برابری بودند پاشنه های بلند را حذف كردند و همه كفشها از نظر ارتفاع یك شكل شد. قرن نوزدهم، قرن همه گیر شدن مد بود.
بازار مد داغ بود راستی علتش چه بود؟ جوابش خیلی ساده است. چون با وجود چرخ خیاطی و پارچه های مصنوعی، كفش خیلی ارزان شد و همه توانستند از كفشهای خوب استفاده كنند. از نمونه های مد آن سالها، مد كفش پنجه مربعی است كه نزدیك به پنجاه سال عمركرد. سال 1850 پوتین خیلی رواج پیدا كرد . گویا همه متوجه شدند كه برای كار و فعالیت باید كفش های راحتی به پا داشته باشند .
سال 1914، همزمان با آغاز جنگ جهانی اول، كفشهای راحتی اختراع شد. مطمئناً آدمها نمی توانستند زیر بمب و باروت، بچه هایشان را بغل كنند و با كفشهایی كه پاشنه های بلندی داشت این طرف و آن طرف بروند. از سال 1910 هم كه تجارت جهانی شكل گرفت و كشتی ها و هواپیماها محموله ها را از این سر دنیا به آن طرف می بردند، فرهنگ كفش دنیا نیز درهم و برهم شد و كفشها شكل بین المللی به خود گرفتند. از آن به بعد كفش هم داخل صنعت های دیگر شد. هنوز هم در خیلی از كشورها مردم به دلیل گرمی هوا، پابرهنه راه می روند، مثل هندی ها، بنگال ها یا مردم اوگاندا. كفش تاثیر زیادی از محیط اطرافش می گیرد. برای مثال كفش مردم آلاسكا با عربها فرق دارد حتی بعد از ظهور اسلام چون مسلمانان عقیده دارند پیش از ورود به مسجد باید كفشهایشان را دربیاورند. كفشهایی اختراع شد كه دیواره پشت را نداشت. همین گیوه خودمان كفش بسیار محكمی است كه خیلی خنك است و پا از لای درزهایش به راحتی نفس می كشد مردم ژاپن هم با ساقه های برنج، برای خودشان كفش درست می كنند تا بتوانند موقع كار در مزرعه برنج راحت باشند. كفشهای قد بلند، كفشهای قد كوتاه، كفشهای ساق دار.
اجزاء كفش
رویه
تخت بیرونی
كفهای داخلی قابل تعویض
مغزی: باریكه? چرمی نوارمانند كه میان زیره و رویه? كفش دوخته میشود.
توكاری: كاغذ یا مقواهایی كه برای كلفت نشان دادن زیره، میان كف و زیره كفش چسبانده میشود.
پاشنه
زیرپاشنهها
زیرپاشنههای گتر
ساقپوش
به نوعی پاشنه? كفش كه با چرم و میشَن (چرم بز) و مانند آن ساخته بشود «نعلَكی» میگویند.
مشخصات كفش مناسب چیست؟
تما شنیدهاید پای انسان قلب دوم اوست. بسیاری از گذشتگان بر این باور بودند كه نقاط خاصی از كف پا نمایانگر سلامت بخشهایی از بدن است و نیاز به مراقبت زیادی دارد تا در همه حال، انسان آرامش داشتهباشد. برای انتخاب كفش باید راحتی و سلامت پا را حتما در نظر گرفت.
1)كفش مناسب كفشی است كه هنگام پوشیدن طولانیمدت، پا را تحت فشار قرار ندهد.
2)هنگام انتخاب كفش در نظر داشتهباشید انگشتان پایتان دچار تغییر حالت نشوند و یا كنارههای پایتان تحت فشار ناشی از كفش قرار نگیرند.
3) سعی كنید كفشی را كه انتخاب میكنید تنها جنبه زیبایی نداشتهباشد بلكه از هر لحاظ مانع آسیب دیدنپای شما در برابر گرما، سرما و ناهمواریهای زمین باشد.
4)به موقعیت و شرایط خودتان هنگام خرید كفش دقت كنید.
5)در نظر گرفتن بیماریهایی مثل دیابت ممكن است انتخابتان را محدود كند ولی در نهایت با آگاهی بر بیماری و شرایط حاكم بر شما، یك انتخاب صحیح انجام خواهید داد.
6)در دوران بارداری كفشهایی به پا كنید كه فشار زیادی بر پا و ناحیه پشت شما وارد نكند مثل كفشهای راحت و تختی كه جنس و بافت نرمی دارند.
معمولا در این دوران، بین نیم تا یك نمره، تغییر سایز خواهید داشت كه با توجه به این تغییر باید كفشی مناسب انتخاب كنید.
7)اگر از كمردردهای مكرر رنج میبرید،حتما با توجه بیشتری كفشهایتان را انتخاب كنید و سعی كنید كفشهای طبی به پا كنید زیرا این كمردردها گاهی از عواقب پوشیدن كفشهای نامناسب و غیر استاندارد است.
8)اگراضافه وزن دارید، پوشیدن كفشهای تخت و راحت به شما توصیه میشود. راه رفتن با كفشهای پاشنه بلند برای كسانیكه اضافه وزن دارند باعث عدم تعادل میشود.
9) قبل از خرید كفش حتما چندبار آن را امتحان كنید و مطمئن شوید به پایتان فشار نمیآورد.
10) بهترین زمان برای خرید كفش پایان روز است. در طول روز پاهای شما دما، فشار و استرس زیادی را تحمل كرده و برای انتخابی آگاهانه و شناسایی سایز دقیق و مناسب، وقت مناسبتری است.
11) هنگام خرید كفشهایی كه قصد دارید با جوراب آنها را بپوشید، بهتر است جورابی مناسب به پا داشته باشید كه بسیار نازك یا بسیار ضخیم نباشد.
12) خانمهایی كه قدی متوسط یا كوتاه همراه با اندامی متوسط و چاق دارند، بهتر است از كفشهای پاشنهداری استفاده كنند كه پاشنههایش ضخیم و بلند است.
استفاده از این كفشها، باعث زیباتر شدن حركات و برقراری تعادل بیشتر هنگام راهرفتن میشود. البته استفاده از كفشهای پاشنهدار سوزنی برای این خانمها مناسب نیست.
13) بهترین كفشها برای پیادهروی، كفشهایی هستند كه به خوبی پاها را دربرگیرند و هنگام پیادهروی كاملا به عنوان محافظی برای پا عمل كنند و همچنین انعطافپذیر باشند و پا در آن خسته نشود. كفشهای پیادهروی باید بسیار سبك باشند به نحوی كه اصلا احساس نكنید كفشی به پا دارید.
14) اگر به صورت حرفهای و مداوم پیادهروی میكنید بهتر است كفشهای ساقدار را انتخاب كنید كه در پیادهرویهای طولانیمدت به ساق پایتان آسیبی نرسد.
15) اگر با كفش های پاشنهدار مشكل دارید بهترین راه حل این است كه، آنها را به پا كنید و چندین مرتبه در مقابل آینههای بزرگ قدم بزنید، یادتان باشد اول حتما بر روی فرش آنها را امتحان كنید و از زوایای مختلف حركات و قدم زدن خودتان را در آینه ببینید. با انجام این كار، با تسلط و اطمینان خاطر بیشتری میتوانید این كفشها را بپوشید.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 312]