تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 15 مهر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):حق، سنگين و تلخ است و باطل، سبك و شيرين و بسا خواهش و هوا و هوسى كه لحظه اى بيش...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها




آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1821002973




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

علل و عوارض برنزه شدن


واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: برنزه شدن
استفاده از تخت هاي ويژه برنزه شدن كه در آن از لامپ هاي اشعه ماوراي بنفش استفاده مي شود خطر ابتلا به سرطان پوست را افزايش مي دهد.
دكتر سپيده مصطفوي متخصص پوست و مو در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران افزود: تحقيقات و بررسي ها نشان مي دهد، استفاده از اين تخت ها، خطر ابتلا به سرطان پوست را نسبت به 10 سال گذشته سه برابر افزايش داده است.
وي گفت: بررسي ها بيانگر اين مطلب است كه 83، درصد از تختهايي كه افراد براي برنزه شدن بر روي آنها مي خوابند، اشعه اي بيش از استاندارد به بدن آنها مي تاباند.
مصطفوي يادآور شد: افراد زير 18 سال نبايد هرگز در معرض نور اين تخت ها قرار گيرند و مراكز حرفه اي ارايه كننده خدمات تخت هاي برنزه كننده بايد داراي مجوز از وزارت بهداشت باشند و مراكز غيرحرفه اي بايد بسته شوند./
علل و عوارض برنزه شدن
اوایل فقط وقتی تابستان شروع می‌شد، عده‌ای به فکر تغییر رنگ ‌می‌افتادند. برنزه شدن در تابستان، همان‌قدر باکلاس به نظر می‌رسید که آفتاب‌سوختگی در زمستان؛ با این تفاوت که اولی از گذران تعطیلات در کنار ساحل دریا حکایت می‌کرد و دومی از ورزش و تفریح در پیست‌های اسکی. اما کم‌کم این تغییر رنگ‌های فصلی، جای خودشان را دادند به تغییر رنگ‌های همیشگی؛ و حالا خیلی‌ها، به ویژه خانم‌ها، تلاش می‌کنند در تمام طول سال برنزه باشند تا زیبا‌تر جلوه کنند؛ جلوه‌ای که بهایی بیش از سلامتی در پی دارد. برنزه شدن در برابر آفتاب، یک واکنش طبیعی از طرف بدن است که با تحریک اشعه‌ ماوراءبنفش نور خورشید شروع می‌شود. برنزه شدن، در واقع، سپر دفاعی بدن برای حفاظت از سلول‌هایی است که ممکن است در اثر این اشعه از بین بروند، پیر بشوند یا حتی در مسیر تبدیل شدن به یک سلول بدخیم قرار بگیرند. تیره شدن پوست در اثر نور آفتاب به خاطر افزایش رنگ‌دانه‌هایی به نام ملانین است که از سلول‌های ملانوسیت پوست ترشح می‌شوند. این ملانوسیت‌ها تقریباً هم‌خانواده گلبول‌های سفید خون هستند و کاری مشابه گلبول‌های سفید انجام می‌دهند: دفاع. با این فرق که محدوده آن‌ها در سطح پوست است. ملانین‌ها و ملانوسیت‌ها را می‌توان به صورت تجمع‌یافته در یک نقطه پوست دید. این نقطه همان چیزی است که ما آن‌ را به نام خال می‌شناسیم.به طور کلی می‌توان گفت که یکی از اهداف اصلی این سلول‌ها، جلوگیری از مواجهه بیش از اندازه بدن با اشعه‌های آفتاب است. پوست به عنوان بزرگ‌ترین عضو بدن، اولین سپر دفاعی بدن در برابر آلودگی‌های آب‌و‌هوای اطراف محسوب می‌شود. لایه‌های مختلف پوست، کارکردهای متفاوتی دارند، اما اولین لایه همان است که سلول‌های ملانوسیت در آن قرار دارند. تعداد این سلول‌ها در بدن تمام انسان‌ها تقریباً به یک اندازه است (حدود 5 میلیون) و فقط میزان ترشح رنگ‌دانه‌های آن‌ها است که باعث تفاوت رنگ پوست در نژادهای مختلف می‌شود. مثلاً در بدن سیاه‌پوست‌ها، ملانوسیت‌ها ملانین بیشتری ترشح می‌کنند و تیرگی پوست آن‌ها به همین علت است. بیشتر سیاه‌پوست‌ها در جاهایی زندگی می‌کنند که به خاطر موقعیت جغرافیایی (نزدیک بودن به خط استوا)، آفتاب با شدت بیشتری می‌تابد.
سولاریوم، برنزه شدن توی قوطی
سولاریوم در لغت یعنی بالکن خورشید. سولاریوم در واقع، خانه‌ای شیشه‌ای است که انگار خورشید از همه جای آن می‌تابد. واقعیت این است که با رواج پدیده برنزه شدن، علاقه‌مندان به خورشید هم بیشتر شدند. دیگر در ساحل‌های سرتاسر دنیا به جای کسانی که در آب دریا شنا کنند یا با موج‌ها بازی کنند، می‌شد کسانی را دید که حمام آفتاب می‌گیرند. کسانی هم که دسترسی به ساحل نداشتند، سعی می‌کردند از فضاهای باز و هر جایی که در معرض نور آفتاب باشد برای این منظور استفاده کنند. آن‌ها حتی وسایلی را هم برای بیشتر استفاده کردن از نور آفتاب به کار می‌بردند؛ صفحات صیقلی فلزی یا آینه‌ای که شامل یک مخروط دور صورت و گردن قرار می‌گرفت و نور آفتاب را روی صورت متمرکز می‌کرد. در بعضی کشورها هم که اصولاً آفتاب کمتر می‌تابید، حرص خاصی نسبت به نور خورشید و برنزه شدن به وجود آمده بود. مثلاً همین حالا در انگلستان که به خاطر شرایط جوی اکثراً ابری است، هر وقت آفتاب می‌شود، کارمندها سریع مرخصی ساعتی می‌گیرند تا از حمام آفتاب استفاده کنند.
همین مسائل، عده‌ای را به فکر انداخت تا وسیله‌ای ابداع کنند که کار خورشید را بکند. اولین‌بار آقای فردریش وولف آمریکایی وسیله‌ای را ساخت که اشعه فرابنفش تولید می‌کرد و باعث برنزه شدن می‌شد؛ همان چیزی که بعدها مدل‌های پیشرفته‌ترش به نام سولاریوم معروف شد. سولاریوم در واقع یک محفظه کوچک است که در آن لامپ‌های فلورسنت خاص به وسیله فسفر، اشعه فرابنفش را تولید می‌کنند. این محفظه در مدل‌های ایستاده و خوابیده قرار می‌گیرد و اکثراً به خاطر راحتی استفاده‌کنندگان، مدل خوابیده آن، رواج بیشتری یافته ‌است. مدت هر جلسه برنزه کردن در این سولاریوم‌ها حداکثر 20 دقیقه است اما جلسات اول را باید در زمان‌های کوتاه‌تری انجام داد تا به تدریج پوست آمادگی برنزه شدن را پیدا کند؛ در غیر این‌ صورت، آفتاب‌سوختگی به وجود می‌آید. پیشنهاد می‌شود جلسات اول استفاده از سولاریوم، جلسات کوتاه 3 تا 5 دقیقه‌ای باشند و ظرف 4 هفته به ‌تدریج به جلسات 20 دقیقه‌ای برسند تا برنزه شدن با کیفیت بهتری اتفاق بیفتد. مکانیسم برنزه شدن در سولاریوم و جلوی نور آفتاب به یک صورت است و در هر دو مورد، افزایش ترشح ملانین اتفاق می‌افتد اما در سولاریوم، به خاطر زمان کوتاه و شدت بالای مواجهه، اشعه فرابنفش به لایه‌های عمقی پوست نمی‌رسد. به همین دلیل هم هست که رنگ برنزه در سولاریوم، کاهی‌تر از رنگ برنزه در آفتاب به نظر می‌رسد. به دلیل این‌که در سولاریوم فقط ملانوسیت‌های سطحی‌تر تحریک می‌شوند، نباید گول تغییر رنگ را خورد و قرار گرفتن زیر نور آفتاب برای افراد تیره هم باعث آفتاب‌سوختگی می‌شود. بین هر دو جلسه سولاریوم باید حداقل 48 ساعت فاصله باشد تا فرد در معرض اشعه زیاد قرار نگیرد و همچنین توصیه می‌شود که فرد در یک روز، همزمان در سولاریوم و جلوی آفتاب قرار نگیرد؛ چون آفتا‌ب‌سوختگی، ملانین‌های به‌وجودآمده را هم از بین می‌برد و عملاً کارآیی برنزه شدن را به خطر می‌اندازد. این مسأله، خلاف عقیده آن‌هایی است که فکر می‌کنند حتماً برای برنزه شدن باید آفتا‌ب‌سوختگی به وجود بیاید. بعد از سال 1978 که اولین بار سولاریوم‌ها در آمریکا شروع به کار کردند، مدتی آن‌قدر طرفدار پیدا کردند که حتی در رستوران‌ها و فست‌فودها هم می‌شد یک دستگاه سولاریوم پیدا کرد. اشعه‌های دستگاه‌های سولاریوم علاوه بر برنزه کردن، مقداری گرما هم ایجاد می‌کنند و نفوذ عمقی این اشعه‌ها در بافت، باعث کاهش جزئی دردهای خفیف عضلانی و اسکلتی می‌شوند. همچنین ثابت شده است که واکنش ترشح ملانین با ساخته شدن ویتامین D همراه است. ترشح ماده خاصی به نام اندورفین نیز که در این پدیده اتفاق می‌افتد، اثری شادی‌بخش دارد و احساس خوشایندی را در فرد به وجود می‌آورد. این نکات ظاهراً می‌توانند دلایل خوبی برای روی آوردن به سولاریوم باشند، اما توجه به این‌ تحقیق پزشکان که همان عوامل فوق می‌توانند اعتیادآور باشند، باعث می‌شود تا با احتیاط بیشتری به سراغ این وسایل برویم. استفاده از سولاریوم در آمریکا فصلی است، یعنی از اوایل ماه ژانویه (دی‌ماه) تا اواسط ماه می (اردیبهشت‌ماه) برنزه کردن مصنوعی انجام می‌شود. این‌ کار بیشتر به منظور شروع پروسه برنزه کردن است؛ یعنی چند جلسه ابتدایی برای فعال کردن و تحریک ملانوسیت‌ها است و بعد از آن با گرم شدن هوا، فرد، برنزه شدنش را زیر آفتاب انجام می‌دهد؛ اما در اروپا که خیلی از اوقات سال آفتاب وجود ندارد، سولاریوم‌ها بیشتر طرفدار دارند و در تمام طول سال استفاده می‌شوند.
برنزه شدن با کپسول‌
با ماشینی شدن زندگی و سرعت گرفتن آن، در عصر پیام‌های کوتاه و فست‌فود و قطارهای سریع‌السیر، بعضی‌ها دیگر حتی حوصله دراز کشیدن 5 دقیقه‌ای در سولاریوم را هم ندارند و دنبال روشی می‌گردند که سریع‌تر و راحت‌تر آن‌ها را به ظاهر دلخواه‌شان برساند. به همین خاطر، دوباره عده‌ای به فکر افتادند که از این آب گل‌آلود هم ماهی بگیرند. مدتی است که روزنامه‌ها و مجلات پر شده است از تبلیغ قرص‌ها، کپسول‌ها و کرم‌هایی که ادعا می‌کنند ظرف مدت کوتاهی فرد را برنزه می‌کنند. این‌ها تبلیغ موادی است که با مصرف آن‌ها ظاهری شبیه برنزه شدن در آفتاب به وجود می‌آید اما برنزه واقعی نیست و در واقع، همان چیزی است که با نام برنزه تقلبی یا کنسرو برنزه معروف شده است.
1- محصولات حاوی
دی‌هیدروکسی اَستونمعتبرترین قرصی که برای برنزه کردن استفاده می‌شود، محصولی است حاوی همین ماده: دی‌هیدروکسی استون (DHA) که توسط سازمان غذا و داروی آمریکا هم تأیید شده است. DHA بیشتر به صورت کرم و لوسیون‌ مالیدنی مصرف می‌شود. این ماده هیچ‌ کاری به ملانوسیت‌ها ندارد و برای برنزه شدن با آن اصلاً احتیاجی به UV نیست. DHA با سلول‌های مرده در بیرونی‌ترین قسمت پوست ترکیب می‌شود و یک رنگ قهوه‌ای خاص ایجاد می‌کند. این واکنش شبیه همان اتفاقی است که در کارخانه‌های کنسروسازی می‌افتد. DHA سمی نیست، اما باید بااحتیاط مصرف شود. تغییر رنگ آن موقتی است و ظرف 3 تا 10 روز (با ریختن پوست مرده) از بین می‌رود. پس باید حواستان باشد که بعد از استفاده از این ماده کیسه نکشید؛ چون عملاً پوست قهوه‌ای را از بین برده‌اید. دست‌ها هم باید سریعاً شسته شوند، وگرنه رنگ می‌گیرند. کرم باید روی پوست تمیز و خشک استفاده شود و تا 6 ساعت نیز نباید حمام کرد. اسپری‌های خاصی هم حاوی این ماده وجود دارند که توسط متخصصان به کار می‌رود.
2- محصولات حاوی تیروزین
ژل‌ها و کرم‌های تأییدنشده‌ای در بازار وجود دارند که گفته می‌شود حاوی محصولات تیروزین‌دار هستند. یک آمینواسید که ادعا می‌شود قادر است به افزایش ملانین منجر شود و پوست را برنزه کند. این محصولات، احتیاج به اشعه فرابنفش دارند و باید بعد از مصرف، زیر نور آفتاب رفت؛ اگرچه هنوز هیچ سازمان بهداشتی و دارویی، آن‌ها را تأیید نکرده است.
3- هورمون ملانتون
این ماده یک هورمون تحریک‌کننده ملانوسیت است که هنوز در آمریکا و اروپا مجوز پخش نگرفته اما به وفور در استرالیا استفاده می‌شود. بعد از مصرف این قرص باید زیر نور آفتاب رفت تا ملانوسیت‌هایی که تحریک شده‌اند، کار خودشان را بکنند.4- محصولات حاوی کانتاگزانتین بحث‌برانگیزترین ماده‌ای که در بازار به نام برنزه معروف است، در واقع چیزی است که کارخانه‌ها برای رنگ گرفتنِ غذا به آن می‌زنند. کانتاگزانتین که در مقدار کم به عنوان یک رنگ‌ مصنوعی مجاز مصرف می‌شود، مدتی است که در مقادیر زیاد به صورت قرص‌هایی برای رنگ‌ دادن به بدن به کار می‌رود. این ماده بعد از خوردن در تمام بدن پخش می‌شود و در لایه‌های چربی زیر پوست نیز تجمع پیدا می‌کند و بسته به میزان حساسیت پوست‌‌های مختلف، یک طیف رنگی از نارنجی تا قهوه‌ای ایجاد می‌کند. اولین‌بار وزارت بهداشت آمریکا از یک تبلیغ با جمله «برنزه طلایی در 3 هفته» متوجه حضور این ماده در بازار شد و جلوی پخش آن‌ را گرفت. بین 2 تا 7 سال طول می‌کشد تا رنگ حاصل از این ماده از بدن پاک شود و با این حساب، ممکن است 7 سال نارنجی باشید.
5- برنزه موقت
پودر، اسپری، ژل، لوسیون و مرطوب‌کننده‌های مختلفی که به عنوان برنزه موقت یا برنزه یک‌روزه استفاده می‌شوند، در واقع چیزی جز رنگ آرایش نیستند. این‌ها به راحتی با آب وصابون شسته می‌شوند و نمی‌شود آن‌ها را زیر لباس استفاده کرد.
دردسر‌های خوش‌قیافگی
شیوع سرطان پوست در ایالت کویینیزلند استرالیا 74 درصد بیشتر از بقیه نقاط دنیا است. این مسأله که توجه دانشمندان را به خود جلب کرده بود، باعث شد تا آن‌ها متوجه شوند علت این قضیه، نازک‌تر بودن لایه اُزون در این ناحیه است و در آن‌جا اشعه فرابنفش بیشتری به زمین می‌رسد. نور آفتاب هم مثل هر چیز دیگری، زیاده از حدش ضرر دارد و این ماجرا هنگامی که پای وسایل مصنوعی به میان بیاید، جدی‌تر هم می‌شود. وزارت بهداشت آمریکا سولاریوم‌ها را جزء لیست وسایل سرطان‌زا قرار داده است؛ چون ثابت شده اشعه فرابنفش، غیر از آسیب‌هایی مانند پیرشدن سلول‌های پوست، ایجاد کک‌ومک و تضعیف سیستم ایمنی، می‌تواند با دخالت در چرخه DHA سلولی، باعث ایجاد سرطان ‌شود. ملانوما که یکی از بدترین سرطان‌های پوست است، در اثر این اشعه به وجود می‌آید. استفاده نکردن از عینک‌های ضد اشعه به هنگام سولاریوم نیز می‌تواند باعث آسیب‌‌های جبران‌ناپذیری به چشم شود. از همه عجیب‌تر این‌که گفته می‌شود این سولاریوم‌ها می‌توانند اعتیادآور باشند. در مورد قرص‌های برنزه و برنزه کردن‌های خوراکی هم تا دلتان بخواهد می‌شود عارضه جانبی معرفی کرد. بی‌خطرترین آن‌ها همان ترکیبات DHA است که عوارضی مثل درماتیت تماسی (التهاب پوست) به دنبال دارد. عوارض مصرف تیروزین و هورمون ملانتون، مثل فوایدشان هنوز زیاد مشخص نشده است؛ اما کانتاگزانتین یا قرص برنزه آن‌قدر خطرناک بود که کشورهای مختلف، اعلامیه جمع‌آوری آن از بازار را پخش کردند. هپاتیت، مشکلات بینایی، اسهال، استفراغ، حالت تهوع و خارش شدید از عوارض شایع‌ این قرص است و مشکلات ساده‌ای مثل نارنجی شدن پوست و بقیه ترشحات هم وجود دارد. جالب این‌جا است که خیلی‌ها به خاطر ترس از سرطان پوست ناشی از سولاریوم سراغ این روش‌ها می‌روند. به هر حال به سراغ هر کدام از این‌ها که می‌روید، باید مراقب عوارض جانبی آن باشید و به نظر می‌رسد هنوز هیچ‌کدام نتوانسته‌اند به اندازه طبیعت، بی‌خطر و مفید باشند. برنزه شدن زیر آفتاب، هم خطرات کمتری دارد، هم رنگ بهتری؛ هرچند که متخصصان پوست پیشنهاد می‌کنند که بهتر است آن‌ را هم بی‌خیال شوید.
شکلات‌های ایرانی
از همان موقعی که آخرین مدهای لباس اروپا از شبکه‌های ماهواره‌ای ظرف چند ثانیه به مخاطبان ایرانی منتقل ‌شد، مد‌هایی مثل رنگ برنزه هم نظر خیلی از مخاطبان را جلب ‌کرد و حالا دیگر در خیلی از استخرهای خصوصی، سالن‌های بدن‌سازی، آرایشگا‌ه‌ها و حتی خانه‌های شخصی، می‌شود دستگاه‌ سولاریوم را دید. برنزه شدن هنوز در ایران یک مد فصلی است و با این‌که سولاریوم‌ها در تمام طول سال فعال هستند، اما تابستان‌ها مشتریان بیشتری دارند. در کنار این دستگاه‌ها، عده‌ای هستند که همچنان برنزه شدن طبیعی را ترجیح می‌دهند و در استخرهای روباز، همچنان می‌توان طرفداران خورشید را دید که خودشان را زیر نور آن کباب می‌کنند. امیرعلی، 27 ساله، می‌گوید: «روغن‌های مخصوص برنزه شدن خیلی گران است. من خودم کمی قهوه را با روغن زیتون مخلوط و استفاده می‌کنم.» خوب که دقت کنی، می‌بینی در بدن امیرعلی، آن‌جاهایی که دستش می‌رسد، قهوه‌ای‌تر از بقیه بدنش است. بعضی از خانم‌ها از حنا استفاده می‌کنند. آن‌ها غیر از روغن بچه، از روغن زیتون و روغن کنجد هم استفاده می‌کنند. یکی از نجات‌غریق‌های یک استخر زنانه تعریف می‌کند که اوایل به‌قدری این مسأله مد شده بود که عملاً بیرون استخر شلوغ‌تر از داخل آب بود و هیچ‌کس برای شنا‌کردن نمی‌آمد. او از بی‌اطلاعی بیشتر این افراد تعریف می‌کند و می‌گوید: «خیلی از این‌ها اصلاً نمی‌دانند چطور باید حمام آفتاب بگیرند و همین‌طور 4 تا 5 ساعت زیر آفتاب می‌خوابند. بعضی‌ها که بار اولشان است گاهی حالشان بد می‌شود، فشارشان می‌افتد و بیهوش می‌شوند.» سارا، یکی از این طرفداران برنزه شدن، از ماجرای سوختنش می‌گوید: «نمی‌دانستم باید دفعه اول یک‌ربع زیر آفتاب بخوابم و تمام بدنم سوخت. نمی‌توانستم پارچه لباس و بند کیف را روی بدنم تحمل کنم. با هزار زحمت به خانه رسیدم و باور نمی‌کنید که شب، ‌کارم به بیمارستان کشید.» زیاد خوابیدن زیر نور آفتاب باعث تعریق بیش از حد و از دست رفتن مایع بدن می‌شود و به همین دلیل است که عده‌ای دچار افت فشار می‌شوند. سولاریوم البته این مشکلات را ندارد، اما جلساتش گران‌تر است. هربار استفاده از دستگاه، بسته به موقعیت و تجهیزات سالن، از 5 هزار تا 45 هزار تومان متفاوت است و سولاریوم‌های ایستاده هم گران‌ترند. خوشبختانه هنوز قرص‌های برنزه جای خود را در بازار ایران پیدا نکرده‌اند و فقط کرم‌های برنزه وجود دارند که آن‌ها هم به علت گران بودن طرفداران چندانی ندارند. اما حالا دیگر، تابلوهای سولاریوم را می‌شود در هر خیابانی دید.
نگاهی به تاریخچه برنزه شدن
کار، کار فرانسوی‌ها است
بئاتریس، یکی از شخصیت‌های نمایش در یکی از نمایشنامه‌های شکسپیر، گوشه‌ای نشسته است و گریه‌کنان می‌گوید: «و به این دلیل که من آفتاب سوخته‌ام باید این‌گونه تنها در کناری بنشینم و برای خاطر شوهر اشک بریزم.»در زمان شکسپیر و قبل از انقلاب صنعتی هنوز داشتن رنگ پوست روشن و حتی ظاهری رنگ‌پریده یک امتیاز محسوب می‌شد. پوست تیره مربوط به کارگرها و برده‌ها بود و پوست روشن، مختص اشراف. به همین خاطر، آ‌ن‌ها پوست خود را با ترکیبات سرب سفید می‌کردند تا رنگ‌پریده به نظر برسند. حتی گفته ‌می‌شود ملکه الیزابت اول، به خاطر مسمومیت با سرب مرده است. در اواسط قرن دهم حتی اوضاع بدتر بود. آن موقع آن‌ها برای این ‌کار از ترکیبات ارسنیک استفاده می‌کردند که تجربه‌ای کشنده محسوب می‌شد.تا همین قرن 19 هم هنوز همین ماجرا در جریان بود و هنوز می‌شود در فیلم‌های کلاسیک خانم‌ها را دید که در کالسکه‌های سرپوشیده چتر همراه دارند و در برابر آفتاب نقاب زده‌اند. تا این‌که در اواخر سال‌های 1920، خانم کوکو شانل، یک طراح مد فرانسوی، موقع سفرش به شهر کن به طور اتفاقی زیر آفتاب برنزه شد. از همان موقع رنگ شکلاتی به رنگ مورد علاقه خانم‌ها تبدیل شد. سال 1948 الیزابت آران، دیگر رسماً روغن‌های برنزه را تبلیغ می‌کرد. سال 1978 اولین سالن‌های برنزه در آمریکا افتتاح ‌شدند و تا سال 1985 که برنامه‌ای رسمی برای کنترل این ‌سالن‌‌ها تدوین شود، به ‌صورت انفجاری در سراسر آمریکا و دنیا رشد کردند. در سال 1993 بالغ بر 700 هزار مبتلای سرطان پوست فقط در آمریکا وجود داشت که عده زیادی از آن‌ها در اثر برنزه کردن به وجود آمده‌اند و این داستان همچنان ادامه دارد.
خطا در برنزه كردن پوست
برنزه شدن اين روزها خيلي طرفدار پيدا كرده و خيلي از خانم‌ها ديگر به يك روز دو روز برنزه كردن خودشان راضي نمي‌شوند. آنها مي‌خواهند در تمام طول سال برنزه باشند و به همين دليل سراغ كرم‌هاي برنزه‌كننده مي‌روند. اما اتفاقي كه خيلي وقت‌ها مي‌افتد اين است كه رنگ پوستشان بيشتر <نارنجي‌ تيره> مي‌شود تا <برنزه.> در واقع ممكن است كرم برنزه كننده شما در تركيباتش بيش از حد رنگ نارنجي داشته باشد و در نتيجه هركسي شما را مي‌بيند فكر مي‌كند حتما به شمال كشور سفر كرده‌ايد و پوستتان حسابي سوخته است. براي اينكه اين همه <حرف و حديث> درست نشود، بهترين كار اين است كه از همين اول يك كرم برنزه‌كننده مناسب انتخاب كنيد. ما توصيه مي‌كنيم <برنزه‌كننده‌اي> با رنگ طبيعي و درجه رنگ‌ <قرمز قهوه‌اي> تهيه كنيد تا پوستتان <آفتاب سوخته> به‌نظر نيايد.
مشكل بعدي مربوط به پودرهاي آرايشي صورت است. خيلي اوقات خانم‌ها از پودرهاي شفاف روشن‌كننده استفاده مي‌كنند تا‌ لك‌هاي صورتشان را محو كنند و البته تصور مي‌كنند كه اين پودرها وقتي روي پوست ماليده شود، كاملا بدون رنگ و نامعلوم است. اما حقيقت اين است كه در اين پودرها از پايه رنگ صورتي خاكستري استفاده مي‌شود تا قابليت پوشش لك‌هاي پوست را داشته باشند. پس اين پودرها نمي‌توانند بي‌رنگ و نامعلوم باشند و به همين خاطر صورت را بي‌روح مي‌كنند. براي اين كه رنگ پوست طبيعي‌تري داشته باشيد، بهتر است از پودرهاي مرغوب كه پايه رنگ آن <زرد كم‌رنگ> باشد، استفاده كنيد
8 توصیه و لوسيونهای برنزه كننده
در زير استفاده صحيح از اسپري ها و لوسيونهاي برنزه كننده را مشاهده مينماييد:
1_ پيش از استفاده از اين محصولات اندكي از آن را روي قسمت كوچكي از پوست بدن(قسمتي كه زياد در چشم نباشد) امتحان كرده تا ببنيد چگونه پوست شما به آن واكنش نشان ميدهد.
2_ آرايش خود را كاملا پاك كرده و توسط شوينده هاي مايع بدن خود را كاملا بشويـيــد. سپس پوست بدن خود را با ليف و يا كيسه حمام كاملا بسابيد تا سلولهاي پوست مرده كاملا از روي پوست شما برداشته شوند.
3_ بدن خود را كاملا خشك كنيد.
4_ مقدار اندكي مرطوب كننده ملايم روي پوست خود بماليد.
5_ از صورت خود شروع كرده و بتدريج بسمت پايين بياييد. از دوسـت خود براي پوشش پشت خود كمك بگيريد.
6_ پس از اتمام كار دستهاي خود را فورا بشوييد.
7_ حداقل تا 20 دقيقه بعد هيچ گونه لباسي نپوشيد تا برنزه كننده كاملا خشك گردد.
8_ هر روز پوست خود را مجددا سايش دهيد تا پوستهاي مرده از پوستتان جدا گردند و هر 3 الي 4 روز يكبار مجددا از برنزه كننده استفاده كنيد تا زماني كه بهرنگ دلخواه خود دست يابيد.
بخاطر داشته بـاشيـد كــه پوست برنزه و يا محصولات برنزه كننده هيچگاه پوست بدن را در بـرابر نور خورشيد مـحافظت نمي كنند. حتي اگر پوست برنزه اي داريد بايد از ضد آفتاب استفاده كنيد



برنزه كردن
ممكن است فكر كنید كه پوست تنها بدن شما را می پوشاند اما پوست بزرگترین اندام بدن شما است و سد اصلی بین بدن شما و محیط بیرون است.
پوست همچنین دارای سلول هایی است كه به دستگاه ایمنی شما در مقابله با عفونت‌ها كمك می‌كند.
نور خورشید حاوی دو نوع پرتو ماورای بنفش است كه به پوست شما برخورد می‌كند: اشعه ماوراء بنفش آ یا UVA اشعه ماوراء بنفش ب یا UVB.
نوع سومی هم وجود دارد به اسم UVC كه جو كره زمین آن را قبل از این كه به شما برسد جذب می‌كند.
پرتوهای UVB لایه بالایی پوست یا اپیدرم را می‌سوزانند و باعث آفتاب سوختگی می‌شوند، در حالی كه پرتوهای UVA كه به لایه عمیق‌تر پوست یا درم نفوذ می‌كنند و باعث برنزه شدن می‌شوند.
پرتوهای UVA كه در پیری پوست مقصر محسوب می‌شوند و پرتوهای UVB اغلب با سرطان پوست ارتباط داده می‌شوند، با این حال پژوهش‌ها نشان داده‌اند كه پرتوهای UVA نیز ممكن است در سرطان پوست نقش داشته باشند.
هنگامی كه پرتوهای ماوراءبنفش به پوست شما برخورد می‌كنند، سلول هایی به نام ملانوسیت را كه مولد رنگدانه‌ای قهوه ای به نام ملانین هستند، تحریك می‌كنند. ملانوسیت ها با تولید هرچه بیشتر ملانین به آن پاسخ می‌دهند تا از پوست شما محافظت بیشتری به عمل آید. ملانین مانند نوعی چتر برای سلول های پوست عمل می‌كند و در عین حال رنگ قهوه ای مشخصه برنزه شدن را ایجاد می‌كند.
ملانین تا حدی می‌تواند از پوست شما محافظت كند. اگر شما مدت زیادی در معرض نور خورشید باقی بمانید، پرتوهای ماوراءبنفش نهایتا به پوست شما صدمه می‌زند. این آسیب به صورت چین و چروك، لكه های قهوه ای رنگ پیری، لك و پیس و آویزان شدن پوست خود را نشان می‌دهد. در بدترین حالت قرارگرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید می‌تواند به سرطان پوست، آسیب به چشم‌ها و ضعیف شدن دستگاه ایمنی بدن در مقابله با بیماری‌ها بینجامد.
بهترین راه برای مقابله با نور خورشید یافتن تعادلی میان فعالیت و محافظت است.
كرم های ضدآفتاب كه جلوی نفوذ پرتوهای مضر را به پوست می‌گیرند، می‌توانند یكی از بهترین وسایل برای جلوگیری از آسیب به پوست باشند.
شماره “عامل محافظت در برابر نور خورشید” یا SPF كرم ضدآفتاب میزان محافظت آن را نشان می‌‌دهد. كرم های ضدآفتاب دارای شماره SPF بالاتر دفاع بیشتری در مقابل پرتوهای آسیب‌رسان ماوراءبنفش فراهم می‌آورند.
برنزه‌شدن بدون آفتاب
فرآورده هایی در بازار موجودند كه می‌توانند بدون نور آفتاب شما را برنزه كنند. البته این شیوه های بی‌خطر شامل لامپ های برنزه شدن یا تختخواب های خورشیدی نمی‌شوند.
بعضی افراد فكر می‌كنند چون لامپ های برنزه شدن فقط UVA ساطع می‌كنند كه آفتاب سوختگی ایجاد نمی‌كند، بنابراین این وسایل بی‌خطرند.
اما میزان UVA ساطع شده از این لامپ ها بیشتر از نور خورشید است، بنابراین در درازمدت اشعه بیشتری در پوست جذب می شود كه به پیری پوست می انجامد و خطر سرطان پوست را افزایش می‌دهد.
یك راه برنزه شدن بدون نور آفتاب استفاده از كرم های حاوی DHA است كه در بیرونی‌ترین لایه پوست اكسیده می‌‌ شود و پوست را از چند روز تا یك هفته قهوه ای رنگ می‌كند.
همچنین در سالن های زیبایی همین ماده را به وسیله یك اسپری تحت فشار روی پوست می‌پاشند و چند ساعت بعد از این كار شما ظاهر برنزه پیدا خواهید كرد.
در هر دو روش اگر قبلا با استفاده از برس های سایشی یا وسایل مشابه سلول‌های مرده سطح پوست برداشته شوند، نتیجه بهتری به دست می‌آید.
بعد از استفاده از شیوه‌های برنزه كردن بدون نور خورشید هم لازم است كرم ضدآفتاب برای محافظت پوست به كار برد.





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 462]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن