واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: محمود حكيمي: ادبيات ديني كودك و نوجوان از ادبيات بزرگسال جلو زده است
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: فرهنگ و ادب - ادبيات
محمود حكيمي معتقد است: ادبيات بزرگسال ما در دو دههي اخير چندان پيشرفت نكرده؛ در عين حال، ادبيات ديني كودك و نوجوان به جهاتي از ادبيات بزرگسال جلو زده است.
اين نويسندهي پيشكسوت در گفتوگو با خبرنگار بخش ادب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، عنوان كرد: بر اساس مطالعهاي كه كردهام، ميبينم در دههي 70 و 80، ادبيات داستاني ديني كودك و نوجوان آثار ارزندهاي را به ادبيات داستاني عرضه كرده است؛ از جمله غلامرضا امامي، مهدي كاموس، محسن هجري و محمدرضا سرشار آثار ارزندهاي خلق كردهاند.
او با اشاره اثر تأليفياش با عنوان «مباني ادبيات ديني كودك و نوجوان» متذكر شد: در بخش دوازدهم اثر به تفصيل دربارهي آسيبشناسي و مشكلات ادبيات ديني كودك و نوجوان سخن گفتهام؛ اما نكتهاي كه ميخواهم عرض كنم، اين است كه برخي نويسندگان به اين حوزه آشنايي ندارند و كساني كه وارد اين حوزه ميشوند، ايراداتي دارند. ميبينيم برخي از نويسندگان ادبيات ديني كودك و نوجوان به حديثشناسي اصلا آشنايي ندارند و يكي از كتابهاي حديث را باز و حديثي را انتخاب ميكنند و از روي آن، داستان ميسازند. در حاليكه كسي كه وارد اين حوزه ميشود، ضرورت دارد حديث را بشناسد؛ اما متأسفانه عدهاي از نويسندگان با حديث آشنايي ندارند.
حكيمي تصريح كرد: از سوي ديگر، نويسندگان شناخت درستي از اسراييليات ندارند. ميدانيد كه در برخي از منابع تفسير و حديث اهل سنت و شيعه، احاديثي هست كه هيچ تطابقي با فرهنگ ديني ما ندارد؛ بنابراين لازم است نويسندگان اين حوزه، اسراييليات را نيز بشناسند. همچنين ميبينيم برخي از آثار داستاني در اين زمينه، تصويرشان خوب است؛ اما واژگان سختي به كار بردهاند كه معلوم است نويسندگان با واژهي پايه آشنا نيستند. وقتي داستاني براي كودك يا نوجواني مينويسيم، بايد ساده باشد و اگر واژهاي مشكل بود، توضيح آن در پاورقي بيايد.
او آشنايي نويسندهي كودك و نوجوان با روانشناسي كودك را از ويژگيهاي لازم نويسندگان دانست و افزود: بارها پيشنهاد كردهام براي آموزش و تربيت نويسندگاني كه وارد قلمرو ادبيات و نوجوان ميشوند، دانشكده تأسيس شود و در اين دانشكده، شيوههاي درست نگارش داستانهاي ديني كودك و نوجوان به آنها آموخته شود.
محمود حكيمي در پايان خاطرنشان كرد: تعدادي از كتابهاي منتشرشده در يك دههي اخير خوشبختانه خوب است و نويسندگان آنها با مؤلفههاي ادبيات ديني داستاني آشنا هستند؛ اما متأسفانه در كنار اينها، كتابهايي بهنام داستان پيامبران (ع) منتشر ميشوند كه بخشي از مطالب آنها نادرست است. به اعتقاد من، ادبيات بزرگسال ما در اين دو دهه چندان پيشرفت نكرده؛ اما ادبيات ديني كودك و نوجوان به جهاتي از ادبيات بزرگسال جلو زده است، كه البته در كنار اين آثار قوي، آثاري ضعيف با واژگان دشوار هم تأليف شده كه به فرهنگ واژگان نياز دارد.
انتهاي پيام
يکشنبه 20 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 81]