واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: نارگيل درمانگر خوشطعم
نارگيل در بيش از كشور از مناطق گرمسيري، مهمترين محصول است. اين نخل علاوه بر تأمين نيازهاى غذائي، آشاميدني، منبعى براى تهيه مواد اوليه بسيارى از كارخانهها و صنايع نيز مىباشد. بنابراين علاوه بر مصارف صنعتى در زندگى بومىنيز نقش مهمىدارد. تمام اندامهاى اين نخل شگفتانگيز براى بشر مفيد هستند و به همين دليل به درخت بهشتى مشهور شده است.
ارزش غذائى نارگيل بيشتر در ميوه آن نهفته است كه شامل قسمتهاى زير مىباشد: -شيره نارگيل -مغز يا گوشت ميوه - پوست داخلى -غلاف يا پوست خارجى ميوه.
شيره نارگيل يكى از مهمترين نوشيدنىهاى نيروزا مىباشد كه ارزش داروئى نيز دارد و باعث افزايش گردش خون در كليهها، افزايش ادرار و دفع مواد سمىاز بدن مىشود. ارزش انرژىزايى آن / كيلوكالرى در گرم آب است. تركيبات شيره نارگيل بهشرح زير است:
آب 5/95 درصد، پروتئين 1/0 درصد، چربى كمتر از 1/0 درصد، مواد معدنى 4/0 درصد، كربوهيدرات درصد، كلسيم 20/0 درصد، فسفر كمتر از 01/0 درصد و آهن 5/0 ميلىگرم در گرم. مغز يا گوشت ميوه به شكلهاى مختلف مورد استفاده قرار مىگيرد. از آن تحت فشار، شيره يا كرمىتهيه مىشود كه ماده اوليه ساخت بسيارى از شيرينىهاى لذيذ است و به همين علت اهميت تجارى دارد. مغز تازه شامل درصد رطوبت، درصد پروتئين، درصد مواد معدنى و درصد كربوهيدرات است. پودر و آرد نارگيل كه در صنايع غذايى و شيرينىسازى بهكار مىروند، از مغز تازه تهيه مىشوند. مغز خشك نارگيل كه معمولا كوپرا ناميده مىشود غنىترين منبع روغن گياهى با - درصد چربى است. اين روغن بيشتر مصرف خوراكى دارد و از خواص دارويى ارزندهاى برخوردار است. ماليدن اين روغن بر پوست سر به رشد موزون و سلامت گيسوان كمك مىكند. علاوه بر آن در ساخت صابون، پاككنندهها، شامپوها و ... نيز بهكار مىرود. پس از روغنكشى كوپرا، كنجاله آن بهعنوان خوراك دام مورد استفاده قرار مىگيرد و كود بسيار خوبى براى محصولات كشاورزى است. كوپراى خوراكى به دو شكل مختلف در دسترس است: توپى و فنجانىشكل.
مغز خشك كامل يا كوپراى توپى وقتى به دو نيمه فنجانىشكل تقسيم شد كوپراى فنجانى ناميده مىشود. مغز خشك نارگيل (كوپرا) نرم، شيرين، چرب و كرمرنگ است و با قيمتى بالاتر از پودر نارگيل به فروش مىرسد. اين ماده در پخت بسيارى غذاها و دسرها (مانند شيربرنج) و نيز به شكل رنده شده در انواع شيرينىها و حلواها كاربرد دارد. از هر اصله درخت نارگيل، ماه در سال شيرهگيرى مىشود. اين شيره كه تودى (Toddy) نام دارد، آميزهاى از شكل، آب و چانشينى است و از جوانههاى بسته نارگيل تهيه مىشود. توده سرشار از ويتامين B بوده و يك نوشيدنى فرحبخش است. با جوشاندن اين شيره روى حرارت ملايم، شربت گوارايى به نام جاگرى (Jaggery) بهدست مىآيد كه طرفداران زيادى دارد. شير نارگيل سنگ كليه را دفع مىكند و براى پايين آوردن تب بسيار مفيد است. نارگيل با نام علمى(Coeos nucifera) گياهى است كه در حدود سه هزار سال پيش در جنوب آسيا كشت مىشد در حال حاضر به صورت درخت نارگيل در تمام مناطق استوايى وجود دارد. مردم اقيانوس آرام از تمام قسمتهاى اين درخت استفاده مىكنند و آن را به عنوان يك غذاى اصلى مصرف مىكنند. ميوه نارگيل كروى شكل است كه قسمت خارجى آن ضخيم و سفت و متشكل از الياف نباتى و داخل آن صاف و سخت است. درخت آن در هر سال حدود پنجاه عدد نارگيل مىدهد. نارگيل هنگامىكه نارس است مقدار بيشترى شير دارد ولى به تدريج كه ميوه مىرسد مقدار شير آن كمتر مىشود. گوشت اين ميوه داراى آنزيمهاى مختلف انورتين، اكسيداز و كاتالاز است و در شير آن اسيدهاى آمينه مختلف موجود است. گوشت سفيد نارگيل از نظر طب قديم ايران گرم و خشك است و شير آن كمىگرم و مرطوب است. نارگيل به دليل داشتن چربى زياد و مواد مغذى چاق كننده است و حرارت داخلى بدن را افزايش مىدهد همچنين براى خوشبو كردن دهان نيز مفيد است. اين ميوه ضعف كبد را درمان مىكند، ادرار را زياد كرده، درد مثانه را رفع مىكند و مداوا كننده زخمهاى بدن است. ريشه درخت نارگيل براى ناراحتىهاى كبدى همانند يرقان مفيد است و دم كرده آن اسهال خونى را برطرف مىسازد. شير اين ميوه ضد سم است و براى برطرف كردن آب آوردگى از آن استفاده مىشود همچنين براى معالجه پوستى مفيد است. روغن نارگيل كه از تقطير گوشت سفيد آن به دست مىآيد حافظه و هوش را تقويت مىكند و در درمان كمر درد نيز موثر است. نارگيل دير هضم است و در بدن توليد خلط مىكند بنابراين بهتر است با شكر خورده شود.اين ميوه به دليل گرم بودن ممكن است در گرم مزاجان اشكالاتى توليد كند از اين نظر اين گونه افراد بايد آن را با ميوههاى ترش، ليمو و يا هندوانه بخورند، خوردن آن براى سرد مزاجان و سالمندان بسيار مفيد است و اشكالى توليد نمىكند. نارگيل يا نارجيل،درختى است بلند تا ارتفاع 30 متر. كشت آن در جنوب ايران معمول است (بلوچستان و هرمزگان) برگهايش در قسمت انتهايى و در ميان آنها ميوهها قرار دارند. تعداد ميوهها غالبا در هر سال بيش از يكصد عدد مىباشد. قسمت گوشتى ميوه نارگيل را كوپرا مىگويند كه پس از جدا كردن آن در آفتاب خشك مىكنند. قسمت گوشتى نارگيل حاوى 30 تا 40 درصد روغن مىباشد. مغز و پوست نارگيل فربه كننده بدن است و براى درد مفاصل مزمن و بواسير بسيار مفيد مىباشد. مخلوط شير و نارگيل براى خون و تقويت حرارت است. برطرف كننده باد مفاصل، خوشبو كننده دهان، دفع كنند مواد سرد و بلغم و سودا و ضعف كبد مىباشد.
روغن نارگيل روغنى است ثابت و مايعى است به رنگ زرد روشن داراى بوى ضعيف و طعم نارگيل است. روغن نارگيل حاوى مخلوطى از گليسريدها كه تركيبات كاملااشباع شده آن در حدود 85 درصد مىباشد. اسيدهاى موجود در روغن نارگيل به نسبتهاى تقريبى زير موجود است؛ لوريك 50 درصد، استئاريك 3 درصد، روغن نارگيل به مقدار زيادى در تهيه مصارف خوراكى از قبيل: تهيه شكلات و شيرينى به كار مىرود و در صنايع جهت تهيه مواد شيميايى شوينده مانند صابون، شامپو، خميردندان و همچنين در تهيه پمادهاى دارويي، گليسيرين وترمزهاى هيدروليك به كار مىرود. آشاميدن روغن نارگيل جهت تقويت فهم و هوش و دفع درد مثانه، درد كمر و زانو و تقويت نيروى جسمانى مفيد است. خوردن مغز نارگيل خشك سبب روانى معده و روده و موجب قليايى شدن خون مىگردد و مصرف آن همراه با مغز گردو باعث دفع بى خوابى و تقويت جهازهاضمه و ترشح لوزالمعده مىشود. اگر روغن اين ميوه را هر دفعه بعد از استحمام روى سر ريخته و با نوك انگشتان ماساژ دهيد باعث تقويت مو شده و از ريزش قبل از موعد آن جلوگيرى به عمل مىآورد. سالانه در حدود يك بيليون پاوند روغن نارگيل توليد مىشود. در زبان كردى به نارگيل، نارجيل هم مىگويند. اين درخت 7 تا 8 سالگى به ثمر مىرسد و 10 تا 15 سال ثمر مىدهد و عمر آن 50 سال است. اگر مقدارى از روغن نارگيل را گرم كرده و روزى يك يا چند مرتبه درمحل موردنظر بماليد باعث تسكين درد مفاصل مىشود.
دوشنبه 14 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 200]